UYGARLIK TARİHİ VE HZ. ADEM
Medeniyet kelimesinin kökeni din kelimesidir. Din kelimesi Arapça dal ,ye ,nun harflerinden oluşur. Din kelimesinin Türkçe karşılığı:düzen;sistem;program anlamına gelir. Medine kelimesi din yeri yani düzen yeri, sistem yeri anlamlarına gelir.
Belli bir sistem içinde yaşandığı için şehir anlamına da gelir. Medeniyet de sistemli ve düzen içinde yaşamak yani şehirleşme; medeni şehirli olmaktır.
Bugün medeni kelimesi karşılığı olarak uygar kelimesi kullanmaktayız. Medeniyet kelimesi yerine de uygarlık kelimesi kullanmaktayız.
Pozitif bilimin gelişmesi ile Uygarlığın gelişim tarihi araştırılmaya başlanmıştır.
Arkeolojik araştırmalar sonucunda günümüzden milyonlarca yıl öncesine ait taş aletler bulunmuştur.
Bulunan en eski seramik Vestonická Venuše dir( Çek Cumhuriyeti) ve günümüzden 27000 veya 31000 yıl öncesine aittir.
Halen günümüzde uygarlık tarihi hakkındaki bilgi kısaca şöyledir: Uygarlık yani şehirleşme M.Ö. 5000 lerde Mezopotamya ve Eski mısırda başlamıştır. İnsanlar ancak bu tarihlerde şehirleşmeye başlamışlardır. Bundan önce insanlar avcı-toplayıcı bir toplulukdur.
Fakat 1963 de keşfedilen ve 1995 Doç. Dr. Klaus Schmidt tarafından kazı çalışmaları başlatılan Urfadaki Göbeklitepe bulguları ( Tapınak ve yerleşim yeri) klasik medeniyet tarihi bilgisini değiştirmiştir. Çünkü GÖBEKLİTEPE BULGULARI M.Ö. 11000 yıllarına aittir. Bu bulgu ile medeniyet yani şehirleşme tarihi 13000 yıl öncesinden başlatılmaktadır.
Vestonicka Venüs ü değerlendirdiğimizde: Böyle seramik bir heykeli avcı –toplayıcı toplum yapamaz .Bunu ancak yerleşik düzendeki bir toplum yapabilir. Yani medeniyet tarihini M.Ö. 29 000 yılına kadar götürebiliriz.
Hz. Adem in genetik araştırmalara göre yaklaşık 60.000 yıl önce yaratıldığını da biliyoruz.
Yusuf suresi 109.ayet:
وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ إِلاَّ رِجَالاً نُّوحِي إِلَيْهِم مِّنْ أَهْلِ الْقُرَى أَفَلَمْ يَسِيرُواْ فِي الأَرْضِ فَيَنظُرُواْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَدَارُ الآخِرَةِ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ اتَّقَواْ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ
Senden önce kasabalar halkından şüphesiz, kendilerine vahyettiğimiz bir takım insanlar gönderdik. Yeryüzünde dolaşmıyorlar mı ki, kendilerinden önce geçenlerin sonlarının ne olduğunu görsünler? Ahiret yurdu Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için hayırlıdır. Akletmez misiniz?
Taha 123. ayette Adem ile Havvanın cennetten çıkarılırken çoğul kullanılmıştır. Bu da onların bir topluluk içinde yaşadıklarını gösterir.
Ayetlerden peygamberlerin şehirler ya da en azından kasabada yaşayan insanlara gönderildiğini anlıyoruz. Hz. Adem de bir peygamber olduğuna göre O da bir kasaba halkına gönderilmiş olamaz mı? Ayrıca ilk halife olduğuna göre O kasabanın İlk yöneticisi de olamaz mı?
Ve:
Taha 120: Nihayet şeytan ona vesvese verip şöyle dedi: “Ey Âdem! Sana ebedîlik ağacını ve yok olmayan bir saltanatı göstereyim mi?”
Taha 123: Hepiniz dedi, inin oradan; bir kısmınız, bir kısmınıza düşman olsun. Fakat benden, size bir yol gösteren geldi mi onu kabûl edip doğru yoluma uyan, ne dünyâda yoldan çıkar, ne âhirette mutsuzluğa düşer.
Yukarıda bulunan bilgiler ile medeniyet yani yerleşik düzene geçişin kısacası DİN tarihinin Hz. Adem ile başladığını söyleyebiliriz.