Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019
5338 Okunma, 3 Yorum

Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?

 

Daha önceki makalelerimde helal ve haram yiyecekler konusundan bahsetmiştim. Bu makalede ise kısaca hayvansal yiyeceklerden nelerin helal veya haram olacağı konusunda kendi pratik kanaatimi açıklamak istiyorum. Yani hangi hayvan türleri helal olabilir, hangileri haram olabilir?

Daha önceki “Hınzır” adlı makalemde hınzır kelimesinin hepçil anlamında olduğunu ve El hınzır kelimesinin ise domuz anlamına geldiğini belgelerle açıklamıştım. Bu makalede konuyla ilgili ayet meallerini aşağıda tekrar vereceğim.


Maide suresi 4. Ayet
:

حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ وَالْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّيَةُ وَالنَّطِيحَةُ وَمَا أَكَلَ السَّبُعُ إِلَّا مَا ذَكَّيْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ وَأَنْ تَسْتَقْسِمُوا بِالْأَزْلَامِ ذَلِكُمْ فِسْقٌ الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا فَمَنِ اضْطُرَّ فِي مَخْمَصَةٍ غَيْرَ مُتَجَانِفٍ لِإِثْمٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (3)

 

O ölü ve o kan ve o domuz eti ve Allah’tan başkası adına adanmış ve boğulmuş ve vurulmuş ve yüksek bir yerden düşmüş ve boynuzlanmış ve yırtıcı hayvan tarafından yenmiş, kurtarıp tam sağlığına kavuşturduklarınız hariç ve dikili taşlar üzerine boğazlanan (hayvanlar) ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte o fısktır (günahla yoldan sapmadır.) Bugün kâfirler, sizin dininizden (düzeninizi yıkmaktan) umut kesmişlerdir. Artık onlardan çekinmeyin ve benden çekinin. Bugün size dininizi kemale erdirdim ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslâm’a razı oldum. Kim ki yoksunluk içinde zorda bırakılırsa günaha yeltenmeksizindir. Kesinlikle ki Allah hoşgörülü, özel merhametlidir.

 

Bakara Suresi 174. Ayet:

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (173)

Kesin olan şu ki: O size o ölüyü ve o kanı ve o domuz etini ve Allah’tan başkası adına boğazlananı haram kıldı. Her kim azma ve saldırganlık dışında zorda kalırsa ona günah değildir. Kesinlikle Allah çok hoş görülüdür, özel merhametlidir.

 

Nahl Suresi 116 ayet:

 

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (115)

Kesin olarak, O sizin üzerinize o ölmüşü olanı ve o kanı ve o domuz etini ve Allah’tan başkası için kurban edileni haram kıldı. Ki kim zorda bırakılırsa haddi aşmadan ve tekrarlamadandır. Ki kesinlikle Allah çok hoşgörülüdür, özel merhametlidir.

 

Enam Suresi 146. Ayet:


قُلْ لَا أَجِدُ فِي مَا أُوحِيَ إِلَيَّ مُحَرَّمًا عَلَى طَاعِمٍ يَطْعَمُهُ إِلَّا أَنْ يَكُونَ
مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنْزِيرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ أَوْ فِسْقًا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ رَبَّكَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (

 

De ki: “Bana vahyolunan içinde her tür ölmüş olan ve her tür akıtılmış kan veya her tür karasal (dabbe) hepçil hayvan eti ki kesinlikle sorun kaynağıdır veya yoldan çıkarak Allah’tan başkası adına boğazlanmış dışında yiyenin yiyeceğinde haram kılınmış bulamıyorum ki kim zorda kalırsa haddi aşmadan ve saldırmadan”. Ki kesinlikle senin Rabb’in hoşgörülüdür, özel merhamet edendir.

 

Vakıa Suresi 22. Ayet:

وَلَحْمِ طَيْرٍ مِمَّا يَشْتَهُونَ (21)

Ve iştahlarının çektiğinden kuş etleri.

 

Maide Suresi 97. Ayet:

أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَطَعَامُهُ مَتَاعًا لَكُمْ وَلِلسَّيَّارَةِ وَحُرِّمَ عَلَيْكُمْ صَيْدُ الْبَرِّ مَا دُمْتُمْ حُرُمًا وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ (96)

Deniz avı ve onun yiyeceği size ve yolculara meta olarak helal kılındı. Ve ihramlı bulunduğunuz sürece kara avı size haram kılındı. Ve O’nun huzuruna toplanacağınız Allah’ı önemseyin.

 

Yukarıdaki ayetleri ve Kuran’ın genelini taradığınızda Kuran’da hayvanların üç sınıfa ayrıldığını görmekteyiz. Bunlardan birincisi karasal hayvanlar, dabbedir. İkincisi kuşlardır. Üçüncü grup ise deniz, göl gibi su canlılarıdır.

Neler dabbedir?


Nur suresi 46. Ayet:

وَاللَّهُ خَلَقَ كُلَّ دَابَّةٍ مِنْ مَاءٍ فَمِنْهُمْ مَنْ يَمْشِي عَلَى بَطْنِهِ وَمِنْهُمْ مَنْ يَمْشِي عَلَى رِجْلَيْنِ وَمِنْهُمْ مَنْ يَمْشِي عَلَى أَرْبَعٍ يَخْلُقُ اللَّهُ مَا يَشَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (45)

 

Ve Allah, O bütün yabani karasal canlıları bir tür sıvıdan biçimlendirdi ki onlardan kimi karnı üzerinde yol alır ve onlardan kimi iki ayağı üzerinde yol alır ve onlardan kimi dördü üzerine yol alır. Allah uygun gördüğünü biçimlendirir. Kesinlikle Allah her şey üzerine ayarlama yapabilendir.

 

Sebe Suresi 15. Ayet:

فَلَمَّا قَضَيْنَا عَلَيْهِ الْمَوْتَ مَا دَلَّهُمْ عَلَى مَوْتِهِ إِلَّا دَابَّةُ الْأَرْضِ تَأْكُلُ مِنْسَأَتَهُ فَلَمَّا خَرَّ تَبَيَّنَتِ الْجِنُّ أَنْ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ الْغَيْبَ مَا لَبِثُوا فِي الْعَذَابِ الْمُهِينِ (14)

Ki o ölümü onun üzerine gerçekleştirdiğimiz zaman, onun ölümünü onlara sadece bastonunu yiyen karasal yabani bir hayvan gösterdi de o yere düşünce, o cinlere eğer onlar o gaybı bilir olsalardı, o aşağılayıcı azap içinde beklemeyeceklerdi diye açığa çıktı.

Yukarıdaki dabbe tanımından dabbenin böcekler, kurtçuklar dahil bütün karasal hayvanlar olduğu anlaşılmaktadır.

Uçanların ise kuşlar olduğu malumdur.

Deniz avı ve yiyeceği olanlar ise bunların dışında kalan su canlılarıdır.

Fakat bazı hayvanların su canlısı mı, yoksa karasal hayvan mı olduğuna karar vermek zordur. Mesela fok balığı denen canlılar ve balinalar, timsahlar hangi gruptan olabilir? Ya da bazı hayvanların kuş mu yoksa deniz canlısı mı olduğuna karar vermek zordur. Bu durumun ayırımı olarak şunu tespit ettim!

Eğer bir canlı su içinde ürüyorsa o su canlısıdır. Yok, karada ürüyorsa o kara canlısıdır. Bu durumda balinalar bir su canlısıdır. Foklar ise kara canlısıdır. Timsahlar kara canlısıdır. Çünkü karada doğum veya yumurtlama yaparlar. Kısacası iki grubun ayırımı üreme yerine göre yapılmalıdır.

 

 

Maide Suresi 4. (3.) ayetten yukarıdaki mealde de belirtildiği gibi “ve yırtıcı hayvan tarafından yenmiş” yani ısırılmış ve tedavi edilmemiş hayvanı yemek haramdır. Bu durumda yırtıcı hayvan tarafından ısırılan hayvanın yenmesi haramsa, ısıran yırtıcı hayvanı da yemek haramdır sonucu çıkmaktadır. Yani köpek, tilki, kurt gibi yırtıcı hayvanların yenmesi haramdır sonucu çıkmaktadır. Ayrıca Arapçadaki “sebuu” kelimesi kartal, atmaca, karga gibi yırtıcı kuşlarını da kapsamaktadır. Yani karasal ve uçan yırtıcı hayvanların hepsi haram edilmiştir.

Enam Suresi 146. Ayette ise hınzır yani karasal hayvanlardan hepçiller, insan, maymun, fare, domuz, her şeyi yiyen böcekler, kurtçuklar haram edilmiştir. Kene, bit, pire gibi yırtıcı ve zaten etçil olanlar zaten haram edilmiştir. Çünkü bunlar zaten Sebe Suresi 15. Ayetten anlaşıldığına göre böcekler dabbeden sayılmaktadır. Maide Suresi 4. Ayete göre dabbeden olan bütün yırtıcılar, etçiller yaram edilmiştir. Ayrıca bu hayvanlar dökülmüş kan içerirler. Dökülen kan zaten haramdır.

Gelelim kuşlara. Vakıa Suresi 22. Ayetten kuş etlerinin helal olduğunu anlıyoruz. Kuşlar ya tam etçil yırtıcı veya hepçildir. Maide Suresi 4. Ayetten “sebuu” kelimesinin yırtıcı, etçil kuşları da içerdiğini biliyoruz. Bu durumda kuşlardan eti yenenler yalnız hepçil olanlar kalmaktadır. Bunlar tavuk, bıldırcın (ki Musa’nın kıssalarından bıldırcının helal olduğunu biliyoruz), ördek, keklik gibi kuşlardır.

Deniz yani su canlıları ise su içinde üreyen her türlü canlılardır. Bunlar karides, balık, yengeç, balina gibi hayvanlardır. Kuran’da bu canlılar arasında ayırım yapılmamıştır. Hepsi helal kılınmıştır.

 

Şimdi genel kurallarımızı oluşturalım:

  1. Bir canlı karasal canlıysa ve yırtıcıysa haramdır. Aslan, kaplan, kedi, köpek, çakal, tilki, fok, yılan, timsah ve kertenkele gibi. Böcekler, bit, pire, ette üreyen sinek ve larvaları dahildir.
  2. Bir canlı karasal canlıysa ve hepçilse haramdır. İnsan, maymun, fare, domuz, su aygırı, eşek arısı gibi böcekler.
  3. Bir canlı karasal canlıysa ve sadece otçulsa helaldir. İnek, koyun, keçi, geyik, tavşan, çekirge gibi böcekler.
  4. Bir canlı kuşsa ve yırtıcıysa haramdır. Kartal, atmaca, karga, martı gibi.
  5. Bir canlı kuşsa ve hepçilse helaldir. Tavuk, bıldırcın, ördek, hindi, deve kuşu gibi. Kuşların sadece otçulu yoktur. Ya da ben bilmiyorum.
  6. Bir canlı su canlısıysa her neyse helaldir.

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

 

 

 


YorumcuYorum
Turgay Çoruhlu
28.03.2019
00:11

Dr. Lütfi bey peygamberimizin Selman-ı Farisi'nin kertenkele ikram etmesi üzerine "Kavmimim yiyeceği değil" diyerek reddettiğini söylemişti.  

Turgay Çoruhlu
28.03.2019
00:11

Dr. Lütfi bey peygamberimizin Selman-ı Farisi'nin kertenkele ikram etmesi üzerine "Kavmimim yiyeceği değil" diyerek reddettiğini söylemişti.  

Turgay Çoruhlu
28.03.2019
00:12
Neden çift kayıt yapıyor sistem?




Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 163 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 347 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 373 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 342 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 320 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 880 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 703 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 802 Okunma
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 683 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 533 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 490 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 681 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 1362 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 717 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 889 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 946 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 793 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 762 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 647 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 909 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 904 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1070 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 610 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1069 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1419 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1097 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 1822 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 1878 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2296 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1467 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1662 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1244 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 1775 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1444 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 1917 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2105 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1320 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 1841 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1634 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1523 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 1915 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2477 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 4460 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 1940 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3351 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2441 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 4785 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 2886 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3391 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3633 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 3840 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 3684 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 3701 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 2852 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4127 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3158 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 3904 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5484 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4831 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 5490 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4163 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4147 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4315 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3629 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5067 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13977 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 3996 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5631 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5171 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5252 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 7759 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5338 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9820 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6018 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 7874 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3700 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8477 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5509 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4346 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5568 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7617 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3293 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5410 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 12283 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 8905 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6562 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3703 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5051 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12911 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3312 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 4759 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 6978 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6671 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 18593 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7396 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7548 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 26711 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7874 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
The Wings of Moses the Prophet
24.08.2017 4784 Okunma
Mete Firidin
Quasar and Sure Nur Ayat 35
31.07.2017 3695 Okunma


© 2024 - Akevler