2000 yılının başında FELSEFE veya KELAM
Süleyman Karagülle
1705 Okunma
MARTİN HEİDEGGER VE ADİL DÜZEN

28-Martin HEİDEGGER (1889-1976)

Her dilin kendi müzikal yapısı vardır. Halk yabancı kelimeleri ona göre söyler. Biz de bundan sonra filozofların adlarını Türkçeleştireceğiz. “Heidegger” ismini yani kelimesini “Hayda” olarak yazacağız ve okuyacağız.

Martin Hayda ormanlık bir yerde bir evcikte yaşadı. Ormanın insanlardan uzak ama ağaçlara ve doğaya yakın bir havası vardır. Bir filozofun konferansında köylü kıyafeti ile dikkatlice dinliyordu. Bu hata imiş. Berlin Üniversitesi’nin hocalık tekliflerini reddetmiştir. Ders vermektense ormanlarda yürümeyi sevmiştir. Kayak öğretmenidir. Düşmesine felsefedeki hatalardan daha çok üzülmüştür. Kendi beldesinde konferanslar ve dersler vermiştir. Çoğu zaman dinleyenler ayakta kalırdı. Öğrencilerle dolaşırdı.

Nasyonal sosyalist olmuş, bu onu hocalıktan etmiştir. Yine inzivada felsefe yapmıştır. 1920’de ve 1940’tan sonra “Varlık ve Zaman” eseriyle etkin olmuştur. Varlık düşüncesi insanı karanlıklara götürür. Varlık yaşanarak bilinir, kelimelerle ifade edilir. Kelimelerle varlık bilinmez. İnsan ancak kendi hayatını ele alarak bilgi sahibi olur. Dışarıdan bilgi gelmez. Onların içinde yaşar. Duyulardan aldıkları ile kendisi bilgi sahibi olur ve kendi varlığı ortaya çıkar. Bu onu üstün varlık haline getirir. İnsan fikren esir doğar. Kişiliği yoktur. Olgunlaşınca kişiliği oluşur ve esaretten kurtulur. Korku onu başkalarına esir eder. İnsan korkuyu korkulan şeyleri kabul etmekle yener. Ölüme razı ise ölümden korkmaz. O zaman kendi benliğine erer ve hür olur, yüksek varlığa ulaşır. Zaman insanın doğduğunu ve öleceğini bilmesidir. Ona göre doğumdan ölüme yaptığı yolculuktur.

Hayda filozoflara, şairlere, sanata ve tekniğe ait kitaplar yazmıştır. İnsanın kendisini bulması için çevreden başlaması, sonucuna tersten gelmesi gerekir demiştir. Varolanla varlık ayrıdır. Varlık bizim dışımızda olandır. Var olan ise varlıkların bizdeki görüntüsüdür.

Yokluğun yokluğudur. Yokluk zihni değildir. O da vardır. Varlık yokluğun görünenidir. Yokluk varlığı gizlemedir. Varlık var olanlarla eşi yok olanın birliğidir. Çağımız varlığı unutmuş, var olanlara saplanmıştır. Varlık insanı kendine çağırmaktır. Uyup uymaması bile insanın elinde değildir. Varlık isterse Tanrı’yı yeniden bize getirebilir. İnsan sabrın yapacağını gerçekleştirmektedir.

 

Yorum:

Hayda, felsefe yapan biridir. Önce hislerimizle çevremizi algılarız, biz beynimizde kedimize özgü kainatı kurarız. Sonra bundan vazgeçer, çevreyi düşünerek algılarız, o da gerçektir. Görünen var, görünmeyen var. Her şeyin zahiri var, batını var. Batın zahire hakimdir. Biz zahiri ile varlığı biliriz ama batını zihnimizle öğreniriz.

Hayda’nın düştüğü hata, insanı tek başına var olan, topluluğun onu esir ettiği kanaatinde olmasıdır. İnsan eşyadan farklıdır. Ben bir taşla hatta bir kedi ile ilişki kurduğumda başka türlü hareket ederim, insanlarla ilişki kurduğumda başka türlü hareket ederim. Bir asır önce yazdıklarını okuyorum. Bunun bende oluşması mümkün değildir. Taşlarda da oluşmaz. Ben varım, çevrem de vardır. Çevrede olanlar kendiliğinden olmamaktadır. Birileri yapmaktadır. Ben de kediliğimden olamam. Böyle bir şey olsaydı yemek yemeden yaşama sırrını bulurdum. O halde ben varım, benden daha üstün beni var eden vardır. O Tanrı’dır. Ben düşünmeden yaşayamam. Yoksa armut yerine zehiri içerdim. Ben varlığımı düşünmekle sürdürüyorum. Düşünmenin kuralları gördüklerimi var kabul etmedir. Düşünme kurallarına uyduğum zaman ben varım, çevrem var, çevreyi var eden Tanrı vardır. Öldükten sonra da dirilme vardır. Zaten kafir ile mü’min arasındaki fark budur. Düşünme sonucu varılan doğrulara göre hareket etmek demek mü’min olma demektir. Düşünceyi reddetmek ise kafir olmaktır. Ben değil biz varız. Kainat bizim için vardır ama vardır. Kainat vardır, kainat Tanrı değildir.

 

Ansiklopedik Bilgi:

Martin Heidegger (1889-1976)

Varoluşçu felsefenin önde gelen isimlerinden biri olarak bilinen Alman filozof. 26 eylül 1889'da Baden eyaletinde doğdu. Çocukluğundan itibaren dine ve felsefeye eğilimli biri olarak yetişti. Felsefi çalışmalarıyla olduğu kadar, yaşamı ve çeşitli dönemlerde sergilediği politik tutumlarıyla da tartışma konusu oldu. Felsefi yetkinliği ve önemi yadsınamazken politik konumları dolayısıyla sürekli sorunlu bir ilişkinin taşıyıcısı oldu ve bu durum çoğu zaman felsefi çalışmalarının tam olarak değerlendirilmesini gölgeledi.

Freiburg Üniversitesi'nde Katolik ilahiyatı ve Hıristiyan felsefesi okudu ve 1914 yılında ilk çalışması ve doktora tezi, "Psikolojide Yargı Kuramı" ile dikkat çekmeye başladı. 1923'te Marburg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1927 yılında "Varlık ve Zaman " yayımlandı ve yayımlanışından itibaren yalnızca varoluşçu felsefe açısından değil, 20.yüzyıldaki bir bütün felsefe tartışmaları bağlamında bir şekilde etkili oldu. Heidegger burada, bütün bir Batı Felsefesi geleneğini metafizik olmakla eleştirdi, ki sonrasında postmodern felsefe bu argümanı başka düzlemelerde yeniden değerlendirecektir.

1933 yılından itibaren Naziler'in iktidara gelmesiyle birlikte Heidegger Nazilere katıldı. Bu dönemde Freiburg Üniversitesinde rektör oldu. Heidegger'in bu dönem boyunca izlediği politika her zaman tartışma konusu olmuş ve onun çalışmalarının değerlendirilmesine gölgeler düşürmüştür. Nazilere katıldığı gerekçesiyle 1945'te üniversiteden uzaklaştırıldı ama sonra 1952'de yeniden üniversiteye dönebildi. Daha sonra yanlış yaptığını söylemesi de üzerine düşen gölgelerin sona ermesini sağlamamıştır, ancak bununla birlikte onun teorik çalışmalarının değeri her zaman kendini buna rağmen korumuş ve felsefe açısından önemli yerini muhafaza etmiştir.

Felsefesi: Heidegger'in felsefi çalışmalarında hocası Edmund Husserl'in ve fenomenoloji felsefesinin etkileri açıkca görülür. Buna bağlı olarak felsefe-dışı sayılan pek çok kavramı felsefeye taşıdı ve varoluşçu felsefecilerde (örneğin Kierkegaard'ın korku, umutsuzluk, kaygı vb. kavramlarla yaptığı gibi) görülen tarzda analizlere yöneldi ve bunları derinleştirdi. Not supported field expression!, sıkıntı, merak, ölüm, korku gibi terimleri felsefe düzlemine taşıdı. Fenomenolojiyi Varlık sorunu bağlamında yeniden yorumladı ve kullandı. Heidegger'in Husserl etkisi ile kendine özgü bir varoluşçu felsefe oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz. Heidegger'ın varoluşçu düşüncesine göre, insan bu dünyaya öylece bırakılmıştır. Bu bırakılmışlık fikri birkaç yönden varoluşçu felsefenin temel argümanlarını sürdürür ve derinleştirir. Varoluşa bırakılmışlığı ile insan kendi varlık'ını oluşturma özgürlüğüne zorunlu olarak bırakılmıştır aslında. Ama başlangıçta, bırakılışın kendisi bir özgürlük yokluğudur -sondaki ölümün kaçınılamazlığı gibi. İnsan, varoluşun ortasına öylece, orada-bir-varlık-olarak (Not supported field expression!) atılmıştır. Bu bir tercih ya da seçimin sonucu değildir. Ve insan, bu bırakılmışlık içinde tercihler ve seçimleriyle kendi yaşamını ileriye dogru kurar. Burada zorunlu bir özgürlük deneyimi sözkonusudur. İnsan kendi varlığını gerçekleştirmek üzere sürekli seçimler ve tercihler yapmak durumundadır, yani özgürlüğünü gerçekleştirmek zorundadır. Ölüme kadar. Heidegger'in felsefesinde ölüm fikri, bu bakımdan önemli bir yer tutar. İnsan, bırakılmışlığında ölüme yazgılıdır ve varoluşunu buna göre gerçekleştirmelidir. Heidegger ayrıca, genel anlamda söylenecek olursa, teknik'in gelişimiyle birlikte şekillenen dünyanın eleştirisini yapmaya yönelmiştir ve modern dünyada buna karşı düsüncenin görevlerini belirlemeye calışmıştır. " Varlık sorusu ", onun tüm felsefi çalışmalarının özü ve özetidir. Bu çalışma varlık'ın unutulmuşluğuna yapılan bir itirazla başlar ve devam eder. Kant, Hegel ve Husserl'den etkilendiğini belirtmenin yanı sıra, Nietzsche ile girdiği eleştirel ilişkinin de belirtilmesi gerekir. Heidegger, yapısalcılığa benzer ama başka bağlamlarda Dil konusunu felsefeye temel bir kategori olarak sokmuştur. Onun bütün felsefi kategorileri dil dolayımıyla işlerlik kazanır. "Dil Varlık'ın evidir", der Heidegger. Not supported field expression! ve Camus başta olmak üzere varoluşçu felsefeciler ve ayrıca yapısalcılık ve varlık felsefesi gibi diğer felsefe akımları da çalışmalarında onunla açık ya da örtük diyalog halinde olmuşlardır. Daha sonra çalışmaları, özellikle dil dolayımlı analizleri ve felsefenin metafizik olarak eleştirisi mantığı, postmodern felsefenin gelişiminde önemli köşe taşları olacaktır.

Haftalık Seminer Dergisi; 645. Hafta      14 Ocak 2012      SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 

 

 


2000 yılının başında FELSEFE veya KELAM
1-GİRİŞ
1967 Okunma
2-HAZIR BULDUĞU ORTAM BAĞLAMINDA GAZALİ VE FELSEFEYİ BİTİRMESİ
2037 Okunma
3-JEAN-JACQUES ROUSSOEU VE FELSEFE
1832 Okunma
4-SOKRAT VE ADİL DÜZEN
1914 Okunma
5-THALES VE ADİL DÜZEN
1884 Okunma
6-PARMENİDES-HERAKLİT VE ADİL DÜZEN
2245 Okunma
7-EFLATUN VE ADİL DÜZEN
1749 Okunma
8-ARİSTO VE ADİL DÜZEN
1969 Okunma
9-EPİKÜR-i(KIBRISLI)ZENON VE ADİL DÜZEN
2412 Okunma
10-PLOTİN VE ADİL DÜZEN
1979 Okunma
11-AUGUSTİNUS VE ADİL DÜZEN
1827 Okunma
12-SAİNT ANSELM VE ADİL DÜZEN
1797 Okunma
13-THOMAS VE ADİL DÜZEN
1731 Okunma
14-MEİSTER ECKHART VE ADİL DZEN
2338 Okunma
15-NİKOLAUS VE ADİL DÜZEN
1740 Okunma
16-DEKART VE ADİL DÜZEN
2442 Okunma
17-PASKAL VE ADİL DÜZEN
1843 Okunma
18-SPİNOZA VE ADİL DÜZEN
1881 Okunma
19-LEİBNİZ VE ADİL DÜZEN
1932 Okunma
20-VOLTER VE ADİL DÜZEN
3385 Okunma
21-JEAN LACQUES ROUSSEAU(ÖZEL) VE ADİL DÜZEN
1625 Okunma
22-DAVİD HUME VE ADİL DÜZEN
1699 Okunma
23-IMMANUEL KANT VE ADİL DÜZEN
1974 Okunma
24-JOHANN GOTTLİEB FİCHTE VE ADİL DÜZEN
4770 Okunma
25-FRİEDRİCH SCHELLİNG VE ADİL DÜZEN
1849 Okunma
26-GEORG WİLHELM FRİEDRİCH HEGEL VE ADİL DÜZEN
1842 Okunma
27-ARTHUR SCHOPENHAUER VE ADİL DÜZEN
2247 Okunma
28-SOREN AABYE KİERKEGAARTD VE ADİL DÜZEN
2050 Okunma
29-LUDWİG ANDREAS FEUERBACH VE ADİL DÜZEN
1810 Okunma
30-FRİEDRİCH WİLHELM NİETZSCHE VE ADİL DÜZEN
1808 Okunma
31-MARTİN HEİDEGGER VE ADİL DÜZEN
1705 Okunma
32-BERTRAND RUSSEL VE ADİL DÜZEN
1983 Okunma
33-LUDWİG JOSEF JOHANN WİTTGENSTEİN VE ADİL DÜZEN
1789 Okunma
34-KARL HEİNRİCH MARX VE ADİL DÜZEN
2034 Okunma
35-SONUÇ VE YENİ FELSEFEYE GİRİŞ
1699 Okunma
36-İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ 1
1665 Okunma
37-İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ 2
1634 Okunma
38-İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ 3
1636 Okunma
39-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 1
1759 Okunma
40-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 2
1683 Okunma
41-MODERN FELSEFEYEİRİŞ 3
1643 Okunma
42-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 4
1646 Okunma
43-modern felsefeye giriş 5
1514 Okunma
44-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 6
1626 Okunma
45-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 7
1739 Okunma
46-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 8
1544 Okunma
47-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 9
1535 Okunma
48-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 10
1631 Okunma
49-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 11
1705 Okunma
50-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 12
1556 Okunma
51-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 13
1642 Okunma
52-modern felsefeye giriş 14
1512 Okunma
53-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 15
1525 Okunma
54-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ-16
1708 Okunma
55-modern felsefeye giriş-17
1641 Okunma
56-modern felsefeye bgiriş-18
1476 Okunma
57-modern felsefeye giriş 19
1561 Okunma
58-modern felsefeye giriş 20
1541 Okunma

© 2025 - Akevler