Mete Firidin
Ezra ve Nehemya
27.11.2012
9900 Okunma, 0 Yorum

 

Bakara suresi 259. Ayet meal:

Ev kellezî merra alâ karyetin ve hiye hâviyetun alâ urûşihâ, kâle ennâ yuhyî hâzihillâhu ba’de mevtihâ, fe emâtehullâhu miete âmin summe beaseh(beasehu), kâle kem lebist(lebiste), kâle lebistu yevme ev ba’da yevm(yevmin), kâle bel lebiste miete âmin fenzur ilâ taâmike ve şerâbike lem yetesenneh, venzur ilâ hımârike ve li nec’aleke âyeten lin nâsi venzur ilâl izâmi keyfe nunşizuhâ summe neksûhâ lahmâ(lahmen), fe lemmâ tebeyyene lehu, kâle a’lemu ennallâhe alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).

Yahut görmedin mi o kimseyi ki, evlerinin duvarları çatıları üzerine çökmüş (alt üst olmuş) bir şehire uğradı; «Ölümünden sonra Allah bunları nasıl diriltir acaba!» dedi. Bunun üzerine Allah onu öldürüp yüz sene bıraktı; sonra tekrar diriltti. Ne kadar kaldın? dedi. «Bir gün yahut daha az» dedi. Allah ona: Hayır, yüz sene kaldın. Yiyeceğine ve içeceğine bak, henüz bozulmamıştır. Eşeğine de bak. Seni insanlara bir ibret kılalım diye (yüz sene ölü tuttuk, sonra tekrar dirilttik). Şimdi sen kemiklere bak, onları nasıl düzenliyor, sonra ona nasıl et giydiriyoruz, dedi. Durum kendisince anlaşılınca: Şimdi iyice biliyorum ki, Allah her şeye kadirdir, dedi.[259]

Bu ayette özellikle benim dikkatimi çeken “Seni insanlara bir ibret kılalım” cümlesidir. Çünkü bu cümleden böyle bir hadisenin tarihte bulunması gerektiği anlaşılmaktadır. Öyle ise bu olay ne zaman olmuştur? Olayda bahsi geçen kişi kimdir?

Elmalılı Hamdi Yazır tefsirine baktığımızda bu ayette geçen kişinin kim olduğu hakkında geniş bir bilgi vardır. Hz. Ali ve İbni Abbas bu kişinin Hz. Üzeyir olduğunu söylemiştir.

Araştırdığımızda bu kişinin gerçekten de Hz. Üzeyir olabileceğini anlarız.

Üzeyir Hıristiyan ve Yahudi kaynaklarında “Ezra” ( Allahın yardımı?) olarak geçmektedir. Hatta Eski Ahit’te Ezra ve Nehemya (Allahın dinlendirdiği) isminde iki bölüm vardır. Bu bölümlere Yahudiler Ezra’nın birinci kitabı, Ezra’nın ikinci kitabı veya Nehemya’nın kitabı adını verirler.

Bu kitaplarda Ezra’nın ve veya Nehemya’nın Kudüs şehrini ve Yahudi kültürünü nasıl canlandırdığı anlatılmaktadır.

M.Ö.587 yılında Yahudi devletinin başkenti olan Kudüs şehri Babil kralı 2. Nebukadnezar tarafından yağmalanıp yıkılmıştır. Yahudiler de toplanıp Babil’e sürgüne götürülmüştür. Daha sonra Babil, Pers kralı Kiros tarafından işgal edilir. Yahudilerin Kudüs’e dönmesi için izin verilir(M.Ö.537). Bu tarihten sonra Yahudiler Kudüs şehrini onarmaya başlarlar.

Ezranın 1. Ve 2.(Nehemya) kitabında anlatıldığına göre: Ezra Babil sürgününde bulunan Yahudi bir katip ve din adamıdır. M.Ö.537 yılında Kudüs’ün onarılması için gelenlerdendir. Fakat yine Ezra’nın kitaplarındaki bilgilere bakınca sanki M.Ö. 537 yılına göre 100 yıl sonra yaşadığı ve Kudüs’ün onarılmasının yüzyıl sürdüğü ve sonrasında toplumu günahlardan sakındırmaya ve Yahudi şeriatını canlandırmaya çalıştığını anlamaktayız. Aşağıda Ezra ve Nehemya kitabına yapılan eleştirilerin bir kısmı verilmiştir (suhikayeleri sitesinden alıntı yapılmıştır).

Nehemya...12:1 Şealtiel oğlu ZERUBBABİL ve Yeşu ile birlikte sürgünden dönen kâhinlerle Levililer şunlardır: Kâhinler: Seraya, Yeremya, EZRA,

Ezra...........2:2 Bunlar ZERUBBABİL, Yeşu, NEHEMYA, Seraya, Reelaya, Mordekay, Bilşan, Mispar, Bigvay, Rehum ve Baananın önderliğinde geldiler.

Nehemya.....2:1 Kral ARTAHŞASTA'nın krallığının YİRMİNCİ yılı, Nisan ayıydı. Krala getirilen şarabı alıp kendisine sundum. O güne kadar beni hiç üzgün görmemişti.

Arkeolojik verilere göre; Ezra'nın ne zaman doğup ne zaman öldüğü belli değil. Yahudiler, İsrail Tanrısı ve Eski Ahiti'de benimsedikleri için Hıristiyanlarında gözbebeği sayılan, "Musa olmasaydı İsrail tanrısı kitabı Ezra'ya verirdi" denilen kişinin ölüm doğum yılları ortalıkta mevcut değil

Adeta dine yön veren 2. Musa olarak nitelendirilen Ezra, adeta hayalet bir yaşam sergilemiş. Hakkında tarihsel hiçbir veri yok. Nehemya bile farklı yıllardan bahsederken bu hayalet yaşamı işaret etmiş oluyor. (M.Ö. 428 yıllarına kadar olayların içinde olduğunu bir mantık çerçevesi içinde sunanlar görüşler var. bu durumda yaşı 200'ü buluyor)

 

YA! SÜRGÜN BİTİM YILLARINI KARIŞTIRIYORLAR YA DA HAYALİ OLAYLARI ANLATIYORLAR. EZRA tek vucud toplanmada orada olmadığını ve bu tek vücud toplanmanın sürgünden dönen ilk konvoyun Yeruşalim'e yerleşmesinden YEDİ AY sonra olduğunu bildirirken, NEHEMİAH bu toplanmanın Kral ARTAHŞASTA'nın YİRMİNCİ yılından sonraki YEDİNCİ AYDA olduğunu söylüyor. YEDİNCİ AYDA mutabıklar ama Ezra ilk giden kafilede olmadığını, kendisinin bu kafileden sonra, Kral ARTAHŞASTA'nın 7 yılında Yeruşalim'e gittiğini söylüyor.

 

Ezra'nın, sürgün dönüş öncesi Babil'deki yaşını 50 kabul etsek, sürgün bitiminden 80 yıl sonra Yeruşalim'e geldiğine göre yaşı 130 civarında olmalı. Nehemiah, Kral Artahşasta'nın, 20 yılında gelip, Ezra'ya Yasa kitabını okutup, surların üzerinde oluşturduğu korteje dahil ettiğine göre Ezra, hala yaşamakta. Bu durumda; Ezra'dan Kral Artahşasta'ya göre 20-7=13 sonra geldiğine göre; EZRA 130+13 = 143 yaşları civarında olmalı.

 

Nehemiah.....1:1 Hakalya oğlu Nehemyanın anlattıkları: Pers Kralı ARTAHŞASTAnın krallığının YİRMİNCİ yılı, Kislev ayında Sus Kalesindeydim.

 

Nehemiah.....8:1 İSRAİLliler KENTLERİNE YERLEŞTİKTEN sonra, YEDİNCİ AY TEK VUCUD HALİNDE Su Kapısının karşısındaki alanda toplandılar. Bilgin EZRAya RABbin Musa aracılığıyla İsrail halkına verdiği buyrukları içeren YASA Kitabını GETİRMESİNİ SÖYLEDİLER.

 

Ezra............3:1 İSRAİLlilerin KENDİ KENTLERİNE YERLEŞTİKTEN sonra, YEDİNCİ AY Yeruşalimde TEK VUCUD HALİNDE toplandılar.

Ezra............7:8 EZRA, ARTAHŞASTAnın krallığının YEDİNCİ yılının beşinci ayında YERUŞALİMe vardı.

Nehemiah.....8:2 Yedinci ayın birinci günü Kâhin EZRA YASA KİTABINI HALKIN TOPLANDIĞI YERE GETİRDİ. Dinleyip anlayabilecek kadın erkek herkes oradaydı.

 

Eğer Nehemiah'a bakar, Ezra'nın yedinci ayda kentlerine yerleşen İsrail'lilerle geldiğini kabul edersek; bu kezde BABİL SÜRGÜNÜ

YehoyaKİN'e göre: M.Ö.598 - M.Ö. 458 = 140

Sidyikya'ya göre..: M.Ö.587 - M.Ö. 458 = 129 yıl sürmüş oluyor. Ya da Sürgün bitmesine rağmen yanılıp yıkıldıkları Babil hayatına 70-80 yıl daha devam etmişler.

 

Ezra; Tapınak, konusunda da Kralları karıştırıyor. Artahşas'a yazılan kötüleme mektubu sonucu, inşaat işi durduruluyor. Dursun ne zararı var diyebilirsiniz ama bu durdurma geriye doğru gidiyor. "Darius'un 2. yılına kadar askıda kaldı" derken en az 40 yıl geriye gidiliyor. Tapınaksa, Darius'un 6. yılında açılıyor. İfadeler aşağıda buyrun siz kara verin. Tapınak yapıldığında Kral ARTAHŞASTA Dünya'ya bile gelmemiş olabilir. Kudüs surları için yazılan metupla, Tapınak serüveni bence karıştırılmış. Yaşadıklarını nakledemeyenler, sonsuz hayatla ilgili nasıl öngörüde bulunabilirler.

 

Ezra...........4:7 Pers Kralı Artahşastanın krallığı döneminde, Bişlam, Mitredat, Taveel ve öbür çalışma arkadaşları Artahşastaya bir mektup yazdılar. Mektup Aramice yazılıp çevrildi. yazılmıştır.

Ezra...........4:23 Kral Artahşastanın mektubunun örneği kendilerine okunur okunmaz, Rehum, Yazman Şimşay ve öbür çalışma arkadaşları hemen Yeruşalime Yahudilerin yanına gittiler ve zorla onları durdurdular.

Ezra...........4:24 BÖYLECE Tanrı'nın Yeruşalim'deki Tapınağı'nın yapımı, Pers Kralı DARİUS'un krallığının İKİNCİ yılına dek askıda kaldı.

 

Hagay........1:14-15 Böylece RAB Şealtiel'in TORUNU Yahuda Valisi Zerubbabil'i, Yehosadak oğlu Başkâhin Yeşu'yu ve sürgünden dönen halkın tümünü bu konuda harekete geçirdi. DARİUS'un krallığının İKİNCİ yılında, altıncı ayın yirmi dördüncü günü gelip Tanrıları Her Şeye Egemen RAB'bin Tapınağı'nda işe başladılar.

 

Bakara suresinde ölümden, dirilmeden, içecek ve eşekten bahsedilmektedir. Ne kadar süre kaldığı sorulmaktadır. Yine ayetten bu kişinin şehre geldiği ve şehri gördüğü anlaşılmaktadır. Öyleyse Ezra’nın Kudüs’e gelişi M.Ö.537 gibi olmalıdır.

 Yahudi ve Hıristiyanlar Eski metinleri tam okuyamadıklarından birçok çeviride senaryolar uydurmuşlardır. İbranice - Aramca, oradan Yunancaya ve Latinceye çeviriler yapılmıştır. Bunu her dönem tekrarladıklarından yani çevirinin çevirisini yaptıklarından ana metinden çok çok farklı bir anlam oluşmuştur. Ayrıca ölüp-dirilme olayına insanların pek aklı yatmadığından kendilerince bir çok senaryo ve isimler de uydurmuş olabilirler.  Bunu daha iyi anlamak için Nehemya’nın kitabından (Ezra 2. kitabı) 2 bölüm veriyorum.

Nehemya'nın Duası

1 Hakalya oğlu Nehemya'nın anlattıkları: Pers Kralı Artahşasta'nın krallığının yirminci yılı, Kislev ayında Sus Kalesi'ndeydim.

2 Kardeşlerimden Hanani ve bazı Yahudalılar yanıma geldi. Onlara sürgünden kurtulup sağ kalan Yahudiler'i ve Yeruşalim'in durumunu sordum.

3 "Sürgünden kurtulup Yahuda iline dönenler büyük sıkıntı ve utanç içinde" diye karşılık verdiler, "Üstelik Yeruşalim surları yıkılmış, kapıları yakılmış."

4 Bunları duyunca oturup ağladım, günlerce yas tuttum. Oruç tutup Göklerin Tanrısı'na dua ettim:

5 "Ey Göklerin Tanrısı RAB! Yüce ve görkemli Tanrı! Seni sevenlerle, buyruklarına uyanlarla yaptığın antlaşmaya bağlı kalır, lütfunu esirgemezsin.

6 Ya RAB, halimi gör, gece gündüz kulların İsrail halkı için ettiğim duaya kulak ver. İtiraf ediyorum, İsrail halkı günah işledi, ben ve atalarım günah işledik.

7 Sana çok kötülük yaptık. Kulun Musa'ya verdiğin buyruklara, kurallara, ilkelere uymadık.

8 "Kulun Musa'ya söylediklerini anımsa. Dedin ki, 'Eğer bana bağlı kalmazsanız, sizi ulusların arasına dağıtacağım.

9 Ama bana döner, buyruklarımı tutar, yerine getirirseniz, dünyanın öbür ucuna sürülmüş olsanız bile sizleri toplayıp seçtiğim yere, bulunacağım yere getireceğim.'

10 "Onlar senin kulların, kendi halkındır. Yüce kudretin ve güçlü elinle, fidyeyle onları kurtardın.

11 Ya Rab, bu kulunun, adını yüceltmekten sevinç duyan öbür kullarının dualarına kulak ver. Beni bugün başarılı kıl ve kralın önerimi kabul etmesini sağla." O günlerde kralın sakisiydim. (içeceğin kelimesinin yanlış yorumu)

2- Nehemya Yeruşalim'e Gidiyor

1 Kral Artahşasta'nın krallığının yirminci yılı, Nisan ayıydı. Krala getirilen şarabı alıp kendisine sundum. O güne kadar beni hiç üzgün görmemişti.

2 Bu yüzden, "Neden böyle üzgün görünüyorsun?" diye sordu, "Hasta olmadığına göre, bir derdin olmalı." Çok korktum.

3 Krala, "Tanrı sana uzun ömürler versin" dedim, "Atalarımın gömüldüğü kent yıkıldı, kapıları yakıldı. Nasıl üzülmem?"( Bu şehri nasıl diriltir? sorusunun zaman içinde aldığı durum)

4-5 Kral, "Dileğin ne?" diye sordu. Göklerin Tanrısı'na dua edip krala şöyle dedim: "Eğer uygun görüyorsan, benden hoşnut kaldınsa, lütfen beni Yahuda'ya, atalarımın gömüldüğü kente gönder; kenti onarayım."(“Onu yüz aam öldürdü”ün iyice dejenere olmuş hali)

6 Kral kraliçeyle birlikte oturuyordu. "Yolculuğun ne kadar sürer?" diye sordu, "Ne zaman dönersin?" Böylece kral dileğimi uygun buldu ve beni göndermeyi kabul etti. Ona ne zaman döneceğimi söyledim.(“Ne kadar kaldın?” Sorusunun dejenere hali)

7 Sonra şöyle dedim: "Uygun görüyorsan, Yahuda'ya varmamı sağlamaları için, Fırat'ın batı yakasındaki valilere birer mektup yazılsın.

8 Bir de kralın orman sorumlusu Asaf'a bir mektup götürmek istiyorum. Tapınağın yanındaki kalenin kapıları, kent surları ve oturacağım evin yapımı için bana kereste versin." Tanrım bana destek olduğu için kral dileklerimi yerine getirdi.

9 Fırat'ın batı yakasındaki valilere gidip kralın mektuplarını verdim. Kral benimle birlikte komutanlar ve atlılar göndermişti.

10 Horonlu Sanballat ile Ammonlu görevlilerden Toviya, İsrail halkının iyiliği için birinin çalışmaya geldiğini duyunca çok sıkıldılar.

11 Yeruşalim'e gittim. Orada üç gün kaldıktan sonra,

12 gece kalkıp birkaç adamla birlikte işe koyuldum. Yeruşalim için yapacaklarıma ilişkin Tanrı'dan aldığım esini kimseye açıklamadım. Bindiğim hayvandan başka hayvan götürmemiştim (Bazı çevirilerde eşek).

13 Hâlâ karanlıktı. Dere Kapısı'ndan Ejder Pınarı'na, oradan Gübre Kapısı'na gittim. Yeruşalim'in yıkılan surlarını, yanıp kül olan kapılarını gözden geçirdim.

14 Sonra Pınar Kapısı'na, Kral Havuzu'na doğru gittim. Ne var ki, yol bindiğim hayvanın geçmesine uygun değildi.

15 Gece karanlığında dere boyunca ilerledim, surları gözden geçirip geri geldim. Sonunda Dere Kapısı'ndan girip yerime döndüm.

16 Yetkililer nereye gittiğimi, ne yaptığımı bilmiyorlardı. Çünkü Yahudiler'e, kâhinlere, soylulara, yetkililere ve öteki görevlilere henüz hiçbir şey söylememiştim.

17 Sonra onlara, "İçine düştüğümüz yıkımı görüyorsunuz" dedim, "Yeruşalim yıkılmış, kapıları ateşe verilmiş. Gelin, Yeruşalim surlarını onaralım, utancımıza son verelim."

18 Onlara Tanrı'nın bana nasıl destek olduğunu ve kralın söylediklerini anlattım. Onlar da, "Haydi, onarmaya başlayalım" dediler. Var güçleriyle bu hayırlı işe başladılar.

19 Ama Horonlu Sanballat, Ammonlu görevlilerden Toviya, Arap Geşem yapacaklarımızı duyunca, bizi küçümseyip alay ettiler. "Ne yapıyorsunuz? Krala baş mı kaldırıyorsunuz?" dediler.

20 Onları şöyle yanıtladım: "Göklerin Tanrısı bizi başarılı kılacaktır. Biz O'nun kulları olarak onarımı başlatacağız. Ama sizin Yeruşalim üzerinde ne hakkınız, ne de payınız olacak, adınız bile anılmayacak."

 

Yahudi ve Hıristiyan bilginleri bu tarihi bilmeceyi anlayamamaktadır. Bu yüz yıllık boşluğun yanlış kayıt veya değerlendirmeden kaynaklandığını düşünmektedirler.

Kuran ise doğru ve gerçek bilgiyi tekrar vermekte Tevrat için musaddık özelliğini bir kez daha göstermektedir.

Bakara suresi 259. Ayetten Ezra( Üzeyir) nın. M.Ö 537 de Kudüs’ geldiğini, şehrinin yıkıntısını, gördüğünü ve “Allah bu şehri ölümünden sonra nasıl diriltecek” dediğini öğreniyoruz. Allah onu 100 aam boyunca öldürüyor. Ve kral Not supported field expression! (MÖ 465 - MÖ 424) döneminde(M.Ö. 437) tekrar diriltiyor. Muhtemelen bu dirilmede Ezra nın sonraki ismi Nehemya dır. Zaman içinde çevirilerde iki ayrı kişi olarak bahsedilmeye başlanmıştır. Çünkü bin yıl önceki bazı kaynaklar Ezra’dan bahsederken bazıları sadece Nehemya’dan bahsetmektedir.

Bu ayette dikkat çeken başka bir şeyde aam (amen) kelimesinin geçmesidir. Bu kelimenin tarihsel yıl olduğunu yani bir tarih belirttiğini önceki makalede anlatmıştım. Bu konuda da yine yoğun bir tarih tartışması vardır. Ayrıca Üzeyir bir kâtiptir. Aam (amen) kelimesinin kökü de Limmu kelimesinden gelmektedir. Limmu kelimesi Asurlularda her yıl yeniden seçilen ve o yıla ismini veren devletin resmi kayıt yapan kâtibine verilen unvandı. limmu kelimesinin Akadça anlamı "süresinde, kapsamında demektir. Kısacası "tarihinde" demektir.

Bu olay insanlar için inanması zor bir olaydır. Bu ayetten hemen sonra Bakara 260. Ayeti gelmektedir (meal): Ve o vakti de yâdet ki, İbrahim, «Yarabbi! Ölüleri nasıl ihya edeceğini bana göster,» demiş, (Cenâb-ı Hak da) «İnanmadın mı?» diye buyurmuştu. O da, «Evet. İnandım, fakat kalbim mutmain olsun için,» demiş; Allah Teâlâ da: «Kuşlardan dört tanesini tut da onları kendine çevir, sonra her dağ üzerine onlardan birer parça at, sonra da onları çağır, sana koşarak gelirler ve bilki Allah Teâlâ şüphe yok azîzdir, hakîmdir,» diye buyurmuştur.[260]

Ali İmran 7. Ayet meali:

 O, sana Kitab’ı indirendir. Onun (Kur’an’ın) bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, “Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır” derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar.

 






Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 846 Okunma
4 Yorum 15.04.2025 08:45
Mete Firidin
Sabah, Akşam, Yatsı namazlarında sesli okumanın nedeni
21.03.2025 411 Okunma
Mete Firidin
Hanif Kelimesi
3.12.2024 606 Okunma
Mete Firidin
Q Metni
14.11.2024 562 Okunma
Mete Firidin
SWE Kökü
21.10.2024 719 Okunma
Mete Firidin
O Cennet Yaprakları
25.08.2024 679 Okunma
Mete Firidin
Kelime kökü AMD
21.08.2024 623 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü WTD
21.08.2024 613 Okunma
Mete Firidin
Kelime Kökü TıWD (Keettevdi)
11.08.2024 1203 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
4.08.2024 982 Okunma
Mete Firidin
Rum Suresi ve Yeryüzünün En Alçak veya Daha Alçağı
6.06.2024 1194 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 13:31
Mete Firidin
Fil Suresi Tefsiri
1.06.2024 1331 Okunma
1 Yorum 05.06.2024 04:38
Mete Firidin
Ebu Leheb
22.05.2024 959 Okunma
Mete Firidin
Cibril
1.05.2024 807 Okunma
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 1174 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 1718 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 1013 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 1240 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 1277 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 1102 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 1065 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 992 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 1193 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 1201 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1495 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 850 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 1366 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1723 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 1346 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 2236 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 2243 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2622 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1735 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1955 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1529 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 2191 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1708 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 2176 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 2423 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1572 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 2094 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1941 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1798 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 2260 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2848 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 4843 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 2207 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3669 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2712 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 5440 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 3218 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3717 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3945 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 4197 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 4006 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 4004 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 3111 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 4407 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3364 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 4205 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5870 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 5200 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 6224 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 4422 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4402 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4534 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3794 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 5345 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14478 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 4371 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 6019 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 5561 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5615 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 8146 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5680 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 10304 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 6326 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8428 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3968 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8925 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5813 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4654 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5898 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7997 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3487 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5729 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13182 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9274 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6874 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3912 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 5305 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13458 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3518 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 5036 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7338 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6989 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 19262 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7689 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7965 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 27600 Okunma


© 2025 - Akevler