Kelime Kökü WTD
Kuran-ı Kerim’de “kazık, direk” anlamında çevrilen kelimelerden biri de “wtd (وتد) dir. Tekil nekre olarak bir kez bulunur. Çoğul, marife olarak Elewtad (الْأَوْتَادِ ) iki kez bulunur. Toplamda üç kez kullanılan bir kelimedir.
Sad Suresi 12. Ayet:
كَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ وَعَادٌ وَفِرْعَوْنُ ذُو الْأَوْتَادِ (12)
Nebe Suresi 7. Ayet:
وَالْجِبَالَ أَوْتَادًا (7)
Fecr Suresi 10. Ayet:
وَفِرْعَوْنَ ذِي الْأَوْتَادِ (10)
WTD kelime kökünün anlamı
1. ⇒ وتد
وَتَدَ, aor. يَتِدُ, imp. تِدْ, inf. n. وَتْدٌ (Ṣ, L, Ḳ, &c.) and تِدَةٌ; (M, L, Ḳ, &c.;) andاوتد↓; (A, Mṣb, Ḳ;) andوتّد↓, (M, Mgh,) inf. n. تَوْتِيدٌ; (TA;) He knocked with a mallet, (Mgh,) and fixed, or made from or fast, a wooden pin, peg, or stake, (Ṣ,* M, A,* L, Mṣb, Ḳ,) in the ground or in a wall. (Mṣb.)
Root: وتد - Entry: 1.―Signification: A2
وَتَدَ, (M, L, Ḳ,) [aor. يَتِدُ,] inf. n. وَتْدٌ and تِدَةٌ; (M, L;) andوتّد↓; (M, L, Ḳ;) It (a wooden pin, peg, or stake,) was, or became, fixed, firm, or fast. (M, L, Ḳ.)
Root: وتد - Entry: 1.―Signification: A3
وَتَّدَ ٱللّٰهُ الأَرْضَ بِالجِبَالِ, andأَوْتَدَهَا↓, ‡ [God made the earth firm, or fast by means of the mountains]. (A.)
Root: وتد - Entry: 1.―Signification: A4
وتّد↓ رجْلَهُ فِى الأَرْضِ † He fixed his foot firmly upon the ground. (L.)
Root: وتد - Entry: 1.―Signification: A5
وتّد↓ فِى بَيْتِهِ ‡ He remained fixed in his house. (L.)
Root: وتد - Entry: 1.―Signification: A6
وتّد↓ It (growing corn) put forth its stalks, and became firm and strong. (L.)
Root: وتد - Entry: 1.―Signification: A7
وتّد↓, (Ṣ, L,) inf. n. تَوْتِيدٌ, (Ḳ,) ‡ Libidine veneres exarsit vir: (Ṣ, L:) erexit penem. (Ḳ.)
Root: وتد - Entry: 1.―Signification: A8
It was said to an Arab of the desert, What is نَطْشَان? and he answered,يُوَتِّدُ↓ العَطْشَانَ ‡ [It corroborates the word عطشان]: or, as some relate it, شَىْءٌ نَتِدُ بِهِ كَلَامَنَا [A thing, meaning a word, by which we corroborate our speech]. (A.)
Anlaşıldığı üzere wtd kelime kökü stabiliteyi, kararlılığı ifade eden bir kelimedir.
Şimdi Antik Mısır medeniyetindeki “Djed” tanımını inceleyelim.
Djed , aynı zamanda djt ( Eski Mısırca : ḏd 𓊽 , Kıpti ϫⲱⲧ jōt "sütun", İngilizceye çevrilmiş /dʒɛd/) [ 1 ] , eski Mısır dininde daha eski ve yaygın olarak bulunan sembollerden biridir . Mısır hiyerogliflerinde istikrarı temsil eden sütun benzeri bir semboldür.
Djed sütunu, istikrarı ve dayanıklılığı temsil eden küçük bir ağaç gövdesinin şekline benziyordu. Mısır Firavunlarının taç giyme töreninde 'Djed Sütununu Kaldırma' adı verilen önemli bir ritüel gerçekleştirilirdi. Djed muskaları, ölenlerin Öbür Dünya'da yeniden doğmasını sağlamak için bir mumyanın üzerine yerleştirilirdi.
Djed sütunu, "Firavunun yönetiminin gücünü ve süresini" simgeleyen bir fallik semboldü.
Djed'in bir fetiş, büyülü güçleri bünyesinde barındırdığına ve büyülü koruma sağladığına inanılan bir nesne olduğuna inanılıyordu. Dayanıklılığı ve şu konulardaki istikrarı artırma gücüne sahipti:
- İnsanlar
- Firavun krallığı gibi kurumlar
- Gerçek fiziksel yapılar - Sütunlara kazınmış Djed sembollerinin binanın sağlamlığını artırdığına inanılıyordu
Kısacası Kuran-ı Kerim’de geçen marife ve çoğul elevtad kelimesi “djedler anlamındadır. Bir kez geçen nekre, tekil wetad kelimesi ise stabilleştirici anlamındadır.
Doğrusunu Allah bilir.