MAİDE 42.AYETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Maide 42 ayet
سَمَّاعُونَ لِلْكَذِبِ أَكَّالُونَ لِلسُّحْتِ فَإِنْ جَاءُوكَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ أَوْ أَعْرِضْ عَنْهُمْ وَإِنْ تُعْرِضْ عَنْهُمْ فَلَنْ يَضُرُّوكَ شَيْئًا وَإِنْ حَكَمْتَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْطِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ
Hep yalana kulak verir, durmadan haram yerler. Sana gelirlerse, ister aralarında hüküm ver, ister onlardan yüz çevir. Eğer onlardan yüz çevirirsen sana hiçbir zarar veremezler. Ve eğer hüküm verirsen, aralarında adaletle hükmet. Allah âdil olanları sever.
Tarih boyunca insanlar kendilerine ilgi alanları bulmuşlar ve oyalanmışlardır.
Ama ilgi alanları daha çok yalandan üretilen şeyler üzerinedir.
Mesela Eski Yunanda hemen her şehirde bulunan antik tiyatrolarda oyunlar seyrederlerdi.
Roma imparatorluğunda arenalarda gladyatör dövüşlerini seyrederlerdi.
Tarih de ki bu örnekleri daha da artırabiliriz.
Bunun sebebi masallarla yetişmemiz olabilir mi? Yalan dinleme bağımlılığı mı gelişiyor? Bilmiyorum!
Modern çağda yani günümüzde ne yapıyoruz?
Tiyatrolara gidiyoruz. Sinemalara gidiyoruz. Ya da evlerimizde televizyonlarda diziler seyrediyoruz. Kimimiz ise arenalarda futbol maçları seyrediyoruz.
Onlar ile yatıp, onlarla kalkıyoruz. Sohbetlerimizde, falan takım ne yaptı? Filan takım kimi transfer etti? Dizilerde ne oldu? Neden oldu? Nasıl oldu? Muhabbetleri konuşuyoruz.
Kısacası hep yalana kulak verip, hep yalanı mevzu yapıyoruz.
Diyeceksiniz yalan da nereden çıktı?
Bütün tiyatro, sinema ve televizyon dizileri bir yalandır. Gerçekte böyle bir olay yoktur. Bir veya birkaç senarist (yalancı ) bir araya gelip yalanlar uyduruyor ve bunu bir oyun, film veya dizi haline getiriyorlar. Bizde kafamızı bunlara yoruyor, ömrümüzü bunlarla tüketiyoruz.
Kimileri de bunlarla ilgilenmiyor. Bunların yalan ve boşa zaman harcama olduğunu biliyor ama bir başka yalan olan menkibeler ile hayatını geçiriyor.
Bu gurupların en önemli ortak yanı Kuran okuyup anlamaya çalışan insanlara “kaçık” gözüyle bakmalarıdır. Çünkü onların Kuran anlayışları ölülere okunan mistik bir dua veya bir şeyi kutsamak için (iyi bir şeye kavuşunca yapılan törenler, mevlüt :doğum,ev alma vs.) kullanılan törensel bir unsurdur.
Onlar için “Allah bu ayette ne emretmiş, ne anlatmıştır” hiç bir önemi yoktur.
Zaten Önceki veliler bu işi yapmış ve Kuran'ı tamamen anlamış bunu da menkibeler ile bizlere aktarmışlardır. Artık bizim Kuran!ı anlamaya çalışmaya veya hayatımızda törenler dışında Kurana yer vermemize gerek yoktur!
Ama aramızda paylaşıp bölüm bölüm okuyup hızla hatim indirebiliriz. Bu “çok sevaptır”.Hatta bunu internetten yapıp çok daha hızlı gerçekleştirebiliriz.
Bebekliğimizde yalan dinleyerek büyüyoruz. Yetişkinliğimizde yalan dinleyerek veya seyrederek yaşıyoruz.
En kötüsü yalan dinleye dinleye gerçeğin ta kendisi olanı da yalan mı sanıyoruz?