Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
Taha Suresi 98 (97). Ayet:
قَالَ فَاذْهَبْ فَإِنَّ لَكَ فِي الْحَيَاةِ أَنْ تَقُولَ لَا مِسَاسَ وَإِنَّ لَكَ مَوْعِدًا لَنْ تُخْلَفَهُ وَانْظُرْ إِلَى إِلَهِكَ الَّذِي ظَلْتَ عَلَيْهِ عَاكِفًا لَنُحَرِّقَنَّهُ ثُمَّ لَنَنْسِفَنَّهُ فِي الْيَمِّ نَسْفًا (97)
Dedi ki: “Ki git. Ki kesinlikle senin içindir hayatında: “Benimle ilişki kurmayın” demek!”. Ve kesinlikle senin içindir asla vazgeçemeyeceğin bir vaat zamanı. Ve o ki bağlanıp durduğun tanrına bak! Mutlaka biz onu yakacağız. Sonra onu toz halinde mutlaka o akıntı içinde savuracağız!
Bu ayette Samiri’nin (Sümerlinin) Antik Mısır’dan çıkarken İsrailoğullarını eski pagan inançlarına geri döndürmek için yaptığı buzağı heykelinden bahsedilmektedir.
Peki neden bir heykeli yok etmek için bu kadar çaba sarf edilmektedir? Heykel önce yakılıp sonra parçalanıp daha sonra da akıntıya (Elyemm) atılmaktadır!
Bu soruların yanıtını aşağıdaki İngilizce paragrafta ve çeviride bulabilirsiniz. Burada Sami antik tanrısı Anat’tan bahsedilmektedir:
Alıntı: Anat veya Anath, Mısır'dan Mezopotamya'ya kadar uzanan bölgede tapınılan bir tanrıçadır. Kökeni Mezopotamya uygarlıklarına kadar dayanır. Anat, ilk olarak diğer kuzeybatı Semitik tanrılarla birlikte , 16. hanedanlıkta Mısır'da da ortaya çıkar.
Mısırda; Bakire Anat olarak bilinir. Baal’ın kızı veya kardeşi ve Aley’in de kardeşiydi. Savaşçı bir tanrıça olup, her yıl Tanrı Mot’u kurban ederdi. Vazifesi kurbanlar sayesinde tanrıların yaşamasını temin etmekti. Aynı zamanda yağmur tanrısının kızı ve pınar tanrısının kardeşi olduğu için bitkilere yardım ederdi. Yakın ve uzak diyarlardaki ölülere su temin ederdi. Kadeş denilen tanrıça yine Anat’ın şeklindedir ve Mısır yazılarındaki sembolü aslandır
Mısırlılar onu Mezopotamya'daki tanrıça Baal'le özdeşleştirdiler. (Baal mısırlılara göre Şeytan ile arkadaş olan bir tanrıçaydı. Bunu da Baal'in bir simgesi olan lale ile simgelemişlerdir.
Bir kaynakta şöyle bir olay anlatılmaktadır: “Anat boasts that she has put an end to Yam the darling of El, to the seven-headed serpent, to Arsh the darling of the gods, to Atik 'Quarrelsome' the calf of El, to Ishat 'Fire' the bitch of the gods, and to Zabib 'flame?' the daughter of El. Later, when Ba‘al is believed to be dead, she seeks after Ba‘al "like a cow for its calf" and finds his body (or supposed body) and buries it with great sacrifices and weeping. ‘Anat then finds Mot, Ba‘al Hadad's supposed slayer and she seizes Mot, splits him with a sword, winnows him with a sieve, burns him with fire, grinds him with millstones and scatters the remnants to the birds.
Anat El’in sevgilisi Yam’a (Akıntı tanrısı, melek?), Yedi Başlı Yılana, tanrıların (meleklerin ) sevgilisi Arsh’a, El’in buzağısı Atik’e “Geçimsiz biri”, Tanrıların fahişesi İshat “ateş” ve El’in kızı Zabib’e “alev” son vermekle öğünür. Sonra Baal’in öldüğü düşünüldüğü bir zamanda buzağısı için aranan bir inek gibi Baal’in peşine düşer. Onun vücudunu bulur. Ağlayarak ve büyü fedakarlıkla onu gömer. Anat sonra Baal Hadad’ın sözde katili Mot’u (Ölüm tanrısı) bulur. Mot’u yakalar. Onu kılıçla böler, bir elekle eler, ateşte yakar, kalıntıları kuşlara saçar (bazı kaynaklarda nehire saçar).
Bu bilgilerden sonra benim anlayabildiğim: Samiri İsrailoğullarını antik tanrıları olan Anat ile korkutmaya çalışmıştır. Fakat Musa toplumuna dönünce Anat’a, Anat’ın diğer tanrılara yaptığına inanılan uygulamanın aynısını ona yaparak onun gerçek olmadığını İsrailoğullarına göstermektedir.
Doğrusunu Allah bilir.