SİYON MEKKE Mİ?
Bilindiği gibi Siyon dağı Yahudi ve Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen Kudüs'de bulunan bir tepedir. Ziyaret edilen kutsal bir yerdir. Kudüs'deki tepeye sonradan bu ad verilmiştir. Çünkü İsrail(Yakup)oğulları Hz. Musa'dan sonra Kudüs şehrine sahip olup, orada yaşamaya başlamışlardır. Daha önceki Bekke ve Mekke yazımda Bakka vadisinin Bekke vadisi olduğunu açıklamıştım. Hz Yakup’un diğer isminin İsrail olduğunu biliyoruz. Kuran'da İsra suresinde bahsedilen ve Mescidi Haram ve Mescidi Aksa arasında gece yürüyüşü (isra) yaptırılanda Hz. Yakup dur.
Aşağıda Tevrat'tan alıntıdan da anlaşılacağı gibi Siyon'da Allah'ın evi bulunduğu ve buraya ziyaretler yapıldığını anlıyoruz. Orada Allah'a hamd (övgü) yapılmaktadır (Allahümme lebbeyk lebbeyke la şerike leke lebbeyk innel hamde vennigmete leke vel mülk la serike lek).
Mezmurlar 84: Ey Her Şeye Egemen RAB,
Ne kadar severim konutunu!
2 Canım senin avlularını özlüyor,
İçim çekiyor,
Yüreğim, bütün varlığım
Sana, yaşayan Tanrıya sevinçle haykırıyor.
3 Kuşlar bile bir yuva,
Kırlangıç, yavrularını koyacak bir yer buldu
Senin sunaklarının yanında,
Ey Her Şeye Egemen RAB, Kralım ve Tanrım!
4 Ne mutlu senin evinde oturanlara,
Seni sürekli överler! |iSela
5 Ne mutlu gücünü senden alan insana!
Aklı hep Siyonu ziyaret etmekte.
6 Baka Vadisinden geçerken,
Pınar başına çevirirler orayı,
İlk yağmurlar orayı berekete boğar.
7 Gittikçe güçlenir,
Siyonda Tanrının huzuruna çıkarlar.
8 Ya RAB, Her Şeye Egemen Tanrı, duamı dinle,
Kulak ver, ey Yakupun Tanrısı! |iSela
9 Ey Tanrı, kalkanımıza bak,
Meshettiğin krala lütfet!
10 Senin avlularında bir gün,
Başka yerdeki bin günden iyidir;
Kötülerin çadırında yaşamaktansa,
Tanrımın evinin eşiğinde durmayı yeğlerim.
11 Çünkü RAB Tanrı bir güneş, bir kalkandır.
Lütuf ve yücelik sağlar;
Dürüstçe yaşayanlardan hiçbir iyiliği esirgemez.
12 Ey Her Şeye Egemen RAB,
Ne mutlu sana güvenen insana!
Ayrıca Tevrat ve İncil’de ki başka diğer bölümlere baktığımızda benzer bir durum görüyoruz.
Mez.74: 2 Anımsa geçmişte sahiplendiğin topluluğu, Kendi halkın olsun diye kurtardığın oymağı Ve üzerine konut kurduğun Siyon Dağı'nı.
Mez.78: 68 Ancak Yahuda oymağını, Sevdiği Siyon Dağı'nı seçti
Mik.4: 2 Birçok ulus gelecek, "Haydi, RAB'bin Dağı'na, Yakup'un Tanrısı'nın Tapınağı'na çıkalım" diyecekler, "O bize kendi yolunu öğretsin, Biz de O'nun yolundan gidelim. Çünkü yasa Siyon'dan, RAB'bin sözü Yeruşalim'den çıkacak."
Yukarıdaki bölümlerden de anlaşıldığı gibi Yakup’un tanrısının tapınağından ve evinden bahsedilmektedir. Halbuki Hz. Yakup Kudüs'ü ziyaret etmiş fakat orada bir tapınak kurmamıştır. Hatta orada sosyal anlamda yaşamamıştır. Tevrat tan bedevi bir hayat yaşadığını anlıyoruz.
solda Siyon yıldızı ve piramidin tepesinde "Rabbin bakan gözü", sağda resimde ise Hindu heksagamı görülmektedir.
Hepimiz biliyoruz: Yahudi dini ulusal bir dindir? Fakat birçok ulusunda Siyon a geleceğinden bahsediyor. Yani bütün uluslara açık bir yer bu da bize Müslümanların haccını hatırlatıyor.
Yeruşalim şehri konusunda da Yahudi ve Hıristiyanların kafaları karışmış durumdadır. Burada bahsedilen Selam şehri de yine mescidi haram civarıdır. Çünkü biliyoruz ki Kabe civarında kan dökülmez, kavga edilmez. Yani burası “selam” yani barış yani şalom şehridir.
Hepimiz biliyoruz ki Rabbin yasası, yani Kuran Mekke den çıkmıştır.
Yine Ehli Kitabın kafasının karışıklığını aşağıdaki bölümden de anlıyoruz. Tevrat ta birçok yerde Hz. Hacer in Mekke de ki Bekke vadisine bırakıldığını okuyoruz. Fakat İncil'deki şu bölümde tezat olarak Hz. Hacer hakkında "Arabistan da ki Sina dağındadır" diye bahsedilmektedir.
Gal.4: 24 Burada bir benzetme vardır. Bu kadınlar iki antlaşmayı simgelemektedir. Biri Sina Dağı'ndandır, köle olacak çocuklar doğurur. Bu Hacer'dir.
Gal.4: 25 Hacer, Arabistan'daki Sina Dağı'nı simgeler. Şimdiki Yeruşalim'in karşılığıdır. Çünkü çocuklarıyla birlikte kölelik etmektedir.
İncil'de ki bir bölümde Hacerül Esvedi anımsatan bir bölümde aşağıda verilmiştir.
1.Pe.2: 6 Çünkü Kutsal Yazı'da şöyle deniyor: "İşte, Siyon'a* bir taş, seçkin, değerli bir köşe taşı koyuyorum. O'na iman eden hiç utandırılmayacak."
Hz. İbrahim’e Allah tarafından vaad edilmiş topraklar bugün zaten Hz. İbrahim’in milletine aittir. Yani Müslümanlara aittir. Hz İsmail de Hz. İbrahim’in oğludur.
Siyon benzeri kutsal dağ sadece Yahudi ve Hıristiyanlar da yoktur.
Altay Türklerin'de (Meru ve Si-yoni dağı), Amerikan Kızılderililerin de, Hindular da , vs…da vardır. Bu da Tanrının evinin olduğu kutsal dağ mitolojisinin kaynağının ortak bir geçmişe dayandığını göstermektedir. İşte bu ortak geçmişin özünde Dünyanın en eski mabedi olan Kabe vardır.
Burada ayrıca Siyon yıldızı veya Davud yıldızı olarak bilinen şekilden de bahsetmek gerekir. Bu yıldız iç içe geçmiş iki üçgenden meydana gelmiştir. Yani altı köşesi vardır. Bu şekil kutsal yer olan Siyon’u simgelemektedir.
Yine Yahudi inancına göre Tetrakrammaton olarak bilinen YHWH(Yahveh) tanrının isminin dörtlü kısa yazılımının hegzagramla ifade edildiği kesinlik kazanmaktadır. Talmud’ta verilen bilgilere göre, kötü ruhları kontrol etmek amacıyla Kral Süleyman’a verilen sihirli yüzük üzerinde Tanrı’nın en kutsal ismi olan YHVH isminin (Tetrakrammaton) tek tek işlenmiş olduğu ifade edilir. Masonlar, Yahudiler ve hatta Mimar Sinan tarafın dan da önem verilen bir şekildir. Siyon yıldızı yine bir çok kadim halklar tarafından bilinmektedir. Hatta Göktürk alfabe'sinin bir harfidir.
Bekke’nin etrafı dağlarla çevrilidir. Tam göbeğinde de Kabe bulunmaktadır. Bu altı köşe Bekke’nin etrafındaki dağları merkezide Kabe’yi simgelemektedir.
Kısacası Amerikan dolarında bulunan Masonik simge olarak bilinen üçgen ve Rabbın bakan gözü aslında Kabe'yi simgelemektedir.