-BİR OKUYUCUNUN DEĞERLENDİRMELERİ VE CEVAPLAR-
Bir Okuyucu:
-BU AÇIKLAMA TARZINI İLK KEZ GÖRÜYORUM…
Süleyman KARAGÜLLE:
-Bir açıklamayı ilk görmeniz, yeni şey duyuyorsunuz, üzerinde düşünmeniz gerekir demektir. Kendi bilgilerinizi merkez kabul ederek yeni duyduğunuzu reddetmek bir ilim ehline yakışıyor mu? Arkadaşlarına sor.
- DAHA İLMİ BİR DİL KULLANMANIZ BEKLENİRDİ...
- İlim geçmişte olanları bize kadar getirir. Yorum ise ilmî değil içtihadîdir. İlme aykırı hangi cümlemizi gösterirseniz memnun oluruz.
- HAZRETİ PEYGAMBERİ GÖRMEZDEN GELEN BİR MANA VERİLMEYE ÇALIŞILMIYOR MU İLK CÜMLELERDE???
- Hazreti Peygamber’in büyüklüğü kendisinden değil getirdiği Kur’an’dan ileri gelmektedir. Mekke ve Medineliler Hazreti Muhammed’e değil Kur’an’a inandılar. Hazreti Peygamber’in başka mucizesi yoktu. Kur’an’ı getiren nasıl görünmez olabilir ki.
- AÇIKLAMALARINIZ TUHAFLIĞINI SÜRDÜRÜYOR...
- Neresinin tuhaf olduğunu belirtmeniz gerekmez mi?
- ÜSTTEKİ AÇIKLAMALAR DA NERESİNDEN TUTSANIZ TENKİDE AÇIK KURGULAR...
- Kurgularımızın tuhaflığı sizin onları bilmeyişinizden ileri geliyorsa ilacı onların üzerinde araştırma yapıp durmanızdır. Tuhaflığı değil yanlışlığı göstermelisiniz.
- NE TUHAF BİR YORUM?.. ÂYET GİBİ KABUL ETME TABİRİNİ İLK KEZ OKUYORUM...
- Evet, bütün usulcüler Sahabelerin Kur’an’ı yorumlamadaki kavlî ve fiilî icmalarını âyet gibi kabul ederler, münkirlerini kâfir sayarlar. Bunu size söylemedilerse okuduğunuz fakülteye acınır.
- BU GENELLEMEYE NASIL ULAŞTINIZ?
- Tartışmanın usulü vardır. Yorumlar ancak daha üstün yorum getirildiği zaman reddedilebilir. Söylediğimiz cümlenin aksini söyleyeceksiniz, biz ona cevap vereceğiz. Nasıl vardığımız yazının akışında vardır.
- NE İLGİSİ VAR BU TÜR GELİŞMELERİN YAPTIĞINIZ YORUMLARLA ALLAH AŞKINA?..
- İçtihat kapısı kapanmıştır. Duraklama o tarihte başlamıştır. Ne ilgisi var diye soramazsınız; ilgisi olmadığını açıklamanız gerekir.
- KUR'AN ALLAH'IN SON KİTABI OLDUĞUNA GÖRE, DİĞER İLAHİ FAKAT HÜKMÜ KALMAMIŞ KİTAPLARI YAPTIĞINIZ YORUMA KUR'AN’LA BİRLİKTE NİÇİN KOYMA GEREĞİNİ DUYDUNUZ?..
- Kur’an eski kitapların nasihi değil musaddıkıdır, müheyminidir. Kur’an’ın anlaşılması için o kitapların okunması gerekir. Mesela “Nun ve’l-kalemi” âyetindeki “Nun” Ninova’dır. Yazı orada icat edilmiştir. Bunlar ancak Tevrat ve diğer kitaplardan öğrenilmiştir.
- BUNLARI NE ZAMAN YAZMIŞLAR? UYGULAMIŞLAR?.. ULAŞILAN SONUÇ NEDİR? BİLGİNİZ VAR MI?
- Herkes az çok bir şey bilir, tümünü kimse bilmez. Bilgiler farklıdır. Konuşma birinin bilmediğini diğerine anlatmadır. Başkasına bilgin var mı diye sorulmaz. Kendi bildiğini ona anlatırsın.
NOT: - BAŞLIĞINIZ “EBU HANİFE VE FIKIH”.
MUHTEVANIN BAŞLIKLA HİÇBİR İLGİSİ YOK!
- Ebu Hanife en büyük müçtehit olduğu için bu başlık konmuştur. Tam uygun olmayabilir. Uygun başlığı siz bulabilirsiniz.
- YAZILANLAR SAĞLIKLI BİR BEYİN TARAFINDAN MI YAZILDI? BİLEMİYORUM...
- Okuyanın sağlıklı beyni var mı? Onu da biz bilemiyoruz…
SÜLEYMAN KARAGÜLLE