Cahid Baltacı - İnna lillahi ve inna ileyhi raciun - 5
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim…
Cahid Baltacı Hocayı ‘İslam Medeniyeti Tarihi’ kitabı ile anmaya devam…
Birinci Bölüm / İslam Medenİyetİ A- Tanımı: İslam Medeniyeti, orta çağda, batılıların Ortadoğu dedikleri Güneybatı Asya’da doğan ve XX. yüzyılda Batı Medeniyetinin ortaya çıkışına kadar Hindistan, Filipinler, Orta Asya, Orta Afrika, İspanya, Kafkasya, Anadolu, Balkanlar ve Orta Avrupa’ya kadar yayılan ve bugün aktif fonksiyonunu kaybetmiş olmakla beraber halen yaşayan bir medeniyetin adıdır. Bu bölgelerde İslam’dan öncede birçok medeniyet yaşamıştır. Türk, Arap ve Acemler bunların başında gelmektedir. B- İslam Medeniyetinin Kaynakları: Kur’ân-ı Kerim, Hadis-i Şerifler, Müslüman Milletlerin Kültürleri, Geçmiş Medeniyet ve Kültürler, İlim ve Teknoloji, Sanatlar. İslam Medeniyetinin Özellikleri: Tevhit İnancı, Vahyi-Beşeri Muhteva, Maddi-Manevi Denge, Akıl İlim Teknik ve Sanata Açıklık, Sınıfsız ve Adil Bir Dünya İdealine Bağlılık, Sulha Bağlılık, İnanç-İbadet Hürriyeti ve Müsamaha. C- İslam Medeniyetinin Gelişim Dönemleri: Arap-İslam Medeniyeti ve Türk-İslam Medeniyeti olarak ikiye ayrılır. a) Arap-İslam Medeniyeti: Asr-ı Saadet, Hz Ebubekir, Hz Ömer, Hz Osman, Hz Ali, Emeviler, Abbasiler Devri. b) Türk-İslam Medeniyeti: Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular, Memlüklüler, Osmanlılar Devri. D- İslam Medeniyetinin Gerileme Sebepleri: İdari, İlmi, Ekonomik ve bazı dış sebepler de vardır.
İkinci Bölüm / İSLAM MEDENİYETİNDE DEVLET TEŞKİLATI
İslam Medeniyetinde devlet teşkilatlanması yedi temel üzerine kurulmuştur. A-Devlet, B-Devlet Başkanı, C-Şeyhülislam, D-Vezirlik, E-Divan, F-Adalet Müessesesi.
Üçüncü Bölüm / İSLAM MEDENİYETİNDE SİSTEMLER
A- Eğitim Sistemi: Eğitim Müesseseleri yaygın ve örgün şeklinde ikiye ayrılmıştır. Yaygın Eğitim Müesseselerinde daha çok herhangi bir sisteme bağlı olmadan isteğe bağlı eğitim verilirken Örgün Eğitim Müesseselerinde ise düzenli ve sisteme tabi tutulan eğitim vardır. B- Hukuk Sistemi. C- Ahlak Sistemi. D- İktisadi Sistem. E- Para Sistemi. F- Toprak Sistemi. G- Vakıf Sistemi. H- Askeri Sistem. I- Sosyal Güvenlik Sistemi. J- Takvim Sistemi. K- Şehircilik Sistemi. Bu şekilde birçok şey sistemli ve düzen içerisinde ilerlemekteydi. İslam Medeniyeti bu bakımdan kurumsallaşmanın asıl kurucusu olarak kabul edilebilir.
Dördüncü Bölüm / İSLAM MEDENİYETİNDE MÜESSESELER
A- Câmiler B- Tekkeler C- Kütüphaneler D- Rasathaneler E- Füvüvvet, Ahîlik ve Loncalar F- Nakîbu’l-Eşraflık G- Haberleşme Teşkilatı.
Beşinci Bölüm / İSLAM MEDENİYETİNDE İLİM VE TEKNOLOJİ
A- İLİM: Kur’ân-ı Kerim’deki Anahtar Kelimeler. Kur’an-ı Kerim ve Sünnette İlmi İşaretler. İslam Ulemasının İlim Tasnifi. İslam Medeniyetinde İlimler.
B- İSLAM MEDENİYETİNDE KEŞİF VE TEKNOLOJİ: Sayılarda Ondalık Sistemin Keşfi. Sıfırın Keşfi. Cebir’in Keşfi. İntegral Teoreminin Keşfi. Dünyanın Yuvarlaklığı ve Dönüşünün Keşfi. Usturlabın Keşfi. Pusulanın Keşfi. İzâfiyet Teorisi. Kerhi’nin İhtimaller Üçgeni. Alkol, sülfirik asit ve nitrik asit. Küçük Kan Dolaşımının Keşfi. Anestezi Kullanımının Keşfi. Kızıl ve Kızamık Hastalıklarının Keşfi. El Cezeri’nin Otomatları. Roket Teknolojisi. Ağırlıkla İşleyen Saatlerin Keşfi.
Altıncı Bölüm / İSLAM SANATLARI: Mimari. Hat. Musiki. Resim. Halıcılık. Çinicilik. Diğer Sanatlar.
Yedinci Bölüm / KUR’ÂN-I KERİMİN SOSYAL HAYATLA İLGİLİ EMİR, YASAK VE TAVSİYELERİ: Sosyal Hayatla İlgili Bazı Emir ve Tavsiyeler. Çocuk Eğitimi İle İlgili Esaslar. Karadaki ve Denizdeki Fesadın Sebebinin İnsanlar Oluşu. İnsanların Şeref ve Haysiyetine Değer Vermek. Hayasızlığın Yasaklanması. İnsanları Öldürme Yasağı. Eşcinselliğin ve Homoseksüelliğin Yasaklanması. İyiliği Emretmek, Kötülükten Sakındırmak. Suçun Şahsiliği. İnanç Hürriyeti.
(Devamı var)