Mete Firidin
Ayn Ra Ya Kökü Yoksunluk
9.03.2014
9168 Okunma, 11 Yorum

 

Ayn Ra Ya Kökü Yoksunluk

Kuranı anlamak için kelimelerin anlamlarını iyi bilmek gerekir. Oysa bütün meallerde kelimelere kabaca anlamlar verilmiştir. Bunlardan biride “عري” yani Ayn-Ra-Ya kökünden gelen kelimelerdir.

Ary kökünün klasik Arapça kaynaklar dikkatlice incelendiğinde asıl anlamının “Var olan bir şeyden mahrum kalmak, yoksunluk” demek olduğu anlaşılacaktır.

Bu kökten gelen 3 çeşit kelime vardır ve 4 ayette geçmektedir.

Bu ayetler şunlardır:

Birinci ayet:

Hud 54:

إِنْ نَقُولُ إِلَّا اعْتَرَاكَ بَعْضُ آلِهَتِنَا بِسُوءٍ قَالَ إِنِّي أُشْهِدُ اللَّهَ وَاشْهَدُوا أَنِّي بَرِيءٌ مِمَّا تُشْرِكُونَ (54)

«Ancak şu kadarını diyebiliriz ki; «tanrılarımızdan bazısı seni fena çarpmış». O da dedi ki; «Allah’ı şahit tutuyorum, siz de şahid olun ki ben, Allah’a koştuğunuz ortaklardan uzağım.»[54]

Şeklinde meal yapılmaktadır.

Oysa :

 «Ancak şu kadarını diyebiliriz ki; «tanrılarımızdan bazısı seni yoksun (soymuş?) bırakmış». O da dedi ki; «Allah’ı şahit tutuyorum, siz de şahid olun ki ben, Allah’a koştuğunuz ortaklardan uzağım »[54].

2. ayet:

Taha 118-119:

إِنَّ لَكَ أَلَّا تَجُوعَ فِيهَا وَلَا تَعْرَى (118) وَأَنَّكَ لَا تَظْمَأُ فِيهَا وَلَا تَضْحَى (119)

«Muhakkak ki, senin için orada acıkmak da yoktur, çıplak kalmak da yoktur.»[118] «Ve şüphesiz ki, sen orada susamazsın ve güneşin hararetine uğramazsın.»[119]

Oysa:

«Muhakkak ki, senin için orada acıkmak da yoktur, yoksunluk ta (mahrumiyet de) yoktur.»[118] «Ve şüphesiz ki, sen orada susamazsın ve güneşin hararetine uğramazsın»[119]; Olmalıdır.

3. ayet:

Saffat 145:

فَنَبَذْنَاهُ بِالْعَرَاءِ وَهُوَ سَقِيمٌ (145)

Biz onu hasta bir halde bir alana fırlattık.[145]

Burada “bil arai” kelimesine alan, sahil anlamları verilmektedir. Oysa ayn-ra- ya kökünün yoksunluk, mahrum kalmak olduğunu açıklamıştım. Burada ise kelime midedeki bir şeyi dışarı atma, midenin yoksun kalması veya var olan şeyden yoksun kalması anlamında olup geviş getirilen materyel anlamındadır. yani kusma anlamındadır. Sperm balinasının amber denen kusmuğunun adıdır.

Oysa:

Biz onu hasta bir halde amber materyali ile birlikte fırlattık.[145];

olmalıdır.

 

4.ayet:

Kalem 49:

لَوْلَا أَنْ تَدَارَكَهُ نِعْمَةٌ مِنْ رَبِّهِ لَنُبِذَ بِالْعَرَاءِ وَهُوَ مَذْمُومٌ (49)

Rabbinden bir nimet yetişmiş olmasaydı, elbette kınanacak bir halde ıssız bir diyara fırlatılacaktı [49].

Oysa:

Rabbinden bir nimet yetişmiş olmasaydı, elbette kınanacak bir halde amber materyali ile birlikte fırlatılacaktı [49].

Burada eğer rabbinden bir nimet olmasaydı, ölü olarak balinanın kusmuğunda yani amber materyalinin içinde denize fırlatılacaktı. Çünkü sperm balinaları sürekli olarak, birkaç günde bir bu kusma işini yapmaktadır.

Doğrusunu Allah bilir:

 

 

 

 

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
13.03.2014
11:59

756. SEMİNER ÇALIŞMAMIZDAN BİR BÖLÜM:

Dr. Mete Firidin diyor ki; Anayasaya ne gerek vardır, Kur’an yeter. Kur’an’ı anlayıp uygulayacak hâle getirmek için Anayasaya ihtiyaç vardır. Kur’an’ın bu âyetlerini yorumlayacaksınız. Ona göre dinlemeler üzerinde duracaksınız. Kur’an; ‘topluluk her şeyi bilir’ diyor, diğer taraftan da ‘tecessüs etmeyin’ diyor, ‘gıybet etmeyin’ diyor. Bir adam aleyhinde onun olmadığı yerde konuşmak gıybettir. Âyetler değişik yerlerde değişik hükümleri ortaya koymaktadır. Kur’an bunların bir araya getirilip sistem hâline sokulmasını zamana ve mekâna bırakmıştır. Buna “beyan” demiştir. İçtihat ve icma müessesesi budur. Geçmişte oluşan fıkıh ilmi, usul ilmi budur. Kur’an’ı böyle anlamadığımız takdirde sorunlarımızı Kur’an’la değil de akılla çözmüş oluruz. Akıllar hiçbir zaman anlaşamazlar. Akıl varsayımları koyamaz. Konan varsayımlar üzerinde yürür, doğru sonuçlara varır. Varsayımları koymak ancak vahiy ile olmaktadır. Bu sebepledir ki Kur’an’sız doğru yol bulunamaz. Ama Kur’an’la doğru yolu bulmak çabalamakla gerçekleştirilir. Kur’an bir gemidir. Onun içine girilerek Hakka doğru yol alınır. Ama geminin hedefe varması için kaptanın onu sevk etmesi gerekir. Kur’an, kitap olarak insanlara ancak açıp okur, üzerinde düşünür ve dediklerini yaparlarsa yol göstermiş olur. Bizim Anayasa çalışmalarımız budur.

Mete Firidin
13.03.2014
12:29

İlkokul seviyesinde kalmış Kuran anlayışı ile Anayasa yapılamaz. Olsa olsa çocukca bir uğraşı olur.

Eğer Kuran da bulunan iki farklı kelimeye aynı anlam veriliyorsa. Anayasa yazmaya daha çoook yol vardır.

Reşat Nuri Erol
13.03.2014
13:02

beklediğim cevap bu değildi ama neyse...

ben de cevaba uygun bir cevap vereyim bari...

*

bole işta nego nişta...

(meraklıya: boşnak atasözüdür!)

"çocukça" olsa da her çaba hiçbirşeyden iyidir...

sahi, sen doktordun, değil mi; hem de "çocuk" doktorusun...

bak, bilmediğin bir şey öğreteyim; "çocuklar" zamanla büyür ve "adam" olur...

bu topraklardan "adam gibi bir adam" gelip geçti ve 40 yıl sadece bizimle çalıştı; erbakan...

demek ki neymiş; adam gibi adam senin "çocuk/çocukça" dediklerinde tam kırk yıl çalışmıştır ve ortaya "adil düzen, adil ekonomik düzen, adil düzen anayasası, adil düzen medeniyet projesi" yani insanlığı içinde bulunduğu dini-ilmi-iktisadi-siyasi sorunlardan yani "sosyal tufan"dan kurtaracak dev proje çıkmış...

çocukça bir başarı...

*

daha fazlasını merak ediyor ve öğrenmek istiyorsan;

üstad'a ve çalışma arkadaşlarına müracaat etmeni tavsiye ederim...

selam ve dua ile..

reşad

Reşat Nuri Erol
13.03.2014
13:48

756. seminerde az önce bitirdiğimiz bir bölümden;

Allah kâinatı yaratmıştır, doğa kanunlarını koymuştur. Bu kâinat insanlar için yaratılmıştır. İnsanlar onlardan yararlanarak yaşarlar. Allah kişilerin birlikte doğadan yararlanması düzenini kurmuştur. Allah insana; alın size doğa ve alın size doğanın kanunları demiştir. Ben size sosyal kanunların nasıl oluşacağını öğrettim. Ona göre sosyal kanunları oluşturun ve doğadan yararlanarak yaşayın diyor. İşte… Anayasa Çalışmalarımız delillerden yararlanarak sosyal düzenimizi kurmadır. Eskiden peygamberlerin yaptıklarını şimdi biz yapıyoruz. Kur’an değişmez anayasadır. Bizim anladıklarımız sadece bizi bağlar. Biz anayasayı yaparken onu bağlayıcı olarak insanlığa sunmuyoruz. Biz Kur’an’dan böyle anladık. Siz de sizin anladıklarınız koyun ve uzlaştığımız hususlarda birlikte uygulama yapalım. Bize yani Kur’an’a göre insanların yeryüzünde barış içinde yaşamasının iki yolu vardır. Birinci yola göre; içtihad yapacaklar ve herkes kendi içtihadı ile amel edecektir. İcma edecekler ve icmaya herkes uyacak. On ailelik ocaklarda başlayacak bu içtihad ve icmalar bucaklarda yazılı hâle getirilecek. Bin hanelik her bucak kendi düzenini yaşayacaktır. Merkez bucaklar taşra bucaklara hükmetmeyecek, hizmet edeceklerdir. Diğer imkân da hicrettir. Herkes ayrı ocak ve bucağını oluşturacak, orada icma ve içtihad yapacaklardır. Uyum sağlayamayanlar ayrılıp istedikleri bucağa gidebilecekleri gibi yeter sayıyı bulunca da kendileri ocak veya bucağı kuracaklardır. İnsanlar içtihad ve icmaları yaparken doğa kanunlarına uymak zorundadırlar. Doğa kanunlarını kimse değiştiremez. Mesela, bir iğne yapıp erkeklere çocuk doğurtamaz, kadın erkek eşitliği sağlayamaz.

Mete Firidin
13.03.2014
14:03

Bazı insanlar halen 19. yüzyıldan önceki tıp anlayışını devam ettirmek istiyorlar. Oysa 19. yüzyıldan sonra çook gelişmeler oldu.

bazıları Kuranı 1000 yıl öncesi gibi anlamak istiyor. Oysa Allahın bir çok bilgileri ortaya çıktı. Kuranı anlamak için bir çok bilgiyi Allah bize sundu, sundurdu. Bu bilgilerden yararlanıp Kuranı daha iyi anlamak için neden uğraşmıyoruz. Hala 1000 öncesi gibi anlamak ısrarı niye. Yoksa bilinç altımızda Kuran mistik bir kitap olarak kalsın yeter düşüncesi mi var?

1000 yıl öncenin anlayışı ile 3. milenyumun anayasası yapılamaz.

Diyeceksiniz sen de kimsin. Ben benden öncekilerin devamı olan bir kulum. Kuranı anlayışı 3. bin yıla taşımaya çalışanların devamıyım.

Reşat Nuri Erol
13.03.2014
14:38

mete kardeş;

yoksa...

biz dediğinin dışında bir şey mi yapıyoruz...

biz de III. milenyum medeniyetini kurmuyorsak, kim kuruyor?!.

Mete Firidin
13.03.2014
15:24

Abi: Akevler 2. versiyonu sizsiniz.

Biz Akevler3. versiyonuz.

Reşat Nuri Erol
13.03.2014
15:29

inşaallah öylesiniz...

Tayibet Erzen
13.03.2014
19:37

عري kökü çıplak olmak manasındadır. Buradaki alan ilişkisi ise geniş, boş, açık alan manasıyladır. Bir nevi çıplak zemin.

Benim dikkatimi başka bir şey çekti. Kalem suresindeki geçişte der ki “Eğer rabbinin nimeti ona yetişmeseydi suçlanmış olarak atılacaktı.” Sadece bu ayete bakmış olsaydık atılmadı sonucuna varırdık ancak Saffat suresindeki geçişte “O’nu halsiz bir vaziyette attık” diyor. Dermek ki fırlatma olayı gerçekleşmiş. O zaman niye iki farkı ifade kullanılmış?

Kalem’de meçhul ifadeyle eğer atılsaydı başka etkilerden dolayı atılacaktı ve suçlanmış olacaktı sonucu çıkar. Ancak Saffat’ta suçlanmış değil, halsiz olarak Allah tarafından atıldığına göre bir yardım söz konusu olabilir. Yani yeni durumda artık suçlanmış olmayabilir.

Sorun şu ki iki ayette de بِالْعَرَاءِ ifadesi yer alıyor bu da bu ifadenin farklılık yaratmadığını gösteriyor. Yani kusmukla atılmak ceza mı olacak, ödül mü olacak onu anlayamıyorum.

Mete Bey, Kalem Suresi 49. Ayeti kastederek demişsiniz ki “Burada eğer rabbinden bir nimet olmasaydı, ölü olarak balinanın kusmuğunda yani amber materyalinin içinde denize fırlatılacaktı. Çünkü sperm balinaları sürekli olarak, birkaç günde bir bu kusma işini yapmaktadır.”

İyi de Saffat suresindeki geçişe göre kusmukla dışarı atılmış zaten. Bu durumda nimet Yunus’un hayatta olması mı? Yoksa yardımcı olan başka bir mekanizma mı var?

Mete Firidin
13.03.2014
20:05

Burada şu anlaşılıyor. Balinanın Yunus peygamberi yuttuktan çok kısa süre sonrasında kustuğu anlaşılıyor. Eğer kusma doğal akışına bırakılmış olsaydı. çoktan ölmüş olacaktı ve ölü olarak atılacaktı.

Mete Firidin
13.03.2014
20:08

Yani balinanın kusması rabbinden bir nimet olarak hemen'e alınmıştır. Yunus peygamber yutulduktan hemen sonra melekler balinanın kusmasını provake etmişlerdir. Kusmayı erkene almışlardır. böylece ölmeden hemen dışarı atılmıştır.





Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 846 Okunma
4 Yorum 15.04.2025 08:45
Mete Firidin
Sabah, Akşam, Yatsı namazlarında sesli okumanın nedeni
21.03.2025 411 Okunma
Mete Firidin
Hanif Kelimesi
3.12.2024 606 Okunma
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 562 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 720 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 679 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 623 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 613 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 1203 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 983 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 1194 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 13:31
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 1331 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 959 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 807 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 1174 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 1718 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 1013 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 1241 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 1278 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 1103 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 1066 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 993 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 1193 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 1201 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1495 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 851 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1366 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1723 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1346 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 2236 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 2243 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2622 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1736 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1955 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1530 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 2192 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1708 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 2176 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2424 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1573 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 2095 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1941 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1799 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 2260 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2848 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 4843 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 2208 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3669 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2713 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 5441 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 3218 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3717 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3945 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 4197 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 4006 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 4005 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 3112 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4407 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3364 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 4205 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5870 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 5200 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 6224 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4422 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4402 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4534 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3794 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5345 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14478 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 4372 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 6019 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5562 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5615 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 8147 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5680 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 10304 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6326 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8429 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3969 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8925 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5814 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4655 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5898 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7997 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3487 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5729 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13182 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9274 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6874 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3912 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5305 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13458 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3519 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 5036 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7338 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6989 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 19262 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7690 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7965 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 27600 Okunma


© 2025 - Akevler