Musa Peygamberi Evlat Edinen Firavun
Daha önceki makalelerde Hz. Musa ve İsrailoğullarının göç etmesini engellemek isteyen, sonunda da denizde boğulan firavunun Sobekhotep VIII olduğunu iddia etmiştim. Bu iddiayı bilimsel ve tarihi bilgilere dayanarak yapmıştım. Oysa Musa peygamberin hayatında en azından bir tane daha firavun (kral) vardır. O da Musa peygamberi evlat edinip sarayında büyüten firavundur.
Taha 39:
أَنِ اقْذِفِيهِ فِي التَّابُوتِ فَاقْذِفِيهِ فِي الْيَمِّ فَلْيُلْقِهِ الْيَمُّ بِالسَّاحِلِ يَأْخُذْهُ عَدُوٌّ لِي وَعَدُوٌّ لَهُ وَأَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِنِّي وَلِتُصْنَعَ عَلَى عَيْنِي (39)
«Onu (Musa’yı) tabut içine bırak, onu da akıntıya bırak. Akıntı da onu sahile sergilesin. Onu hem bana düşman, hem ona düşman olan biri alsın.» Bir de benim gözetimim altında yetiştirilmen için, üzerine katımdan bir sevgi sergiledim.
Ayette “Onu hem bana düşman, hem ona düşman olan biri alsın” denmektedir. Bu ayetten “ona düşman” tanımı ile Musa’ya ve İsrailoğullarına düşman olan bir kişi anlaşılmaktadır. Tarihi bilgilerimiz bu düşmanlığın M.Ö. 1800’ler de başladığını düşündürmektedir. Çünkü Hiksosların Mısıra gelmeye başladığı tarih bu tarihten sonradır. Fakat bu tarih den sonra yaşamış birçok Mısır kralı vardır. Fakat ayette “bana da düşman” tanımlaması bu kralın Yaratıcı Tanrıya da düşman olduğunu göstermektedir.
Eski Tarihçiler den Artapanus Musa zamanında yaşayan kralın(firavunun) Khaneferre Sobekhotep IV olduğunu öne sürmüştür. Sobekhotep IV’ün M.Ö. 1658- 1648’yıllarında hükümdar olduğu tahmin edilmektedir. Oysa tahmin ettiğimiz ve denizde boğulan firavun ise Sobekhotep VIII’ dir. Sobekhotep VIII ise M.Ö. 1646- 1629 yıllarında hüküm sürmüştür. Bütün bulgular boğulan firavunun Sobekhotep VIII olduğunu düşündürmektedir. Öyleyse “Musa Mısırdan çıktığında seksen yaşındaydı” sözü doğru kabul edilirse. Musa’nın doğum tarihi M.Ö.1709 civarında olmalıdır.
M.Ö. 1700’lerde krallık yapmış ve Tanrıya düşman bir hükümdar var mıdır?
Bu soruya cevap olacak bir hükümdar vardır. Bu hükümdarın adı ise Haankhef dir. Haankhef orta sınıf bir askeri aileden gelmiş ve hükümdarlığı gasp etmiş bir kraldır. M.Ö. 1700’lerde Teb şehrinde hükümdar olmuştur. Kendini daima “Tanrının babası” olarak adlandırmıştır. Haankhef’in üç oğlu vardır. Bunlar Neferhotep I, Sihathor, ve Sobekhotep IV’ dür. Haankhef daima “Tanrının babası” sıfatı ile kayıtlara geçmişken, karısı Kemi ise daima “kralların annesi” olarak anılmıştır. Bu bulgu bana Taha suresi 39. Ayetteki “ Bana da düşman, ona da düşman” tanımlamasını düşündürmektedir.
Şuara 18:
قَالَ أَلَمْ نُرَبِّكَ فِينَا وَلِيدًا وَلَبِثْتَ فِينَا مِنْ عُمُرِكَ سِنِينَ (18)
Firavun dedi ki: «Biz seni çocukken yanımıza alarak büyütmedik mi? Ömrünün birçok yılını aramızda geçirmedin mi?»[18].
Bu ayette suda boğulacak olan Sobekhotep VIII Musa’ya hitap etmektedir. Bu hitaptan Sobekhotep VIII’in Haankhef’in ailesinin devamı (torunu) olduğunu düşündürmektedir. Aslında Haankhef’in üç oğlundan Neferhotep I ve Sobekhotep IV’ün hükümdarlıkları çok iyi bilinmektedir. Oldukça güçlü iktidarlardır. Sobekhotep IV zamanında oldukça aktif bina ve kanal çalışmaları yapılmıştır. Sobekhotep IV’ün Hiksos kralı Khyan (Karun?) ile sıkı bağlantısı olduğu da bilinmektedir. Fakat Haankhef’in diğer oğlu olan Sihathor hakkında pek bir bilgi yoktur. Bir yıldan az hükümdar olduğu ve erkenden öldüğü yazılmaktadır. Dikkat çekici bir durumdur. Çünkü Sihathor Mısır dilinde Hathor’un oğlu demektir. Hathor ise kutsal inek, buzağı tanrı demektir. Bu düşünce bana Taha suresi 88. Ayeti hatırlatmıştır.
Taha suresi 88. Ayet meali :
Bu adam, onlar için, böğürebilen bir buzağı heykeli icat etti. Bunun üzerine: İşte, dediler, bu, sizin de, Musa'nın da tanrısıdır. Fakat onu unuttu.
Buzağı Tanrı Hathor hem Mısırlıların hem de Hiksosların taptıkları bir tanrıdır. Samanyolu galaksisini ifade eder ve İnek şeklinde tasvir edilir.
Acaba Hükümdar Haankhef’in oğlu (evlatlığı) Sihathor Musa peygamber miydi?
Bence muhtemeldir.
Kısaca özetlemek gerekirse: Hz. Musa M.Ö. 1709’lar civarında doğmuş. Firavun Haankhef ve karısı Kemi tarafından evlatlık edinilmiştir. Diğer oğulları Neferhotep I ve Sobekhotep IV ile birlikte büyütülmüş başarılı bir prens olmuştur. Fakat bir adam öldürmesi ve İsrailoğullarından olması nedeni ile Mısır’dan kaçmak zorunda kalmıştır. Haankhef’in torunu Sobekhotep VIII zamanında Mısır’a peygamber olarak dönmüştür.
Doğrusunu Allah bilir.