Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013
13016 Okunma, 6 Yorum

Meleklerin Hızı

Mearic suresi 3-4. Ayetler:

سَأَلَ سَائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ (1) لِلْكَافِرِينَ لَيْسَ لَهُ دَافِعٌ (2) مِنَ اللَّهِ ذِي الْمَعَارِجِ (3) تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ

Birisi gelecek azabı sordu. O mearic sahibi Allah’tandır.1-3] Melekler ve Rûh (Cebrail), oraya (Arşullah'a), elli bin yıl olan bir günde uruc ederek çıkar.[4]

 

 

Bu ayette geçen "ileyhi" yani "ona" yükselir ifadesindeki "o" Allah'a gitmektedir. Fakat birçok ayette " Allah arş'a istiva etti" denmektedir. Bu şu anlamdadır. Allaha ulaşmak demek melekler için dahi mümkün değildir. Burada ulaşmak aslında  Allah'ın istiva ettiği arş'a ulaşmaktır.

Bir önceki makalemde “uruc” kelimesinin ‘kökünün yükselip uzaklaşmak, izole olmak kaçmak’ anlamına geldiğini yazmıştım. Mearic ise ‘yükselip kaçılan, sığınılan yer’ demektir. Mirac olayı da bu kelime ile ilgilidir.

Eski alimler bu konuda ne yorumda bulunmuşlardır? Bu amaçla Elmalılı tefsiri mearic suresinden bazı alıntılar aşağıda verilmiştir.

MEÂRİC, Mirâc gibi veya aynı anlamda mim harfinin kesresi ile "minber" kalıbında "mi'rec" veya mimin üstünü ile "menhec" kalıbında "ma'rec" kelimelerinin çoğuludur. "Uruc" ve "Suud", yani aşağıdan yukarıya çıkma aletleri, merdivenler ve asansörler, yahut çıkılacak dereceler, mertebeler, yükseklikler demektir. "Zi'l-meâric" de bunların sahibi demek olur. Tefsirciler "Meâric" kelimesinin tefsirini yaparken başlıca dört yorum getirmişlerdir.

BİRİNCİSİ, İbnü Abbas'tan rivayet edildiği üzere "gökler, yüksek dereceler" demektir ki, melekler bunlarda gökten göğe yükselirler.

Bazıları da bunlar için gök demeden, "meleklerin emir ve yasaklarla çıktıkları asansörler ve derecelerdir" demişlerdir.

İKİNCİSİ, Katâde'nin rivayetine göre, faziletler, nimetler ve yücelikler, yani yükseklikler ve yüksek yüksek lütuflar ve nimetlerdir. Çünkü Allah'ın lütuf ve nimetlerinin birçok dereceleri vardır. Bunlar insanlara çeşitli mertebelerde ulaşırlar.

ÜÇÜNCÜSÜ, Cennette Allah'ın, dostlarına ihsan ettiği derecelerdir, denilmiştir.

DÖRDÜNCÜSÜ, manevî ve ruhî mertebelerdir.

İbnü Abbas'tan rivayet olunduğu üzere maddî ve manevî bütün varlık mertebelerini kapsayan dereceler demek olup meleklerin ve ruhların çıkıp indiği cismanî, ruhanî âlemlerin, tabaka tabaka bütün mertebe ve derecelerini, zi'l-meâric (dereceler sahibi) sıfatı da yüce Allah'ın bunların hepsinin sahip ve maliki ve hepsinin döneceği ve en son varacağı yer olmak sıfatıyle hepsinden yüksek olan yücelik ve ululuğunu ifade eder ki, bu mânâ Zi'l-Arş (Arş'ın sahibi) vasfı gibidir.

Bana bu görüşlerden İbni Abbas’ın görüşü daha doğru gelmektedir. Ayette meleklerin buraya 50.000 yıllık mesafe olmasına karşın, bu mesafeyi 24 saatlik bir günde kat ederek yükselip kaçtığı veya izole olduğundan bahsedilmektedir. Başka ayetlerden buranın sema yani gökte olduğu anlaşılmaktadır. Aruc kelimesi yerçekiminden kurtulmayı ifade ettiğine göre semada 50.000 yıl süren uruc galaksimizin merkezinden kenarına kadar olan mesafenin ışık hızı ile alınması olmalıdır. Çünkü Samanyolu galaksisinin çapı 100.000 ışık yılı, yarıçapı 50.000 ışık yılıdır. Mearic denen yer ise galaksinin dışında kalan, çekim gücünün olmadığı, zamanın genişlediği yer olmalıdır. Ebu Said el-Hudri'den rivayet olunan bir hadiste, "O gün mümine hafifletilir. Hatta ona dünyada kıldığı bir tarz namazdan daha hafif olur." Buyrulması kişinin çekim kuvvetinden kurtulması olarak da anlaşılabilir.

Daha önce aruc kelimesinin yer çekiminden (gravity) kaçmak veya yer çekiminden izole olmak anlamında kullanıldığını belirtmiştim. Burada ise meleklerin ve Ruh’un galaktik çekim gücünden kaçıp kurtulmasından bahsettiği düşünüyorum. Bu düşünceye kapılmamın nedeni galaksinin yarıçapının 50 bin ışık yılı uzunluğunda olmasıdır. Ayrıca galaktik merkeze yaklaştıkça zaman yavaşlamaktadır. Merkezden yani çekim gücünden kaçtıkça zaman hızlanmaktadır. Galaktik merkezden uzaklaştıkça galaktik etkilerden de kurtulunmaktadır. Kısacası sanki başka bir boyutta olunmaktadır. Galaksilerin karanlık madde ile çevrili olduğunu biliyoruz. Galaksiden çıkmak demek karanlık maddenin içine girmek ve hatta onun da dışına çıkmaktır. Burası evrenin en temel yapısının oluşturduğu ortam olmalıdır(Arş). Çünkü atomun çekirdeğini de oluşturan maddeler ile kaplıdır. Yani mikro kozmos ve makro kozmosun benzer olduğu yerlerdir.

Zaman kavramı evrenin her yerinde aynı değildir. Galaksilerin merkezindeki kara deliklerde zaman durmuştur. Fakat galaksinin kenarlarına doğru gittikçe zamanın hızı artmakta, zaman genişlemektedir. Galaksinin dışına çıkıldığında ise zaman çok genişlemektedir. Bu ise orada bulunduğunda çok kısa zamanda çok uzun mesafelere ulaşmayı mümkün kılar. Eğer galaksinin dışına çıkmayı başarabilirsek galaksinin herhangi bir yerine veya başka galaksilere kısa sürede ulaşmak daha kolay olacaktır. Yolculuk karanlık madde içinde yapılacaktır. Karanlık madde içinde zaman ve mekan kavramları farklı olacaktır.

Yani bu ayetin ifade ettiği olayın kafirlerin galaktik merkeze çekilip kara delikte, zamanın durduğu yerde azaba maruz kalması, sonsuz gibi bir süre olurken, Müminlerin galaktik etkiden uzak olan (meariç) karanlık madde içindeki veya ötesindeki sığınma merkezlerinde bulunacağından bahsettiğini düşünüyorum.

Mearic suresinin bu ayetinden meleklerin 50 bin ışık yılı olan mesafeyi 24 saat gibi bir sürede kat edebildiği düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Bu hız ışık hızının çok üzerindedir. Mümkün olabilir mi?

Necm suresinde ise peygamberin Cebrail’in gelişini nasıl gördüğü anlatılmaktadır. Necm kelimesi “gökcismi” anlamındadır. Fakat bu gökcisminin sıradan bir gökcismi olmadığını Cebrail’in kendisinin bir pırıltısının olduğunu ve hareket eden bir yıldız gibi göründüğünü düşünüyorum.

Necm suresi: kaymakta olan gök cismine and olsun ki,[1] Arkadaşınız (Muhammed) sapmamış ve azmamıştır.[2] O, kendiliğinden konuşmamaktadır.[3] Onun konuşması ancak, bildirilen bir vahy iledir.[4] Ona, çetin kuvvetlere sahip ve güçlü olan Cebrail öğretmiştir; en yüksek ufukta iken doğruluvermiş.[5-7] Sonra yaklaşmış ve inmiştir.[8] Araları iki yay aralığı kadar veya daha da yakın oldu.[9] Allah o anda kuluna vahiy edeceğini etti.[10] Gözünün gördüğünü gönlü yalanlamadı.[11] Ey inkarcılar! Onun gördüğü şey hakkında kendisi ile tartışır mısınız?[12] And olsun ki o, Cebrail’i sınırın sonunda başka bir inişinde de görmüştür.[13-4] Orada Me’va cenneti vardır.[15] Sidre’yi bürüyen bürüyordu.[16] Gözü oradan ne kaydı ve ne de onu aştı.[17] And olsun ki Rabbinin varlığının büyük delillerini gördü.[18]

Bu surede peygamberin Cebrail’i en yüksek ufukta yani Samanyolu galaksisinin merkezine yakın Yay takımyıldızı’nın kabzasında hareket ederken gördüğünü daha önceki bir makalemde (Kabe Kavseyni) anlatmıştım.

Buradan da Cebrail’in hareketinin görülebilmesi için ışık hızından daha fazla hareket ediyor olması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Çünkü yıldızlar arası mesafeler binlerce ışık yılı uzaklıkta olan mesafelerdir. Birinin dakikalar içinde bir yıldızın yanından diğer yıldızın yanına yer değiştirmesi ışık hızından daha hızlı bir hız gerektirir.

 Işık hızından daha hızlı partiküllerin olduğunun delilleri uzayda saptanmıştır (superluminal motion; quasar, raio galaksiler, microquasarlar)

Klasik bilgilerde böyle bir şeyin olması mümkün görünmemektedir. Klasik bilgiler bize ışık hızının aşılamayacağını söylemektedir.

Bu konuda sizi düşünmeye sevk edecek bir alıntıyı aşağıda vermek istiyorum:

Takyon (Yunanca ταχύς takhús, "hızlı" anlamımda), ışıktan hızlı giden farazi parçacıklardır. İlk tanımı Arnold Sommerfeld'e atfedilmişse de, aslında ilk olarak George Sudarshan ve Gerald Feinberd tarafından yazılmıştır.

Takyonlar, Albert Einstein'in ünlü Genel görelilik yasasındaki v2 /c2 ifadesindeki cismin hızı (v) ışık hızından (c) büyük olursa ne olur sorusunun cevabıdırlar. Bu nedenle takyon parçacıklarının kütleleri reel sayı ile değil karmaşık sayılar ile ifade edilir (2i kg. kütleli gibi) aynı zamanda v daima c den büyük olacağından , takyonlar için en yavaş hız ışık hızıdır. Ancak tam olarak ışık hızında da olamazlar çünkü ışık hızında olurlarsa v2/c2 = 1 olacağından bu ifade tanımsız olur. Böylece gerçek dünya için sınır olan ışık hızı burada da değerini korur. Buradan çıkarılacak sonuç ise, takyonların varlığının fizik ve matematik kurallarına aykırı olmadığıdır. Bunu takyonların varlığına delil olarak gösterenler vardır. Aynı (v)>(c) değerlerinin zaman denklemi içinde yerine konulması sonucunda zaman kavramının takyonlar için tıpkı kütle gibi imajiner olduğunu gösterir. Zaman gerçel olmadığı içinde zamanın oku olan entropi artışı sözkonusu olmaz ve bu nedenle takyonlar evreni gerçek evrenin aksine büzüşmezler tam tersine sanal kütleleri nedeniyle çekim etkisine girmediklerinden evreni gererler. Böylece, başlanılan noktaya geri dönülen bir küresel evren modeli yerine takyon evreni için kenarları olmayan bir sonsuz evren söz konusudur. Ayrıca takyonların hızı enerjileri azaldıkça artar. Bu nedenle radyasyon yaydıkları varsayıldığında, azalan enerjileri nedeniyle sürekli hızlanırlar ve nihayet sıfır enerji için sonsuz hıza ulaşırlar. Enerji azaldıkça hızları arttığından dolayı kuvvet denilen etki hareketle aynı yönde olduğunda takyonların hızını arttırmaz tam tersine yavaşlatır.Takyonun daima ışıktan hızlı hareket etmesinden dolayı, onu yaklaşırken göremeyiz. Takyon yanımızdan geçtikten sonra, iki görüntü görmemiz mümkün olacaktır. Bunlar farklı yönlerde hareket eden ve görünebilen iki farklı görüntü olacaktır. Siyah çizgi ise Çerenkov radyasyonunun şok dalgasıdır ve üsteki şekilde sadece bir anlığına gösterilmiştir. Bu çift görüntü etkisinin en iyi şekilde görülebilmesi için gözlemcinin süperluminal nesnenin yolu üzerinde olması gerekmektedir ki bu örnekte süperluminal nesne bir küredir ve gri renkle gösterilmiştir. Sağdaki mavimsi nesne, gözlemciye ulaşan ışığın Doppler etkisiyle maviye kayması sonucu oluşan görüntüdür. Gözlemci Çerenkov çizgisinin ucunda durmaktadır. Soldaki kırmızımsı görüntü ise kürenin gözlemciyi geçmesinden sonra küreden yayılan ışığın Doppler etkisiyle kırmızıya kaymasından oluşmuştur. Nesnenin ışıktan hızlı hareket etmesinden dolayı, küre gözlemciyi geçmeye başlayıncaya dek gözlemci hiçbir şey görememektedir. Daha sonra gözlemci tarafından görülebilen görüntü ikiye bölünür. Birisi gözlemciye doğru yaklaşan küre (sağdaki), diğer ise sol taraftaki yani gözlemciden uzaklaşan küredir (takyon wiki).

Bu bilgi bize meleklerin takyonik yapıda olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca “Gözü oradan ne kaydı ve ne de onu aştı” çümlesini ve “kabe kavseyni veya daha yakın” cümlesini de açıklıyor olabilir. Çünkü ışıktan hızlı hareket eden cisimlerin görüntüsü iki adettir.

Doğrusunu Allah bilir.

 


YorumcuYorum
Tayibet Erzen
21.11.2013
15:59

Yazıyı henüz okuyamadım o yüzden meleklerin hızını bilemeyeceğim ama sizin hızınıza yetişebilmek ne mümkün.

Tempoyu azıcık düşürsek de overdose olmasak, olmaz mı efem? Malumunuz, hazmedilemeyen bilgiler bünyeye zarar verir.

Mete Firidin
21.11.2013
16:08

Yazıyorum yazabildiğim kadar.

Çünkü yazmak benim cihadım.

Tayibet Erzen
21.11.2013
16:12

Allah şevkinizi daim, ecrinizi gani kılsın.

Mete Firidin
21.11.2013
16:13

Aminnnnnnnnnnn.

Nusret Karaca
21.11.2013
17:20

Elinize sağlık Hocam, sayenizde yeni bilgiler öğreniyoruz; ayrıca zihnimizdeki

eski bilgilerimizi de yedek klasöre atıyoruz :)

sahiner
24.11.2013
19:02

Evet hızınıza gerçekten yetişilmiyor.Allah razı olsun..





Çok Okunan Makaleler
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 113012 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 103116 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 102282 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 87492 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Hz. İbrahim Ne Zaman Yaşadı?
28.02.2011 84364 Okunma
4 Yorum 25.03.2020 18:59
Mete Firidin
Estetik Ameliyat ve Nisa Suresi 119. Ayet
3.10.2014 72459 Okunma
1 Yorum 03.10.2014 20:39
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 70671 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 65451 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 63073 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 52100 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Hz. Lut’un Kızları
7.06.2011 38658 Okunma
4 Yorum 01.02.2020 21:22
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 37152 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 34625 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33229 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
Lâ mevcûde illâ Hû???
18.12.2010 32704 Okunma
1 Yorum 25.12.2010 15:11
Mete Firidin
Kabe Kavseyni Ev Edna
15.06.2012 31493 Okunma
1 Yorum 22.05.2018 01:32
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 30951 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30078 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 29354 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 28809 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 28151 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 27575 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Kevkeb
10.08.2011 26189 Okunma
1 Yorum 28.08.2012 12:03
Mete Firidin
Allah Celle Celalühü Ne Demektir?
30.11.2014 26047 Okunma
1 Yorum 01.12.2014 08:16
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 25778 Okunma
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25184 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Hz. İbrahim’in Atası ve Nemrut
19.04.2015 25117 Okunma
1 Yorum 20.04.2015 20:48
Mete Firidin
Kuran’da Namaz Vakitleri
28.12.2014 24643 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yunus ve Ambergris
12.12.2012 24329 Okunma
2 Yorum 13.12.2012 13:23
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 23780 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Hz. İsa’nın Doğum Günü
2.01.2015 23168 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Tecavüzün Cezası
18.02.2015 22763 Okunma
2 Yorum 21.02.2015 17:19
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 22482 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
İmhotep Hz.Yusuf mu?
27.10.2011 21744 Okunma
3 Yorum 05.11.2019 07:59
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 21162 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Mete Firidin
Yecüc ve Mecüc
27.02.2010 20528 Okunma
2 Yorum 10.06.2010 15:12
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 20477 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 20470 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Ruh ve Ruhun Üflenmesi
11.04.2013 19177 Okunma
8 Yorum 14.04.2013 13:43
Mete Firidin
Hz. İbrahim ve Lisan
23.04.2015 18930 Okunma
1 Yorum 24.04.2015 09:49
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 18801 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Fecr ve İmsak
18.07.2013 18613 Okunma
10 Yorum 20.07.2013 22:19
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18162 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 17944 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 17932 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 17741 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
Hz. Meryem Hermafrodit mi?
12.11.2014 17067 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:06
Mete Firidin
Hacc Suresi 15. Ayet Ve Deist
23.10.2014 17052 Okunma
Mete Firidin
Hz.İsa’nın Büyüdüğü Yer
8.07.2014 16142 Okunma
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16142 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 15913 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 15624 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Bakara 58. Ayet Ve Hititler
17.01.2011 15059 Okunma
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 14985 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Zülkarneyn'in Doğu Seferi
3.06.2012 14854 Okunma
12 Yorum 19.06.2012 10:13
Mete Firidin
Kutsal Yaşam Ağacı
21.12.2011 14786 Okunma
6 Yorum 25.12.2011 16:12
Mete Firidin
İnşallah ne demek?
6.06.2015 14526 Okunma
1 Yorum 14.07.2019 09:13
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14187 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Siyon Mekke mi?
4.03.2011 14079 Okunma
Mete Firidin
Necm ve İdbar
3.10.2013 14011 Okunma
8 Yorum 09.10.2013 16:19
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 13913 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Mete Firidin
Hz. Musa’nın Kanatları
28.01.2012 13786 Okunma
2 Yorum 19.02.2012 08:24
Mete Firidin
Ayete Göre Kutuplarda Namaz
25.01.2015 13725 Okunma
3 Yorum 16.01.2019 16:40
Mete Firidin
Allah’ın İki Eli
5.12.2013 13482 Okunma
8 Yorum 12.12.2013 07:13
Mete Firidin
Musa Peygamberi Evlat Edinen Firavun
13.04.2015 13474 Okunma
Mete Firidin
İki Doğu Ve İki Batı
19.03.2015 13468 Okunma
3 Yorum 22.03.2015 22:01
Mete Firidin
Kuran'dan Hz. İsa ve Meryem Hakkında
29.05.2017 13403 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13327 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kıyamet Suresi 16. Ayet ve Hadisler
22.03.2015 13282 Okunma
1 Yorum 22.03.2015 21:54
Mete Firidin
Hamr ve Humr
12.04.2012 13217 Okunma
14 Yorum 02.05.2012 15:51
Mete Firidin
Şeytan
3.07.2016 13020 Okunma
2 Yorum 04.07.2016 20:17
Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013 13016 Okunma
6 Yorum 24.11.2013 19:02
Mete Firidin
Meteorit (Asteroid) Yağmuru
25.08.2013 12677 Okunma
11 Yorum 27.08.2013 15:07
Mete Firidin
Harut ve Marut
6.02.2012 12641 Okunma
8 Yorum 08.02.2012 19:35
Mete Firidin
El Hadid ve Besmele
13.01.2013 12559 Okunma
4 Yorum 17.01.2013 08:36
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Fuhuş
21.07.2015 12505 Okunma
3 Yorum 15.12.2018 16:41
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 12375 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Neden Buzağıya Taptılar ?
16.03.2011 12336 Okunma
1 Yorum 18.03.2011 09:21
Mete Firidin
Harun’un Kız Kardeşi Miryem
1.09.2013 12308 Okunma
4 Yorum 11.09.2013 07:57
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12255 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Bilqıst
23.04.2014 12135 Okunma
13 Yorum 26.04.2014 14:44
Mete Firidin
Kur'an İncil ve Tevratı Onaylar mı?
11.07.2011 11878 Okunma
1 Yorum 23.07.2011 17:45
Mete Firidin
Hz. İsa'nın Doğduğu Mevsim
31.12.2014 11796 Okunma
1 Yorum 01.01.2015 11:03
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 11739 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
Kuran’da Kalp
29.05.2010 11666 Okunma
1 Yorum 19.02.2012 11:49
Mete Firidin
Kuran’da Yağış Kelimeleri
29.11.2013 11321 Okunma
8 Yorum 01.12.2013 18:50
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11264 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Musa Ve Firavun Zamanı
31.03.2015 11166 Okunma
Mete Firidin
Fecrin Beyaz ve Karanlık İpliği
29.06.2015 11157 Okunma
2 Yorum 02.07.2015 10:06
Mete Firidin
İrimu (İrem Şehri)
21.10.2012 11111 Okunma
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11084 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Ad Kavmi Atlantis Ay
7.03.2011 11023 Okunma
Mete Firidin
Nur Suresi 35. Ayet Yenilenmiş Makale
14.07.2012 10957 Okunma
2 Yorum 03.08.2012 18:57
Mete Firidin
Subhân'Allah
23.11.2014 10908 Okunma
2 Yorum 29.11.2014 17:01
Mete Firidin
Meryem Suresi 26. Ayet
23.02.2011 10847 Okunma
Mete Firidin
Müslüman
19.12.2013 10691 Okunma
13 Yorum 21.12.2013 10:35
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 10640 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Felek, Hunnes, Kunnes
6.03.2012 10630 Okunma
Mete Firidin
Küsküt
10.07.2016 10549 Okunma
2 Yorum 25.11.2017 15:40
Mete Firidin
Ebabil ve UFO
25.06.2013 10375 Okunma