Kuran’a Göre Nikah Yaşı Nedir?
Bilirsiniz! Güya Kuran’sız İslam’a göre ergenliğe girmemiş küçük çocuklar nikahlanabilirmiş!
Bir önceki makalemde Kuran’a göre bu uygulamanın yapılamayacağını açıklamıştım.
Nasıl!
Nisa Suresi 7. (6.) Ayet'te:
وَابْتَلُوا الْيَتَامَى حَتَّى إِذَا بَلَغُوا النِّكَاحَ فَإِنْ آنَسْتُمْ مِنْهُمْ رُشْدًا فَادْفَعُوا إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ وَلَا تَأْكُلُوهَا إِسْرَافًا وَبِدَارًا أَنْ يَكْبَرُوا وَمَنْ كَانَ غَنِيًّا فَلْيَسْتَعْفِفْ وَمَنْ كَانَ فَقِيرًا فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ فَأَشْهِدُوا عَلَيْهِمْ وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبًا (6)
Vebtelû-lyetâmâ hattâ iżâ belaġû-nnikâha fe-in ânestum minhum ruşden fedfe’û ileyhim emvâlehum(s) velâ te/kulûhâ isrâfen vebidâran en yekberû(c)vemen kâne ġaniyyen felyesta’fif(s)vemen kâne fakîran felye/kul bilma’rûf(i)(c) fe-iżâ defa’tum ileyhim emvâlehum feeşhidû ‘aleyhim(c) vekefâ bi(A)llâhi hasîbâ(n)
Ve o yetimleri sonunda o nikâh çağına erişince deneyin ki onlarda olgunlaşma algılarsanız da onların mallarını onlara salın. Ve büyüyecekler diye onları israf ederek ve tez elden kendinize katmayın. Ve kim muhtaç değilse de kaçınsın ve kim yoksulsa ki o benimsenen tarzda kendi yararına kullansın. Ki mallarını kendilerine saldığınız zaman da onlara karşı şahit edinin. Ve hesap görmek için Allah yeterlidir.
Gördüğünüz gibi yetimlerden ve o nikah yaşından bahsedilmektedir. Yani ergenliğin bitip yetişkinliğin başladığı özel bir nikah yapma yaşı vardır. Yani o nikah yaşına ulaşmayan hiçbir kız veya erkek evlendirilemez. Bazıları bu ayeti “yetimlerin ergenliğe ulaşması” gibi yorumlamaya çalışırlar ki nikah kelimesi Kuran da 23 kez geçer ve hepsinde “evlenmek” anlamındadır. Bu kelime buluğ anlamında da hiç kullanılmamıştır. Ayrıca Kuran’da ergenlik kelimesi Nur Suresi 58. (57.) Ayette kullanılmıştır:
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِيَسْتَأْذِنْكُمُ الَّذِينَ مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ وَالَّذِينَ لَمْ يَبْلُغُوا الْحُلُمَ مِنْكُمْ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ مِنْ قَبْلِ صَلَاةِ الْفَجْرِ وَحِينَ تَضَعُونَ ثِيَابَكُمْ مِنَ الظَّهِيرَةِ وَمِنْ بَعْدِ صَلَاةِ الْعِشَاءِ ثَلَاثُ عَوْرَاتٍ لَكُمْ لَيْسَ عَلَيْكُمْ وَلَا عَلَيْهِمْ جُنَاحٌ بَعْدَهُنَّ طَوَّافُونَ عَلَيْكُمْ بَعْضُكُمْ عَلَى بَعْضٍ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ (58)
Ey onlar ki müminler! O sözleşmeyle malik olduklarınız ve o içinizden ergenlik (elhülüm) çağına hiç ulaşmamış olanlar, o fecr namazından önce ve öğleyin soyunduğunuz sürede ve yatsı namazından sonra sizden üç kez izin istesinler. Onlar cinsellik halinde bulunabileceğiniz üç vakittir. O vakitlerin dışında bazınızın bazınız yanına girip çıkmanızda siz ve onlar için bir sakınca yoktur. İşte onun gibi Allah sizin için o ayetleri açıklar. Ve Allah bilendir, hâkimdir.
Yukarıdaki bilgiyi iletmiştim. Fakat bu durumda bir soru akla gelmektedir. Bu nikah yaşı tam olarak ne zamandır? Ergenliğin başında mıdır? Yoksa sonunda mıdır?
Enam Suresi 153. (152) Ayet:
وَلَا تَقْرَبُوا مَالَ الْيَتِيمِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّى يَبْلُغَ أَشُدَّهُ وَأَوْفُوا الْكَيْلَ وَالْمِيزَانَ بِالْقِسْطِ لَا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْبَى وَبِعَهْدِ اللَّهِ أَوْفُوا ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ (152)
Ve o yetim malına o, en şiddetlisine (çağına) erişene kadar o ki en iyi şeklin dışında yaklaşmayın. Ve o ölçeği ve o ağırlık birimini standart olarak yerine getirin. Biz kişiyi kapasitesi dışında sorumlu tutmayız. Ve ifade ettiğinizde de eğer akrabalık sahibi olsa da adil olun. Ve Allah’ın ahdini yerine getirin. İşte o size tavsiye edilendir. Olabilir ki aklınızda tutarsınız.
İsra Suresi 35. Ayet:
وَلَا تَقْرَبُوا مَالَ الْيَتِيمِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّى يَبْلُغَ أَشُدَّهُ وَأَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْئُولًا (34)
Ve o en güzel olanın dışında o yetimin malına yaklaşmayın. Sonunda en şiddetlisine ulaştığında ve o ahdi yerine getirin. Kesinlikle o ahit sorgulanacak olandır.
Yukarıdaki Enam suresi 153. (152) ve İsra Suresi 35. Ayette “Ve o yetim malına o, en şiddetlisine (çağına) erişene kadar o ki en iyi şeklin dışında yaklaşmayın” demektedir. Yani yetimlerin malı “en şiddetlisine (çağına) erişince” teslim edilecektir. Bu durumda “O nikah çağı da bu zamanda olmalıdır” hükmü çıkmaktadır. Tıbbi olarak ise o nikah yaşı kızlarda ilk adetini gördükten sonraki bir-iki seneye denk gelmektedir. Çünkü bundan sonra kız çocuklarında boy uzaması ve gelişme olmamaktadır. Erkeklerde ise 20 yaş civarıdır ki bu yaşta büyüme gelişme en üst düzeyine (şiddetlisine) ulaşmaktadır. Fakat zihinsel yani beyin fonksiyonları (rüşt) açısından en şiddetli yaş 24 yaş civarıdır. İnsanın sağlıklı karar vermesini sağlayan beyin korteksinin (sadrının) prefrontal bölgesidir. Prefrontal korteksin en şiddetli olduğu, gelişimi tamamladığı yaş ise 24 yaş civarıdır. Bu durumda o evlenme yaşı toplumlara göre değişmekle beraber kabaca 18-24 yaşları arasında olmalıdır.
Bu durumda Hz. Ayşe Peygamber ile evlendiğinde kaç yaşında olabilir? Peygamberin Kuran'a muhalif bir uygulaması olamaz. Bazıları bu evliliğin 9 yaşında bazıları ise 19 yaşında olduğunu iddia etmektelerdir. Yukarıdan edinilen bilgiler hesaba katıldığında Hz. Ayşe'nin evlendiğinde ancak ve ancak 19 yaşında olabileceği kesinleşmektedir.
En doğrusunu Allah bilir.