Mete Firidin
Cibril
1.05.2024
488 Okunma, 0 Yorum

CİBRİL

 

          Kura-ı Kerim’de geçmekte olan bir kelimedir Cibril ve “Büyük meleklerden" birinin adıdır. Cibril’in diğer adı ise Ruhül Kuddüs (Mükemmel, kusursuz IQ ve EQ, entelektüellik sahibidir).

Cibril kelimesinin etimolojik anlamı nedir?

Cibril kelimesi iki ayrı kelimenin bileşiminden oluşur. Bunlar CBR ve İl, İlu kelimeleridir. İL, İLU tanrı, ilah anlamındadır. Cibr?

Önce Arapçadaki CBR kelime kökünün lügatlerdeki anlamına bakalım:
CBR kelime kökü Kuran’da 13 kez geçmektedir. Cibril kelimesi ise üç kez geçmektedir. Rutin bahislerde geçen “Cebrail” kelimesi ise Kuran’da yoktur.


1. جبر

جَبَرَ, (Ṣ, Mṣb, Ḳ, & c.,) aor.ـُ {يَجْبُرُ}, (Mṣb,) inf. N.جَبْرٌ (Ṣ, A, Mṣb, Ḳ, & c.) veجُبُورٌ, (M, Ḳ,) hangisi ikincisi, uyum. MF için bir inf'tir. N. Intrans'ın. yalnızca fiil, ancak inf olarak duyulmuştur. N. trans. fiil ayrıca, (TA,) veجِبَارَةٌ, (Lḥ, Ḳ,) Bir kemik koydu; onu kırık bir durumdan kurtardı ; (Ṣ, A, Mṣb, Ḳ, &c.;) ayrıca جبّر↓, (A, IAmb, Ḳ,) inf. N.تَجْبِيرٌ; (TA;) veاجبر↓, (İbn-Talha, MF, TA,) ama bu son derece tuhaftır ve ünlülerin sözlüğünde bulunmaz, (MF,) ve AO tarafından duyulmaz; (TA;) [veاجتبر↓.] Biri şunu da söylüyor:جبّر↓ يَدَهُ, (A, IAmb,) veyaجَبَرَهَا, (Mṣb,) (Bir kemik yapıcı) kolunu yerleştirdi veya kırıktan kurtardı: (A:) veya üzerine جَبِيرَة [veya splintler ] . (Mṣb.)

Kök:جبر- Giriş: 1.-Anlamı: A2

Bu nedenle, (TA,) جَبَرَ, (AAF, M, Ḳ, & c.,) inf. N.جَبْرٌ (Ṣ, A, Ḳ) veجُبُورٌ [ancak bu ikincisine saygı göstererek yukarıya bakınız] veجِبَارَةٌ; (Ḳ;) veجبّر↓, (Ḳ,) inf. N.تَجْبِيرٌ; (TA;) veاجبر↓; (İbn-Talhah, MF, TA; [ancak bu biçime saygı göstererek yukarıya bakınız;] ) veاجتبر↓; (Ḳ;) ‡ Bir adamı yoksulluk durumundan zenginliğe, yetkinliğe veya yeterliliğe kavuşturdu : (AAF, Ṣ, A, Ḳ, & c. :) veya fakir bir adama fayda sağladı ; ona bir fayda veya faydalar bahşetmiştir : (M, Ḳ:) ancak birincisi daha uygun bir açıklamadır: (AAF, TA:) ve bu anlam tropiktir; (IDrst, MF, TA;) zavallı adamın kemiği kırılan birine benzetilmesi ve onun zenginliğe veya yetkinliğe kavuşmasına kemiğin yerleşmesine benzetilmesi; bu yüzden çağrıldı فَقِيرٌ, sanki sırtındaki omurlar kırılmış gibi: (IDrst, TA:) A'da tropikal değil, gerçek olarak bahsediliyor; ancak A'nın yazarı daha sonra جَبَرْتُ فُلَانًا'dan şu anlamda tropik olarak bahseder.نَعَشْتُهُ‡ Böyle birini utancından kurtardım, &c.; bozulan servetini ya da durumunu onardı (TA.) Bir de diyor ki, جَبَرْتُ فَاقَةَ الرَّجُلِ ‡ Adamın bozulan bahtını onardım; ] Adamı zenginliğe , yetkinliğe veya yeterliliğe kavuşturdum . (AHeyth, TA.) Ve جَبَرْتُ اليَتِيمَ † Yetimin işlerini yoluna koydum, ya da iyi duruma getirdim: veya] Yetime verdim. (Mṣb.) Ve جَبَرَ‡ Her şeyi sağlam, doğru veya iyi duruma getirdi. (IDrst, TA.) Ve جَبَرَهُ ٱللّٰهُ † Allah onu sağlam ve güçlü kılsın ] : bir çocuk için şöyle dedi. (Ṣ ve Ḳ sanatta.زرع.) Ve جَبَرْتُ نِصَابَ الزَّكَاةِ بِكَذَا † Ben , şöyle bir şey [ekleyerek], malın miktarını, malikin fakirlik oranı ödemesini gerektiren miktara eşit kıldım : o şeyin adı: İbrahim [uygulama.جُبْرَانٌ↓] : ve bunu yapan kişiye denirجَابِرٌ↓. (Mṣb.)

Kök:جبر- Giriş: 1.Ayrışma: B

جَبَرَaynı zamanda O'nun bir başkasını zorladığı veya kısıtladığı anlamına da gelir . (B.) جَبَرَهُ عَلَى الأَمْرِ , (Lḥ, Az, Mṣb, Ḳ,) aor diyorsunuz .ـُ {يَجْبُرُ}, enf. N.جَبْرٌVeجُبُورٌ, (Mṣb,) fiilin, kadranın iffetli bir şekli. El-Ḥijáz, (Az, TA) veya Benoo-Temeem'den ve El-Ḥijáz, (Mṣb,) halkının birçoğundan veya yalnızca Temeem'den; (Lḥ, TA;) [ancak Mgh'da zayıf otoriteye sahip olduğu söyleniyor;] veاجبرهُ↓; (Th, Ṣ, Mṣb, Ḳ, & c.;) AZ, Fr, AʼObeyd ve diğerleri tarafından bahsedilen fiilin her iki biçimi de (Mṣb), ancak ikincisi Arapların geneli tarafından kullanılan biçimdir (Lḥ , TA,) ve gramerciler tarafından [genel olarak] ; (TA;) Kendi isteği dışında onu şu şeyi yapmaya zorladı: (Lḥ, Th, Az, Ṣ, Mṣb, Ḳ :) إِجْبَارٌ↓başlangıçta bir şeyi sağlam, doğru veya iyi bir duruma döndürmek için başkasını kışkırtmayı, teşvik etmeyi veya teşvik etmeyi ifade eder. ( Bant اجبرهُ↓ عَلَى الحُكْمِ (bir yargıç) onu cezayı yerine getirmeye veya cezayı yerine getirmeye zorladı. (L.)

Kök:جبر- Giriş: 1.Ayrışma: C

Ayrıcaجَبَرَ[aor.ـُ {يَجْبُرُ},] enf. N.جُبُورٌ (Ṣ, Mṣb, Ḳ) veجَبْرٌ, (Mṣb, Ḳ,) hangisi ikincisi, uyum. MF'ye [ve Mgh] bir inf'tir. N. trans. yalnızca fiil, ancak inf olarak duyulmuştur. N. Intrans'ın. fiil ayrıca; (TA;) veİngilizce↓, (T, Ṣ, Ḳ,) veاجتبر↓, (T, Ṣ,) veتجبّر↓; (Ḳ;) (bir kemik) sertleşti veya kırık bir durumdan küçüldü. (T, Ṣ, Mṣb, Ḳ.)

Kök:جبر- Giriş: 1.-Anlamı: C2

Ve [dolayısıyla] bu fiillerden ilki, aynı inf'e sahip. ns.; (Ḳ;) veاجتبر↓, (Ṣ,* Ḳ,) veİngilizce↓, Veتجبّر↓, Veاستجبر↓; (Ḳ;) ‡ (fakir bir adam, Ḳ ve bir yetim, TA) yoksulluk durumundan zenginliğe, yeterliliğe veya yeterliliğe kavuştu : ( Ṣ * Ḳ :) veya bir fayda veya fayda aldı : (Ḳ :) اجتبر↓syn. ileteşekkür ederim‡ utancından kurtuldu veya iyileşti , vb.] . (A.) [Ve † (her şey) sağlam, doğru veya iyi bir duruma getirildi . ] El-'Ajjáj şunu kullandıجَبَرَAynı cümlede geçişli ve geçişsiz olarak şöyle denir:

قَدْ جَبَرَ الدِّينَ الإِلَاهُ فَجَبَرْ *

[† Tanrı dini sağlam, doğru veya iyi bir duruma geri getirdi ve o duruma geri getirildi ] : (Ṣ:) veya uyumlu. bazılarına göre ikinci fiil birincinin doğrulayıcısıdır; anlamı, Tanrı'nın dini yeniden kurmayı arzuladığı veya amaçladığı vb. ve onun restorasyonunu tamamladığıdır. (B.)


2. جبّر

bkz. 1 , üç yerde.


4. جبر

beş yerde 1'e bakın .

Kök:جبر- Giriş: 4.Ayrışma: B

اجبرهُaynı zamanda O'nun kendisine ilkesini ] atfettiği anlamına da gelir الجَبْر; (Ṣ,* L, Ḳ;*) ona bir جَبَرِىّ: (L:) aynenاكفرهُ"kendisine sadakatsizlik yükledi" anlamına gelir. (S.)


5. تجبّر

تجبّرbkz. 1 , son kısım, iki yerde. Ayrıca ‡ Ondan (bir adamdan) giden ona geri döndü: (Ḳ :) veya ondan giden malının bir kısmı ona geri döndü. (T, TA.) † (Hasta bir adamın) durumu iyi oldu . (Ḳ.) † (bir bitki, TA ve bir ağaç, Ḳ) yeşile döndü ve kuruduğunda yapraklar (Ḳ, TA) ve taze yeşil dallar çıkardı : kuru kısımlarında taze sürgünler üretti: (TA :) (ot) yenildikten sonra bir şekilde iyi duruma geldi: (Ḳ,* TA:) veya yenildikten sonra büyüdü. (S.)

Kök:جبر- Giriş: 5.-Anlamı: A2

(bir adam, Ṣ) kendini büyüttü; gururlu, kibirli veya küstahça davrandı. (Ṣ, A, Ḳ.)

Kök:جبر- Giriş: 5.Ayrışma: B

† (bir adam) zenginlik veya mülk elde etti : (Ḳ:) ancak Lḥ bunu geçişsiz olarak zenginlik veya mülk elde ettiği anlamında açıklıyor (TA.)


7. İngilizce

bkz. 1 , son kısım, iki yerde.


8. اجتبر

beş yerde 1'e bakın . Sen de diyorsun ki, أَصَابَتْهُ مُصِيبَةٌ لَا يَجْتَبِرُهَا [† Başına bir türlü kurtulamayacağı bir musibet geldi ] ; yaniلَا مَجْبَرَ↓ مِنْهَا [† bundan kurtuluş yok ] . (TA.)


10. asistan

bkz. 1 , son kısım.

Kök:جبر- Giriş: 10.Ayrışma: B

استجبرهُOnunla sık sık ilgilenmek, onunla ilgilenmek ya da işlerini düzene sokmak ya da uygun bir duruma getirmek için kendini çok fazla ya da aşırı derecede ya da azami derecede harcıyordu (A.)


جَبْرٌ

جَبْرٌ, hesaplamada, † Tazminat amacıyla bir şeyin eklenmesi. (TA.) [Dolayısıyla,الجَبْرُ† Cebir; daha yaygın olarak الجَبْرُ وَالمُقَابَلَةُ tamamlamalı toplama ve telafi edici çıkarma olarak adlandırılır ; veya restorasyon ve tazminat; denklemlerin indirgenmesinde bu işlemlerin sıklığı nedeniyle.]

Kök:جبر- Giriş:جَبْرٌAyrışma: B

Kontr . ile ilgili قَدَرٌ: (Ṣ, Mṣb, Ḳ:) Allah'ın kullarını veya insanlığı itaatsizlik eylemleri yapmaya zorladığı iddiasıdır ; (Mṣb;) eylemlerin insandan kaynaklandığının neredeyse inkar edilmesi ve bunların Tanrı'ya atfedilmesi; İnsanın, eylemleri bakımından havada asılı duran bir tüy gibi olduğunu iddia eden bu adı taşıyan öğretiyi savunan mezhep; halbukiقَدَرٌ“isteğe bağlı veya gönüllü eylemlerin insana sanal olarak atfedilmesini; insanın kendi isteğe bağlı veya gönüllü eylemlerini yarattığını öne sürüyor:” (IbrD:) AʼObeyd bunun klasik sonrası bir terim olduğunu söylüyor. (S.)

Kök:جبر- Giriş:جَبْرٌAyrışma: C

Bir kral; (AA, T, M, Ḳ;) belirsiz türetilmiş: (M :) ve bir köle veya hizmetçi: (AʼObeyd, Kr, Ḳ, & c. :) böylece iki kontrr taşıyor. anlamları: (Ḳ :) ve bir adam: (AA, AʼObeyd, Ḳ, &c.:) bkz.جَبْرَئِيلُ:] ve genç bir adam: ve [bir] cesur [adam] . (Ḳ.)

Kök:جبر- Giriş:جَبْرٌAyrışma: D

[Ayrıca, uygulama, Aloes-wood: الجَبْرُḲ'da şu anlama gelir:العُودُgenel olarak ahşap ve özel olarak aloes ağacı anlamına gelir ; ve buna TA'da الذى يُجْبَرُ بِهِ eklenmiştir , sanki anlam kemiklerin yerleştirildiği ağaçmış gibi; ama sanırımيُجْبَرُiçin yanlış bir transkripsiyondurيُجَمَّرُ; ve anlamının, kişinin dezenfekte ettiği aloes ağacı olduğudur. ]


جَبَرِىٌّ

جَبَرِىٌّveyaجَبْرِىٌّ: Görmekجَبَرِيَّةٌ.


جَبَرُوَّةٌ

جَبَرُوَّةٌVeجَبْرُوَّةٌVeجَبَرُوتٌ, &c.: bundan sonra ne olacağını görün .


جَبَرِيَّةٌ


جَبْرَالُ/جِبْرَالُ

جَبْرَالُVeجِبْرَالُ: Görmekجَبْرَئِيلُ.


جُبْرَانٌ

جُبْرَانٌbkz. 1 .


جِبْرِيلُ/جَبْرِيلُ

جِبْرِيلُVeجَبْرِيلُ, &C.: bkz.جَبْرَئِيلُ.


جِبْرِينُ/جَبْرِينُ

جِبْرِينُVeجَبْرِينُ: Görmekجَبْرَئِيلُ.


جِبْرِيَآءُ/جَبَرِيَّآءُ

جِبْرِيَآءُVeجَبَرِيَّآءُ: Görmekجَبَرِيَّةٌ.


جَبْرَئِيلُ

جَبْرَئِيلُ, (Ṣ, Mṣb, Ḳ, &c.,) kusurlu bir şekilde beyan edilmiştir, çünkü özel isim ve yabancı kelime niteliğindedir veya bazılarının söylediği gibi tek bir kelime oluşturduğu düşünülen bir bileşiktir, (TA,) aslen Süryanice veya İbranice, [גַּבְרִיאֵל,] (Esh-Shiháb [El-Khafájee] ,) Bir meleğin özel adı; (TA;) Cebrail: ve ayrıca bir adamın: ] Tanrı'nın kulunu ifade eder : (AʼObeyd, Ṣ, Mṣb, Ḳ, TA:) veya (daha doğrusu, TA) Tanrı'nın adamı: (AʼObeyd, TA :) oluştuğu söyleniyorجَبْرٌ, (Ṣ, Mṣb, TA,) "hizmetçi" veya "köle" anlamına gelir (Mṣb, TA,) veya daha doğrusu "insan" (TA,) veإِيلٌ, (Ṣ, Mṣb, TA,) “Tanrı” anlamına gelir: (Mṣb, TA:) veya her ikisi birlikte Rahman'ın kulu anlamına gelir: veya Kudretli veya Yüce'nin hizmetkarı : (TA:) kelimenin bu şekli Keys ve Temeem lehçelerinden: (TA :) ve başka kadranlar da var. değişkenler; yani,جَبْرَيِيلُ↓, olmadanء, Veجَبْرَائِيلُ ↓, (Ṣ, Ḳ,) veجَبْرَايِيلُ ↓, Veجَبْرَئِلُ ↓, Veجَبْرَائِيلُ ↓, (Ḳ,) veجَبْرَايِيلُ ↓, (Es-Suyootee, TA,) veجَبْرَائِلُ ↓, (Ḳ,) veجَبْرَايِلُ ↓, (Es-Suyootee, TA,) veجِبْرِيلُ↓, (Ṣ, Mṣb, Ḳ, en bilinen ve en iffetli biçimdir ve El-Ḥijáz, TA kadranına aittir) veجَبْرِيلُ↓, (Mṣb, Ḳ, Fr tarafından zayıf otorite olarak kabul edilir, çünkü ölçüفَعِّيل [veyaفَعْلِيل] dilde mevcut değil, çünküسَمْوِيلFr.'nin itirazına karşı Esh-Shiháb'ın bahsettiği, tedbir niteliğindedirفَعْوِيل, MF, TA,) veجَبْرَيْلُ↓, Veجَبْرَالُ↓, Veجِبْرَالُ↓, (Ḳ,) veجِبْرِينُ↓, Veجَبْرِينُ↓, (Ṣ, Ḳ,) veجَبْرَائِينُ↓. (Es-Suyootee, MF.)


جَبْرَيِيلُ

جَبْرَيِيلُ: Görmekجَبْرَئِيلُ.


جَبْرَائِلُ/جَبْرَايِلُ

جَبْرَائِلُVeجَبْرَايِلُ: Görmekجَبْرَئِيلُ.


جَبْرَائِيلُ/جَبْرَايِيلُ

جَبْرَائِيلُVeجَبْرَايِيلُ: Görmekجَبْرَئِيلُ.


جَبْرَائِينَ

جَبْرَائِينَ: Görmekجَبْرَئِيلُ.


جُبَارٌ

جُبَارٌHiç hesaba katılmayan ya da hiçbir intikamın , misillemenin ya da suçlamanın alınmadığı bir şey . (Ṣ, A, Mṣb, Ḳ, TA.) Sen diyorsun ki, ذَهَبَ دَمَهُ جُبَارًا Onun kanının intikamı alınmadı, karşılık verilmedi veya bir mult tarafından kefareti ödenmedi. (Ṣ, A.) Ve جُرْحٌ جُبَارٌ Ne kısas, ne de kefaret olan bir yara. (A, TA.) Ve حَرْبٌ جُبَارٌ Hiçbir misilleme, (Ḳ, TA,) veya herhangi bir kefaret ödemesinin olmadığı bir savaş . (TA.) Ve المَعْدِنُ جُبَارٌ Maden, hiçbir ücret talep edilmeyen şeydir ] : yani, eğer maden, içinde çalışanın üzerine düşerse ve o ölürse, kiracısı bundan dolayı cezalandırılmaz. (Ṣ ve Mṣb bir gelenektendir.) Ve البِئْرُ جُبَارٌ Kuyu, kendisi için hiçbir ücret talep edilmeyen bir şeydir ] : yani, eğer bir adam eski bir kuyuya düşer ve ölürse, onun kanının kefareti kefaret değildir. : (TA:) Veya bazılarının söylediği gibi, bir ücretlinin, kuyuya düşüp ölmesi halinde, kuyuyu temizlemek veya oradan bir şey çıkarmak için kuyuya inmesiyle ilgilidir. (Sanatta TA.بأر.) Ve جُرحُ العَجُمَآءِ جُبَارٌ Suskun canavarın yarası, eğer serbest kalırsa ve gevşekken bir insanı veya başka bir şeyi yaralarsa, hiçbir misilleme veya kefaret gerektirmeyen bir şeydir. (T, A,* Mṣb.*)

Kök:جبر- Giriş:جُبَارٌ-Anlamı: A2

Bir şeyi açık veya kesin : yani أَنَا مِنْهُ خَلَاوَةٌ وُجُبَارٌ [ Ondan nettim veya ondan vazgeçtim ] deyimiyle . (Ḳ. Ayrıca bakınızفَالِجٌ.] )

Kök:جبر- Giriş:جُبَارٌAyrışma: B

Bir sel. (Ḳ.)

Kök:جبر- Giriş:جُبَارٌ-Anlamı: B2

Bozan, bozan ve yok eden her şey (Ḳ ve TA'nın bazı kopyalarına uygun olarak;) torrent, &c.: (TA :) veya bozulmuş, bozulmuş ve yok edilmiş herhangi bir şey. (Yani Ḳ'nun diğer kopyalarına göre.)

Kök:جبر- Giriş:جُبَارٌAyrışma: C

Salı; (Ṣ, Ḳ;) Cahiliye döneminde kullanılan eski bir isim (Ṣ,) ; (TA;) aynı zamandaجِبَارٌ↓. (Ḳ.)


جِبَارٌ

جِبَارٌBakalım bundan sonra ne olacak .


جِبَارَةٌ

جِبَارَةٌVeجَبِيرَةٌ↓ Splintler; Kemiklerin sabitlendiği veya kırık durumdan küçültüldüğü tahta parçaları: (Ṣ, Ḳ:) veya kişinin hastalıklı bir kısmına, onu sağlam bir duruma getirmek için yerleştirilen kemikler: pl.جَبَائِرُ. (Mṣb.)

Kök:جبر- Giriş:جِبَارَةٌ-Anlamı: A2

Ayrıca her iki kelime de, Geniş bir bilezik; sin.يَارَقٌ: (Ṣ, Ḳ:) bir bilezik (سِوَارaltın veya gümüşten: pl.جَبَائِرَةٌ [veyaجَبَائِرُ, yukarıdaki gibi?] . (A'Obeyd, TA.)


جُبُورَةٌ

جُبُورَةٌ: Görmekجَبَرِيَّةٌ.


جَبِيرَةٌ


جَبَّارٌ/جَبَّارَةٌ

جَبَّارٌKendini büyük gösteren, kibirli , kibirli veya küstahça davranan , kimseyi kendi üzerinde hak iddia etmeyen veya ondan herhangi bir şey hak etmeyen kişi: ( Ḳ:) öfkelendiğinde öldüren kişi : (Ṣ, A :) haksız yere öldüren kişi : (Ḳ :) mutlak güç ve güçle otoriter veya otoriter; zorba; zalim; bir zorba: (TA:) gururla, isyan veya itaatsizlik eylemlerinde kendini yücelten veya küstah ve cüretkâr olan kişi ; cesur veya cüretkar ve aşırı, ölçüsüz veya fahiş olan ; ya da aşırı derecede, ölçüsüz ya da aşırı derecede gururlu ya da yozlaşmış ya da inançsız ya da itaatsiz ya da asi; veya kendini yücelten ve sadakatsizlikte aşırı olan; Veya isyan ve kötülükte aşırı giden; ya da inatçı ya da itaatten hoşlanmayan; (Ḳ,* TA;) ayrıca جِبِّيرٌ↓: (Ḳ:) veya bu sonuncusu, kendini çok fazla yücelten veya çok gururlu , kibirli veya küstahça davranan kişiyi belirtir : (Ṣ:) ve ilki, gururla, kibirli veya küstahça, Tanrı'nın hizmetini küçümseyen birini belirtir: (Lḥ, TA :) kadın. ile ة {جَبَّارَةٌ}: pl. mask.جَبَّارُونَVeجَبَابِرَةٌ. (A, TA.)

Kök:جبر- Giriş:جَبَّارٌ-Anlamı: A2

الجَبَّارٌ Bir isim ] Tanrı; Kendisini [ diğer varlıkların üzerinde] yüceltmesi , (Ḳ,) ve yüceliği nedeniyle bu adı almıştır: (TA:) yaratıklarının Dilediği her şeyi yapmaya Zorlayan anlamına gelir : (Bḍ ve Jel, lix. 23:) veya Mahlûklarını, kendilerine emretmeyi dilediği emir ve yasaklara uymaya zorlayan: (Mṣb, TA:) uyum. Fr'ye, itibarenأَجْبَرَve tedbirin bir sıfatının onun tarafından bilinen tek örneğiفَعَّالٌbir ölçü fiilindenأَفْعَلَhariçدَرَّاكٌ [qv] itibarenأَدْرَكَ: (Az, TA :) veya uygun. Fr'ye, itibarenجَبَرَsyn. ileأَجْبَرَ: (Mṣb:) Yüce olan anlamında da açıklanır ; yaratıklarının üzerindeki Yüce: (Az, TA:) veya Ulaşılamaz olan; ve dolayısıyla [dallarına elle ulaşılamayan] hurma ağacına uygulanır : (IAmb, TA:) veya fakirleri zenginliğe , yeterliliğe veya yeterliliğe kavuşturan anlamına da gelebilir (Az, TA.) [Allah'a da denir] جَبَّارُ القُلُوبِ عَلَى فِطَرَاتِهَا † Kalpleri, anne karnında verdiği fıtratına göre yaratan, onları Kendisini tanımaya ve O'nu itiraf etmeye hazırlayan, bahtsızları da. onlardan ve şanslılardan. (Alee geleneğinden TA.)

Kök:جبر- Giriş:جَبَّارٌ-Anlamı: A3

Ayrıca ‡ Bir adı الجَوْزَآءُ Orion takımyıldızı ] ; (A, Ḳ;) çünkü tahtta oturan taçlı bir kral şeklinde [temsil edilmiştir] . (A.)

Kök:جبر- Giriş:جَبَّارٌ-Anlamı: A4

ذِرَاعُ الجَبَّارِ † Kralın arşını: (A, TA :) veya uzun arşın: veya Ḳṭ'nin düşündüğü gibi,الجبّارBurada ön kolu tam uzunlukta olan yabancı bir kral kastedilmektedir. (TA.)

Kök:جبر- Giriş:جَبَّارٌ-Anlamı: A5

قَلْبٌ جَبَّارٌ ‡ Öğüt almayan kalp: (A:) veya merhameti kabul etmeyen kalp. (Ḳ.)

Kök:جبر- Giriş:جَبَّارٌ-Anlamı: A6

جَبَّارٌ, (Gören, Ḳ,) olmadanة, (Kahin, TA,) bir palmiye ağacına uygulandı (نَخْلَةٌ), şu anlama gelir: ‡ Uzun ve genç; (Gören, Ḳ, TA;) aynı zamandaجُبَّارٌ↓: (Ḳ:) veya palmiye ağaçlarına toplu olarak uygulanır (نَخْلٌ) ve uzun ve elin ulaşamayacağı kadar yüksek anlamına gelir; (T, Ṣ;) ve tek bir palmiye ağacına uygulanan sıfat şu şekildedir:ة; (Ṣ, A;) bu anlamda; daha az anlamında سَحُوقٌ: (A:) veya ileة {جَبَّارَةٌ}, en yüksek yüksekliğe ulaşmış ve meyve vermiş genç bir palmiye ağacını ifade eder : (M:) veya meyvesini kesmek amacıyla ] yükselmiş ve diğer palmiye ağaçlarını geride bırakarak mükemmelliğini koruyan bir ağaç- ağaçlar. (AḤn, TA.)

Kök:جبر- Giriş:جَبَّارٌ-Anlamı: A7

Ayrıca Az'in düşündüğü gibi (TA) ‡ Büyük, uzun ve güçlü; Bir dev. (T, A,* Ḳ.)

Kök:جبر- Giriş:جَبَّارٌ-Anlamı: A8

Ve birlikteة {جَبَّارَةٌ}, (Ṣ, A,) ve ayrıca olmadanة {جَبَّارٌ}, (A,) dişi deveye uygulanır, ‡ Harika (Ṣ, A) ve şişman. (S.)


جُبَّارٌ

جُبَّارٌ: Görmekجَبَّارٌ.


جَبُّورٌ/جُبُّورٌ

جَبُّورٌVeجُبُّورٌ: Görmekجَبَرِيَّةٌ.


جِبِّيرٌ

جِبِّيرٌ: Görmekجَبَّارٌ.


جَبُّورَةٌ

جَبُّورَةٌ: Görmekجَبَرِيَّةٌ.


جَابِرٌ


تَجْبَارٌ

تَجْبَارٌ: Görmekجَبَرِيَّةٌ.


مَجْبَرٌ

مَجْبَرٌ bir enf. N. 1 ] : bkz. 8 .


المُجْبَرَةُ


مُجَبِّرٌ

مُجَبِّرٌKemikleri sabitleyen veya kırık durumdan çıkaran; kemik yapıcı. (Ṣ, A, Ḳ.)


مَجْبُورَةٌ

مَجْبُورَةٌBir cin ya da cin tarafından ele geçirilen bir kadın ; sin.مَجْنُونَةٌ; ancak bunun zayıf bir otorite olduğu kabul ediliyor. (Mgh.)


المُتَجَبِّرُ

المُتَجَبِّرُ Aslan. (Ḳ.)


مُسْتَجْبِرٌ

مُسْتَجْبِرٌ: Görmekجَابِرٌ.

 

Yukarıdaki etimolojik bilgilerden Cibr kelimesinin bir şeyi onaran onu en uygun ve iyi duruma getirmek için yönlendiren anlamına geldiği anlaşılacaktır. Kısacası Cibr kelimesi bir araştırma – geliştirmeci demektir. Cibril ise Tanrı'nin araştırmacıcı-geliştirmecisi anlamındadır.

Bilenlerin bildiği gibi Kuran’da İsa’nın ve Adem’in yaratılmasını gerçekleştiren Ruhül Kuddüs yani Cibril olduğu belirtilir. Aslında bildiğimiz kadarıyla yeryüzündeki dengeli varoluşun yani ekosistemin devamını sağlayan melek Mikail’dir. Dünyadaki ekosistemin idamesi ve yönetimi ile sorumludur. Cibril ise evrimdeki sıçramaları ve yönlendirmeleri yaparak evrimsel yeni türleri oluşturup sıçramalar yapan ve canlılar topluluğunu en uygun ekosistem halinde yönlendirendir. Kısacası evrimdeki adaptasyonu gerçekleştiren mükemmel akıl ve beceriye sahip ilahi bir yaratıktır. Cibril ve Mikail “meleklerinin” Antik Sümer uygarlığındaki adları sırasıyla Enki ve Enlil’dir. Antik Mısır uygarlığındaki adları ise sırsıyla Wadjet ve Nekhbet’tir

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

 






Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 150 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 339 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 372 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 339 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 315 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 873 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 698 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 792 Okunma
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 676 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 527 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 488 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 674 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 1357 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 714 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 886 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 941 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 788 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 760 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 640 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 908 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 898 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1064 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 608 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1066 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1411 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1095 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 1817 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 1875 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2294 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1464 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1658 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1242 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 1771 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1438 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 1913 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2102 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1318 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 1839 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1632 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1521 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 1911 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2473 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 4457 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 1938 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3345 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2439 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 4775 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 2884 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3385 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3630 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 3838 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 3679 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 3697 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 2850 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4123 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3155 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 3901 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5480 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4827 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 5482 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4160 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4145 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4313 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3628 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5064 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13968 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 3993 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5627 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5166 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5248 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 7750 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5335 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9810 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6016 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 7867 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3698 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8471 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5507 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4343 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5563 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7612 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3290 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5408 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 12267 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 8899 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6558 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3701 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5048 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12897 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3311 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 4758 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 6971 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6665 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 18586 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7391 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7542 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 26701 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7865 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
The Wings of Moses the Prophet
24.08.2017 4782 Okunma
Mete Firidin
Quasar and Sure Nur Ayat 35
31.07.2017 3693 Okunma


© 2024 - Akevler