Lokman (6) ‘Ey insanlar, Rabbinize ittika edin’
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam…
Lokman Suresi merkezli bu yazı serimize ilk yazıdaki öz hatırlatmamla devam edelim. 1999 yılında başladığımız haftalık “Kur’an ve İlim” seminerlerimiz devam ediyor... Cumartesi günü 1268’inci haftalık seminerimizi de yaptık elhamdülillah. Bu yazımda 1266’ıncı haftalık çalışmalarımızdan derlediklerimi istifadenize sunmuş olacağım…
Ayetin okunuşu ve anlamı ile başlayalım… “Yâ eyyuhâ-nnâsu-ittekû rabbekum vaḣşev yevmen lâ yeczî vâlidun ‘an veledihi velâ mevlûdun huve câzin ‘an vâlidihi şey-â(en) inne va’da(A)llâhi hakk(un) felâ teġurrannekumu’l-hayâtu-ddunyâ velâ yeġurrannekum bi(A)llâhilġarûr(u) / Ey insanlar, rabbinize ittika edin ve ne bir babanın çocuğuna karşılık verdiği ne de çocuk olanın, onun, babasına bir şeyi karşılık veren olduğu dönemden çekinin. Kesinlikle Allah’ın vaadi gerçektir. Bundan dolayı dünya hayatı sizi kesinlikle aldatmasın ve aldatıcı sizi kesinlikle Allah’la aldatmasın. (Lokman Suresi 33)
Ey İnsanlar Rabbİnİze İttİka edİn
“İttekû” ittika edin, sığının demektir. “VeKaYe” kökünden ifti’âl bâbından ikinci şahıs çoğul emir malum fiildir. Sülasi anlamı “korumak” demektir. Sülasi bâb ifti’âl bâbına gelince baştaki “Vâv” harfi “Te” harfine ibdal olur ve “ittika” şekline dönüşür. “korumak” anlamı “sığınmak” anlamına dönüşür.
“İttekû Rabbekum” Rabbinize ittika edin demektir.
İttİka ne demektİr?
Allah’ın koruması altına girmek demektir. Bu sayede kötü şeylerden korunmuş olursunuz. İttika edenlerin ittikası sübut halinde olursa bu durumda onlara muttakiler (الْمُتَّقُونَ) denir. Kur’an’da 49 kere geçmektedir. Muttaki şeklinde tekil geçişi yoktur. Tamamı çoğul şekilde geçmektedir. Nekre geçişi de yoktur. Bireysel olarak Allah’a ittika edilebilir ama bunun sübut şeklinde olması için topluluk olmak gereklidir. Burada da emir çoğuldur. İnsanlara “Rabbinize ittika edin” denmektedir. Muttakilerin Kur’an’da geçen özelliklerine bakalım.
“İyilik yüzlerinizi doğuya ve batıya karşı döndürmeniz değildir. Ancak iyilik Allah’a ve ahir yevme ve meleklere ve kitaba ve nebilere iman eden ve sevgisi üzerine malı yakınlık sahibine ve yetimlere ve miskinlere ve yolun oğluna ve saillere ve köleler için veren ve salatı ikame eden ve zekâtı veren kimselerdir ve ahitleştikleri zaman ahitlerine vefa gösterenlerdir ve zorlukta ve darlıkta ve zorluk zamanında sabredenlerdir. Onlar doğru olanlardır ve onlar, onlar muttakilerdir.” (Bakara Suresi 177)
- Muttakiler ahir yevme, meleklere, kitaba ve nebilere iman edenlerdir.
- Malını Allah’ın istediklerine vermekten çekinmezler.
- Salatı ikame ederler.
- Zekâtı verirler.
- Ahitlerine vefa gösterirler.
- Her durumda sabredenlerdir.
“Doğruyu getiren ve onu tasdik edenler, onlar, onlar muttakilerdir.” (Zümer 33)
- Doğruyu getirir ve onu doğrularlar.
“Rabbinizden bir mağfirete ve yüzeyi gökler ve yer olan, bolluk ve darlıkta harcayan ve öfkelerini yutan ve insanları affeden muttakiler için hazırlanışmış bir cennete doğru yarışarak koşun. Allah muhsinleri sever.” (Ali İmran 133-134)
- Bolluk ve darlıkta harcarlar.
- Öfkelerini yutarlar yani öfkeli bir görünümleri yoktur.
- İnsanları affederler.
“Musa ve Harun’a Furkan’ı ve bir ziyayı ve saatten kaygılananlar olarak rablerinden gaybla çekinen muttakiler için bir zikri vermiştik.” (Enbiya 48-49)
- Kıyamet saatinden kaygı duyarlar.
- Rablerinden gayb içinde bile olsalar çekinirler. (Devamı var)