O Dalga
Kuran’ı Kerim’de dalga anlamında mwc (موج) kök kelimesi yedi kez geçmektedir. Bunlardan bir tanesi fiil olarak dalgalanmak ( يَمُوجُ, ) anlamındadır. Dört tanesi ise tekil isim olarak mewc (موج) yani dalga anlamındadır. Oysa diğer iki tanesi tekil marife isim olarak geçmektedir (الْمَوْجُ). Bu iki kelimenin marifeyle kullanılması ne anlam ifade etmektedir?
Yunus Suresi 23. Ayet:
هُوَ الَّذِي يُسَيِّرُكُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ حَتَّى إِذَا كُنْتُمْ فِي الْفُلْكِ وَجَرَيْنَ بِهِمْ بِرِيحٍ طَيِّبَةٍ وَفَرِحُوا بِهَا جَاءَتْهَا رِيحٌ عَاصِفٌ وَجَاءَهُمُ الْمَوْجُ مِنْ كُلِّ مَكَانٍ وَظَنُّوا أَنَّهُمْ أُحِيطَ بِهِمْ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ لَئِنْ أَنْجَيْتَنَا مِنْ هَذِهِ لَنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِينَ (22)
O, O ki sizi o karada ve o denizde gezdirip seyrettirendir. Hatta o gemi içinde olduğunuz ve iyi özellikli bir rüzgâr ile onun içinde ferahlayarak akıp giderken o gemilere sert bir rüzgâr gelip çatar ve her mekândan onlara o dalga gelir. Ve kesinlikle onlar onunla kuşatıldıklarını zannederler. O dini yalnızca O’na özgü kılanlar olarak Allah’a “Mutlaka sen bizi bundan kurtarırsan mutlaka o şükredenlerden olacağız” diye dua ederler.
Hud Suresi 44. Ayet:
قَالَ سَآوِي إِلَى جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْمَاءِ قَالَ لَا عَاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ إِلَّا مَنْ رَحِمَ وَحَالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكَانَ مِنَ الْمُغْرَقِينَ (43)
O dedi ki: “Ben, beni o sudan savunan bir dağa yerleşeceğim”. Dedi ki: “Bugün Allah’ın emrinden O’nun özel merhamet ettiğinden başkasını savunan yoktur”. Ve ikisinin arasına o dalga girip durumu değiştirdi de o, o boğulanlardan oldu.
Hud Suresi 44. Ayet Nuh Tufanı ile ilgilidir. Oysa aşağıdaki ayet de Nuh Tufanı ile ilgilidir ve sure içi sıralamada bu ayetten bir önce gelmektedir.
Hud Suresi 43. Ayet:
وَهِيَ تَجْرِي بِهِمْ فِي مَوْجٍ كَالْجِبَالِ وَنَادَى نُوحٌ ابْنَهُ وَكَانَ فِي مَعْزِلٍ يَابُنَيَّ ارْكَبْ مَعَنَا وَلَا تَكُنْ مَعَ الْكَافِرِينَ (42)
Ve o, onlarla birlikte o dağlar gibi dalga içinde akıp gidiyordu ve Nuh bir sal içinde bulunan oğluna seslendi: “Ey oğulcuğum bizimle birlikte bin ve o kâfirlerle birlikte bulunma!”.
Geminin ve saldakilerin dağlar gibi dalga içinde akması onların ard arda gelen dalgalar üzerinde seyrettiklerini düşündürmektedir. Oysa bir sonraki ayette “o dalga” denmektedir ki “o dalga” Yunus Suresi 23. ayette de geçmektedir.
Nedir bu dalganın özelliği?
Benim düşüncem şudur ki: Bu dalga kelimesi bu ayetlerde marife olduğuna göre çok özellikli bir dalgadır ki çok büyük ve yıkıcı özellikli, sıradan olmayan bir dalga olmalıdır.
Kuran bilimsel bir kitaptır ki ben ondan daha bilimselini bilmiyorum! Bu durumda iki ayette anlatılan ve marifeyle vurgulanan bu dalganın bilimsel karşılığı var mıdır? Varsa karşılığı nedir?
Bilim dilinde bu tip dalgalara “Rogue waves”, Haydut dalgalar denmektedir. Daha önceleri mitolojik olduğu düşünülen bu dalgaların bilimsel olarak varlığının kanıtlanması 1995 yıllından sonra olmuştur.
Kısacası Yunus Suresi 23. ayet ve Hud suresi 44. Ayette söz konusu edilen Rogue dalgalarıdır. Nuh ve onunla bulunanlar dalgalı denizde gemi içinde seyrederken, oğlu sanılan kişi ve diğer kafirler ise bir sal içinde bulunmaktadır. Bu durumdayken sonra bir Rogue dalgası gelmiştir. Gemi üstü kapalı bir gemi olduğundan dalganın içinden geçip gitmiştir. Oysa salda bulunanlar o dalga ile darmadağın olup dalga içinde boğulmuşlardır.
Doğrusunu Allah bilir.