Mudgatin Muhallekatin
Kuran da geçen yaratılış ayetlerini meallendirmek için biyolojik yaratılışı da iyi bilmek gerekir.
İnsan toprak ve sudan yaratılmıştır. Yani çamurdan yaratılmıştır. Besin zincirin en alt halkası bitkilerdir. Bitkiler topraktan mineralleri alırlar yani toprağı besin haline getirirler. Biz dahil bu bitkileri veya bu bitkileri yiyen hayvanları yiyerek yani aslında toprak yiyerek gelişiriz. Bu topraktan spermlerimiz ve yumurtalarımız oluşur. Bunlarda birleşerek insanı oluşturan embriyoya dönüşür.
Bir insanı yaratılması için iki yarım genetik içerikli hücresel yapının bir araya gelmesi ve uygun şartların oluşması gerekir. Bu iki yarım hücrenin biri babadan gelen sperm ve diğeri anneden gelen ovum yarım hücresidir(Kuran’da nutfe). Bunlara yarım hücre diyorum çünkü insanı oluşturmaya yarayan bilgileri içeren 46 kromozomun yalnızca 23 tanesini içerirler. Spermde 23 adet ve çeşit kromozom vardır. Ovumda da 23 adet ve çeşit kromozom vardır. Sperm ve Ovum birleşince insanı oluşturan 23 çeşit fakat 46 adet kromozom bir araya gelmiş olur. Bu birleşme ile oluşan 46 kromozomlu hücreye tıp dilinde zigot (Kuran’da alaka)denir. Böylece zigotta 23 çeşit çift oluşturan kromozom oluşur. Bu kromozomlar bizim bütün özelliklerimizi yani fıtratımızı belirlerler.
Zigot çoğalarak ve göçe ederek 6-7. Günlerde rahim duvarına tutunup gömülür. Plasenta yani anne rahmine işleyen damar yapıları gelişmeye başlar ve artık bu bir embriyodur. Şekillenmeye başlar. Fakat plasenta (halk dilinde eşi) şekillenmez ve büyümeye devam eder. Aşağıdaki resimde plasentanın gelişimi şematize edilmiştir.


Yukarıdaki çizimde sol üst deki ilk resim döllenmiş yumurtayı yani sperm ve yumurtanın birleşmiş ilk hali olan zigotu göstermektedir. Zigot hücreleri çoğalarak embriyo ve plasenta, amnios kesesini oluşturmaktadır. Sağda en alta görünen resimde horozibiği gibi görünen kısım plasentadır. Resmin en dış kısmı daire gibidir ve amnios kesesini oluşturur. Bu yapının içinde bulunan hilal gibi yapı ise insanı oluşturacak, şekillendirilecek olan embriyodur. Daha sonraki hali aşağıdadır.

Embriyo 8. haftadan sonra artık fetus (nesil) adını almaktadır.
Kuranda birçok ayette insanın yaratılışını ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Bunların bazılarını anlatmaya çalışacağım.
Mesela: Muminun suresi 12-14:
وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ سُلَالَةٍ مِنْ طِينٍ (12) ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فِي قَرَارٍ مَكِينٍ (13) ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ (14)
And olsun ki, insanı süzme çamurdan yarattık.[12] Sonra onu nutfe halinde sağlam bir yere yerleştirdik.(testisler ve yumurtalıklar[13] Sonra nutfeyi zigota çevirdik, zigotu bir çiğnemlik et (embriyo) yaptık, bir çiğnemlik etten kemikler yarattık, kemiklere de et giydirdik. Sonra onu başka bir yaratık yaptık (Fetus): Biçim verenlerin en güzeli olan Allah ne uludur![14]
Hamileliğin 8. Haftasından sonra embriyonun şekli insana benzemektedir. Fetus yani nesil adını almaktadır.
Fatır suresi 11:
وَاللَّهُ خَلَقَكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ جَعَلَكُمْ أَزْوَاجًا وَمَا تَحْمِلُ مِنْ أُنْثَى وَلَا تَضَعُ إِلَّا بِعِلْمِهِ وَمَا يُعَمَّرُ مِنْ مُعَمَّرٍ وَلَا يُنْقَصُ مِنْ عُمُرِهِ إِلَّا فِي كِتَابٍ إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ (11)
Allah sizi topraktan, sonra nutfeden yaratmış, sonra da sizi çiftler halinde var etmiştir. Dişinin gebe kalması ve doğurması, ancak O’nun bilgisiyledir. Ömrü uzun olanın çok yaşaması ve ömürlerin azalması şüphesiz kitapta dır. Doğrusu bu Allah’a kolaydır.[11]
Burada açıkça anlaşılıyor ki dişilik ve erkeklik nutfe safasından sonra oluşmaktadır. Çünkü babadan gelen nutfe yani sperm Y kromozomu içeriyorsa erkek, X kromozomu içeriyorsa kız yani dişi oluşacaktır. Anne yumurtası daima yalnızca X kromozomu içermektedir.
Necm suresi 45-47:وَأَنَّهُ خَلَقَ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنْثَى (45) مِنْ نُطْفَةٍ إِذَا تُمْنَى (46)
وَأَنَّ عَلَيْهِ النَّشْأَةَ الْأُخْرَى (47)
Doğrusu, atıldığında meniden erkek ve dişiyi, iki çifti yaratan O'dur. Sonra inşa etmekte O'na aittir.
Bu ayette de anlaşılıyor ki: Meniden erkek ve dişi oluşmaktadır. Meni erkeğin nutfesinin kaynağıdır. Cinsiyeti belirleyen erkekten gelen nutfedir.
Hac suresi 5. Ayet:
يَاأَيُّهَا النَّاسُ إِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِنْ مُضْغَةٍ مُخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْ وَنُقِرُّ فِي الْأَرْحَامِ مَا نَشَاءُ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ وَمِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفَّى وَمِنْكُمْ مَنْ يُرَدُّ إِلَى أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلَا يَعْلَمَ مِنْ بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئًا وَتَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنْزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنْبَتَتْ مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ (5)
Ey insanlar! Öldükten sonra tekrar dirilmekten şüphede iseniz bilin ki, ne olduğunuzu size açıklamak için, Biz sizi topraktan sonra nutfeden, sonra zigottan, sonra plasenta, amnios kesesi, sıvısı ve embriyodan yaratmışızdır. Dilediğimizi belli bir süreye kadar rahimlerde tutarız; sonra sizi bebek olarak çıkartırız, böylece yetişip erginlik çağına varırsınız. Kiminiz öldürülür, kiminiz de ömrünün en fena zamanına ulaştırılır ki, bilirken bir şey bilmez olur. Yeryüzünü görürsün ki kupkurudur; fakat Biz ona su indirdiğimiz zaman harekete geçer, kabarır, her güzel bitkiden çift çift yetiştirir.[5]
Burada geçen şekillendirilmeyen yada şekillendirilme dışı kalan mudga plasenta, amnios kesesini, amnios sıvısını ifade etmektedir. Şekillendirilen mudga ise embriyo dur.
En doğrusunu Allah bilir.