-“MÜÇTEHİT YETİŞME VE ÇALIŞMA MERKEZİ”NİN HEDEFİ-
Bugün başbakan oluyorlar, cumhurbaşkanı oluyorlar, şeyh efendi oluyorlar, sonunda zengin oluyorlar. Çünkü bugün “sermaye düzeni” vardır. Paranız yoksa paralı tuvalete bile gidemezsiniz. Parasız bir gece bile dışarıda kalsanız sağlığınız bozulur.
Bugün para hava kadar kıymetli hâle gelmiştir. İnsanlar bugün paraya tapıyorlar. Oysa taptıkları o para hiçbir şey karşılığı değildir. Günümüzün Firavunu olan sömürü sermayesinin çıkardığı paraya tav’an ve kerhen herkes tapıyor.
O halde şirkten kurtulmamız için sömürü sermayesinin parasına dayanmayan paradan kurtulmalıyız. Para eğer bir değer karşılığı ise değer Allah’ındır. O değeri istemek Allah’ın kendisine ibadettir. Parada bir de karşılıksız kısım vardır. O sahte tanrıların payıdır. Onu da istemek Allah’a şirk etmek demektir.
O halde Türk lirasını peşin alışverişlerde kullanacağız. Çünkü o esnada TL’nin değeri bilinmektedir. Kaç gram altın olduğu bellidir. Kuyumcuya götürünce kaç gram altın alacağın günlük olarak bellidir. Bu Allah’ın payıdır. Borç verdiğiniz zaman değişen miktar ise sermayenin karşılıksız payıdır. İşte bununla Tanrı’yı sermayeye ortak etmektesin.
Bugünkü bu durumda yapacağımız iş nedir?
Yapılması gereken şey peşin ödemeleri TL ile yapmak, borçlanmaları ise seçeceğimiz bir mal ile yapmaktır. Bunların başında altın, yapıdaki/inşaattaki emek, demir ve buğday gelmektedir. Bunlardan başka istediğiniz uygun bir malı da seçebilirsiniz.
Biz bu şirk dünyasında iş yapmamalıyız, servet edinmemeliyiz.
Bunun için ne yapmalıyız?
1- Kooperatifler kurmalı, kooperatifler içinde emeklerimizi birleştirip işbölümü içinde iş yapmalıyız. Karşı taraf bunu ücretle yapmaktadır. Biz bunu ortaklıkla yapmalıyız.
2- Kullanmadığımız reel değerleri kooperatife vererek ortak olmalıyız. Mesela, oturmadığımız evi kooperatife vermeliyiz, kirasını kooperatif almalıdır. Kullanmadığımız arsayı kooperatife vermeliyiz, kooperatif inşaat yaptırmalıdır.
3- Ürettiklerimizi mala-mal karşılığı kooperatife vermeliyiz, ihtiyaçlarımızı kooperatiften mal olarak almak suretiyle gidermeliyiz.
4- Kendimizi kooperatife sigorta ettirmeliyiz. Bedelini biz vermeliyiz. Çalıştığımız yerde kooperatif işçilik faturasını kesmelidir.
Bunun dışında başarılı olmanın yolları şunlardır.
1- Kooperatif ar-ge çalışmaları yapacak, projeler üretecek, ortaklara kullandıracak, ortaklardan üründeki işçilik payından bir pay alacak, baştan bir şey ödemeyecektir.
2- Ar-ge çalışmasında en az emekle en çok mal üretme hedeflenecektir. İşletmeler kârsız çalışacak, kazançlar üretimden sağlanacaktır.
3- Atıl emeği faaliyete geçirme hedeflenecek, başka yerde çalışan işçilere iş verme diye bir gaye asla güdülmeyecektir. Emek üzerinde rekabet olmaz.
4- Atıl imkânlar değerlendirilecektir. Boşa akan sular yararlı hâle getirilecektir. Boşa çürüyen yapraklar yem yapılacaktır. Kullanılmayan araziler kullanılır hâle getirilecektir.
5- Yeni makinelerden çok eskimiş ve atılmış makineler revize edilecek ve onların ömürleri uzatılacaktır.
6- Sermayedeki kâr riziko karşılığıdır. Rizikoya katılmayan sermayeye kâr hakkı tanımak şirktir.
7- Öyle ortaklık sistemi kuracaksınız ki, bugün ortak olan yarın ayrıldığı zaman kârını-zararını hemen hesaplayıp ödeyebilmelisiniz. Bunun yolu da stoklara göre fiyatlar hesaplayıp sermayenin günlük değerini bilmekten geçecektir.
8- İşletme bir iki kişi ile de çalışmalı, binlercesini de bir araya getirebilmelidir.
9- Sosyal güvenlik dayanışma içinde sağlanmalıdır. İşletmeler kişilere sosyal güvenlikte muhatap olmamalıdır. Bundan dolayı sigortayı kooperatif yapıyor.
10- Büyük sermayenin yapacağı işleri büyük sermaye yapmalıdır. Kooperatif büyük sermaye gibi faaliyet göstermemeli, büyük sermayenin yapamayacağı işleri küçük sermayenin yapabilmesi için küçük sermayeyi organize etmelidir.
İşte, Akevler’deki “MÜÇTEHİT YETİŞME VE ÇALIŞMA MERKEZİ”nin hedefi bu esaslar içinde işletmeleri kurmaktır.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92