Mete Firidin
Ahkaf ve Sarsar
2.12.2011
6718 Okunma, 3 Yorum

Ahkaf süresine de isim olan, ahkaf kelimesinin anlamı bilinmemektedir. Hemen hemen bütün meallerde ahkaf kelimesi bir yer olarak anlamlandırılmaktadır. Oysa bir yer olmadığı Arapça dilbilgisi ile de tahmin edilebilinir. İlk olarak eğer bir yer ismi olsa idi. Ahkaf suresi 21. Ayette olduğu gibi yani “bil ahkafi”olarak değil “fil ahkafi” olarak gelmesi gerekirdi. Çünkü “bi” ile anlamına gelir; “fi” ise içinde, orada anlamına gelir, yani bir şeyin veya bölgenin içinde olmak anlamına gelir.

İkinci olarak zaten diğer ayetlerde “ahkaf” kelimesinin anlamı açıklanmıştır. Ahkaf 21. Ayette “iz enzere kavmehu bil ahkâfi” deniyor. Yani “kavmini ahkaf ile uyardığı zaman” deniyor.  Diğer surelerde ise “bi rîhın sarsarin âtiyeh(âtîyetin) yani “aşırı sarsarin bir rüzgar ile” deniyor. Bu da şu anlama gelmektedir. Ahkaf kelimesinin anlamı ile “aşırı sarsarin bir rüzgar” aynı anlama gelmektedir. Burada yine "bi" ile gelmiştir. Aksi olmuş olsaydı. "aşırı sarsarin bir rüzgarda" olacaktı.

Gerçekte ahkaf kelimesinin anlamı nedir?

Ahkaf kelimesinin Latince harflerle yazılımı aslında ahqaf olmalıdır. Çünkü Kuran’da yazılımı kef harfi ile değil qaf harfi iledir. Kaf harfinin Latince karşılığı ise Q, q dur.

Akevler çalışma gurubu ahkaf kelimesini “kum fırtınası” olarak değerlendirmiştir.

Sayın Süleyman Karagülle hocamız ise şu açıklamada bulunmuştur: Ahkaf kelimesi çoğuldur. Tekili, Higbe kum yığını üzerindeki çöküntü, Hagebe fiil olarak devenin kum üzerine çökmesi demektir.

(ha kaf fe) Kum yığını demektir.

Yaptığım protosinaik dil araştırmalarında kaf harfi batan güneş şeklinde şekillendirilmiştir. Yoğunlaşma, zaman anlamında kullanılmıştır. Karanlığın çökmesi, ışığın toplanması anlamlarından yola çıkılarak, toplama , çökme, bastırma anlamına kullanılmıştır.

Akkad dilinde ise quffu kelimesi küfe, sepet, kafes, kutu anlamında kullanıldığı gibi bir şeyi çökertme, yıkma anlamında da kullanılmıştır. Kuffu kelimesi ise kar, buz anlamında kullanılmıştır. Fıçıya veya küpe bir şey basmak bizde de halen kullanılan değimlerdir. Yemeğe tuz basmak gibi. Semitic hqf kökü ise sarmak anlamındadır.

Tevrat’ta kasırga veya çökertme, sonunu getirme anlamına kullanılan ve 16 yerde geçen iki kelime vardır. Bu kelimeler “cuwph” ve “cuwphah” kelimeleridir. Bu kelimeler bazen suf, sufah  bazen ise kuf, kufah şeklinde yazılmaktadır. Orijinal Tevrat’ın kaybolması ve mevcut Tevrat’ın en az birkaç kişi tarafından, akıllarında kaldığı kadarını yazması düşünülür ise bu değişkenlik anlaşılabilir. “cuwphah” kelimesinin bizim dilimizdeki seslendirilmesi “kafah” dır. “ahkaf” kelimesine çok benzemektedir ve kasırga anlamına gelmektedir.

Bazı bilimsel bilgilerden sonra ahkaf ve sarsarin kelimelerini çok daha iyi anlayabiliriz.

Siklon, (Cyclone)atmosferde bir alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgârların oluşturduğu şiddetli fırtınadır. Siklonlar güney yarıkürede saat yönünde, kuzey yarıkürede aksi istikamette dönerler.

Üç adet siklon fotoğrafı

Cumulonimbus: Dağ ya da çok büyük kuleler biçiminde, düşey doğrultuda büyük yer kaplayan, ağır ve yoğun buluttur. Üst bölümünün bir kısmı genellikle düzgün, ipliksi ya da çizgilidir ve hemen her zaman yassıdır. Bu bölüm, örs ya da çok büyük bir sorguç biçimi alana kadar yayılır. Çoğu kez koyu renkte olan bulutun zemininin altında, sık sık onunla birleşmiş ya da birleşmemiş durumda parçalı bulutlar vardır. Burada çoğu kez yağış olur; bu yağış kimi zaman yere ulaşamadan buharlaşan türden olabilir. Bu bulutlara dış dünyayla bağlantısız kasırgalar denilebilir. Uzaktan bakıldığında sadece bir şekilli bulut gibi gözükür ama içinde 30,000 °C ısılı ve yüz binlerce watt lık elektrik enerjili şimşeklerle saatte 260 km'yi bulan rüzgarlar vardır. Şu anda hiçbir cumulonimbus bulutun içi görüntülenmemiştir. Sadece sağ çıkan çok nadir görgü tanıkları ve radarlar sayesinde bilgi sahibi olunmuştur.

Kumulonimbus tipi bulutlar

Yukarıdaki fotoğraflarda uzaktan bakıldığında siklon ve kümülonimbus(yağmur yığını) bulutunun bir birine ne kadar benzediğini görebilirsiniz. Ad kavmini ahkaf 24.ayette neden yanıldıklarını“Nihayet onu, vâdilerine doğru yayılan bir bulut şeklinde görünce: Bu bize yağmur yağdıracak yaygın bir buluttur, dediler” açıklamaktadır.

 

Sarsar kelimesi genellikle “dondurucu” olarak çevrilmiştir. Fakat başka bir anlamı da vardır. Arapça da olduğu gibi Akkad dilinde sarsar demek "spin" yani burkularak dönmek ve çekirge sürüsü demektir. Çekirge sürüsü ingilizce “swarms” kavramı anlamına da gelmektedir. Swarms kavramı çekirge, kuş vs gibi hayvanların meydana getirdiği sürünün bir tek canlı gibi göğü kaplaması ve tekrarlayan hareketler yapmasıdır. Bunun örneği ülkemizde sığırcık kuşlarının bir araya gelerek yaptıkları toplu ritmik dans benzeri hava gösterisidir. Bütün kuşlar sanki bir tek bulut muş gibi hareket ederler.

Çekirge swarms

Kuş swarms

Swarms etkisi siklonlarda da görülür.

Super cyclone swarm

Birkaç siklon bir araya gelip tekbir siklon şeklinde hareket eder. Bu olaya ahkaf sarsar yani siklonların tek vücut olması diyebiliriz.

Ad kavminin başına gelen bu olay bize Ad kavmi gibi güçlü olan Amerikanın(ABD) başına gelecekmiş gibi anlatılan “Yarından Sonra (The Day After Tomorrow)” filmini hatırlatmaktadır.

 

 

Aşağıda konu ile ilgili ayetler verilmiştir.

Fussilet 16.ayet: Fe erselnâ aleyhim rîhan sarsaran fî eyyâmin nahisâtin li nuzîkahum azâbel hizyi fîl hayâtid dunyâ, ve le azâbul âhireti ahzâ ve hum lâ yunsarûn(yunsarûne).

Biz de onlara, dünya hayatında aşağılayıcı azabı tattırmak için o uğursuz günlerde üzerlerine dondurucu bir kasırga gönderdik. Ahiret azabı ise daha da aşağılayıcıdır. Onlar yardım da görmezler.

 

Ahkaf 21.ayet: Vezkur ehâ âd(âdin), iz enzere kavmehu bil ahkâfi ve kad haletin nuzuru min beyni yedeyhi ve min halfihî ellâ ta’budû illâllâh(illâllâhe), innî ehâfu aleykum azâbe yevmin azîm(azîmin).

Ad kavminin kardeşini (Hûd'u) an. Zira o, kendinden önce ve sonra uyarıcıların da gelip geçtiği Ahkaf bölgesindeki kavmine: Allah'tan başkasına kulluk etmeyin. Ben sizin büyük bir günün azabına uğramanızdan korkuyorum, demişti.

 

Ahkaf 24.ayet: Fe lemmâ reevhu âridan mustakbile evdiyetihim kâlû hâzâ âridun mumtırunâ, bel huve mesta’celtum bih(bihî), rîhun fîhâ azâbun elîm(elîmun).

Nihayet onu, vâdilerine doğru yayılan bir bulut şeklinde görünce: Bu bize yağmur yağdıracak yaygın bir buluttur, dediler. Hayır! O, sizin acele gelmesini istediğiniz şeydir. İçinde acı azap bulunan bir rüzgârdır.

 

Ahkaf 25.ayet: Tudemmiru kulle şey’in bi emri rabbihâ fe asbehû lâ yurâ illâ mesâkinuhum kezâlike neczîl kavmel mucrimîn(mucrimîne).

“O, Rabbimin emriyle her şeyi yerle bir eder.” Derken evlerinden başka hiçbir şeyleri görünmez hâle geldiler. İşte biz, suç işleyen toplumu böyle cezalandırırız.

 

Zariyat 41.ayet: Ve fî âdin iz erselnâ aleyhimur rîhal akîm(akîme).

Ad kavminde de (ibretler vardır). Onlara kasıp kavuran rüzgârı göndermiştik.

 

Zariyat 42.ayet: Mâ tezeru min şey’in etet aleyhi illâ cealethu ker remîm(remîmi).

Üzerinden geçtiği hiçbir şeyi bırakmıyor, mutlaka çürütüp kül gibi dağıtıyordu.

 

Kamer 19.ayet: İnnâ erselnâ aleyhim rîhan sarsaren fî yevmi nahsin mustemirr(mustemirrin).

Biz onların üstüne, uğursuzluğu sürekli bir günde gürültülü ve dondurucu bir rüzgâr gönderdik.

 

Kamer 20.ayet: Tenziun nâse ke ennehum a’câzu nahlin munkair(munkairin).

O rüzgâr, insanları, sökülmüş hurma kütükleri gibi yere seriyordu.

 

Hakka 6.ayet: Ve emmâ âdun fe uhlikû bi rîhın sarsarin âtiyeh(âtîyetin).

Âd kavmine gelince, onlar da uğultulu ve dondurucu şiddetli bir rüzgârla helâk edildi.

 

Hakka 7.ayet: Sehharehâ aleyhim seb’a leyâlin ve semâniyete eyyâmin husûmen fe terel kavme fîhâ sar’â ke ennehum a’câzu nahlin hâviyeh(hâviyetin).

Allah, onu kesintisiz olarak yedi gece, sekiz gün onların üzerine musallat etti. Öyle ki (eğer orada olsaydın), o kavmi, içi boş hurma kütükleri gibi oracıkta yere serilmiş hâlde görürdün.

 

 


YorumcuYorum
Tayibet Erzen
02.12.2011
23:32

Yazı genel anlamda güzel, elinize sağlık. Bazı noktalara ayrıca değinmek istiyorum. 1. (بِ) harf-i ceri de (فِي) harf-i ceri gibi zarf manasında kullanılabilir. Bi’nin tebid etkisinden dolayı yerin bir kısmında manası çıkar. Böylelikle fi’den ayrılmış olur. Bunu Kur’anda bir çok yerde görebiliriz. Örneğin Taha-20, İbrahim-37 gibi ayetler buna örnek verilebilir. 2. “İkinci olarak zaten diğer ayetlerde “ahkaf” kelimesinin anlamı açıklanmıştır. Ahkaf 21. Ayette “iz enzere kavmehu bil ahkâfi” deniyor. Yani “kavmini ahkaf ile uyardığı zaman” deniyor.” Bu ifade mecaz-ı mürsel gibi de anlaşılabilir. Hatta zikr-i mahal, irad-i halli dersek, bu tıpkı şu örneğe benzer: “TBMM sorunlara çözüm bulamıyor.” Burada meclis değil de içindeki insanlar yani bakanlar kurulu vs. sorunlara çözüm bulamıyor denmek istenmiştir. O yüzden ayette de Ahkaf halkının başına gelenleri kastederek Ahkaf demiş olabilir. Nitekim bunun da örnekleri Kur’anda vardır, Yusuf-82 gibi. Kur’anda aynı anlama gelen birden fazla kelime kullanılmıyor. Bize aynı gibi gelen kelimeler arasında muhakkak az ya da çok bir nüans farkı vardır. Bu açıdan değerlendirince ben ahkafın bir yer ismi olabilme ihtimalini daha güçlü buluyorum.

Mete Firidin
03.12.2011
07:55

Fikriniz doğru olabilir. Zaten daha önceki Tefsirciler de sizin gibi yorumlamış. Sanırım bilgi eksikliğinden. Ama ben daha çok veriden yola çıkarak bunun bir kasırgalar birleşmesi olduğunu düşünüyorum.

Benzer bir kelime Tevratta 16 kez geçiyor. Orada da dönen bir rüzgar, sonu getiren bir kasırga, kızıl deniz olduğu yorumları getirilmiş. Kelimenin kökü bir şeyin sonunu getirme, kökünü kazıma anlamında da kullanılmış. Akkad ca da da aynı anlamda kullanılmış. Kelimenin kök anlamının Arapça'da bir şeyi çökertme anlamında kullanıldığını düşünüyorum.

Bu nedenle bir yer değil de. bir fiilden türetilip çökerten,yok eden, sonunu getiren rüzgar anlamına kullanılmış olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca Kuran Musaddıktır. Tevratta anlaşılamayan bu kelimeyi düzeltiyor, açıklık getiriyor.

Doktorların yaptığı gibi hastanın şikayetlerine "psikolojik" demeden önce diğer fiziki hastalıkları iyice araştırmak gerekir. Bu nedenle Kuran Tefsirlerinde Önce bilimsel araştırmalar sonuna kadar yapılmalı sonra mecaz düşünülmelidir. Aksi taktirde kolaycılık, baştan savmacılık olur.

Reşat Nuri Erol
19.02.2012
09:09

bu da çok ilgi çekici bir konu...

tekrar ve daha dikkatli okudukça düşünmeye başladım...

neyi?..

*

yıllar önce ÜSTAD ile üsküdar'da ilk çalışmaya başladığımızda "mu'cemü'l-müfehres"i açtık ve günlerce KUR'AN ayetlerinde geçen KÖKÖ KELİMELERİ tek tek saymaya başladık...

1600 kusur KÖK KELİME tesbit ettik...

her kelime üzerinde master-doktora seviyesinde çalışma başlatılması gerektiği ve bu çalışmaların da kesintisiz sürdürülmesi gerektiği sonucuna vardık...

sonra bir sayfalık çalışma projesi teklifimizi yazdık:

1600-1700 CİLTLİK KUR'AN ANSİKLOPEDİSİ...

*

izmir'de harun özdemir arkadaşımız ŞeReA - ŞERİAT kelimesini yazdı, kitap olarak yayımladı...

dr. mete firidin'in bu makaleleri bu yolda atılmış bir başka adım oluyor...

arkası gelecektir inşaallah...

*

not:

bir de geçen gün istanbul'un bir ilçesi üzerinde şahit olduğum çok büyük bir kuş sürüsünün yarım saatten fazla süren ve yukarıdaki resimlere benzeyen hareketleri vardı; bir araya geldiğimizde dr. mete'ye detaylarını anlatacak ve değerlendirme yapacağız...

*

selam ve dua ile..

reşad





Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 805 Okunma
4 Yorum 15.04.2025 08:45
Mete Firidin
Sabah, Akşam, Yatsı namazlarında sesli okumanın nedeni
21.03.2025 390 Okunma
Mete Firidin
Hanif Kelimesi
3.12.2024 589 Okunma
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 541 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 706 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 669 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 606 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 602 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 1192 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 978 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 1177 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 13:31
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 1314 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 943 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 790 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 1160 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 1710 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 1001 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 1230 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 1266 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 1095 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 1057 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 984 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 1181 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 1186 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1480 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 837 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1353 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1715 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1339 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 2227 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 2223 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2613 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1723 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1948 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1513 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 2172 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1686 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 2167 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2409 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1564 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 2087 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1931 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1791 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 2252 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2837 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 4838 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 2197 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3655 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2706 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 5406 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 3202 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3708 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3933 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 4190 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 3993 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 3989 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 3103 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4402 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3358 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 4194 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5861 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 5177 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 6211 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4417 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4392 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4526 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3789 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5334 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14459 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 4362 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 6004 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5544 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5602 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 8133 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5670 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 10282 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6312 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8413 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3962 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8914 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5807 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4651 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5883 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7988 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3482 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5721 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13143 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9265 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6868 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3907 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5300 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13442 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3514 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 5028 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7330 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6967 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 19253 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7676 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7946 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 27573 Okunma


© 2025 - Akevler