Mete Firidin
Mübarek Kelimesi
30.11.2014
9247 Okunma, 2 Yorum

Mübarek Kelimesi

BRK kökü Kuran’da 32 kez geçmektedir. Bütün meallerde Kuran’da ki BRK kökündeki kelimelere “bereket: bolluk, mübarek: kutsanmış, tebarek: yüce” anlamları verilmektedir. Bereket kelimesinden ilk anladığımız anlamda bolluk, zenginlik, rahatlık, kolay geçimdir. Oysa Bu kelimenin Kuran’da kullanımı daha farklıdır! Kuran'da zenginliği ifade eden kelime gani, Bolluğu ifade eden kelime ise fazl'dır.

Bu kökün ve türevlerinin Türkçe karşılığı doğrumudur? Aslı nedir?

 

Eski ahitte (Tevrat) “BRK” köküne şu anlamlar verilmiştir:

Seçmek, işaret etmek; çökmek, diz üstü çökmek; Tanrıya dua etmek, af, dilemek, bereket istemek; tapmak, yakarmak; kutlamak, övmek, takdir etmek; birisi için tanrıdan bolluk, iyilik, esenlik, mutluluk temenni etmek; şükretmek, hamd etmek; tanrının bolluk, esenlik, mutluluk, iyilik vermesi, lütufta bulunması; bolluk, bereket için bazı şeyleri kutsamak (Şabat günü gibi); birini kendisi için esenlik ve bolluk isteyerek selamlamak, beddua etmek, lanet okumak, Tanrıdan birinin kötülüğünü istemek; kutsanmış, bereketli olmak; çöktürmek, dizüstü oturtmak ve tanrıdan iyilik ve bolluk niyazında bulunmak; genişlemek, yayılmak, büyümek.

 

Yeni ahitte (İncil) “BRK” köküne verilen anlamlar:

Çökmek, diz çökmek, eğilmek; diz çöktürmek, bir şeyi, kimseyi yere eğmek;

elveda demek; kutsamak, takdis etmek, lütufta bulunmak; kutsallık istemek, duada bulunmak. İsim/sıfat olarak ise kutsanmış, takdis edilmiş, mutlu, huzurlu.

 

İslam dünyasında olduğu gibi Tevrat ve İncil’de de kelimenin gerçek manası unutulmuş tahmini manalar onun yerini almıştır. Bu kelimenin anlam değişikliğine uğraması, İslam dünyasına Yahudi ve Hıristiyan dünyasının bozulmuş anlayışının nasıl bulaştığını göstermektedir. Çünkü bugün kelimelere verilen anlamlar muharref Tevrat ve İncil’in bozulmuş anlayışıdır. Zaman içinde biz de onlar gibi anlamlar vermeye başlamış ve gerçek anlam unutulmuştur.

 

Oysa eski Arapça kaynaklar da BRK kökünden gelen kelimelere şu anlamlar verilmiştir:

 

Lisânu’l-Arab ve Muhtâru’s-Sihâh’da “BRK ” kökünün şu türevlerine yer

Verimliştir:

Nema, fazlalık.

İnsan veya diğer varlıklar için kullanılan bereket duası.

Bereketli yemek.

Ebû Mansûr da teşehhütte geçen bâreketuhu ifadesinin aynı şekilde mutluluk, saadet olduğunu belirtmiştir.

Peygambere salâvat getirirken kullanılan  bâreke’nin de verilen şan ve şerefin devamlı olması, aynı deve çöküp bir yerde sabit kaldığı gibi şerefin de devamlı kalması anlamında olduğu belirtilmiştir.

Ümmü Selim’in aktardığı hadisinde ise “Onun için bereket istedi” anlamı vardır.

Birisinden uğurluluk istemek.

Yüce Allah söyle buyurmuştur: “Ateşin yanında ve çevresinde bulunanlar mübarek kılınmıştır.

 

Arapçada, ‘Allah sana bereket / iyilik / hayır versin’ anlamında sözleri kullanılmaktadır.

ölümün bizi götürecegi yer bereketli / mübarek olsun’ anlamındadır.

İbn Abbâs için her türlü hayrın çok olmasıdır; bir başka yerde ise için Allah’ı yüceltmektir, demiştir.

Leys ise, ifadesini tefsir ederken, “Allah’ı tanzim (büyüklemek) ve

temcid (ululamak) etmektir” demiştir.

Bir şeyden umutlanmak. Zeccac “çok hayır getiren yöndür” demiştir.

Leyhanî, ifadesindeki bereketin ise ‘düzenlilik’

Göğsünü yere koydu.

Çok deve. Çökmüş deve topluluğu.

“Falancanın çok devesi yok” anlamında kullanılır.

Sabitlesen ve yerleşen her şeye denir.

Sütünü sağmak üzere kaldırılmış deveye denir.

Bir şeye güvenen (itimat eden) kimseye denir.

Bir şeye çökmüş kimse.

"Göğsün ortasıdır” demiştir.

Ali ibn’ül Hüseyin’in bir sözünde: insanlar Osman’a

küfrettiler / onu alçaltılar.” ifadesi yer almıştır.

Güreşerek onu göğsünün altına aldı. Savaşan toplum diz çöktü. Savaşta sabit durmak. Savaş alanı. Bir tür gemi. Kâbus. Kışın berki, yani bası. Koşarken hızlandı. Hızlandı. Atın hızlı koşması. Buluttan çok yağmur yağması. Göğün yağmura devam etmesi.

Su biriken yer.

Süt veren koyun.

Yetişmiş çocuğu varken tekrar evlenen kadın.

Bir çeşit deniz balığı.

Bir çeşit (beyaz) su kuşu.

Kurbağa.

Necd’de bulunan bir bitki çeşidi.

Araplarda brk isimli iki kardeşe verilen ortak isim. Bir yer ismi.

Zilhicce ayının bir başka ismi.

Tereyağı ile yenilen bir tür hurma.

Bir tür gemi.

Kirpi.

El-Misbâhu’l-Munîr’de ise, çok bilinen bir giysi anlamında .

El- Mu‘cem’ul-Vasît’te, korkak, kâbus anlamında.

Er-Râid’te ise farklı olarak su kullanımlara yer verilmiştir.

Daire çizmeye yarayan mühendislik aleti, pergel.

Ateş dağı.

Değirmencinin taşı.

 

Eski Arapça kaynaklar tekrar okunduğunda BRK kelimesinin kök anlamının: Devenin yüklenmesi için dizlerini kırması ve çökmesine benzetilerek türemiş Diz çökmek, çökmek, birikmek, uygun durumda olmak, elverişli olmak, isrikrarlı anlamından bir şey için, potansiyel bolluk, potansiyel verimlilik anlamına dönüştüğü anlaşılacaktır. Çökmüş, istikrarlı halde olup bolluğa dönüşebilen şey potansiyel anlamındadır. Ya da bir kişideki potansiyel yetenektir.

 

Eski Ahit ve Yeni Ahitte ise birinin önünde diz çökmek saygı anlamına geldiğinden “saygı göstermek” anlamında da kullanılmıştır. Yine kutsama törenlerinde diz çökme yapıldığından “kutsamak” anlamı türemiştir.

 

Proto-Semitik dilde burku diz demektir. Akkadçada birku diz demektir. Aramicede burka, İbranicede berek, Ge’ez dilinde bark demektir. Fakat Arapçada diz rukbat demektir. Akadçada diz çökmek kamaasu, kamaasa demektir. Tevrat İbranicesinde berak, barak, kutsamak, diz çökmek anlamında iken abrek diz çökmek, kara aşağı eğmek, çömelmek anlamındadır.

 

BRK kelimesinin Kuran’daki tam karşıtı “ zor durum” anlamına gelen KRB kelimesidir. KaRaBu kelimesi Akkadça ve bazı Afrika dillerinde “dua etmek, şükretmek anlamındadır. yine Akkadça karaabu: Nimet, kutsama, tebrik etmek, kurban adamak; kaaribu: hacı, müteşekkir anlamlarındadır. İbranicede ise kutsal, sunulan anlamındadır. Yine Akkadça da karaaku: Biriktirmek, asker topluluğu anlamındadır. Makraku ise bandaj yapmak anlamındadır. Akkadça’da karaşu ise hem felaket, hem de asker topluluğu anlamındadır. Bütün bunlar dillerdeki kelimelerin zaman içinde değiştiğini, anlam kaymalarına uğradığını göstermektedir.

 

Türkçedeki Kirpi, kurbağa, birikmek, birikim kelimeleri de Arapça BRK kökünden türeyen kelimelere benzemektedir. Kirpi tehlike görünce ayaklarını kendine çekerek çömelip, toparlaklaşan bir hayvandır, Kurbağa da öyledir. Birikme kelimesi de toplanıp çömelmeyi ifade etmektedir. Kısacası Arap dili nostratik dile en yakın olan dildir. Bu nedenle Kuran’da bütün bu kelimelerin kökü olan BRK kökü kullanılmıştır diye düşünüyorum.

 

BRK kökünün geçtiği bazı ayetleri yeniden çevirelim.

Kasas 30:

فَلَمَّا أَتَاهَا نُودِيَ مِنْ شَاطِئِ الْوَادِ الْأَيْمَنِ فِي الْبُقْعَةِ الْمُبَارَكَةِ مِنَ الشَّجَرَةِ أَنْ يَامُوسَى إِنِّي أَنَا اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ (30)

Oraya gelince, çok yıllık bitkilerden potansiyalize edilmiş alan içindeki güney vadisi tarafından: «Ey Musa! Şüphesiz Ben, Âlemlerin Rabbi olan Allah’ım» diye seslenildi [30].

 

Araf 137:

وَأَوْرَثْنَا الْقَوْمَ الَّذِينَ كَانُوا يُسْتَضْعَفُونَ مَشَارِقَ الْأَرْضِ وَمَغَارِبَهَا الَّتِي بَارَكْنَا فِيهَا وَتَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ الْحُسْنَى عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ بِمَا صَبَرُوا وَدَمَّرْنَا مَا كَانَ يَصْنَعُ فِرْعَوْنُ وَقَوْمُهُ وَمَا كَانُوا يَعْرِشُونَ (137)

Ve o hırpalanıp ezilmekte olan kavmi de yeryüzünün bolluk için potansiyel kıldığımız doğusuna ve batısına mirasçı yaptık. Ve böylece Rabbinin, İsrail oğullarına olan o güzel vaadi, sabırları yüzünden tamamlandı. Ve Firavun ile kavminin yapa geldikleri sanat eserlerini ve diktikleri binaları yerle bir ettik [137].

 

Araf 96:

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ (96)

(O) ülkelerin halkı inanıp (Allah’ın azabından) korunsalardı, elbette üzerlerine gökten ve yerden potansiyel bolluklar açardık; fakat yalanladılar, biz de onları kazandıklarıyla yakaladık [96].

 

Neml 8:

فَلَمَّا جَاءَهَا نُودِيَ أَنْ بُورِكَ مَنْ فِي النَّارِ وَمَنْ حَوْلَهَا وَسُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ (8)

Oraya geldiğinde, kendisine şöyle nida olunmuştu: «Ateşin içinde olan ve çevresinde bulunanlar istikrarlı, uygun (yetenek verildi) kılındı. Âlemlerin Rabbi olan Allah mutlak idarecidir»[8].

 

Araf 54:

إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ (54)

Rabbiniz, gökleri ve yeri altı periyotta yaratan ve sonra arşa hükmeden, gündüzü durmadan kovalayan gece ile bürüyen; Güneşi, Ayı, yıldızları, hepsini buyruğuna baş eğdirerek var eden Allah’tır. Bilin ki yaratma da emir de O’nun hakkıdır. Âlemlerin Rabbi olan Allah kullanım için uygunlaştırdı (potansiyel hale dönüştürdü)[54].

 

Enam 92:

وَهَذَا كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ مُصَدِّقُ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَلِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا وَالَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَهُمْ عَلَى صَلَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ (92)

Bu indirdiğimiz, kendinden öncekileri doğrulaştıran, Mekkelileri ve etrafındakileri uyaran bereketli (potansiyel) kılınmış bir kitap’tır. Ahrete inananlar buna inanırlar, namazlarını korurlar.

 

Müminun 29:

وَقُلْ رَبِّ أَنْزِلْنِي مُنْزَلًا مُبَارَكًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِينَ (29)

«Rabbim! Beni mübarek olarak (uygunlaştırılmış) indiriliş ile indir. Sen indirenlerin en iyisisin » de [29].

 

Fussilet 10:

وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِنْ فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاءً لِلسَّائِلِينَ (10)

Ve Onun üzerinden, içinde kıtalar ve oranın içinde potansiyel kıldı. Orada araştırıp soranlar için rızıkları tam dört günde belli bir seviyede takdir edip, düzene koydu.

 

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
30.11.2014
12:04

METE KARDEŞ;

İKİ DUA VE DİLEĞİM VAR...

BİR:

ALLAH BU ÇALIŞMALARI DAHA DA GENİŞLETİP KİTAPLAŞTIRMANI NASİP ETSİN...

İKİ;

ALLAH BU ÇALIŞMALARI MASTER/DOKTORA SEVİYESİNDE AKADEMİK ÇALIŞMA HÂLİNE GETİRSİN...

ZAMANLA BUNLARIN OLACAĞINA İNANIYORUM...

15-16 YIL ÖNCE, ÜSTAD İLE ÜSKÜDAR İSLAM MEDENİYETİ VAKFI'NDA ÇALIŞMALARA İLK BAŞLADIĞIMIZ GÜNLERDE VE HAFTLARDA, İŞTE BÖYLE BİR PROJE ORTAYA ÇIKMIŞTI;

KUR'AN ANSİKLOPEDİSİ...

YANİ

1700 KİTAPLIK KUR'AN ANSİKLOPEDİSİ...

SELAM VE DUA İLE..

REŞAD

Mete Firidin
30.11.2014
13:40

Master, doktora yapmak kariyer için çalışanların görevi. Ben elimden geldiğince Allahın dini için çaba harcıyorum. Belki ileride daha kapsamlı çalışmalara zemin olur.





Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Kuran'ı Kerim Etimolojik Meal
29.05.2025 341 Okunma
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 1385 Okunma
5 Yorum 11.05.2025 18:20
Mete Firidin
Sabah, Akşam, Yatsı namazlarında sesli okumanın nedeni
21.03.2025 637 Okunma
Mete Firidin
Hanif Kelimesi
3.12.2024 871 Okunma
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 783 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 972 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 855 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 843 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 792 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 1399 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 1137 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 1657 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 13:31
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 1743 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 1263 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 1016 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 1446 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 2053 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 1189 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 1425 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 1472 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 1271 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 1236 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 1239 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 1363 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 1364 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1730 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 1040 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1580 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1895 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1477 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 2433 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 2460 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2860 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1919 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 2147 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1741 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 2486 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1885 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 2319 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2607 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1767 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 2275 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 2097 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1944 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 2445 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 3052 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 2359 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3884 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2860 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 5818 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 3424 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3904 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 4137 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 4365 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 4162 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 4150 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 3242 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4569 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3498 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 4347 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 6095 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 5449 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 6617 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4584 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4528 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4702 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3903 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5516 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14716 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 4559 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 6243 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5756 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5795 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 8329 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5847 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 10518 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6481 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8701 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 4097 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 9162 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5966 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4766 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 6064 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 8186 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3605 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5892 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13710 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9447 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 7055 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 4036 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5451 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13706 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3659 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 5196 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7542 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 7230 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 19649 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7917 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 8213 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 28171 Okunma


© 2025 - Akevler