Mete Firidin
Rahmet ve Şeriat
19.03.2012
9105 Okunma, 14 Yorum

 

 

   Bazı kişiler Kehf suresinde bulunan ve Hızır’ın bir erkek çocuğu öldürmesi hadisesini müşküllerden kabul ederler. Oysa bu suredeki Hızır’ın üç hadisesi de yalnızca bazı insanların sahip olduğu derin bilgiyi ve rahmeti anlatmaktadır.

Kehf 65. Ayeti iyi kavrayamadıkları için bu kıssada müşkül olduğunu düşünmektedirler.  Mealden anlaşıldığı gibi “Hızır”a merhamet ve ilim verilmiştir. Olay derin ilme dayanan merhamet olayıdır. Üç olayda da merhamet vardır fakat sebebi bilinmeyen olaylar başlangıçta sanki zulümmüş gibi görünmektedir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir noktada olayların hep salih insanlar lehine gerçekleşmesidir. Yapılan iyiliklerin üçü de şahsi yani kişisel iyiliklerdir. Toplumsal değildir. Oysa peygamberler toplumlara hitab ederler. Şeriat da toplumsal kurallardır. Bu nedenle "Hızır" peygamber değil, Rabbani bir kişidir.

   İkinci hadisede geçen ve masum bir çocuğun öldürülmesi olayı ise başlangıçta Musa’nın da itiraz ettiği gibi korkunç bir olay gibi görünmektedir. Bunun nedeni olayın iç yüzünü bilmemekten ileri gelmektedir. Hatta bazı insanlar olayın iç yüzünü öğrendikten sonra dahi olayı hala kabul edilemez bulmaktadırlar. Çocuğun genç yaşta ölmesi çocuk açısından kötü gibi kabul edilebilir. Fakat, gerçek hayatın ahret hayatı olduğunu kavrayan birisi, öldürülme olayının nedenini öğrendikten sonra buna itiraz edemez.

Sonuçta Musa’da sebebi öğrenince daha fazla itiraz etmemiştir. Bu kıssada müşkül olduğunu düşünenler bu noktaya dikkat etmelidirler.

    Ayrıca hepimizin bildiği gibi birçok insan öldürülmeyi hak edecek birçok suç işlemektedir. Birçok katil kanunen suçunun tespit edilememesi nedeni ile cezasız kalmakta ve suç işlemeye devam etmektedir. Salih insanlar ise en küçük bir suçun cezasını görebilmektedirler.

Yine birçok aile zalim olan çocuklarından kurtulmak için dua etmektedirler.

Aslında ahret hayatına iman eden biri için çocuğun öldürülmesi kötü bir olay değildir. Çocuk dinen masum kabul edildiği bir dönemde öldürülmüş ve işleyeceği suçları fiilen gerçekleştirmeden ölmüştür. Bu nedenle Onun için ahrette bir ceza gerçekleşmeyecektir. Bu durum çocuk için bir rahmettir. Ailesi ise dünya hayatında kötü bir çocuk azabından ve isyan edip cehennemlik olmaktan kurtulmuştur. Bu da bir rahmettir.

Bu kıssadan çıkarmamız gereken sonuç nedir? Ne değildir?

Her önüne gelen “Ben Hızır gibi bir şey saptadım şu kişiyi öldürebilirim”  diyebilir mi? Hayır, çünkü O kişi Allah’tan olmadığı halde bunu gerçekleştirirse onu kanundan kimse koruyamaz. Yani böyle bir savunma hukuken kabul edilemez. Ahret günü ise Allah’ın cezasından hiç kimse koruyamaz.

Bir veya birkaç kişinin hayatı tehlikeye girdiğinde mecbur kalınırsa bazılarını feda etmek hukuken kabul edilebilir. Mesela doğum esnasında annenin hayatını tehlikeye soktuğuna kesin olarak karar verdiğimizde bebeği feda edebiliriz. Bu zaten uygulanmak zorunda kalınan bir durumdur.

Eğer bir kişiyi kurtarırken ikisinin de ölümüne sebep olunacağı kesin biliniyorsa kurtulacak olan kurtarılır, diğeri mecburen feda edilebilir. Şeriaten bir kadının zinet yerlerine bir başka erkek bakamaz, dokunamaz fakat doktor tanı ve tedavi amacıyla bunu gerçekleştirebilir.

Ülkenin kurtuluşu için birçok asker şehit olmaya gönderilebilir.  Adaletin sağlanması için birçok polis şehit olabilir. Kısacası daha yüce ve büyük amaçlar için başka insanlar feda edilebilir. Yapılan bu fedakarlık hem kalanlar hem de şehit olanlar için daha hayırlıdır.

Bu yaklaşımlar hukuki kararlardır. Duygusal yaklaşımlar değildir. Derin bilgi ve merhamet gerektirir.

 

Bu konu üzerine düşünürken Hz. Musa’nın Allah ile yaptığı konuşmayı içeren,

Araf suresi 156. Ayeti de:

 “Bizim için bu dünyada da bir iyilik yaz, ahrette de. Çünkü biz sana varan doğru yola yöneldik.” Allah, şöyle dedi: “Azabım var ya, dilediğim kimseyi ona uğratırım. Rahmetim ise her şeyi kapsamıştır. Onu, bana karşı gelmekten sakınanlara, zekâtı verenlere ve âyetlerimize inananlara yazacağım.”  

düşünmek gerekir.

Sabaluka kayalıkları :Musa ve Hızır’ın karşılaştıkları yer. Nil nehri kayalığın içinden akmaktadır.

Bir önceki makalede Musa ve Hızır’ın buluştukları yer olan Sabaluka kayalıklarının özelliği gibi derin bilgi ve merhamet, şeriat kayasını delip geçebilir. Bu merhamet ve bilgelik çağlayanını aşmak her insanın katlanabileceği bir iş değildir. Ancak Allahın derin bilgi ve merhamet verdiği kişiler bu çağlayanı aşabilirler. Bu vasıflara sahip olmayanlar ise çağlayanı terk edip şeriatın sert kayalıklarına sığınırlar.

Kısacası Salih insanların lehine olacaksa kurallar gereğinde yumuşatılabilir.

 

 

 

 

 


YorumcuYorum
Sam Adian
19.03.2012
22:38

Dear Mr. Fridin

Orada öldürülen kimseden bahsedilmez, lütfen ayetleri dikkatlice inceleyiniz.

Saygılar

hakansarilar
19.03.2012
23:43

Musa ve Hızır'ın karşılaşması ile ilgili ayetleri bir de "İslam'da kader" nedir ne değildir? tartışmaları çerçevesinde değerlendirsek hangi sonuçlara ulaşırız? Ben burada "olacaklar" hakkında konuşulduğu ve "olabilecekler" ile ilgili olmadığı sonucunu çıkarıyorum. Hızır ihtimale göre hareket etseydi, yaptıklarının hiçbir meşruiyeti kalmazdı. Gaibi bilme konusunda Allah'ın izin verdiği Hızır gibi güçler (ruhani ya da cismani değişmez) bir çeşit zaman seyyahı oluyor bu durumda... Yani "olacaklar" "olmuş olanlar" oluyor. Fakat yine Allah'ın izniyle "olacaklara" müdahale ediliyor ve böylece "olmuş olanlara" da müdahale edilmiş oluyor. Dünya bir "matrix"e dönüyor, Hızır "geleceğe dönüyor". Yoksa elest bezminde "rabbike dinike" dendi de biz hali hazırda o cevabı verme sürecinin içinde miyiz?

Selam ile...

Mete Firidin
20.03.2012
08:19

Kehf:74. ayet: فَانْطَلَقَا حَتَّى إِذَا لَقِيَا غُلَامًا فَقَتَلَهُ قَالَ أَقَتَلْتَ نَفْسًا زَكِيَّةً بِغَيْرِ نَفْسٍ لَقَدْ جِئْتَ شَيْئًا نُكْرًا

:Yine gittiler. Nihayet bir erkek çocuğa rastladıklarında Hızır hemen onu öldürdü. Musa: «Kısas olmadan masum bir cana nasıl kıyarsın? Doğrusu sen çok fena bir şey yaptın» dedi.[74]

Sn hakan bey Hızır Allahın verdiği ilim ve rahmetle kesin bir bilgi ile davranıyor.

Mete Firidin
20.03.2012
09:19

Tahmin etmiştim. Bazılarına bir konuyu anlatmak anadan doğma Kör'e maviyi, yeşili, kırmızıyı, sarıyı anlatmak gibi imkansızdır. Ya da anadan doğma sağıra notaları ifade etmek gibi mümkün değildir.

Mete Firidin
20.03.2012
11:30

Son paragrafınıza tamamen katılıyorum. Diğerlerine gülmekten katılıyorum.

Mete Firidin
20.03.2012
12:24

Onu şöyle anladım: Al-i İmran suresi 79 . ayet: Allah’ın, kendisine Kitab’ı, hükmü (hikmeti) ve peygamberliği verdiği hiçbir insanın, “Allah’ı bırakıp bana kullar olun” demesi düşünülemez. Fakat (şöyle öğüt verir:) “Öğretmekte ve derinlemesine incelemekte olduğunuz Kitap uyarınca rabbânîler olun.”

Lütfi Hocaoğlu
20.03.2012
13:58

İnsan olmak zorunda. Çünkü 77. ayette:

حَتَّى إِذَا أَتَيَا أَهْلَ قَرْيَةٍ اسْتَطْعَمَا أَهْلَهَا

Nihayet ikisi bir karye ehline gelince oranın ehlinden yemek istediler.

Taam kökünün istif'âl babına geçmiş şeklidir. Lisanu-l Arabda:

واسْتَطْعَمَه: سأله أَن يُطْعِمه

Ondan istit'âm etmek: Ondan yemek yemeyi istemek.

Burada istit'âm ikil geldiği için ikisinin de yemek yeme özelliği olduğu anlaşılıyor.

Lütfi Hocaoğlu
20.03.2012
15:39

Sizin ruhanileriniz yer mi?

Buna göre yemek yiyen ruhaniler olması gerekir, değil mi?

Lütfi Hocaoğlu
20.03.2012
16:08

O zaman bu ruhani kavramını açmanız lazım.

Ben anlamadığım için soruyorum. Yemek yiebiliyorlar ama yemeye ihtiyaçları yok.

Bedenleri var ama isterlerse bedeni bırakabiliyorlar mı?

Lütfi Hocaoğlu
20.03.2012
17:19

Peki o sırada Cebrail hiç yemek yemiş mi?

Eğer yemek yemişse dediğiniz olabilir.

Lütfi Hocaoğlu
20.03.2012
19:54

Şundan dolayı diyorum. İbrahim peygambere Lut kavminin helakı öncesi misafirler gelip yemeğe el uzatmadıklarında onların insan olmadığını anlıyordu.

Bir de Kuran'da Müminun 33'de:

مَا هَذَا إِلَّا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يَأْكُلُ مِمَّا تَأْكُلُونَ مِنْهُ وَيَشْرَبُ مِمَّا تَشْرَبُونَ

Bu yalnızca sizin yediklerinizden yiyen ve sizin içtiklerinizden içen sizin misliniz bir beşerdir demektedir.

Yani yeme içme ölümlülükle ilgili bir vasıf olarak anlatılmaktadır.

Burada Kehf suresinde de özellikle ikisi yemek yemek istedi deyince bana insan olması en uygun göründü.

Ancak başka bir insanı şeriat dışı olarak öldürmesi gerçekten bir müşkül. Bu durumda yine insan olabilir ama Allah'tan bir ilmi olduğu için, Allah tarafından korunduğu için yakalanamayan ve suçlanamayan bir insan olabilir.

Ama insan olmayan varlıkların da insanlara insan gibi görünmek için yemeleri durumu varsa sizin dediğiniz gibi bu kimse Cebrail gibi Ruh olabilir.

hakansarilar
20.03.2012
21:31

Mete Bey, Ben de tam onu söylüyorum. Kesin bilgi. yani kader... Fakat bunu söylerken yani "olan oldu, olacak olan da oldu" derken, yine de seçimi biz yaptık diye düşünüyorum. "Yarın nasıl davrandım?" diye merak edebiliriz diyorum. Bu soru meşrudur. Zamanın içinden ve dışından bakmak meselesi... Zamandan münezzeh olunca geçmiş ve gelecek arasında ardışıklık kalkıyor. Biz zamanın dışından bakamıyoruz. Eğer öyleyse, zaman bir yazılımın adı oluyor. Zaten varlık dediğimiz de beynin algıladığı sinyalleri yorumlaması değil mi?

Cengiz beyin şu sözleri çok açıklayıcı. "Azrail'i tutabiliyorsanız cezalandırırsınız" Çünkü şeriat insan hayatı için "bir düzen kurma" işi olarak yazılımın dışıyla ilgilenmez. Yani Hızır cismani de olsa ruhani de olsa zaten Allah'ın korumasıyla şeriata yakalanmayacaktır. Şeriat görünene göre hüküm vermekle yükümlüdür. Zaten siz de son paragrafa katıldığınızı söylüyorsunuz. Ben de tamamen katılıyorum.

Tartışma Hızır insan mı ruhani mi? Fakat ben Musa Hızır karşılaşmasında hep kaderi anlamaya çalışırım. Tartışma hakkındaki fikrime gelince; Lütfi beyin "Lut kavminin helakı öncesi misafirler gelip yemeğe el uzatmadıklarında onların insan olmadıklarını anlıyordu" argümanı çok ikna edici.

Mete Firidin
21.03.2012
07:25

Sanırım aslında denenen niyetlerimiz. Yoksa hiç bir şeye muktedir değiliz aslında.

Süleyman Karagülle
27.03.2012
21:05

Firidin'in açıklamalarında tutarsızlık yoktur. Teşabü'hu tam olarak çözmek mümkün değildir. Herkes kendine göre anlar o onun için doğrudur. Cengiz'in insan üstü çözümlerini şeriatçiler kabule etmez. Bence bu kıssa, tarikatın hak olduğunu, sadece kişileri eğitimleri ile ilgilenmeleri gerektiği, askerlikte olduğu gibi tarikatta da şeriatın katı kuralarının geçersiz olduğu, dolayısıyla şeriatçilerin de tarikatçıların yaptıklarını şeriata göre değerlendirmemeleri gerektiğini anlatmaktadır. Burada kuvvetler ayrılığının esasları yer alır. Tarikat kişilerin şeriat topluluğun. Tam adalet dünyada değil ahirette olacakdır. Meleklerin yemek yemediği iddiası yanlıştır. Melekler bizim yediğimiz yemekleri yemezler ama onlar da kendi besinlerini yerler. Kendiliğinden güce sahip yalnız Allahtır. Kanatları var onunla uzayda uçarlar. Kanatlarda ki enerji ile kendilerine yön verirler. Tartışmalar cidala dönüşmesin. Herkes kendi görüşlünü iddiasız beyan etsin.





Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 846 Okunma
4 Yorum 15.04.2025 08:45
Mete Firidin
Sabah, Akşam, Yatsı namazlarında sesli okumanın nedeni
21.03.2025 411 Okunma
Mete Firidin
Hanif Kelimesi
3.12.2024 606 Okunma
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 562 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 719 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 679 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 623 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 613 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 1203 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 983 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 1194 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 13:31
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 1331 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 959 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 807 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 1174 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 1718 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 1013 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 1241 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 1277 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 1102 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 1066 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 992 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 1193 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 1201 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1495 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 851 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1366 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1723 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1346 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 2236 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 2243 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2622 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1736 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1955 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1529 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 2191 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1708 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 2176 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2424 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1572 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 2094 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1941 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1799 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 2260 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2848 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 4843 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 2208 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3669 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2713 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 5440 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 3218 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3717 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3945 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 4197 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 4006 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 4004 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 3111 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4407 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3364 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 4205 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5870 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 5200 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 6224 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4422 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4402 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4534 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3794 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5345 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14478 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 4371 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 6019 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5562 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5615 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 8146 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5680 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 10304 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6326 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8429 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3968 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8925 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5814 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4655 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5898 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7997 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3487 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5729 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13182 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9274 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6874 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3912 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5305 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13458 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3519 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 5036 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7338 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6989 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 19262 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7689 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7965 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 27600 Okunma


© 2025 - Akevler