İnsanlık köyde yaşayacak şekilde yaratıldı. 60 000 yıl uygarlaşarak kent hayatına geçti. Ne var ki eksik tarafı vardır. Tarım henüz kentleşemedi. Köyler boşaldı. Köyler açık kaldı. Tarım yapılmadı. Allah’ın insanlığa bahşettiği Güneş enerjisi nimeti boşa akıp gitmektedir, kendiliğinden ısıya dönüşüp uzaya yayılmaktadır.
İnsanlık uygarlıktan vazgeçmeden köylerdeki tarım sorununu çözmelidir.
TARIM İŞLETMELERİ ORTA VE BÜYÜK İŞLETMELERLE İŞLETİLEMEZ.
BUNUN DÖRT SEBEBİ VARDIR.
a) Tarımın ayağına gidilir. Toprak sana gelmez. Dolayısıyla işverenler işletmeye hâkim olamazlar. Tarım ancak aile işletmesiyle çözülebilir. Aileler kendileri üretirler, ürettikleri ürünleri satarlar ve geliri ile yine köyde yaşayabilirler.
c) Tarım canlıdır. İnsan üretim yapamaz. Canlı kendisi üretim yapar. İnsan ise sadece ona hizmet eder. Dolayısıyla canlının ne istediğini gün be gün takip etmek gerekir. Nasıl çocuğu ancak annesi büyütebilmekteyse, tarımı da nacak onun sahibi yürütebilir.
d) Tarımda ürün emekle orantılı değildir. Havalar iyi gider, hastalık olmaz, emeksiz bol bol mahsul alırsın; havalar kötü gider veya hastalık ortaya çıkar, tüm çabanı sarf ettiğin halde mahsul alamazsın. Dolayısıyla işçilik sistemi tarımcılıkta uygun değildir.
BUNUN İÇİN DÖRT TEDBİR ALINMALIDIR.
1) Köyde yaşayan insanların hayatı kentte yaşayanlar kadar konforlu olmalıdır. Kenttekilerin imkânlarına köydekiler de kavuşturulmalıdır.
2) Tarım işletmeleri aile işletmeleri şeklinde işletilmelidir. On dönüme yakın tarlalar birer işletme olmalıdır. Bu tarlaların işletme maliki ayrı, yararlanma maliki ayrı olmalıdır. İşletme maliki tarlanın ve tesislerin kirasından yararlanmalı, işletmeye karışmamalıdır. Bu mülkiyet parçalanabilir ve veraset yolu ile her pay bir vârise intikal edebilir. İşletme mülkiyeti ise onu işletmeye ehil olana verilmelidir. İşletebildiği ve kirasını ödediği müddetçe elinden kimse almamalı, ehil olana bedelini alarak devredebilmelidir.
3) Tarım işçisi zamanının bir kısmını boşa geçirmektedir Hele havalar iyi gidip yeteri kadar ürün de olmazsa emek boş oturuyor demektir. Bunun için köylerde yan sanayi oluşturulmalıdır. Halk tarımdan artırdığı zamanları buralarda yan sanayide değerlendirmelidir. Bu suretle tarım ürünlerinin fiyatları da düşer.
4) Halkın ürünü halka aracı kârı fahiş seviyelerde olmadan ulaşabilmelidir. Bunun için ortak ambarlara ve ortak nakliyeye ihtiyaç vardır.
İşte bu tedbirler alındığı takdirde tarım sanayiden daha kârlı duruma geçer. Genel kural şudur. Kenttekiler az çocuk yapar. Havanın kirli olması nedeniyle gelişemezler. Dolayısıyla göç olmadığı takdirde kentlerin nüfusu devamlı olarak azalır. Köylerin nüfusu temiz hava ve gelir düzeyinin yüksek olması nedeniyle artar. Köyden kente kısmi göç devam eder ama denge kurulmuş olduğu için köy-kent nüfusu oranı aynı kalır.
Bize göre bu oran % 50 olmalıdır.
İşte, Akevler’in Adil Düzen Çalışmalarında bu husus hedef alınmış ve ona göre projeler geliştirilmiştir.
1- Semt kooperatifleri kurulacak.
2- Kooperatif o semtte üretilen ana malların ortak ambarlarını kuracak, bu ambarlara alınacak mal belgelerini ambardaki görevlilere verecek.
3- Ayrıca semt senedi çıkaracak ve onu da köy kasasına verecektir.
4- Halk ürettiği malları ambara verecek ve ambardan o malın belgesini alacaktır.
5- Halk elindeki belgeleri ile kasaya gidecek ve belgeyi rehin bırakarak karşılığında semt senedini alacaktır.
6- Kasada rehin olarak aldığı semt senetlerini satmak üzere borsaya kredi olarak verecektir.
7- Halk elindeki mal belgelerini borsada semt senedi ile satın alacaktır.
8- Ambardan malını çekip tüketecektir.
9- Kredi senedi satıldığında elde ettiği para ile borcunu kapatacaktır.
10- Borsa satın aldığı belgeleri kasaya iade edip kredisini kapatacaktır. Kasada bedeli ödendiği için rehini çözecektir.
11- Halk belgelerini satacak, yeni belge alacak ve ambarda mala çevirecektir.
12- Kasa semt senedini, ambar mal belgesini kooperatife iade edecektir.
Böylece semtte ayrıca paraya ihtiyaç kalmadan halk üretim ve tüketim yapacaktır. Ortak üretim ve tüketim serbest ekonomi içinde sağlanacaktır.
“YÜZ DAİRELİK LOJMANLI İŞYERİ APARTMANLARINI” da yaptığımızda köylerin konforu kentlerin konforu kadar olacaktır.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92