Adil Düzen’i çocuklara ve gençlere anlatmak - 2
Geçen ay yani Kasım ayı boyunca tam 24 gün ne dedik?
“Yeni anayasa, yeni sistem, yeni medeniyet…-24” dedik…
Yani tam 24 gün ‘yeni anayasa, yeni sistem, yeni medeniyet’ dedik…
Elbette ısrarla ve tekrar tekrar bu seri yazıları yazmamızın derin sebepleri var…
Bu sebeplerin başta geleni hem ülkemizde hem de bütün dünyada hayatımızın ‘ilmî-dinî/ahlâkî-iktisadî-idarî/siyasî’ dört ana alanında da var olan ‘Sosyal Tufan’ seviyesindeki sorunlardır ve çağımızın bu sorunları ‘çare ve çözümlerini’ beklemektedirler…
İşte var olan bu vahim durum sebebiyle bizim ‘teşhis ve tedavi metotlarımızla’ yaptığımız yarım yüzyıllık çalışmalarımız ‘günlük-haftalık-dönemlik’ olarak devam ediyor ve ben de zaman zaman bu köşede bu çalışmalarla ilgili yazılar yazı-yorum…
- Ülkemiz için genel olarak ‘Adil Düzen’ ve özel olarak ‘Adil Ekonomik Düzen’…
- Dünyamız için de bir bütün olarak elzem olan ‘Adil Dünya Düzeni’…
- Ayrıca ‘Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’ çalışmaları…
- ‘Anayasa Seminerleri’ olarak her Salı devam ediyor…
***
Nitekim bu yazının yayınlandığı bugün de Üsküdar’daki İslam Medeniyeti Vakfı ana merkezimizde Doç. Dr. Süleyman Akdemir hocamız ve diğer çalışma arkadaşlarımızla ‘Yeni Anayasa’ veya ‘Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’ haftalık seminerimizi aynen geçen yılki dönemde olduğu gibi çalışma arkadaşlarımızla birlikte yapmış olacağız…
Geçtiğimiz14 Aralık Cumartesi günü de…
1999 yılında İslam Medeniyeti Vakfı’nda başladığımız…
Haftalık “Kur’an ve İlim” merkezli tefsir seminerlerimizin 1269’uncusunu…
Çalışma arkadaşlarımızla yapmış olduk ki; içinde bulunduğumuz Aralık ayı süresince bu seminer notlarımızdan derlediğim Lokma Suresi son iki ayeti merkezli tam dokuz yazı yazdım ve siz değerli okuyucularımın istifadesine sundum…
- Bunların devamında ‘insan’ dedim, ‘aile’ dedim, ‘komşu’ ve ‘komşuluk’ dedim…
- En sonunda özellikle Suriye’deki en son gelişmeler sebebiyle de dedim ki…
- ‘Suriye’de bir Adil Düzen’ bölgeye örnek olacak şekilde kurulmalı…
- Başlık neydi; ‘İnsan, aile, komşu ve Suriye’de bir Adil Düzen’…
***
Artık yarım yüzyılı da aşan zamandan beri yapmakta olduğumuz bu ‘Adil Düzen merkezli çalışmalarımızı’ özellikle son dönemlerde ‘çocuklarımıza ve gençlerimize anlatmak’ konusuna odaklanmamız gerektiğine çalışma arkadaşlarımızla karar verdik…
“Adil Düzen’i çocuklara ve gençlere anlatmak…” yazıları yazmaya başladık…
Bugün de işte bu yazılarımızın ikincisiyle bu önemli konuya devam edelim…
‘Adil Düzen’ toplumu daha adil, daha dengeli ve daha mutlu hale getirmeyi hedefleyen bir sistemveya düzendir. Ancak, bu kavramı çocuklara ve gençlere anlatmak için sade ve onların anlayabileceği bir dil kullanmak gerekir. Gündelik hayatın içinden örnekler ve somut anlatımlar Adil Düzen’in temel ilkelerini öğretmekte etkili olabilir.
Adalet ve Hakkaniyeti Anlatmak
Adil Düzen’in en temel kavramlarından biri adalettir. Peki, ‘adalet’ ne demektir?
‘Adalet’ herkesin hakkını almasıdır. Çocuklara bunu anlatmak için basit bir oyun senaryosu düşünün. Bir grup çocuk dondurma yemek istiyor ve ellerinde bir kutu dondurma var. Adalet, bu dondurmanın herkese eşit parçalar halinde bölünmesidir. Ancak ‘hakkaniyet’ farklı bir kavramdır. Diyelim ki bir çocuk sabahından beri hiç yemek yememiş, diğerleri ise yeni yemek yemekten gelmiş. Bu durumda, o daha aç olan çocuğa biraz daha fazla dondurma vermek hakkaniyete uygun olur. ‘Adil Düzen’ hem ‘adaleti’ hem de ‘hakkaniyeti’ dengede tutmaya çalışan bir sistemdir. Yani ‘Adil Düzen’ sayesinde hem herkesin temel hakları korunur hem de ihtiyacı olanın daha fazla desteklenmesi sağlanır. (Devamı var)