Mete Firidin
Aqir, Aqim ve Salih Peygamberin Devesi
10.02.2013
5891 Okunma, 3 Yorum

 

 

Bütün meallerde ve tefsirlerde Salih peygamber ve onun devesi hakkında hep “kestiler, öldürdüler, boğazladılar” şeklinde açıklamalar vardır. Oysa ayrıntılı araştırınca bende bu çevirinin doğru olmadığı kanaati oluştu. Çünkü “kestiler, boğazladılar” olarak çevrilen “aqir” kelimesinin Kuran’da başka kullanıldığı yerlere bakınca kelimenin aslında “kısır, kısırlaştırmak” anlamına geldiğini görürüz.

Aşağıda “aqir” kelimesinin geçtiği ayetler ve mealleri verilmektedir.

Aqir kelimesinin geçtiği ayetler:

Ali İmran 40:

قَالَ رَبِّ أَنَّى يَكُونُ لِي غُلَامٌ وَقَدْ بَلَغَنِيَ الْكِبَرُ وَامْرَأَتِي عَاقِرٌ قَالَ كَذَلِكَ اللَّهُ يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ (40)

Zekeriyya: «Ey Rabbim, benim nasıl oğlum olabilir? Bana ihtiyarlık gelip çattı, karım ise kısırdır.» dedi. Allah: «Öyledir, fakat Allah dilediğini yapar.» buyurdu.[40]

Burada görüldüğü gibi aqir kelimesine doğru anlam verilmiştir.

Araf 77:

فَعَقَرُوا النَّاقَةَ وَعَتَوْا عَنْ أَمْرِ رَبِّهِمْ وَقَالُوا يَاصَالِحُ ائْتِنَا بِمَا تَعِدُنَا إِنْ كُنْتَ مِنَ الْمُرْسَلِينَ (77)

Derken dişi deveyi boğazladılar ve Rablerinin buyruğundan dışarı çıktılar; «Ey Sâlih, eğer hakikaten elçilerdensen, bizi tehdit ettiğin (o azabı) bize getir! «dediler.[77]

Burada ise “boğazladılar” anlamı yanlıştır. Aslında “kısırlaştırdılar” olmalıdır.

 

Hud 65:

فَعَقَرُوهَا فَقَالَ تَمَتَّعُوا فِي دَارِكُمْ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ ذَلِكَ وَعْدٌ غَيْرُ مَكْذُوبٍ (65)

Sonra onu boğazladılar. Bunun üzerine dedi ki: «Yurdunuzda üç gün daha yaşayınız. İşte bu, yalanlanmamış olan bir vaaddir.»[65]

Burada da anlam “onu kısırlaştırdılar” olmalıdır. Dişi hayvanın o dönemde kısırlaştırılamayacağını düşünmüş olmalıdırlar ki kısırlaştırma anlamını vermemişlerdir.

Meryem 5:

وَإِنِّي خِفْتُ الْمَوَالِيَ مِنْ وَرَائِي وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا فَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا (5)

«Ve ben arkamdan beni takib edecek akrabam (olmayışından)dan korkmaktayım, zevcem de kısırdır. Artık bana sen kendi tarafından bir oğul bağışla.»[5]

Burada da verilen anlam doğrudur.

Meryem 8:

قَالَ رَبِّ أَنَّى يَكُونُ لِي غُلَامٌ وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا وَقَدْ بَلَغْتُ مِنَ الْكِبَرِ عِتِيًّا

Zekeriyya: «Rabbim! Karım kısır, ben de son derece kocamışken nasıl oğlum olabilir?» dedi.[8]

Burada da verilen anlam doğrudur.

 

Şuara 157:

(فَعَقَرُوهَا فَأَصْبَحُوا نَادِمِينَ (157

Derken onu kestiler; fakat pişman da oldular.[157]

“Onu kısırlaştırdılar ve pişman oldular” olmalıdır.

 

Kamer 29:

فَنَادَوْا صَاحِبَهُمْ فَتَعَاطَى فَعَقَرَ

Artık arkadaşlarını çağırdılar. O da alacağını aldı da (deveyi) sihirleyip

öldürdü.[29]

 

 

Burada Elmalılı Hamdi فَتَعَاطَى kelimesini alacağını aldı şeklinde tercüme etmiştir.

Bu çok önemlidir. Bu kelimenin analizinden birçok insandan birçok malzeme almıştır anlamı çıkmaktadır. Yani Kısırlaştırma işlemi için bir ön hazırlık yapılmıştır. Aqir kelimesinin tam olarak ne anlama geldiğini anlamayınca sihirleme anlamı gibi düşünmüştür.

 

 

 

Şems 14:

 

 

فَكَذَّبُوهُ فَعَقَرُوهَا فَدَمْدَمَ عَلَيْهِمْ رَبُّهُمْ بِذَنْبِهِمْ فَسَوَّاهَا (14)

Fakat onlar peygamberi yalanlayıp deveyi kestiler. Rableri de günahlarını başlarına geçiriverdi de orayı dümdüz etti.[14]

Burada da “onu kısırlaştırdılar” anlamında olmalıdır.

 

Aqir kelimesine boğazlamak, kesmek anlamı vermelerinin bir sebebi de “aqim” kelimesi olabilir. Çünkü aqim kelimesine kısır anlamı verilmiştir. Oysa aqim kelimesi incelendiğinde neslin kesilmesi, çocuksuz kalmak, nesilsiz kalmak anlamına geldiği görülecektir. Burada sebep kısırlık olabilir veya çocuğu olmuş fakat sonradan çocuklarını kaybetmiş de olabilir.

Bunu daha iyi anlayabilmek için aqim kelimesinin geçtiği ayetleri incelememiz gerekir.

Aqim kelimesinin geçtiği ayetler:

Hac 55

: وَلَا يَزَالُ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي مِرْيَةٍ مِنْهُ حَتَّى تَأْتِيَهُمُ السَّاعَةُ بَغْتَةً أَوْ يَأْتِيَهُمْ عَذَابُ يَوْمٍ عَقِيمٍ (55)

İnkâr edenler de, kendilerine ansızın kıyamet gelinceye veya akîm (kısır) bir günün azabı gelinceye kadar, Kur’ân’dan şüphe etmekte devam edip giderler.[55]

Bu ayette “aqim” kelimesi ardı gelmeyen anlamında kullanılmıştır. Biyolojik anlamda bir kısırlık değildir.

 

Şura 49-50

لِلَّهِ مُلْكُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ يَهَبُ لِمَنْ يَشَاءُ إِنَاثًا وَيَهَبُ لِمَنْ يَشَاءُ الذُّكُورَ (49) أَوْ يُزَوِّجُهُمْ ذُكْرَانًا وَإِنَاثًا وَيَجْعَلُ مَنْ يَشَاءُ عَقِيمًا إِنَّهُ عَلِيمٌ قَدِيرٌ (50)

Göklerin ve yerin hükümranlığı yalnız Allah’a aittir. O dilediğini yaratır, dilediğine kız çocuk, dilediğine de erkek çocuk bahşeder.[49] Yahut Allah onları erkek ve kız olmak üzere çift verir, dilediğini de kısır yapar. Şüphesiz ki O her şeyi bilir. O’nun her şeye gücü yeter.[50]

Burada dilediğini de çocuksuz bırakır denmektedir. Çocuğu olmayabilir veya olup yaşamayabilir.

Zariyat 28-29:

فَأَقْبَلَتِ امْرَأَتُهُ فِي صَرَّةٍ فَصَكَّتْ وَجْهَهَا وَقَالَتْ عَجُوزٌ عَقِيمٌ (29)

O vakit onlardan kalbinde bir korku gizlendi. Dediler ki: «Korkma,» ve O’nu bir bilgin oğul ile müjdelediler. Bunun üzerine zevcesi bir sayha içinde yüzünü döndü de elini yüzüne çarpıverdi ve dedi ki: «Kısır bir koca kadın!»[28-9]

Burada ise anlam “çocuksuz kocakarı” dır.

Zariyat 41:

وَفِي عَادٍ إِذْ أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمُ الرِّيحَ الْعَقِيمَ

Ve Âd (kavminin kıssasında da (ibret vardır). O vakit ki, onların üzerine faidesiz, muzır rüzgarı gönderdik. Üzerine her uğradığı şeyi bırakmıyordu, illâ ki, onu çürümüş bir gül gibi kılmış oluyordu.[41-2]

Burada ise ardında bir şey bırakmayan bir rüzgar anlamındadır.

 

Aqir kelimesine kısır, kısırlaştırma anlamı verdik. Peki, bu mantıklı bir çeviri mi oldu? Yani binlerce yıl önce insanlar dişi bir hayvanı kısırlaştırmış olabilirler mi? Erkek hayvanların binlerce yıldır kısırlaştırıldığını biliyoruz. Amaç daha güçlü ve sakin, itaatkar hayvanlar elde etmek. Erkek hayvanı kısırlaştırmak nispeten kolaydır; mesela bir atın yumurtalıklarını çıkarmak kolay yapılabilecek bir işlemdir. O günün şartlarında dişi bir hayvanı kısırlaştırmak mümkün müdür?

Cevap evet.  

Bu günkü modern tıbbın gelişmesi 18. Yüzyılda başlamıştır. 18. yüzyıl öncesi tıbbi imkanlar ile binlerce yıl önceki tıbbi imkanlar aşağı- yukarı aynıdır.

Günümüzden binlerce yıl önce Aristo(M.Ö.384-322) tarafından yazılmış olan “Historia Animalium” isimli kitapta dişi develerin nasıl kısırlaştırıldığı anlatılmaktadır.

Not supported field expression!

ovary.stanford.edu/history/discovery

sitesini ziyaret edebilirler.

{The earliest references to the ovary is in the writings of Aristotle (384-322 B.C.E.). Although he did not recognize the existence of the ovaries, he describes the practice of spaying or gelding of sows, which was evidently a common agricultural practice at the time he wrote "Historia Animalium." He also refered to the spaying of camels:

" The ovaries of sows are excised with the view of quenching in them sexual appetites and of stimulating growth in size and fatness. The sow has first to be kept two days without food, and , after being hung up by the hind legs, is operated on; they cut the lower belly about the place where the boars have their testicles, for it is there that the ovary grows, adhering to the two divisions (or horns) of the womb; they cut off a little piece and stitch up the incision. Female camels are mutilated when they are wanted for war purposes, and are mutilated to prevent their being got with young. (Not supported field expression!)}

Salih peygamberin kavmi deveyi neden kısırlaştırmış olabilir?

Birincisi Salih peygambere iman etmedikleri için ona meydan okumak amacıyla yapmış olabilirler. Ama neden böyle bir yöntem seçmişlerdir. Kısırlaştırma muhtemelen O kavmin rutin uyguladığı veya uygulamayı alışkanlık haline getirdiği bir günah tır.

İkincisi ise deveyi öldürmekten çekindikleri için onu kısırlaştırarak en azından üremesini engellemek için olabilir. Eğer deve ürer ise onlara tanınan suyu kullanma hakkı da her yavru deve ile azalacaktır.

Üçüncüsü de hakaret amaçlı olabilir. Allah’a adanmış bir devenin hiçbir kusuru olmaması gerekir. Oysa kısırlaştırma işlemi yapılan bir hayvan artık kusursuz değildir.

Salih peygamber kıssasından çıkarılacak birçok daha dersler vardır fakat şimdilik çıkarabildiğim anlamlar bunlardır.

Sonuç olarak Kuran’da geçen aqir kelimesi kısır, aqim kelimesi çocuksuz, ebter kelimesi ise oğulsuz anlamına gelmektedir.

Doğru anlamlar ile peygamber kıssalarından birçok dersler edinebiliriz. Bu amaçla Kuran’ı sistematik biçimde incelememiz gerekmektedir. Bugünkü teknoloji ile inceleme yapmak çok daha kolaydır. Yeter ki isteyelim.

Doğrusunu Allah bilir.

 

 


YorumcuYorum
Sam Adian
10.02.2013
13:51

عقر : PHD , Backyard, Sterility, Contraceptive Arka bahçe, köy, sterilite, mikroplardan arındırma Gebeliği önleyici, doğum kontrol PHD: Program in Human Genetics / Medical » Human Genome PHD: Public Health Genetics / Medical » Human Genome PHD: Program in Human Genetics / Academic & Science عاقر : (adjective) Sterile, Barren, Inferlie Steril, mikroplardan arınmış, Kıraç, çorak, çıplak, verimsiz, عَقِيم : (adjective) Sterile, futile, useless, vain, unproductive Steril, Verimsiz, mikropsuz, sonuçsuz Beyhude, nafile, boş İşe yaramaz, yararsız, faydasız, kullanışsız Kibirli, kendini beğenmiş, anlamsız, abes Verimsiz, atıl, üretken olmayan, bereketsiz, kar etmeyen فَتَعَاطَى: Abuse Suistimal etmek, kötüye kullanmak, suistimal gerekçesiyle, taciz etmek الأبتر Amputee, ridiculer, in well Organı alınmış kimse, Alay edilen, dalga geçilen kimse, dalga geçmek, alay konusu yapmak Kuyudaki, kuyuda, dipte

Mete Firidin
10.02.2013
14:24

Evet benim teorimi desteklemekte...

Anlamları Kuran içindeki kullanımını esas almak daha anlamlı.

Sam Adian
10.02.2013
15:30

Kamer 29 ve Ebter kelimeleri ile ilgili olarak yeniden düşünmenizi önerebiliriz





Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 846 Okunma
4 Yorum 15.04.2025 08:45
Mete Firidin
Sabah, Akşam, Yatsı namazlarında sesli okumanın nedeni
21.03.2025 411 Okunma
Mete Firidin
Hanif Kelimesi
3.12.2024 606 Okunma
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 562 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 720 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 679 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 623 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 613 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 1203 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 983 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 1194 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 13:31
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 1331 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 959 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 808 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 1174 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 1718 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 1013 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 1241 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 1278 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 1103 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 1066 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 993 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 1193 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 1201 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1495 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 851 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1366 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1723 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1346 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 2236 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 2243 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2622 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1736 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1955 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1530 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 2192 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1708 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 2176 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2424 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1573 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 2095 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1941 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1799 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 2260 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2848 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 4843 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 2208 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3669 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2713 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 5441 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 3218 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3717 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3945 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 4197 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 4006 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 4005 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 3112 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4407 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3364 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 4205 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5870 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 5200 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 6224 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4422 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4402 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4534 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3794 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5345 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14478 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 4372 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 6019 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5562 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5615 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 8147 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5680 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 10304 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6326 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8429 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3969 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8925 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5814 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4655 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5898 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7997 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3487 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5729 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13182 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9274 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6874 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3912 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5305 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13458 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3519 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 5036 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7338 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6989 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 19262 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7690 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7965 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 27600 Okunma


© 2025 - Akevler