Kelimelerin tam anlamının bilinmemesi anlamın anlaşılmasında yanlışlıklara neden olmaktadır.
Hemen hemen bütün Kuran çevirilerinde: Kuran hakkında “Tevrat’ı ve İncili tasdik eden” diye çevrildiği görülmektedir. Gerçek de Kuran’da birçok ayette Tevrat ve İncil için musaddıken kelimesi kullanılmıştır. Yani Kuran İncil ve Tevrat için musaddık tır. Tasdik edenidir. İlk bakışta bu çeviri doğrudur. Fakat biz bunu Türkçe de onaylayan olarak anlarız ve hataya düşmüş oluruz.
Tevrat ve İncil orijinal halin de olmadığı için birçok yanlış ve saçma bilgiler içerir. Çelişkiler içerir. Bu yanlış bilgiler ve çelişkiler Tevrat ehli ve İncil ehli tarafından da bilinir. Bu haldeyken Kuran nasıl bu kitapları tasdik edebilir?
Fakat bu soruyu Müslümanlara sorduğumuzda ise “orijinal şeklini tasdik eder” denmektedir. Fakat bu kitapların orijinal nüshası yoktur. Olmayan şeyi nasıl tasdik edebilir?
Kuran da birçok defa geçen musaddıken kelimesi, sürekli doğrulayan , onaylayan anlamında anlamlandırılmıştır. Fakat bu belirgin şekilde yanlıştır. Asıl anlaşılması gereken doğrulaştıran anlamında olmalıdır(tefil babının tasyir etkisi, bir halden başka hale değiştirmek ve musaddıken kelimesi li harficeri ile gelmiştir. Bi harficeri ile gelmiş olsa onaylamak olarak algılanabilir). Tevrat’ı ve İncili okuduğunuzda ve sonra Kuran’ı okuduğunuz da Tevrat’ta ve İncil’de yanlış ve saçma olan kısımların, konuların ve bilgilerin doğrusunun ve gerçeğinin anlatıldığını görürsünüz.
Bizim(Türkçe de) anladığımız manada “tasdik etmek” Arapçada ki iman etmek anlamında kullanılmaktadır. Yani kabul etmek, onaylamak anlamlarında kullanılmaktadır. Oysa “tasdik” için gönderilen bir belge kontrol edilir ve yanlışları düzeltildikten sonra onaylanır. Doğrulaştırılıp onaylanır.
Sadaka (صدق ) kelimesi Arapça da dorusunu söylemek, doğru, gerçek olmak anlamına gelir. Saddaka(صددق) kelimesi ise tefil babında olup doğrulaştırma anlamına gelir. Musaddıken kelimesi doğrulaştıran anlamına gelmektedir. Yani Kuran diğer kitaplardaki yanlışları ve çelişkileri doğrulaştırır. Onlar da ki bilgileri düzeltir, çelişkileri giderir. Gerçekte olması gerektiği haline getirir.
Aşağıda tefil babının tadiye (geçişli) , “bir şeyin olmasını sağlama” etkisi anlaşılmakta dır.
- فَرِحَ Sevindi (Sülasi mazi malum)
- فَرَّحَ Sevindirdi (Tef’îl mazi malum)
- يُفَرِّحُ Sevindirir (Tef’îl muzari malum)
- تَفْرِيحٌ Sevindirmek (Tef’îl mastar)
- قَرُبَ Yakın oldu (Sülasi mazi malum)
- قَرَّبَ Yaklaştırdı (Tef’îl mazi malum)
- يُقَرِّبُ Yaklaştırır (Tef’îl muzari malum)
- تَقْرِيبٌ Yaklaştırmak (Tef’îl mastar)
- عَلِمَ Bildi (Sülasi mazi malum)
- عَلَّمَ Öğretti (Tef’îl mazi malum)
- يُعَلِّمُ Öğretir (Tef’îl muzari malum)
- تَعْلِيمٌ Öğretmek (Tef’îl mastar)
Ayrıca tefil babı yapılan işlemin çok, çok yapıldığını gösterir(teksir etkisi). Kuran da yüzlerce defa diğer kitaplardaki yanlış bilgiler düzeltilmektedir.
Mesela Tevrat’ta
Yaradılış 1: 1- Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı.
Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrının Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu.
Yaradılış 2:
Yedinci güne gelindiğinde Tanrı yapmakta olduğu işi bitirdi. Yaptığı işten o gün dinlendi.
Kuran’da bu yanlış bilgileri düzelten iki ayeti örnek verelim.
Hud 7.Ayet: O'nun arşı su üzerinde iken amel bakımından hanginizin daha iyi olduğunu denemek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O'dur.
Kaf 38. Ayet: Ant dolsun, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde (altı evrede) yarattık. Bize bir yorgunluk da dokunmadı.
Bu örneklerden yüzlercesini verebiliriz.
Ayrıca şunu da belirtmek gerekir. Bu günkü bilgiler ışığında bilimsel tarih açısından tek gerçek peygamber ve kişilik Hz. Muhammed tir. Çünkü bilimsel tarih ile ne Hz. İsa, ne de Hz. Musa ve ne de diğer peygamberleri ispatlamak mümkündür. Fakat Hz. Muhammed Bilimsel tarih açısından gerçek bir kişilik ve peygamberdir. Oysa diğer peygamberlerin varlıkları hakkında bilimsel veriler yoktur. Diğer peygamberler için “bunlar efsanevi kişilerdir” diyebilirsiniz.
Hz. Muhammed’in ve Kuran’ın gerçek olması ve diğer peygamberlerin varlıklarını ve kitaplarını bildirmesi de Kuran’ın tasdik etkisini göstermektedir.
Kısacası Kuran diğer kutsal sayılan kitapları olduğu gibi onaylamaz, Onları düzeltir ve yanlış bilgileri doğrulaştırır, doğru ve gerçek hale getirdikten sonra onaylar.