İnnalillahi ve innaileyhi raciun; Rabia Hocahanım-31
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim…
Kur’an ehli ve hizmetkarı anne babamızın ardından Kur’an ehli ve hizmetkarı (Diyanet İşleri Başkanlığı Kız Kur’an Kursu Hocası) Rabia Hocahanım da rahmeti rahmana kavuştu…
Rabia Erol Hocahanım kardeşimin vefatı vesilesiyle bu yazıları yazıyor, böylece hem dünya hem de ahiret hayatımız ile ilgili gerçekleri anlamaya çalışıyoruz…
Bakara Suresi’ndeki ilgili ayetler üzerinde önemine binaen durmaya devam…
“Va LiLMuTalLAQAvTi MaTAvGuN Bi eLMaGRuFi / ve mutalakalar için maruf meta’ vardır” Burada “meta’” nekre, “maruf” ise marifedir. Yani boşanmışlar için istişari kararlarla tespit edilmiş nafakaları ve barınmaları vardır ama bu hepsi için aynı değildir. Değişik şartlara göre tespit edilir. Evliyken ne ile yaşıyor iseler, evlendikten sonra da onunla yaşayacaklardır. Yahut bu nekrelik bucaktan bucağa değişen bir nekreliktir.
“XaqQan GaLaY eL MutTaQIyNa / muttakilere hak olmak üzere.” (Bakara, 241) Muttakiler üzerinde bu vaciptir. Fasıklar bunu yapmaz demektir. “Muttaki” burada erkek kurallı çoğulla getirilmiştir. Bucak halkı muttakilerden oluşmaktadır. İttikanın konusu da dengedir. Marufa uymalıdır. Kur’an bugün yaşadıklarımızı anlatmaktadır. Kur’an’da düzen yok deniyor. Bunlar düzen değil midir? Bucak kararları bütün bunları içermiyor mu?
***
“KeZAvLiKa YuBeyYiNu elLAHu LeKum AYaTiHi / Allah size âyetlerini böylece beyan eder.” Allah size ayetlerini böylece açıklar. Buradaki “âyetler” nelerdir?
Buradaki ayetler Kur’an’ın cümleleridir. Kur’an’ın her cümlesi bir ayettir. Şiir gibidir. Siz orada değişiklik yapamazsınız.
“KeZAvLiKa YuBeyYiNu elLAHu LeKum AYaTiHi” âyetini ele alalım. Burada üçü tarif edilen üçü de mebni altı kelime vardır. Mebnilerden ikisi harfi cerdir. Tasrif edilenlerden biri fiildir. Eğer zamirleri ayrı kelime sayacak olursak 3*4=12 kadar kelime olmuş olur. Burada ikili, üçlü ve yedili sistem vardır. Şimdi harflere geçelim. (EGGHH) boğaz, (QKKKK) (YYYYI) arka kameriye, (LLLL LLLL NN) yarı sürekli, (BMMUA) dudak, (ÜTTAA) diğerlidir. Buradaki harflerin onlu sisteme göre nasıl sıralandığına bakınız. Burada 4 “A” vardır. “Allah”taki elif harekeden dönüşmüştür, ayrı harf sayılmaz. “Âyât”taki “A” da çoğul ceminden dönüşmüştür “U” sayılır. Diğer iki “A” yani“Kezalike”deki “A”lar ile “Âyât”taki “A”lar ise “V”den dönüşür. İşte, görülüyor ki bu kısa ayet bile mucizedir. Allah bunlarla ayetlerini açıklamaktadır. Bir de getirdiği hükümler de ayet olmaktadır.
Beş bin nüfuslu siteler kuracağız. Bu sitelerde her bucak kendi şeriatını kendisi tedvin edecektir. Kur’an’a göre oluşan siteler refahta diğerlerine fark atacaklar ve o da ayet olacaktır.
“LeGalLeKüM TaGQiLUNa / akledersiniz diye.” (Bakara Suresi 242)
Demek ki ayetleri anlamanın yolu akıldır, muhakemedir, müsbet ilimdir.
Kur’an ve ilim, ilim ve akıl olarak tuttuğumuz yol doğrudur, elhamdülillah.
***
Bu konuyu, Rabia Hocahanımın vefatı vesilesiyle, akademisyen olan oğlu Emre’nin annesi için yazdıkları ile hitama erdirelim…
“Güzel annem, melek annem. Sen bu hayattaki görevini en iyi şekilde başardın. Bana ve abime hep destek oldun, bize her zaman pozitif olmayı, insanlara karşı iyi olmayı öğrettin. Hastalıklarında birlikte çok çabaladık, bu takım oyununu biz çok iyi yaptık. Duaların sayesinde hayat eşimi buldum. Torunlarını görmeni de çok isterdim... Son anına kadar hep güler yüzlü ve mutluydun, ne kadar hasta olsan da biz seni daha uzun yıllar yaşatmak istedik, sen de öyle istedin. Sana ölümü hiçbir zaman yakıştıramadık. Fakat elimizden bu kadarı geldi canım annem. Allah sevdiği kulunu yanına erken aldı işte... Eminim orada sonsuza kadar hep rahat edersin. Mekânın cennet olsun annem. Seni hep özlemle hatırlayacağız...” Oğlun Emre
(Bu sene annemizin doğum gününü 2 kere kutlamıştık. Seni her zaman güzel sözlerinle ve gülen yüzünle hatırlayacağız. Seni ömrümün sonuna kadar hep yanımda hissedeceğim annem. Emre)