Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015
11740 Okunma, 13 Yorum

İmhotepin Babası

 

Daha önce Hz. Yusuf’un Antik Mısır vezirlerinden İmhotep olduğunu yazmıştım. Fakat bütün kaynaklarda İmhotep’in babasının adının mimar olan Khanofer olduğu yazmaktadır. Annesinin adı ise Khereduankh'tir. Oysa bizim bildiğimiz Hz. Yusuf’un babası Hz. Yakub yani Hz. İsrail’dir. Yusuf küçük bir çocukken bulunup Mısır’da köle olarak satılmıştır.

Bu nasıl olabilir?

Bunu kavramak için özellikle Kuran’daki ayetleri iyi zikretmek gerekir. Aşağıda ilgili ayetler verilmektedir: Fakat öncesinde şu bilgiyi de vermek gerekir. Rab kelimesi Allah’ın sıfatlarından olduğu gibi insanlar için de kullanılır. Çünkü rab kelimesi terbiyeci, eğitici, usta, yetiştirici anlamlarına gelmektedir. Bunlardan dolayı baba anlamında da kullanılmaktadır.

 

Yusuf 23:
وَرَاوَدَتْهُ الَّتِي هُوَ فِي بَيْتِهَا عَنْ نَفْسِهِ وَغَلَّقَتِ الْأَبْوَابَ وَقَالَتْ هَيْتَ لَكَ قَالَ مَعَاذَ اللَّهِ إِنَّهُ
رَبِّي أَحْسَنَ مَثْوَايَ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الظَّالِمُونَ (23)

Evinde bulunduğu kadın onu kendine çağırdı, kapıları sıkı sıkı kapadı ve «gelsene» dedi. Yusuf: «Günah işlemekten Allah’a sığınırım, doğrusu benim rabbim; bana yerimde iyi davrandı. Şüphesiz zalimler iflah olmazlar.» dedi [23].

Görüldüğü gibi Yusuf burada “benim rabbim bana yerimde iyi davrandı” demektedir. Burada kast edilen kadının kocası olan adamdır.

 

Yusuf 24:

وَلَقَدْ هَمَّتْ بِهِ وَهَمَّ بِهَا لَوْلَا أَنْ رَأَى بُرْهَانَ رَبِّهِ كَذَلِكَ لِنَصْرِفَ عَنْهُ السُّوءَ وَالْفَحْشَاءَ إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُخْلَصِينَ (24)

Kadın Yusuf’a karşı istekli idi; rabbinden bir belirti görmeseydi Yusuf da onu arzulamıştı. İşte ondan kötülüğü ve fenalığı böylece engelledik. Doğrusu o bizim çok samimi kullarımızdandır [24].

 

Burada “rabbinden bir belirti” ise kadının kocasının geldiğine dair bir işarettir. Çünkü bir sonraki ayette kapının ardında kadının kocası ile karşılaşmışlardır. Bu algılama Allah tarafından bir lütuftur. Bu nedenle buradaki rab kelimesi hem Allah hem de kadının kocasını ifade ediyor olabilir.

 

 

Yusuf 41:

يَاصَاحِبَيِ السِّجْنِ أَمَّا أَحَدُكُمَا فَيَسْقِي رَبَّهُ خَمْرًا وَأَمَّا الْآخَرُ فَيُصْلَبُ فَتَأْكُلُ الطَّيْرُ مِنْ رَأْسِهِ قُضِيَ الْأَمْرُ الَّذِي فِيهِ تَسْتَفْتِيَانِ (41)

«Ey benim zindan arkadaşlarım! Biriniz rabbine yine şarap sunacak. Diğeri de asılacak, kuşlar başından yiyecekler. İşte öğrenmek istediğiniz iş böylece halloldu »[41].

 

Burada da görüldüğü gibi rab kelimesi usta, efendi, eğitici kişi, öğretici kişi anlamındadır.

 

 

Yusuf 42:

وَقَالَ لِلَّذِي ظَنَّ أَنَّهُ نَاجٍ مِنْهُمَا اذْكُرْنِي عِنْدَ رَبِّكَ فَأَنْسَاهُ الشَّيْطَانُ ذِكْرَ رَبِّهِ فَلَبِثَ فِي السِّجْنِ بِضْعَ سِنِينَ (42)

İkisinden, kurtulacağını sandığı kimseye Yusuf: «rabbinin yanında beni an» dedi. Ama şeytan Rabbine onu hatırlatmayı unutturdu ve Yusuf bu yüzden daha birkaç yıl hapiste kaldı [42].

 

Burada da görüldüğü gibi rab kelimesi usta, efendi, eğitici kişi, öğretici kişi anlamındadır.

 

 

Yusuf 50:

وَقَالَ الْمَلِكُ ائْتُونِي بِهِ فَلَمَّا جَاءَهُ الرَّسُولُ قَالَ ارْجِعْ إِلَى رَبِّكَ فَاسْأَلْهُ مَا بَالُ النِّسْوَةِ اللَّاتِي قَطَّعْنَ أَيْدِيَهُنَّ إِنَّ رَبِّي بِكَيْدِهِنَّ عَلِيمٌ (50)

Hükümdar: «Onu bana getirin» dedi. Yusuf’a elçi gelince, «Rabbine dön, kadınlar niçin ellerini kesmişlerdi bir sor; doğrusu Rabbim onların hilesini bilir» dedi [50].

 

Burada geçen “rabbine dön” sözündeki rab usta, efendi, eğitici kişi, öğretici kişi anlamındadır. Fakat “doğrusu rabbim” sözündeki rab ise Âlemlerin rabbi Allah’tır.

 

Dikkat edilmesi gereken diğer ayetler ise şunlardır:

 

 

Yusuf 21:

وَقَالَ الَّذِي اشْتَرَاهُ مِنْ مِصْرَ لِامْرَأَتِهِ أَكْرِمِي مَثْوَاهُ عَسَى أَنْ يَنْفَعَنَا أَوْ نَتَّخِذَهُ وَلَدًا وَكَذَلِكَ مَكَّنَّا لِيُوسُفَ فِي الْأَرْضِ وَلِنُعَلِّمَهُ مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ وَاللَّهُ غَالِبٌ عَلَى أَمْرِهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ (21)

Mısır’da onu satın alan kimse karısına: «Ona güzel bak ki, bize faydası olsun veya onu evlat ediniriz» dedi. Biz işte böylece Yusuf’u o yere yerleştirdik; ona, rüyaların nasıl yorumlanacağını öğrettik. Allah, işinde hakimdir, fakat insanların çoğu bunu bilmezler [21].

 

Burada açıkça anlaşılıyor ki onu satın alan kişi onu hem eğitmek hem de evlat edinmek için satın almıştır.

 

 

Yusuf 30:

وَقَالَ نِسْوَةٌ فِي الْمَدِينَةِ امْرَأَةُ الْعَزِيزِ تُرَاوِدُ فَتَاهَا عَنْ نَفْسِهِ قَدْ شَغَفَهَا حُبًّا إِنَّا لَنَرَاهَا فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ (30)

Şehirde bir takım kadınlar: «Azizin karısı kölesinin olmak istiyormuş; sevgisi bağrını yakmış; doğrusu onun besbelli sapıtmış olduğunu görüyoruz.» dediler [30].

Burada ise “el aziz” kelimesi Semitik dillerde: bilgilendiren, yazıcı, hoca, emir veren, düzen veren, emri veren kişi anlamlarındadır. Bu tanımlama baş mimar tanımlamasına uymaktadır.

 

Sözün özü olarak şunu söyleyebilirim. Yusuf (İmhotep) Mısır’da bir baş mimar tarafından satın alınmış ve evlat edinilmiştir. Bu nedenle Mısır kayıtlarına Baş Mimar Khanofer’in oğlu olarak geçmiştir. Çünkü antik Mısırlılar oldukça milliyetçidirler. Mısırlılar yazılı kayıtlarında asla başarısızlıklarını yazmamışlardır. Çok başarılı bir kişinin ancak soylu bir Mısırlı olarak tanıtmışlardır. Bu nedenle antik Mısır kaynaklarında İmhotep’in babası olarak baş mimar Khanofer yazılmıştır.

 

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


YorumcuYorum
Tayibet Erzen
09.04.2015
15:35

24.Ayetteki rab kocayı ifade etseydi ayet لَوْلَا أَنْ رَأَى بُرْهَانَ رَبِّهِ değil de لَوْلَا أَنْ رَأَى بُرْهَانَهُ şeklinde gelirdi. Yani rab ifadesi tekrar etmez izmar(zamir ile ifade) olurdu. Buradaki rab Allah'tır.

Mete Firidin
09.04.2015
16:06

Yusuf 25:İkisi de kapıya koştu, kadın arkadan Yusuf’un gömleğini yırttı; kapının önünde kocasına rastladılar. Kadın kocasına «Ailene fenalık etmek isteyen bir kimsenin cezası ya hapis ya da can yakıcı bir azab olmalıdır» dedi.[25] .

Burhan: delil işaret. Allah dan olan delil, işaret ise . İşaret nedir? . İşaret sahibini geldiğinin görüntü veya ayak sesi. Normalde algılanması imkansız olanın algılanması.

Mete Firidin
09.04.2015
16:09

Allahtan olan bir işareti algıladı. İşaretin içeriği sahibinin eve doğru geliyor olması. Rabbinin burhanı ve rabbinin burhanı.

Tayibet Erzen
09.04.2015
18:27

Kadının kocasının geldiğini gören herkes kaçmak ister. Bu korku, iç güdüseldir. Oysa Yusuf bir peygamberdir ve günah işlemez. Allah izin vermez. O sırada burhan vahiy şeklinde de olabilir, bizim bilmediğimiz başkabir şekilde de.

Ben Yusuf'a zina ihtimalini yakıştıramıyorum. Daha doğrusu korkusundan dolayı yapmamasını yakıştıramıyorum.

Mete Firidin
09.04.2015
19:23

Yusum 24 de "وَلَقَدْ هَمَّتْ بِهِ وَهَمَّ بِهَا "

Mete Firidin
09.04.2015
19:23

Nihayet insandır.

Tayibet Erzen
10.04.2015
08:28

Niyetten değil, otokontrolden bahsediyorum. İnsandır ama Allah'ın uyarılarıyla günahsızdır. Aksi halde Allah'tan haya ettiği için değil kadının kocasından korktuğu için zina yapmamış olacak.

Mete Firidin
10.04.2015
08:48

Yusuf daha delikanlıdır. Kemale ermemiştir ama Allah onu korumuştur.

futuhul
27.04.2018
19:42

mete firidin  sırf senin yazdığın yada yazmaya çalıştığın diyeyim bu yüzden bu siteye üye oldum yorum yazmak için. arkadaşım sen herşeyi bilinçli mi böyle yazıyorsun yada önüne mi koyuyorlar bunları yaz diye ??? !!! Tayibet erzen arkadaşımın söyledikleri hem makuldür hem mantıklıdır ve her ikisinden ötürü kesin kes doğrudur.  Bir kere adamın gelmesinden ötürü işi uyanmış olsa burda uyarıldı anlamıyla konuşulmaz. arapça türkçeden daha zengin bir dil bir kıtlığı mı var ki uyarıldı diye söylensin haşa kuran-ı kerimden bahsediyoruz birde burda. Kaldı ki Yusuf A.S Allah C.C'ın peygamberidir. Kulunu yalnız mı bırakacak YÜCE YARATICI ?? olayı basitleştirip kendine bir çözümleme yapmaya çalışmıssın fakat gördüğüm kadarıyla batmışsın ve tefsiri yanlış yapıp bilgilendirmeye kalkıyorsun milleti arkadaş..  Yusuf peygamber Allah c.c. tarafından uyarılmıştır. Kaçması bundandır, Yoksa kapıda kadının kocasıyla karşılaşma ihtimali bu şekilde olmasa yakalanma ihtimalinden daha düşüktür.  Neticede insan onu hepimiz biliyoruz. Ama Rahman ve Rahim Olan Allah c.c. Peygamberlerine hata yapmalarına müsaade eder günah işlemelerine kaldı ki zina etmelerine müsaade etmez. onlar yeryüzünün en asil soyundan gelen en asil insanlarıdır. Haşa Rabbimiz bunu senin dediğin halde kuranda bildirse Kuranı okuyan herkes yine haşa YÜCE ALLAH'.C.C. IN acziyetini düşünebilir. 

ÖNCE ARAPÇA ÖĞREN SONRA TEFSİR İLMİNE SAHİP OL ONDAN SONRA BU AÇIKLAMALARA GİRİŞ YAZILANLAR ESKİ OLDUĞU İÇİN FAZLA YAZMIYORUM. YOKSA ÜSTÜNE ÇOK GELİRDİM SENİN. KALDI Kİ SADECE BUNLARDA DEĞİL DİĞER YAZILARINDA DA HATALI BİR ÇOK MAKALEN VAR. KAFANA GÖRE DÜŞÜNDÜKLERİNİ DEĞİL GERÇEĞE GÖRE DÜŞÜNÜLENLERİ YAZMANI TAVSİYE EDERİM. EĞER BÖYLE DEVAM EDERSEN YAZDIKLARINDA ART NİYET ARARIM. 

Mete Firidin
02.05.2018
09:32
Senin gibi sapık müşrikleri kızdıracak bir sure vereyim:

92. Duha Suresi

  1. Merhametli, özel merhametli Allah’ın ismi ile.

  2. Ve gündüzün o en parlak dönemine,

  3. Ve geceye dinginleştiğinde,

  4. Rabb’in sana veda etmedi ve kızmadı.

  5. Ve senin için mutlaka o ahiret, o öncekinden daha hayırlıdır.

  6. Ve mutlaka yakında Rabb’in sana bağışlayacak da razı olacaksın.

  7. Hiç seni yetimken bulup da barındırmadı mı?

  8. Ve seni şaşırıp sapmış buldu da yol gösterdi.

  9. Ve seni muhtaç bulup da ihtiyaçsız kıldı.

  10. Ki yetime gelince de kötü davranma.

  11. Ve ama isteyeni de azarlama.

  12. Ve Rabb’inin nimetine gelince ki sürekli anlat.

Bak burada Hz. Muhammedin daha önce sapmış olduğu yazıyor. Deme ki Allah'ın hidayeti olmayınca her insan sapıtıyor.
Şimdi sen bu sureyi de inkar edersin. Çünkü İlahını hevesin edinirsin. Sizin için ayetlerde yazanın bir önemi yoktur. Siz Kuranı heva ve hevesinize uydurmaya çalışırsınız.
Yusuf konusunda ise "Rabbinin verisi denince, sahibinin verisi ve dolayısı ile de Allah'ın onu haberdar etmesi anlaşılır. Hikmetlerle dolu Kuranda " kapının ardında rastlamaları" tümcesi oraya boşuna konmamıştır. Fe SubhanAllah!
 
Ahmet Yücel
03.05.2018
00:49

Sayın Mete Firidin,

Duha 8. Ayet tefsirinde, 

1. Peygamber efendimizin çocukluğunda yolunu kaybetmesi ve Allah tarafından yolunu bulmasından bahsediliyor.

2. Kavminin yanlış yolda olduğunu bilmesi, bunları nasıl yola getireceğini bilememesinden kaynaklanan bir şaşkınlıktan ve Allah tarafından Kuran indirilmesiyle, bu şaşkınlıktan kurtulduğundan bahsediliyor. (Diyanet tefsiri)

Kısaca söylemek gerekirse Allah'ın habibinin asla sapıtmadığını söyleyebiliriz. Siz de diğer tefsirlerden bakabilirsiniz. 

Mete Firidin
03.05.2018
06:16

47. Fetih Suresi

  1. Merhametli, özel merhametli Allah’ın ismi ile.

  2. Kesinlikle biz sana açık bir fetih açtık.

  3. Önceden yaptığın ve sonraya bıraktığın suçlarını hoş görmesi ve üzerindeki nimetini tamamlaması ve seni dosdoğru yola hidayet etmesi için.

 
Ahmet Yücel
03.05.2018
23:12

Sayın Mete Firidin hocam, 

Peygamberlerin ismet sıfatını biliyorsunuz. Bilerek, isteyerek günah işlemezler. Geriye zelle dediklerimiz kalıyor. Bunlar da Allah ile peygamberleri arasındadır. Fetih 3. Ayette Allah peygamber efendimize bunları da bağışladığını bildiriyor.

Ayakları şişinceye kadar namaz kılıyordu, Ayşe validemiz belki bu ayete dayanarak, ya Resulallah, Allah sizin geçmiş ve gelecek günahlarınızı affettiği halde, niçin kendinizi böyle yıpratıyorsunuz, diye sormuştu. Peygamber efendimiz, şükreden bir kul olmayayım mı? demişlerdi. Miracta Allah'tan ümmetini dilediğinde, HABİBİM SENİN KADAR ÜMMETİNE DÜŞKÜN BİR PEYGAMBER GELMEDİ, hitabına mazhar olan efendimizin ayette belirtilen suçlar ifadesini, bizim işlediğimiz suçlar gibi anlayamayız. Selam, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.





Çok Okunan Makaleler
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 113026 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 103140 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 102344 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 87496 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Hz. İbrahim Ne Zaman Yaşadı?
28.02.2011 84364 Okunma
4 Yorum 25.03.2020 18:59
Mete Firidin
Estetik Ameliyat ve Nisa Suresi 119. Ayet
3.10.2014 72467 Okunma
1 Yorum 03.10.2014 20:39
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 70673 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 65455 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 63075 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 52104 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Hz. Lut’un Kızları
7.06.2011 38658 Okunma
4 Yorum 01.02.2020 21:22
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 37154 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 34626 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33229 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
Lâ mevcûde illâ Hû???
18.12.2010 32704 Okunma
1 Yorum 25.12.2010 15:11
Mete Firidin
Kabe Kavseyni Ev Edna
15.06.2012 31493 Okunma
1 Yorum 22.05.2018 01:32
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 30953 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30078 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 29355 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 28811 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 28154 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 27577 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Kevkeb
10.08.2011 26189 Okunma
1 Yorum 28.08.2012 12:03
Mete Firidin
Allah Celle Celalühü Ne Demektir?
30.11.2014 26048 Okunma
1 Yorum 01.12.2014 08:16
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 25780 Okunma
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25184 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Hz. İbrahim’in Atası ve Nemrut
19.04.2015 25120 Okunma
1 Yorum 20.04.2015 20:48
Mete Firidin
Kuran’da Namaz Vakitleri
28.12.2014 24644 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yunus ve Ambergris
12.12.2012 24329 Okunma
2 Yorum 13.12.2012 13:23
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 23780 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Hz. İsa’nın Doğum Günü
2.01.2015 23168 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Tecavüzün Cezası
18.02.2015 22764 Okunma
2 Yorum 21.02.2015 17:19
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 22483 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
İmhotep Hz.Yusuf mu?
27.10.2011 21745 Okunma
3 Yorum 05.11.2019 07:59
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 21164 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Mete Firidin
Yecüc ve Mecüc
27.02.2010 20530 Okunma
2 Yorum 10.06.2010 15:12
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 20478 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 20471 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Ruh ve Ruhun Üflenmesi
11.04.2013 19177 Okunma
8 Yorum 14.04.2013 13:43
Mete Firidin
Hz. İbrahim ve Lisan
23.04.2015 18932 Okunma
1 Yorum 24.04.2015 09:49
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 18801 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Fecr ve İmsak
18.07.2013 18615 Okunma
10 Yorum 20.07.2013 22:19
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18163 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 17945 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 17932 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 17741 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
Hz. Meryem Hermafrodit mi?
12.11.2014 17067 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:06
Mete Firidin
Hacc Suresi 15. Ayet Ve Deist
23.10.2014 17053 Okunma
Mete Firidin
Hz.İsa’nın Büyüdüğü Yer
8.07.2014 16142 Okunma
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16142 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 15914 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 15624 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Bakara 58. Ayet Ve Hititler
17.01.2011 15060 Okunma
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 14985 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Zülkarneyn'in Doğu Seferi
3.06.2012 14854 Okunma
12 Yorum 19.06.2012 10:13
Mete Firidin
Kutsal Yaşam Ağacı
21.12.2011 14787 Okunma
6 Yorum 25.12.2011 16:12
Mete Firidin
İnşallah ne demek?
6.06.2015 14527 Okunma
1 Yorum 14.07.2019 09:13
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14187 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Siyon Mekke mi?
4.03.2011 14079 Okunma
Mete Firidin
Necm ve İdbar
3.10.2013 14011 Okunma
8 Yorum 09.10.2013 16:19
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 13914 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Mete Firidin
Hz. Musa’nın Kanatları
28.01.2012 13787 Okunma
2 Yorum 19.02.2012 08:24
Mete Firidin
Ayete Göre Kutuplarda Namaz
25.01.2015 13726 Okunma
3 Yorum 16.01.2019 16:40
Mete Firidin
Allah’ın İki Eli
5.12.2013 13483 Okunma
8 Yorum 12.12.2013 07:13
Mete Firidin
Musa Peygamberi Evlat Edinen Firavun
13.04.2015 13474 Okunma
Mete Firidin
İki Doğu Ve İki Batı
19.03.2015 13468 Okunma
3 Yorum 22.03.2015 22:01
Mete Firidin
Kuran'dan Hz. İsa ve Meryem Hakkında
29.05.2017 13403 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13328 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kıyamet Suresi 16. Ayet ve Hadisler
22.03.2015 13282 Okunma
1 Yorum 22.03.2015 21:54
Mete Firidin
Hamr ve Humr
12.04.2012 13218 Okunma
14 Yorum 02.05.2012 15:51
Mete Firidin
Şeytan
3.07.2016 13021 Okunma
2 Yorum 04.07.2016 20:17
Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013 13017 Okunma
6 Yorum 24.11.2013 19:02
Mete Firidin
Meteorit (Asteroid) Yağmuru
25.08.2013 12677 Okunma
11 Yorum 27.08.2013 15:07
Mete Firidin
Harut ve Marut
6.02.2012 12641 Okunma
8 Yorum 08.02.2012 19:35
Mete Firidin
El Hadid ve Besmele
13.01.2013 12560 Okunma
4 Yorum 17.01.2013 08:36
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Fuhuş
21.07.2015 12505 Okunma
3 Yorum 15.12.2018 16:41
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 12375 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Neden Buzağıya Taptılar ?
16.03.2011 12336 Okunma
1 Yorum 18.03.2011 09:21
Mete Firidin
Harun’un Kız Kardeşi Miryem
1.09.2013 12309 Okunma
4 Yorum 11.09.2013 07:57
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12256 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Bilqıst
23.04.2014 12135 Okunma
13 Yorum 26.04.2014 14:44
Mete Firidin
Kur'an İncil ve Tevratı Onaylar mı?
11.07.2011 11878 Okunma
1 Yorum 23.07.2011 17:45
Mete Firidin
Hz. İsa'nın Doğduğu Mevsim
31.12.2014 11797 Okunma
1 Yorum 01.01.2015 11:03
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 11740 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
Kuran’da Kalp
29.05.2010 11666 Okunma
1 Yorum 19.02.2012 11:49
Mete Firidin
Kuran’da Yağış Kelimeleri
29.11.2013 11321 Okunma
8 Yorum 01.12.2013 18:50
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11265 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Musa Ve Firavun Zamanı
31.03.2015 11166 Okunma
Mete Firidin
Fecrin Beyaz ve Karanlık İpliği
29.06.2015 11157 Okunma
2 Yorum 02.07.2015 10:06
Mete Firidin
İrimu (İrem Şehri)
21.10.2012 11111 Okunma
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11084 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Ad Kavmi Atlantis Ay
7.03.2011 11025 Okunma
Mete Firidin
Nur Suresi 35. Ayet Yenilenmiş Makale
14.07.2012 10958 Okunma
2 Yorum 03.08.2012 18:57
Mete Firidin
Subhân'Allah
23.11.2014 10909 Okunma
2 Yorum 29.11.2014 17:01
Mete Firidin
Meryem Suresi 26. Ayet
23.02.2011 10847 Okunma
Mete Firidin
Müslüman
19.12.2013 10691 Okunma
13 Yorum 21.12.2013 10:35
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 10641 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Felek, Hunnes, Kunnes
6.03.2012 10630 Okunma
Mete Firidin
Küsküt
10.07.2016 10549 Okunma
2 Yorum 25.11.2017 15:40
Mete Firidin
Ebabil ve UFO
25.06.2013 10376 Okunma