Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011
89787 Okunma, 7 Yorum

Kur'ân'da 114 sûreden 29'u nun, kaf, sâd, yâsîn, tâhâ, tâsîn, tâsîn mîm, elif lâm mîm, elif lâm râ, elif lâm mîm râ, elif lâm mîm sâd, hâmîm, hâmîm ayın sîn kâf, kef hâ yâ ayn sâd harfleriyle başlamaktadır. İşte bu harflere hurufu mukatta'a (kesik harfler) denilmektedir.

Bu sûreler den üç tanesi bir; on tanesi iki; onüç tanesi üç; iki  tanesi dört ve  bir  tanesi de beş mukatta harfiyle başlamaktadır.

 

Arapçada 29 harf vardır. 14 şemsi ve 14 kameri harf vardır. Arapça da kelimeler genellikle 3 harften oluşmuştur. Daha az olarak 2 harften, nadiren 4 harften, çok nadiren 5 harften oluşur.

Kuranda başında hurufu mukatta bulunan 29 sürenin başında bulunan harf gurupları şunlardır:

 

1. Nun

2. Kaf:

3. Sad:

4. Ya, sin.

5. Ta, sin.

6. Ta, ha.

7. Ha, mim

8. Ta, sin, mim.

9. Elif, lam, ra.

10. Elif, lam, mim.

11. Elif, lam. mim, ra.

12. Elif, lam, mim, sad.

13. Ha, mim 1.ayet. Ayn, sin, kaf 2.ayet.

14.Kef, ha, ya, ayn, sad.

 

Bu grupları oluşturan harfler ise şunlardır:

1. NUN

2. KAF

3. SAD

4. YA

5. SİN

6. TA

7. HA

8. MİM

9. ELİF

10. LAM

11. RA

12. AYN

13. KEF

14. HE

 

Bunlardan 6 tanesi şemsi ve 8 tanesi kameridir.

Hurufu mukatta için öncelerden beri çok farklı yorumlar yapılmıştır.

Birinci görüş bunların bilinemez olduğudur.

İkinci görüşe göre, Allah’ın kitabında insanların anlayamayacakları şeylerin bulunması doğru olmaz. Çünkü Allah Teala Kur’ân-ı Kerim’i okunup anlaşılması ve amel edilmesi/uygulanması için göndermiştir. Bu sebeple de onda, anlaşılmaz hiçbir ayet bulunamaz. Bu görüşte olanlar, Hurûfu Mukatta’yı tefsir etmeye çalışmışlardır.

Bunları şöyle özetleyebiliriz:

1. Bu harfler, Allah Teala’nın isimlerinde yer alan harflerdendir. Nitekim Resûlüllah’ın (s.a.v.), “Kâf Hâ Yâ Ayn, Sâd, Hâ Mîm Ayn Sîn Kâf” diye dua ettiği rivayet edilir.

2. Bu harfler, başlarında bulundukları sûrelerin isimleridir. Zira bazı şeyleri harflerle adlandırmak, Arapların âdetlerindendir. Mesela Hârise b. Lâm et-Tâî’nin babasına “Lâm” derlerdi. Aynı şekilde bakır’a “sad”, para’ya “ayn”, bulut’a “ğayn”, balığa “nûn”, dağa da “kaf” denmiştir.

Kısa kesmek ve kısaltma yoludur ki şairin "O kadına dur dedim. O dedi ki kaaf" mısraında olduğu gibi (vekaftü = durdum) kelimesinden kef harfiyle yetinmesi.

3. Çeşitli sûrelerin başlarında yer alan bu harfler, on dört değişik şekle sahiptir ve bütün harflerin aslını teşkil eder. Kur’ân-ı Kerim bu harflerle te’lif olunmuştur. Kur’an bu harfleri zikretmekle, mucize olduğuna işaret etmektedir. Yani Kur’an’ın cümleleri, ibareleri herkesin bildiği bu basit harflerden meydana gelmektedir. Öyleyse uğraşın bakalım, sizler de elinizden gelen bu imkanı kullanarak benzerini getirmeye çalışın. Siz meydana getiremediğinize göre Kur’an mucizedir demek istemektedir.

4. Bazılarına göre bu harflerin her biri Allah’ın fiilî sıfatlarına delalet eder. Elif Allah’ın nimetlerine (a’lâsına-en yücesine), Lâm lûtfuna, Mîm mecdine (yüceliğine) işaret etmektedir.

5. Kimilerine göre Elif Allah’tan, Lâm Cebrail’den, Mîm Muhammed’den kinayedir.

6. Bir kısmına göre de bu harfler, bir sözün bitip bir sözün başlangıcını gösterir. Araplarda bir söz bitip yeni bir söz başladığında dikkati çekmek için yeni sözün başına böyle harfler getirme geleneği vardır.(6)
 

 

Huruf-u mukatta ile muhataplara şu mesaj verilmektedir: Kurân-ı Kerîm, Arapların konuşmalarında kullandıkları bu hece harflerinden oluşan kelimelerden meydana gelmektedir. Kur'ân bu kelimeleri kullanarak öyle bir ifade uslûbu ortaya koymuştur ki beşerin bunun gibisini ortaya koyması mümkün değildir. Oysa Araplar da konuşmalarında aynı hammaddeyi kullanıyorlar. Eğer bu Kur'ân Allah tarafından indirilmemiş olsaydı, onlar da Kur'ân'ın fesahatine denk bir fesahat tuttururlardı.

Bu görüşü ileri sürenler, görüşlerine gerekçe olarak da şunu söylerler: Bu harflerle başlayan sûreler yirmidokuz âdet olup hece harflerinin sayısı da yirmidokuzdur. Ayrıca her harf grubundan biri huruf-u mukattaa içerisinde Kur'ân'da zikredilmiştir.

Arap dilinde kelimelerin harf sayısı ile de Hurûf-u Mukattaanın bir ilişkisi vardır. Şöyle ki; Arap dilinde kelimeler ya bir, ya iki, ya üç, ya dört, ya da beş harften oluşmaktadır. Arapça'da beş harften fazla harften oluşan kelime yoktur. Hurûf-u Mukattaa da birden başlamak üzere beş harfe kadar bir arada zikredilmiştir.

c- Uyarı harfleri olduklarını söyleyenlerin görüşü:

Bu görüşü ileri sürenler, şöyle derler: Cahiliyye Arapları da kasidelerinde birtakım tenbih (uyarı) edatlarıyla başlar, böylece muhatabın dikkatini kendi sözlerine çekmek isterlerdi. Kur'ân-ı Kerîm, onları kullandığı uyarı harflerinden farklı olarak bu harfleri kullanmıştır. Çünkü bu harfleri kullanmaktan maksat, muhatabın dikkatini çekmektir. O halde farklı harflerin kullanılması, bu görevi daha mükemmel bir şekilde yerine getirecekti ve Kur'ân da bunu yaptı.

Arapça semitik dil grubundandır(ibranice,aramice,ugaritce,kenanca). Arap alfabesi kökeni Proto-Sinaitik alfabeye dayanır. İbrani alfabesi de aynı Proto-Sinaitik kökene dayanır. Aslında Yunan ve Roma alfabesi de Proto-Sinaitik kökene dayanır. Onlarda alfabelerini Fenikelilerden almışlardır.

Proto-Sinaitik alfabe ise Mısır hiyegroglif ve Sümer hece yazım sistemlerinin bir sentezidir. Bu sentez sonucu ilk gerçek alfabe sistemi doğmuştur.

Proto-Sinaitik alfabede her harfin birçok kelime karşılığı vardır. Aşağıdaki tabloda bunu görebilirsiniz.

 

Yaptığım araştırma sonucu Kuranda bulunan 14 hurufu mukatta harfi yukarıdaki tabloda mevcuttur. Bu harfler özellikle Batılılar tarafından araştırılmıştır. Çünkü Proto-Sinaitik alfabe Hz. Musa’ya verilen Tevrat’ın  orijinal alfabesidir. Bu nedenle bunu araştıran birçok bilimsel merkezler vardır. Araplar ve İbraniler tamamen akrabadır. Genetik araştırmalar bunun kesin olduğunu ispatlamıştır. Dil açısından ise aralarındaki fark Rizeliler ve Konyalılar arasındaki farktan fazla değildir. Hz. Musa zamanında ise hemen hemen aynıdır. Bu nedenle Eski Tevrat araştırmaları Arap dili için bir kaynak olarak kullanılabilir.

Aşağıda Kuran'da bulunan Hurufu Mukatta harflerinin Proto-Sinaitik alfabedeki geldiği anlamlarını bulabildiğim kadar verdim.

Elif: Güçlü, iktidar sahibi, lider, şef, ilk, evcilleştirme.

Lam: Çoban. öğretmek, gütmek, yönlendirmek, bağlamak, otorite.

Mim: Sıvı. Su, deniz,  dalga, bilinmeyen, çok güçlü, aziz, Şuur, korkulan, kim, ne nasıl, niçin gibi sorular, aktarmak.

Ha: Dizi, duvar, dışarısı, ayırmak, sıra, farklı, korumak.

Ta,Te: içermek. kapsamak,  muhafaza etmek, iyi, tekerlek, hareket, iz, belirti, yeni başlangıç, çevrili olmak.

Ya: El-kol, iş, fırlatmak, yapmak, elin fonksiyonları.

Kef: El, avuç, açmak, müsaade etmek, terbiye etmek, eğmek, benzer, bastırmak, durdurmak, engellemek.

Nun: Tohum, balık, devamlılık, idame, nesil, mirasçı, hayat, büyük balık, balina,

Sin, Şın: Kesici ön iki diş, diken gasp, korumak, çekince, engel, keskin, yemek, tüketmek, delici, tekrar, uyarı, görüş, Ay, Güneş.

Sad: Beklemek, takip, pusu, tuzak, avlamak, taraf olmak, yan yatmak.

Ayn: Göz, izlemek, bilmek, gölge.

Gaf: Devrim, bir tarafa, toplanma, deveran, zaman, maymun, ense, yenilenme.

Ra: Adam, kişi, kafa, ilk, en üst, başlangıç, başkan.

Proto-Sinaitikden Fenike alfabesine geçişte ifade ettiği anlamların bazısında değişiklik olmuştur. Cim harfi fırlatma çubuğu anlamında iken Fenikelilerde deve anlamına gelmiştir. D harfi balık iken kapı anlamını almıştır. He tören den pencereye değişmiştir. Nun yılan dan balık anlamına değişmiştir. Şın güneş anlamından diş anlamına kaymıştır.

Hurufu mukatta neden 14 sessiz harf  içermektedir? Belki de bunun nedeni Sümer hece yazısının 14 ünsüz içermesi olabilir (b, d, g, h, k, l, m, n, p, r, s, s, t, z).

Çünkü bu insanlar Hz. İbrahimin torunlarıdır. Hz. İbrahim de M.Ö.3000 lerde yaşadığına göre ve yazılı sayfaları (kitap) olduğuna göre bu sessiz harfler Onun sayfalarını oluşturan sessiz harfler de olabilir. Hatta Çivi yazısında ilk alfabetik şekli kullanan kişi de Hz. İbrahim olmuş olabilir.

Bu bilgilerden sonra Bakara suresinin başında da bulunan elif,lam,mim in anlamını  açıklamaya çalışalım!

Bir çok kombinasyon mevcut fakat birkaç tanesini örnek olarak ele alalım:

Elif    lam  mim

Güçlü önder kim? : Allah!

 

Elif lam   mim

Kuvvetli eğitici ne?: Kuran!

 

Eliflam ilah demektir.  Mim ile ilah kim? Allah!

Lam çoban, yönlendiricidir. Mim ile yönlendirici, güdücü, hidayet eden kim? Ne? :Allah, Kuran.

 

Kombinasyonlar ile oluşturabileceğini soruların cevabını bu surede bulabilirsiniz.

 

Diğer bir örnek Kalem suresi

Nun:  Tohum, hayat ,devamlılık, nesil, balık, balina.

 Bismillahirrahmanirrahim.
1. Nûn. Kaleme ve (kalem tutanların) yazdıklarına and olsun ki,
2. Sen -Rabbinin nimeti sayesinde- mecnun değilsin.
3. Hiç şüphesiz senin için bitip tükenmeyen bir mükâfat vardır.
4. Ve sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.
5. (Sen de) göreceksin, onlar da görecekler.

Yukarıdan da anlaşılacağı gibi ayetlerin devamlılık bildirdiği anlaşılır. Surenin diğer ayetlerinde bahçe sahiplerinden ve balık sahibi Hz. Yunustan da bahsedilir.

Ya sin: İş, görev; uyarı.

Bismillahirrahmanirrahim.

 1. Yâ Sîn.1, 2, 3, 4. : (Ey Muhammed!) Hikmet dolu Kur’an’a andolsun ki sen elbette dosdoğru bir yol üzere (peygamber) gönderilenlerdensin.

5,6. : Kur’an, ataları uyarılmamış, bu yüzden de gaflet içinde olan bir kavmi uyarman için mutlak güç sahibi, çok merhametli Allah tarafından indirilmiştir.

Sad: Taraf olmak , pusuda beklemek.

Bismillahirrahmanirrahim

1. Sâd.1 O şanlı, şerefli Kur’an’a andolsun (ki o, Allah sözüdür).2.Fakat inkar edenler bir büyüklenme ve ayrılık içindedirler.

3. Biz onlardan önce nice nesilleri helak ettik. Onlar da feryat ettiler, ama artık kurtuluş zamanı değildi.

Elif lam ra: Güçlü eğitici kişi.

Yunus, Hud, Yusuf, İbrahim, Hicr sürelerinin başında yer alıyor. Yunus peygamberdir. Hud peygamberdir.Yusuf peygamberdir. İbrahim peygamberdir. Hicr suresinde diğer insanları anlatım vardır. Hurufu mukatta içeren diğer surelerde de benzer bulgular saptayabilirsiniz. Fakat bunu yapabilmek için Kuran Arapçası bilmek gereklidir. Kelimelerinin kökenine inmek gerekebilir. Kısacası hurufu mukkata mucizesini linguistik ve dil köken açısından da incelemek ve değerlendirmek gerekir.

 

 


YorumcuYorum
msezai
29.07.2017
12:08

                     Hurufu Mukatta:Müteşabihat dandır.Müteşabih ayetlerin anlamını Allah cc.dan başkasının bilemiyeceğini,bizzat Allah cc.bildirmektadir.(3/7)Bu itibarla bu ayetlere kişinin  mana vermeye kalkmak:Kişinin cehaletine delalet eder.Resulullah sav.böyle bir işe yeltenmemişken:Başaka  bir kişinin  yeltenmesini ,ne derece doğru olur. 

                      Allah cc.buyuruyorki:İlimde rusuh sabi, kimseler:"Bunun ilmi rabbimizin katındadır"derler.(3/7)

                      Akıllı bir adam bu gibi konularla zaman ve enerjisini boşa harcamış olur.   

Mete Firidin
05.08.2017
23:10
O ki sana o kitabın indirdi. O kitabın anası olan kesin anlamlı ayetler ondandır. Diğerleri de benzer fakat farklı anlamlar içerenlerdir. Ki kalplerinde saptırma meyli olan kimselere gelince; fitne çıkarmak ve kendilerine göre yorumlamak için onların benzeşen fakat farklı anlamlı olanlarına uyarlar. Ve onların yorumunu ancak Allah ve bilimde derinleşmiş olanlar bilir. Onlar derler ki:  “Ona inandık, hepsi Rabb’imizin katındandır”. Ve loblar sahiplerinden başkası iyice düşünüp akıl edemez.  
cavitalperen
01.02.2020
20:50
Ramazan demirin bu konudaki görüşlerini okudunuzmu? 
Mete Firidin
01.02.2020
21:18
Hayır!
cavitalperen
08.02.2020
21:20

https://m.youtube.com/watch?v=osLn2wRRoW4

Ve tuva vadisi sitesi hakkındaki görüşleriniz..inceleyip yazarsanız..sizin değerlendirmeniz benim için onemli 

Mete Firidin
10.02.2020
02:59

Tuva kat kat demektir. Arafattır.


Rehavet
25.03.2020
18:55
uzun süredir araştırıyordum aynı noktaya geldim. her bir harf bir kavramı da temsil ediyor. ayrıca vav harfi de sanırım bu harflerden biri.




Çok Okunan Makaleler
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 118703 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 110871 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 107738 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 89787 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Hz. İbrahim Ne Zaman Yaşadı?
28.02.2011 84765 Okunma
4 Yorum 25.03.2020 18:59
Mete Firidin
Estetik Ameliyat ve Nisa Suresi 119. Ayet
3.10.2014 75481 Okunma
1 Yorum 03.10.2014 20:39
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 71745 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 67145 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 63877 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 53911 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Hz. Lut’un Kızları
7.06.2011 39379 Okunma
4 Yorum 01.02.2020 21:22
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 38210 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 35311 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Lâ mevcûde illâ Hû???
18.12.2010 34364 Okunma
1 Yorum 25.12.2010 15:11
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33735 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
Kabe Kavseyni Ev Edna
15.06.2012 32363 Okunma
1 Yorum 22.05.2018 01:32
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 31642 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30672 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 30210 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 29474 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 28956 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 28406 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Allah Celle Celalühü Ne Demektir?
30.11.2014 27673 Okunma
1 Yorum 01.12.2014 08:16
Mete Firidin
Kevkeb
10.08.2011 26983 Okunma
1 Yorum 28.08.2012 12:03
Mete Firidin
Hz. İbrahim’in Atası ve Nemrut
19.04.2015 26751 Okunma
1 Yorum 20.04.2015 20:48
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 26699 Okunma
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25656 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Kuran’da Namaz Vakitleri
28.12.2014 25203 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yunus ve Ambergris
12.12.2012 24813 Okunma
2 Yorum 13.12.2012 13:23
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 24582 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Kuran'da Tecavüzün Cezası
18.02.2015 23934 Okunma
2 Yorum 21.02.2015 17:19
Mete Firidin
Hz. İsa’nın Doğum Günü
2.01.2015 23525 Okunma
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 23145 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
İmhotep Hz.Yusuf mu?
27.10.2011 22216 Okunma
3 Yorum 05.11.2019 07:59
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 21767 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Mete Firidin
Yecüc ve Mecüc
27.02.2010 21222 Okunma
2 Yorum 10.06.2010 15:12
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 21040 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 20884 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Hz. İbrahim ve Lisan
23.04.2015 20059 Okunma
1 Yorum 24.04.2015 09:49
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 19793 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Ruh ve Ruhun Üflenmesi
11.04.2013 19655 Okunma
8 Yorum 14.04.2013 13:43
Mete Firidin
Fecr ve İmsak
18.07.2013 19223 Okunma
10 Yorum 20.07.2013 22:19
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 18892 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 18585 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18484 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 18368 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
Bakara 58. Ayet Ve Hititler
17.01.2011 17808 Okunma
Mete Firidin
Hacc Suresi 15. Ayet Ve Deist
23.10.2014 17605 Okunma
Mete Firidin
Hz. Meryem Hermafrodit mi?
12.11.2014 17506 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:06
Mete Firidin
Hz.İsa’nın Büyüdüğü Yer
8.07.2014 16692 Okunma
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 16505 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16465 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 16053 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 15432 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Zülkarneyn'in Doğu Seferi
3.06.2012 15139 Okunma
12 Yorum 19.06.2012 10:13
Mete Firidin
Kutsal Yaşam Ağacı
21.12.2011 15055 Okunma
6 Yorum 25.12.2011 16:12
Mete Firidin
İnşallah ne demek?
6.06.2015 14827 Okunma
1 Yorum 14.07.2019 09:13
Mete Firidin
Ayete Göre Kutuplarda Namaz
25.01.2015 14538 Okunma
3 Yorum 16.01.2019 16:40
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14524 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Siyon Mekke mi?
4.03.2011 14466 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 14347 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Mete Firidin
Necm ve İdbar
3.10.2013 14254 Okunma
8 Yorum 09.10.2013 16:19
Mete Firidin
Hz. Musa’nın Kanatları
28.01.2012 14240 Okunma
2 Yorum 19.02.2012 08:24
Mete Firidin
Allah’ın İki Eli
5.12.2013 14145 Okunma
8 Yorum 12.12.2013 07:13
Mete Firidin
Musa Peygamberi Evlat Edinen Firavun
13.04.2015 14019 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13967 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Hamr ve Humr
12.04.2012 13800 Okunma
14 Yorum 02.05.2012 15:51
Mete Firidin
Kuran'dan Hz. İsa ve Meryem Hakkında
29.05.2017 13700 Okunma
Mete Firidin
İki Doğu Ve İki Batı
19.03.2015 13695 Okunma
3 Yorum 22.03.2015 22:01
Mete Firidin
Kıyamet Suresi 16. Ayet ve Hadisler
22.03.2015 13499 Okunma
1 Yorum 22.03.2015 21:54
Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013 13414 Okunma
6 Yorum 24.11.2013 19:02
Mete Firidin
Şeytan
3.07.2016 13370 Okunma
2 Yorum 04.07.2016 20:17
Mete Firidin
Harut ve Marut
6.02.2012 13114 Okunma
8 Yorum 08.02.2012 19:35
Mete Firidin
Meteorit (Asteroid) Yağmuru
25.08.2013 12898 Okunma
11 Yorum 27.08.2013 15:07
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12896 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
El Hadid ve Besmele
13.01.2013 12848 Okunma
4 Yorum 17.01.2013 08:36
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Fuhuş
21.07.2015 12817 Okunma
3 Yorum 15.12.2018 16:41
Mete Firidin
Harun’un Kız Kardeşi Miryem
1.09.2013 12722 Okunma
4 Yorum 11.09.2013 07:57
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 12661 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Neden Buzağıya Taptılar ?
16.03.2011 12638 Okunma
1 Yorum 18.03.2011 09:21
Mete Firidin
Bilqıst
23.04.2014 12343 Okunma
13 Yorum 26.04.2014 14:44
Mete Firidin
Kur'an İncil ve Tevratı Onaylar mı?
11.07.2011 12303 Okunma
1 Yorum 23.07.2011 17:45
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 12259 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 12091 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
Hz. İsa'nın Doğduğu Mevsim
31.12.2014 12051 Okunma
1 Yorum 01.01.2015 11:03
Mete Firidin
Kuran’da Kalp
29.05.2010 12022 Okunma
1 Yorum 19.02.2012 11:49
Mete Firidin
Ad Kavmi Atlantis Ay
7.03.2011 11708 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Yağış Kelimeleri
29.11.2013 11596 Okunma
8 Yorum 01.12.2013 18:50
Mete Firidin
Musa Ve Firavun Zamanı
31.03.2015 11513 Okunma
Mete Firidin
İrimu (İrem Şehri)
21.10.2012 11500 Okunma
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11496 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Fecrin Beyaz ve Karanlık İpliği
29.06.2015 11424 Okunma
2 Yorum 02.07.2015 10:06
Mete Firidin
Subhân'Allah
23.11.2014 11336 Okunma
2 Yorum 29.11.2014 17:01
Mete Firidin
Nur Suresi 35. Ayet Yenilenmiş Makale
14.07.2012 11176 Okunma
2 Yorum 03.08.2012 18:57
Mete Firidin
Meryem Suresi 26. Ayet
23.02.2011 11047 Okunma
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 10917 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Müslüman
19.12.2013 10888 Okunma
13 Yorum 21.12.2013 10:35
Mete Firidin
Felek, Hunnes, Kunnes
6.03.2012 10874 Okunma
Mete Firidin
Ebabil ve UFO
25.06.2013 10766 Okunma
Mete Firidin
Küsküt
10.07.2016 10758 Okunma
2 Yorum 25.11.2017 15:40


© 2024 - Akevler