Bugün o kadar çok sorun vardır ki onları sayıp bitirmek mümkün değildir.
Bir bankada kooperatif için hesap açtıracaktık, üç gün üç kişi uğraştık.
Sebep ne imiş?
Hesap açtıranlar yolsuzluk yapıyormuş!
İnsanlar bıkıyor ve bankada hesap açtırmıyorlar.
*
Peki, bu sorunu nasıl çözeceksiniz diyeceksiniz.
Biz diyoruz ki; yüz dairelik apartmanla bu sorunu çözeceğiz.
Nasıl mı?
Bu işleri kooperatifler yapacak ve halk bu sıkıntıdan kurtulacaktır. İl içinde bir “Hizmet Kooperatifi” kurulacak ve apartmanların kamuya ait işlerini bunlar yapacaklardır. Firma büyüyünce bu hizmetler yapılabilmektedir. Bu tuzağı sermaye kurmuştur, kendilerinden başka bütün işletmeler iflas etsin ve dünya bana kalsın istemektedir.
Kooperatifleşmek suretiyle organize olacak ve dünyayı ona bırakmayacağız.
Hükümet durmadan Ticaret Kanunu’nda, Kooperatifler Kanunu’nda zorluklar çıkaracak kanun maddelerini Meclis’e sevk ediyor. Her geçen gün esnafın işi daha da zorlaşıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler kapanıyor. İmkânlar tekel sermayeye aktarılıyor. Hükümet güya bunu yolsuzlukları önlemek için yapıyor!
Formaliteleri ne kadar çoğaltırsanız işletmeler o kadar kayıt dışına kayar ve yolsuzluk artar. Doğada etki-tepki kanunu vardır. Dolayısıyla getirilen yasaklar sadece ekonomimizi batırmak içindir. Küçük müteşebbisler kayıt dışı çalışsın ve büyümesinler isteniyor. Bu aynı zamanda devleti gecekondu devleti hâlinde tutuyor.
Bunun başka yanlışlığı da hukukun temeline dinamit koymadır, potansiyel suçlu vardır diye suçsuz insanları cezalandırmaktır. Ben suç işlemedim, işlemiyorum. Bana gereksiz muameleleri reva görünce beni cezalandırmış olmaktasınız. Ceza caydırıcılık içindir. Bu caydırıcılık suç işleyene ceza verilirse caydırıcı olur. Suç işlesin işlemesin herkese ceza verilirse bu nasıl caydırıcılıktır? Herkesi cezalandırmak demek insanları bıktırıp isyan ettirmek demektir, kayıt dışı çalışmaya zorlamak demektir.
*
Peki, biz buna nasıl çare bulacağız?
“Genel Hizmet Kooperatifleri” kurmalıyız. O kooperatifler büyük işletme imiş gibi her türlü formaliteleri yapacaklardır. Dolayısıyla mevcut düzende kayıtlı ekonomiye geçmiş olacağız. Bu da ancak işyeri ile yaşama yani ev yeri aynı yerde olursa mümkündür. Böylece bugün kiracı sorunu da çözülmüş olacaktır. Artık iş bulan ev aramayacak, ev bulan da iş aramayacaktır. Her çalışanın evi hazır olacaktır.
Yüz lojmanlı işyerlerinin varlığı kentleşmenin getirdiği sorunları da çözecektir. Ayrıca mevsimlerin doğurduğu zorlukları da yenecektir.
Köyümde yazın yaylalarda, ilkbahar ve sonbaharda kışlalarda, kışın de köylerde hayvanlarını yayacaklardır. Yıl boyunca taşınır dururlar. Aile her zaman parçalıdır. Çünkü doğaya yayılmışlardır. Orasını boş bırakamayız. Oysa lojmanlı dairelerde her yerde yaz kış kalınabilecektir. Tarımdan azami verim elde edilecek ve insanlar boş kaldıkları günlerde yaşadıkları yerlerin dışına çıkmaya ihtiyaç duymadan üretim yapabileceklerdir.
Güneş’in geldiği her yer artık devamlı meskûn hâle gelecektir. Ağrı Dağı’nın tepesine bile insanlar apartman kurabileceklerdir. Güney kutup karları meskûn hâle gelebilecektir. Eskimolar da bizim kadar uygarlaşma imkânlarını bulacaklardır.
Akevler’deki başarısızlığımızın sebebini biz buna bağlıyoruz. Orada başarılı olsaydık şimdi yüz lojmanlı erleri kurma çabasına girmeyecektik.
Başarsızlık yapı bakımından değildir. İnşaat yaptık. Ortaklara teslim ettik. Hem de bir yerden kredi almadan ve destek görmeden yaptık. Ama çalışmada ve yaşamada anlaşabilecek kimseleri değil de anlaşamayacak kimseleri bir araya getirdik. Dolayısıyla ortaklarımızın ilk işleri tapu almak amacıyla yöneticilere saldırdılar. Kimse Akevler’de iş yapayım demedi, herkes kendisine dışarıda iş aradı. Başarılı oldular ama kooperatif gayesine ulaşamadı. Kooperatif insanları bir araya getirdi ama anlaşanları değil anlaşamayanları bir araya getirdi.
Yüz dairelik lojmanı ve işyerleri olan apartman bu sorunu çözecektir. Çünkü apartmanı yapanlar değil orada çalışanlar bir araya gelecekler. Anlaşamayanlara hicret imkânı sağlanacaktır.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92