Şecer ve Güç
Bir önceki makalede Kuran’da geçen kelimelerden “şecer” kelimesinin harfi tarif ile gelmeyenlerin “rezerv, kaynak” anlamına gelebileceğinden bahsetmiştim. Bu bağlamda Vakıa suresi 71-73. Ayetleri meal yapmak istiyorum.
Vakıa suresi 71-73. Ayetler:
أَفَرَأَيْتُمُ النَّارَ الَّتِي تُورُونَ (71) أَأَنْتُمْ أَنْشَأْتُمْ شَجَرَتَهَا أَمْ نَحْنُ الْمُنْشِئُونَ (72) نَحْنُ جَعَلْنَاهَا تَذْكِرَةً وَمَتَاعًا لِلْمُقْوِينَ(73)
Bu ayetler hemen hemen daima aşağıdaki gibi meallendirilir:
Söyleyin; yaktığınız ateşin ağacını var eden sizler misiniz, yoksa onu Biz mi var ederiz?[71-2] Biz onu bir ibret ve çölde konaklayanlar için yararlı kıldık.[73]
Fakat aşağıda da anlatmaya çalışacağım gibi mealde çok fazla anlam sapmaları var.
Nasıl mı?
Vakıa 71. Ayet:
أَفَرَأَيْتُمُ: Gördünüz mü?
النَّارَ: Ateşi.
الَّتِي تُورُونَ: Çaktığınız (ateşlediğiniz).
Vakıa 72. Ayet:
أَأَنْتُمْ: Siz mi?
أَنْشَأْتُمْ: İnşa ettiniz?
شَجَرَتَهَا: Onun rezervini
أَمْ نَحْنُ: Yoksa biz mi?
الْمُنْشِئُونَ: İnşa edenleriz?
Vakıa 73.ayet:
نَحْنُ جَعَلْنَاهَا: Biz onu kıldık.
تَذْكِرَةً: Çok anlatılan, çok bahsedilen
وَمَتَاعًا: meta, madde
لِلْمُقْوِينَ: El muqvin için
El muqvin’e “çölde konaklayanlar” anlamı verilmektedir. Ben, nasıl oldu da, bu kelimeye “çölde konaklayanlar” anlamı verdiler anlayamadım!
Bu nedenle kelimeyi araştırdığımda aslında kelimenin anlamının ne olduğunu tespit ettim.
Muqvin kelimesinin kökü Arapça قوي (qaf, wav, ye) dir. Anlamı güç, kuvvettir. Zaten Türkçedeki kuvvet kelimesi de bu kökten gelmiştir. İf’al babından ismi fail. Aşağıdaki örneklerden de anlaşıldığı gibi anlamı “güç yapan, güç üretenler” anlamındadır. Güç üretenler düzenli çoğul olan bir kelimeden olduğu için anlamı “güç üreten insanlar” olarak anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak Vakıa suresi 71-73. Ayetlerin meali şu şekilde yapılmalıdır:
Gördünüz mü yaktığınız ateşin rezervini inşa eden sizler misiniz, yoksa onu Biz mi inşa edenleriz?[71-2] Biz onu çok bahsedilen ve güç üretenler için bir meta kıldık.[73]
Aslında ayette ateş yaktığımız doğal gaz, petrol, kömür gibi kaynakların rezervinden bahsedilmektedir. Kömür yakacak olarak kullanılmaktadır. Kömür kaynaklarından elektrik, buhar gücü elde edilmektedir. Petrol ve doğal gazlar ise hem yakacak, hem de motor gücü elde edilmektedir. Ayet bu gibi doğal yakacak kaynaklarının rezervlerinin inşasının Allah’ın lûtfu olduğunu açıklamaktadır.
Doğrusunu Allah bilir.