Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019
7427 Okunma, 1 Yorum

 

Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası

 

Bu makalede yine Nisa Suresi 16 (15). Ve 17 (16). Ayetlerden bahsetmek istiyorum. Daha önce birkaç kez bu ayeti içeren makaleler yazmaya ve anlatmaya çalışmıştım ve kalplerinde hastalık olanlar yani aklı selim olmayanların haşin saldırılarına maruz kalmıştım.

Nedeni ise Nisa 16. Ve 17. Ayetleri aşağıdaki gibi meallendirmemdi.

 

Nisa Suresi 16 (15). Ayet:

وَاللَّاتِي يَأْتِينَ الْفَاحِشَةَ مِنْ نِسَائِكُمْ فَاسْتَشْهِدُوا عَلَيْهِنَّ أَرْبَعَةً مِنْكُمْ فَإِنْ شَهِدُوا فَأَمْسِكُوهُنَّ فِي الْبُيُوتِ حَتَّى يَتَوَفَّاهُنَّ الْمَوْتُ أَوْ يَجْعَلَ اللَّهُ لَهُنَّ سَبِيلًا (15)

 

Ve onlar ki sizin kadınlarınızdan o tecavüze uğrayanlar, onlar üzerlerine sizden dört şahit (bilirkişi) isteyin. Ki şahadet ederlerse o ölüm onları vefat ettirinceye veya Allah onlara bir yol kılana kadar o evlerde sahip çıkıp bakın.

 

Nisa Suresi 17. Ayet:

وَاللَّذَانِ يَأْتِيَانِهَا مِنْكُمْ فَآذُوهُمَا فَإِنْ تَابَا وَأَصْلَحَا فَأَعْرِضُوا عَنْهُمَا إِنَّ اللَّهَ كَانَ تَوَّابًا رَحِيمًا (16)

 

Ve o ikisi ki sizden o durumda bulunan (birbirinden tecavüze, homoseksüel ilişkiye uğrayan) iki erkeğe de eziyet edin. Ki tövbe ederler ve düzeltirlerse de ikisi ile ilgilenip uğraşmayın. Kesinlikle Allah tövbeleri kabul eden özel merhametli olandır.

 

Onlar, aklı selim olmayanlar ise bu ayetleri aşağıda verdiğim şekillerdeki gibi kabul edip çevirmektelerdi.

Kadınlarınızdan zina edenlere, bunu isbat edecek aranızdan dört şahid getirin, şehadet ederlerse, ölünceye veya Allah onlara bir yol açana kadar evlerde tutun.[15] İçinizden zina eden iki kimseye eziyet edin, tevbe edip düzeltirlerse onları bırakın. Doğrusu Allah tevbeleri daima kabul ve merhamet eder.[16]

 

Kadınlarınızdan fuhuş yapanlara karşı aranızdan dört şahit getirin. Eğer şahitlik ederlerse, o kadınları ölüm alıp götürünceye yahut Allah onlara bir yol açıncaya kadar evlerde hapsedin.[15] İçinizden fuhuş yapan her iki tarafa ceza verin; eğer tevbe eder, uslanırlarsa artık onlara ceza verip eziyet etmekten vazgeçin; çünkü Allah tevbeleri çok kabul eden ve çok esirgeyendir.[16]

 

Kadınlarınızdan fuhşü irtikâb edenlerin aleyhlerine sizden dört şahid getirin, eğer şehadet ederlerse o kadınları evlerde hapsedin tâ ölüm kendilerini alıb götürünceye veya Allah haklarında bir yol açıncaya kadar[15] Sizlerden onu irtikâb edenlerin ikisini de eziyyete koşun eğer tevbe edib ıslâh olurlarsa onlardan vaz geçin, çünkü Allah tevvab, rahîm bulunuyor[16]

 

Kadınlarınızdan zina edenlerin aleyhlerine dört şahit getirin. Eğer şahitlik ederlerse, ölüm onları alıp götürünceye veya Allah onlara bir yol açıncaya kadar evlerde hapsedin.[15] Sizlerden zina edenlerin ikisine de eziyet edin. Eğer tevbe edip kendilerini düzeltirlerse, onları cezalandırmaktan vazgeçin. Çünkü Allah, tevbeleri kabul eden, daima merhamet edendir.[16]

 

Kadınlarınızdan zina edenlere karşı, içinizden dört şahit getirin. Eğer onlar, şahitlik yaparlarsa, bu kadınları, ölüm alıp götürünceye kadar veya Allah onlara bir çıkış yolu açıncaya kadar evlerde hapsedin.[15] Sizlerden zina edenlerin her ikisine de eziyet edin. Eğer onlar tevbe edip kendilerini ıslah ederlerse onlardan vazgeçin. Çünkü Allah tevbeleri kabul eden ve çok merhamet edendir.[16]

 

Zina suçu işleyen kadınlarınızın aleyhinde dört kişinin şahitliklerine başvurunuz. Eğer dört kişi aleyhte şahitlik ederse o kadınları, ölünceye kadar ya da Allah kendileri hakkında başka bir yol gösterinceye kadar evlerinizden dışarı salmayınız.[15] Zina suçu işleyen çiftin her ikisini de eziyetli cezaya çarptırınız. Fakat eğer tevbe eder de uslanırlarsa artık yakalarını bırakınız. Çünkü Allah tevbeleri kabul eder ve merhametlidir.[16]

 

Kadınlarınızdan fuhuş yapanlara karşı, içinizden dört şahid getirin. Onlar şehadet ederlerse; ölünceye veya Allah onlara bir yol gösterinceye kadar evlerde tutun.[15] Sizden fuhuş yapanların her ikisine de eziyet edin. Tevbe edip ıslah olurlarsa; artık onlardan vazgeçin. Çünkü Allah, Tevvab, Rahim olandır.[16]

 

Kadınlarınızdan fuhuşta bulunmuş olanların aleyhine sizden dört şahit ikame edi- niz. Eğer şehadet ederlerse o kadınları evlerde hapsediniz. Kendilerine öIüm gelinceye kadar veya onlara Cenab-ı Hak bir yol açıncaya kadar.[15] Sizden onu irtikab edenlerin her ikisine de eziyet veriniz. Eğer tevbe eder ve ıslah-ı halde bulunurlarsa onlardan vazgeçiniz. Şüphe yok ki, Allah Teâlâ tevbeleri çok kabul edendir. Çok merhametlidir.[16]

 

Zina eden kadınlarınız hakkında dört şahit isteyin. Eğer dört kişi şahitlik ederlerse, ölüm kendilerini alıp götürünceye veya Allah kendilerine bir yol gösterinceye kadar onları evlerde alıkoyun.[15] Sizden bir çift fuhuş yaparsa onlara eziyet edin. Eğer tövbe edip hallerini ıslah ederlerse onları cezalandırmaktan vazgeçin. Çünkü Allah, tevvab ve rahîmdir: (tövbeleri kabul eder ve çok merhametlidir).[16]

 

Kadınlarınızdan fuhuş yapanlara aleyhlerinde olmak üzere içinizden dört şahid tutun. Eğer şehadet ederlerse, onları, ölüm alıp götürünceye veya Allah onlara bir yol kılıncaya kadar evlerde alıkoyun.[15] Sizlerden fuhuş yapanlardan, her ikisine eziyet edin. Eğer tevbe ederler de ıslah olurlarsa artık onlardan vazgeçin. Şüphesiz, Allah, tevbeleri kabul edendir, esirgeyendir.[16]

 

Oysa, daha önce de defalarca belirtiğim gibi bu ayetlerde zina kelimesi ki başka ayetlerde açıkça belirtilmiş olduğu halde geçmemektedir. Ayrıca elfahişet kelimesi Kuran’da üç kez Lut toplumunun işleği suç olarak tanımlanmaktadır. El fahişet kelimesi günümüz Türkçesinde “zoraki cinsel ilişki, anal cinsel temas, tecavüz” anlamına gelmektedir. Çünkü Lut toplumunun işlediği suç erkeklerle zorla cinsel ilişkide bulunmaktır. Zaten bir sonraki ayet olan Nisa suresi 17. Ayette iki erkeğin elfahişet suçuyla gelmesi durumunda o ikisine eziyet edilmesi emredilmektedir. Bu ayetten gönüllü de olsa anal cinsel eylemin cinsel bir zorlama ve tecavüz anlamında olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü anal yol cinsel birleşme için yaratılmamıştır. Defekasyon için mevcuttur. Kadına da yapılsa aynı anlamda “zoraki sapkın bir cinsel ilişkidir”. Cinsel ilişki için yaratılan organ bellidir. Cinsel ilişki için yaratılan insanlar da bellidir. Bu durumda ensest ilişki de tecavüz yani elfahişet kavramı içindedir. O zaman zina ve tecavüz yani elfahişet kavramları arasındaki ayırım nedir? Anladığım şudur: Bir kadın veya erkek evli değillerken cinsel ilişkiye girerlerse fakat evlenebilirlikleri mevcutsa bu zinadır. Ya da evli kadın evli olmadığı bir erkekle cinsel ilişkiye girerse bu zinadır. Fakat bir kadın veya erkek evlenebilirliği olmayan birisi ile cinsel ilişkiye girerse (ensest) bu tecavüz yani elfahişettir. Bir kadın veya erkek bir hayvanla veya bir çocukla cinsel ilişkiye girerse bu elfahişet yani tecavüzdür. Bir kadınla rızası dahilinde anal cinsel ilişkide bulunma da tecavüzdür. Fakat cezalandırmada “rıza” en önemli unsurdur. Rıza varsa cezası eziyettir. Rıza yoksa cezası recmdir. Çocukta ve hayvanda rıza aranamaz.

Tekrar ayet çevirisine dönersek ayette “hapis” kelimesi geçmemektedir. Fakat Kuranda “hapis” kelimesi birçok defa (yescin) geçmektedir. Bu ayette hapsetmek kelimesi kullanılmamaktadır. Bu ayette ev hapsini ifade eden fakat başka ayette geçen “sabit” kelimesi de geçmemektedir.

Ayette “emsikuhunne” hapsedin şeklinde çevrilmektedir. Oysa “mesek” kelimesi Kuranda 27 kez kullanılmaktadır. Anlamı “Çoluğuna çocuğuna sahip çık, onlara bak, onları koru, geçindir, onlara olanaklar sağla” cümlesindeki olumlu fiiller anlamındadır.

Ayette “Sizin kadınlarınız” denmektedir. Mekke ve Medine toplumları kozmopolit yani Yahudi, Hıristiyan, Müşrikler ve Müminler karışımından oluşmaktadır. Kuran’da emir cümlesiyle “siz” hitabı Müminler için kullanılır. Bu ayete de “Sizin kadınlarınızdan” denmektedir. Yahudi, Hıristiyan veya Müşrik kadınlardan denmeyip Mümin kadınlardan bahsedilmektedir. Bu Mümin kadınlar nasıl mümindir ki fahişelik yapmaktalardır???

Ayrıca “Sizden dört şahit getirin” denmektedir. Bir Mümin kadının fahişelik yaptığına biz ki Mümin olan erkeklerden nasıl şahit olabilir? Biz bu kadınla defalarca zina yaparak onun fahişe olduğuna nasıl olurda şahitlik ederiz???

Çok bilmiş kibirli biri dedi ki “Aleyhine diyor” dedi. Bir kadının tecavüze uğraması onun nasıl lehine olabilir. Ya da nasıl lehine kabul edilebilir?

Ayette “Veya Allah ona bir yol kılıncaya kadar” deniyor. Düşünün buradan biri bu kadına nikah kıyarsa o kadını oradan kurtarabilir anlamı da çıkıyor. Diyelim ki ayeti böyle anladık. Hapse atılan kadını pezevengi her durumda kurtara bilir demektir? Yani işlevsiz bir ceza olacak demektir!

Nisa 16. Ayetteki kadınlara ömür boyu hapis verilirken, bir sonraki, Nisa 17. Ayette aynı suçu işleyen iki erkeğe ise sadece eziyet cezası verilmektedir. Oysa zina suçunda ve diğer bütün suçlarda erkek ve kadının cezaları eşittir. Buradaki ceza farkı uçurumu nerden çıkmaktadır?

Sözün kısası bu ayetler ile ilgili yapılan çeviri ve yorumlar facia düzeyindedir. Belki de daha üstündedir.

Şimdi tekrar benim çevirime geri dönelim: Daha önceki makalelerimde gramersel olarak açıklamakta zorlandığım (وَاللَّاتِي يَأْتِينَ الْفَاحِشَةَ ) cümlesini “Ve onlar (dişil) ki o fahişete uğrayanlar, Ve onlar ki o tecavüze uğrayanlar” şeklinde çevirmiştim. Bu durumun Türkçedeki gibi “Tecavüze uğrayan kadınlar” cümlesinde olduğu gibi fiilin aslında o kadınlar tarafından yapılmadığı onlara karşı yapılmış olduğu anlamını içerdiğini savunmuştum. Fakat bunu destekleyecek Arapça bir gramer bilgisine de sahip değildim. Ve bu cümledeki fiil sülasi 2. Bab’dandı.

O hamd Allemlerim rabbi Allah’a aittir ki Fasih Arapça sitesinde aşağıda verdiğim Arapça gramer bilgisini buldum. Aynen veriyorum:

2.BAB‘dan gelen fiillerin en önemli özelliği; fiilin, MEVSÛF’un fiili olması ve kendisinin de ism-i mef’ûl (yapılan iş kendisi üzerinde meydana gelen kişi) olmasıdır.

Yani düşündüğüm gibiymiş.

 

Doğrusunu Allah bilir.


 

 


YorumcuYorum
Mete Firidin
07.04.2019
10:00
https://fasiharapca.com/2-bab-arapcada-fiiller/27530 




Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 407 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 553 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 617 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 519 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 457 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 385 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 659 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 622 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 699 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 454 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 907 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1124 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 884 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 1445 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 1597 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2003 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1310 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1457 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1051 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 1368 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1275 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 1701 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 1875 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1201 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 1674 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1439 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1354 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 1595 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2204 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 3906 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 1806 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3118 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2268 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 4164 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 2681 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3167 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3405 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 3533 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 3440 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 3469 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 2665 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 3848 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3006 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 3689 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5147 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4554 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 4890 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 3948 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4007 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4190 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3499 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 4841 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13328 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 3743 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5306 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 4857 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 4949 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 7427 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5114 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9417 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 5759 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 7376 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3562 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8172 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5277 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4194 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5337 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7301 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3174 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5162 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11265 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 8630 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6291 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3605 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 4855 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12256 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3203 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 4582 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 6685 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6429 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 17932 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7118 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7247 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 25780 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7593 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
The Wings of Moses the Prophet
24.08.2017 4583 Okunma
Mete Firidin
Quasar and Sure Nur Ayat 35
31.07.2017 3572 Okunma
Mete Firidin
Nur Surah Ayat 35
31.07.2017 3752 Okunma
Mete Firidin
Hz. Musa'nın Kanatları ve Yaşadığı Dönem
4.06.2017 6768 Okunma
Mete Firidin
Allah'ın Nurunun Meseli
3.06.2017 4357 Okunma
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 18801 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Hz. Nuh, Tufan ve Sümerler
29.05.2017 6916 Okunma
Mete Firidin
Kuran'dan Hz. İsa ve Meryem Hakkında
29.05.2017 13403 Okunma
Mete Firidin
Zülkarneyn Bilimsel Tefsir
29.05.2017 6643 Okunma
Mete Firidin
Dünya’nın ve Evren’in Yaşı
26.02.2017 5769 Okunma
1 Yorum 13.12.2022 01:10
Mete Firidin
Mars Hayali
7.01.2017 9183 Okunma
7 Yorum 12.10.2018 00:32
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11084 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Abdest ve Kuran'a Dokunmak
17.07.2016 6558 Okunma
Mete Firidin
Küsküt
10.07.2016 10549 Okunma
2 Yorum 25.11.2017 15:40
Mete Firidin
Azap
10.07.2016 9021 Okunma
4 Yorum 11.07.2016 18:20