Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019
10409 Okunma, 14 Yorum

Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir

 

Bugünlerde “İnsanlar yeryüzünde Allah’ın halifesidir” sözü güncel bir konudur. Bu söz Müslümanların Kuran hakkındaki bilgilerinin yetersizliğini ve onu anlamadaki aymazlıklarını göstermekte ve haliyle ne kadar müslüman olduklarını ispatlamaktadır!

Neden mi?
Halife kelimesinin kökü Hı, Lam, Fe ( خلف) dir. Kuran’da bu kökten türetilen 127 kelime vardır. İhtilaf etmek, halif olmak, muhalefet etmek, hilaf gibi kelimeler bu kökten üretilmiştir. Kelimenin kök anlamı birinin yerine geçmek, onun yerine, iktidarına sahip olmak demektir. Muhammed’in halefi Ebu Bekir’dir. Onun vefatından sonra iktidara geçmiştir.


Şimdi bazı ayetlerin doğru meallerine dikkat edelim!

Bakara Suresi 31. Ayet:

Ve o zaman Rabb’in o meleklere “Kesinlikle ben o yeryüzünde halife kılanım” dedi. Onlar dediler ki: “Orada bozgunculuk yapacak ve o kanları akıtacak birini mi kılarsın? Ve biz överek senin ilintisiz egemenliğini vurguluyoruz ve senin için kutsiyetini ilan ediyoruz”. Dedi ki “Kesinlikle ben sizin bilemediklerinizi bilirim”.

Enam Suresi 166. Ayet:

Ve O, O ki sizi yeryüzünde halifeler kılandır. Ve size verdikleri içinde denemek için sizi derecelerle bazınızı bazınızın üstünde yükseltendir. Kesinlikle senin Rabbin o misillemede çok çabuktur. Ve kesinlikle O mutlaka hoşgörülüdür, özel merhametlidir.

 

Araf Suresi 70. Ayet:

Sizi uyarmak için sizin içinizden bir adam üzerinde, Rabbinizden size bir hatırlatma gelmesine mi şaştınız? Ve hatırlayın! O zamanı, O sizi Nuh toplumundan sonra onların yerine halifeler kıldı ve biçimlendirmede sizi onlardan o fiziki kapasite olarak artırdı. Ki Allah’ın üstünlüğünü hatırlayın. Olabilir ki başarıya erebilesiniz.

Araf Suresi 75. Ayet:

Ve hatırlayın; O zaman O sizi Ad toplumundan sonra halifeler kıldı. Ve ovalarından bentler yaptığınız ve dağlarından evler yontuğunuz araziye sizi yerleştirdi ki Allah’ın üstünlüklerini hatırlayın. Ve o yeryüzünde bozguncular olarak taşkınlık yapmayın.

 

Yunus Suresi 15. Ayet:

Sonra nasıl çalışacağınızı gözlemlemek için onların ardından sizi o yeryüzünde halifeler kıldık.

Yunus Suresi 75. Ayet:

Ki onu yalanladılar da onu ve o gemide onunla birlikte bulunanları uzaklaştırarak kurtardık. Ve onları halifeler kıldık. Ve o, ayetlerimizi yalanlayanları suda boğduk ki bak bakalım o uyarılanların sonu nasıl oldu!

Yunus Suresi 93. Ayet:

Ki o gün seni sunağın ile halifine bir ayet olman için çok kez, iyice açığa çıkaracağız. Ve kesinlikle insanlardan çoğu ayetlerimizden mutlaka gafillerdir.

Hud Suresi 58. Ayet:

Ki aksine davransanız da ben sizin için o gönderildiğimi size ulaştırmışımdır. Ve Rabb’im sizin yerinize sizden başka bir toplumu halif kılar ve siz O’na hiçbir şey olarak zarar veremezsiniz. Kesinlikle Rabbim her şey üzerine koruyucudur”.

 

Nur Suresi 64. Ayet:

O resulün çağrısını, aranızda bazınızın bazısına çağırısı gibi kılmayın. Sizden birbirini siper ederek o sıvışıp gidenleri Allah bilmiştir ki onlar, onun emrine muhalif davrananlar, onlara bir fitnenin isabet etmesinden veya acı verici bir azabın isabet etmesinden mutlaka çekinsinler!

 

Neml Suresi 63. Ayet:

Dua ettiği zaman o zorda olana karşılık veren ve o kötülüğü gideren ve sizi o yeryüzünde halifeler kılan mı? Allah’la beraber bir ilâh mı? Düşünüp hatırladığınız ne kadar azdır!

 

Fatır Suresi 40. Ayet:

O, O ki sizi o yeryüzünde halifeler kıldı ki kim küfrederse de küfrü onun aleyhinedir. Ve o kâfirlerin küfrü Rabb’leri indinde nefretten başkasını artırmaz. Ve o kâfirlerin küfrü kâfirlere hüsrandan başkasını artırmaz.

 

Sad Suresi 27. Ayet:

Ey Davut! Kesinlikle biz seni o yeryüzünde halife kıldık ki o insanlar arasında gerçek ile hükmet. Ve o hevese uyma ki seni Allah yolundan saptırır. Kesinlikle o, Allah yolundan sapanlar, o hesap gününü ihmal etmeleri nedeniyle şiddetli azap onlar içindir.

Ayetlerden Allah’ın o yeryüzünde halife kılan olduğu, bunu daha önce yaptığı ve sonra da yapacağı apaçık anlaşılmaktadır. Allah Âdem ve Ademoğlunu yeryüzünde halife kılmıştır. Peki! Kimin veya kimlerin yerine kılmıştır? O meleklerden secde etmeleri istendiğine göre o meleklerin yerine o yeryüzüne halife kılınmıştır. O meleklerin hepsi Ademin ve Ademoğullarının iktidarını kabullenmişlerdir. Yalnız bir tanesi hariçtir.  O da İblis’tir.

İsra Suresi 63. Ayet:

(İblis) Dedi ki: “Bu benim üzerime o ikram ettiğini gördün mü? Beni mutlaka o kıyamet gününe kadar ertelersen mutlaka çok azı dışında onun soyunu disiplinim altına alırım”.

Sad Suresi 72-86. Ayetler:

72. O zaman Rabb’in o meleklere dedi ki: “Kesinlikle ben çamurdan beşer biçimlendirenim”.

73. Ki onu bir düzeye getirdiğim ve onu içine ruhumdan yerleştirip geliştirdiğimde de onun için secde edenler (hürmetkâr) durumuna geçin.

74. Ki o melekler, onların hepsi topluca secde ettiler.

75. İblis hariç, o kibirlendi ve o kâfirlerden oldu.

76. Dedi ki: Ey İblis! İki elimle biçimlendirdiğim için secde etmekten seni ne menetti? Kibirlendin mi? Yoksa o Yüce Olanlardan mı oldun?

77. Dedi ki: Ben ondan daha iyi durumdayım. Beni ateşten biçimlendirdin. Ve onu çamurdan biçimlendirdin.

78. Dedi ki: Ki çık oradan. Ki kesinlikle sen istenmeyip kovulansın.

79. Ve kesinlikle o yargılama gününe kadar lanetim senin üzerindedir.

80. Dedi ki: Rabb’im! Ki bana onların dirildiği gününe kadar tolerans tanı.

81. Dedi ki: Ki kesinlikle sen o tolerans tanınanlardansın.

82. O malum vaktin dönemine kadar!

83. Dedi ki: Ki senin etkinliğin ile mutlaka onları toptan azdıracağım.

84. Onlardan o saflaştırılan kulların hariç!

85. Dedi ki: Ki o gerçektir. Ve o gerçeği ben söylerim.

86. Mutlaka cehennemi senden ve onlardan sana uyanlarla topluca dolduracağım.

 

Araf Suresi 12-25. Ayetler:

12. Ve sizi biçimlendirmiştik. Sonra size iyice özellik vererek programladık. Sonra o meleklere “Âdem için secde edin” dedik de asla o secde edenlerden olmayan İblis dışında secde ettiler.

13. (Allah) Dedi ki: Sana emrettiğim zaman seni ne menetti de secde etmezsin? (İblis) dedi ki: “Ben ondan daha iyi durumdayım (avantajlıyım). Beni ateşten biçimlendirdin ve onu çamurdan biçimlendirdin.

14. (Allah) Dedi ki: Ki oradan in aşağı da orada kibirlilik yapmak sana ait olamaz ki çık. Kesinlikle sen o küçük düşenlerdensin.

15. Dedi ki: Diriliş gününe kadar bana tolerans göster.

16. (Allah:) dedi ki: Kesinlikle sen o tolerans gösterilenlerdensin.

17. Dedi ki: Ki beni azdırman nedeniyle mutlaka onlar için senin o doğru yolunun üstüne oturacağım.

18. Sonra mutlaka öncelerinden ve sonralarından ve sağlarından ve sollarından onlarla olacağım ve sen onların çoğunu şükredenlerden bulmayacaksın.

19. (Allah) Dedi: Horlanmış ve kovulmuş olarak çık oradan. Mutlaka kim onlardan sana uyarsa sizden topluca mutlaka cehenneme dolduracağım.

20. Ve ey Âdem! Sen ve eşin o cennette yerleşin de ikiniz uygun gördüğünüz yerden beslenin. Ve ikiniz bu çok yıllık bitkiye yaklaşmayın ki o zalimlerden olursunuz.

21. Ki o şeytan ikisinden gizli kalan (bilinç altından) ikisinin kötü yönlerinden ortaya çıkarmak için ikisine vesvese verdi. Ve dedi ki: “Rabb’inizin sizi bu çok yıllık bitkiden menetmesi iki melek olmanız veya o kalıcılardan olmanızdan başkası değildir.

22. Ve ikisine “Kesinlikle ben mutlaka ikinize o nasihat edenlerdenim” diye yemin etti.

23. Ki aldatma ile onları yanlışa düşürdü de o çok yıllık bitkiyi tattıklarında ikisine ait ikisinin kötülükleri ortaya çıktı. Ve o cennet yapraklarını koyunları üzerine yamamaya başladılar. Ve Rabb’leri ikisine nida etti: “Ben ikinize o ağacı yasaklamadım mı ve kesinlikle o şeytan ikiniz için apaçık bir düşmandır, demedim mi?”.

24. İkisi dedi ki: “Rabb’imiz! Kendimize zulmettik. Ve asla bizi hoş görmezsen ve bize özel merhamet etmezsen mutlaka biz o hasar (hüsrana uğrayanlardan) edenlerden oluruz”.

25. (Allah) Dedi ki: “Bazınız bazınız için düşman olarak inin. Ve o yeryüzünde bir süreliğine istikrarlı yer ve metalanma sizin içindir”.

 

Anlaşıldığı gibi haşa Allah bir yere gitmemiştir veya ölmemiştir ki Âdemoğlu Allah’ın halifesi olsun. Allah o melekler yerine o yeryüzünde iktidarı Ademoğluna vermiştir. Böylece Âdemoğlu o yeryüzünde Allah’ın halife kıldığı olmuştur. Kılmak kelimesi (ceale) var olandan atamak demektir. Kısacası Âdem o meleklerin halifesi olmuştur. Haliyle İblisin de halifesi olmuştur. Yani İblis muhalefette kalmıştır (şeytan kelimesi İblisin sıfatıdır. Bozucu, aksatıcı, çeldirici demektir). Bu nedenle “Âdemoğlu Allah’ın halifesidir” sözü çok cahilcedir. Çok büyük küfürdür. Böyle demekten vaz geçin!

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


YorumcuYorum
Ahmet Yücel
22.03.2019
20:56
Şeytana itaat eden Ademoğlu şeytanın halifesidir. Allah'a itaat eden Ademoğlu Allah'ın halifesidir. 
Emrok85
23.03.2019
00:10

Mete Bey,  'kan döküp fesat çıkaran ' ifadesinden Ademden öncede insanın var olduğu fakat vahiyle muhattab olmadığı belkide daha vahşi bir ırkın var olduğunu da anlıyoruz. Bahsettiğiniz ayetlerin bir çoğunda Nuh kavminden  Ad kavmine doğru insanın insana halife olması var. Peki Ademin kendinden önce var olan hemcisine halife olması anlaşılmaz mı? Burada madem,adem kendinden önceki insanlara halife kılınıyorsa Melekler neden buna itiraz ederki.,buda ayrı bir soru. 

Mete Firidin
23.03.2019
06:15
Allah'ın halifesi diye bir terim asla olamaz.
Halife terimi birinin yerine yöneticiliğe geçeni ifade eder. Ademden önceki insanlar yeryüzünde yönetici vasfına sahip değillerdir. Yeryüzünde yöneticilik O meleklerden sonra Ademe ve Ademoğullarına geçmiştir. Ademoğullarına geçtikten sonra bile diğer bütün insanlarda yöneticilik mevcut olmamıştır. Toplumlar arasında bile halife olanlar ve olmayanlar vardır. Bu da toplumsal üstünlük şeklindedir. Hangi toplum ahlaki veya bilgili ise o yeryüzünde halife olmaktadır. Bir zamanlar Roma , sonra Osmanlı, sonra Fransızlar, İngilizler şimdi İse ABD halife toplumlardır. Bölgelerini ve Dünyayı yönetmektelerdir.
Allah bir halife toplum kılacağı zaman onların bilimlerine ve ahlaklarına göre halife kılar diye düşünüyorum. Hangi toplum ahlak ve bilim olarak ileri giderse o yeryüzünde halife kılınmaktadır. Bozulursa da halifeliği başka bir topluma verilmektedir.
Mete Firidin
23.03.2019
06:16
Allah'ın halifesi diye bir terim asla olamaz.
Halife terimi birinin yerine yöneticiliğe geçeni ifade eder. Ademden önceki insanlar yeryüzünde yönetici vasfına sahip değillerdir. Yeryüzünde yöneticilik O meleklerden sonra Ademe ve Ademoğullarına geçmiştir. Ademoğullarına geçtikten sonra bile diğer bütün insanlarda yöneticilik mevcut olmamıştır. Toplumlar arasında bile halife olanlar ve olmayanlar vardır. Bu da toplumsal üstünlük şeklindedir. Hangi toplum ahlaki veya bilgili ise o yeryüzünde halife olmaktadır. Bir zamanlar Roma , sonra Osmanlı, sonra Fransızlar, İngilizler şimdi İse ABD halife toplumlardır. Bölgelerini ve Dünyayı yönetmektelerdir.
Allah bir halife toplum kılacağı zaman onların bilimlerine ve ahlaklarına göre halife kılar diye düşünüyorum. Hangi toplum ahlak ve bilim olarak ileri giderse o yeryüzünde halife kılınmaktadır. Bozulursa da halifeliği başka bir topluma verilmektedir.
Nebahat Bulut
23.03.2019
08:47

Zuhruf 60: Eğer dileseydik dünyada yerinize geçecek melekler yaratırdık (tam olarak 'cealna minkum melaiketen filardı yehfulune'') ayeti var.

Ayet meleklerin insanın halefi olma ihtimali olmakla birlikte bunun olmadığını (velev neşau ) ifade ediyor. Bence insanın meleklerin ve dahi şeytanın halifesi olmadığının delili bu ayettir.

İnsan Allah'ın yeryüzünde yöneticilik  (valilik, vekillik...) görevini/ vasfını temsil eden özel vali konumunda tayin edilmiştir. Melekler ve şeytan onun emrinde olması gereken memurlardır çünki konum ve eğitim olarak ( bildiği esmalar) bakımından üstündür. Ancak şeytan emri ondan değil Allah'tan doğrudan almaya devam etmek isteyen, daha iyi yönetmeyi değil (bilgili ama tecrübesi az Adem as'ı) saptırmayı vaad eden, bilgisinin zayıflığının farkında olduğundan. yaratıldığı malzeme itibarı ile üstünlük iddiasında bulunan, ne yaparsa yapsın asla mevkisinden yükselme ihtimali olmayan bir memurdur.

İnsan ise fıtratında olan iyi güzel vasıflar yani beşer nitelikleri ile bir yöneticilik yaparsa müjdeci (büşra) olur, şeytandan alacağı taktiklerle fıtratını unutan bir yönetici (nisyan ile malul olumsuz vasıflı insan) olursa ona benzer olur.  Her şart altında beşer şeytanın halifesi olamaz. Allah en doğrusunu bilir.

Nebahat Bulut
23.03.2019
09:06

Zuhruf 60: Eğer dileseydik dünyada yerinize geçecek melekler yaratırdık (tam olarak 'cealna minkum melaiketen filardı yehfulune'') ayeti var.

Ayet meleklerin insanın halefi olma ihtimali olmakla birlikte bunun olmadığını (velev neşau ) ifade ediyor. Bence insanın meleklerin ve dahi şeytanın halifesi olmadığının delili bu ayettir.

İnsan Allah'ın yeryüzünde yöneticilik  (valilik, vekillik...) görevini/ vasfını temsil eden özel vali konumunda tayin edilmiştir. Melekler ve şeytan onun emrinde olması gereken memurlardır çünki konum ve eğitim olarak ( bildiği esmalar) bakımından üstündür. Ancak şeytan emri ondan değil Allah'tan doğrudan almaya devam etmek isteyen, daha iyi yönetmeyi değil (bilgili ama tecrübesi az Adem as'ı) saptırmayı vaad eden, bilgisinin zayıflığının farkında olduğundan. yaratıldığı malzeme itibarı ile üstünlük iddiasında bulunan, ne yaparsa yapsın asla mevkisinden yükselme ihtimali olmayan bir memurdur.

İnsan ise fıtratında olan iyi güzel vasıflar yani beşer nitelikleri ile bir yöneticilik yaparsa müjdeci (büşra) olur, şeytandan alacağı taktiklerle fıtratını unutan bir yönetici (nisyan ile malul olumsuz vasıflı insan) olursa ona benzer olur.  Her şart altında beşer şeytanın halifesi olamaz. Allah en doğrusunu bilir.


Ayrıca Sad 72'de (sizin numaralandırmanız ile 73' te) 'ruhumdan üflediğim' ifadesini dikkate alırsak insanın şeytana halife olması söz konusu olamaz. Şeytan veya genel manada her türlü saptırıcı, yoldan çıkarıcı unsur, Allah'a muhalif değildir, insana muhalelet eder. yaratılmışlar arasında Allah'a muhalefet edebilecek tek unsur beşer içinden çıkmış ahdini unutmuş insanlardır.


Mete Firidin
25.03.2019
07:54
Bu makaleyi yazdıktan sonra şu bilgilere ulaştım:
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/728/9231.pdf
Ahmet Yücel
25.03.2019
20:37

''Tefsirlerin farklılığı, biraz da bu gibi rivayetlerin çok ve birbirinden farklı olmasından kaynaklanmaktadır. 
Bütün bu farklılıklar ise şunu göstermektedir ki bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değildir. 
Dolayısıy1a hiç kimse halifeden kastın, 'Allah 'ın halifesi' demek olduğunu, kesin bir ifadeyle söyleyemez. Çünkü Kur'an'da, bu durumu açıkça ifade eden hiçbir zahir kavram yoktur, yani, izafet terkibi halinde "Allah'ın halifesi" kavramı Kur'an'da geçmemektedir.''

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/728/9231.pdf

İlgili  web adresindeki yazıyı okudum. Aynı yazıdan aldığım alıntıyı ekledim.

Ellerinize sağlık Mete hocam. Allah razı olsun. 

Serpil Yücel
26.03.2019
07:52
Halife kelimesinin zıt anlamlısı olarak alabileceğimiz bir kelime var mı? Yoksa 'sizden öncekiler', 'sizden önceki ümmetler', 'senden öncekiler', 'atalar', 'daha öncekiler' vs. gibi kelimeleri mi almalıyız? 
Mete Firidin
26.03.2019
07:56
Evet. Selef gibi.
Serpil Yücel
26.03.2019
13:08

Halef’in özellikleri

  1. Överek tesbih eder, kutsayarak yüceltir. (2:30)
  2. Hak ve adalet ile hükmeder. (38:26)
  3. Nimetlerle sınanır, dereceler kazanır, ceza ve affın muhatabıdır. (6:165)
  4. Nasıl davranacağı sınanır. (10:14)
  5. İbret alır. (10:92)
  6. Helak edilirler, helaktan kurtarılırlar, kurtarılanlar yeniden halife olur. (10:73 / 7:69 / 7:74)
  7. Yalvararak yardım ister. (27:62)
  8. Yeryüzünde, yeryüzünün halifesidir (Halaife-l’arz  / fi'l-arzı halifeten) (2:30 / 6:165 / 21:62)

Selef’in özellikleri

  1. Yeryüzünde bunlara ait eserler, belirtiler vardır. (29:20 / 30: 42 / 51:37)
  2. Helak edilmişlerdir ve yurtlarında başkaları gezmektedir. (32:26)
  3. Haleflerinden kuvvetçe daha üstün, mal ve evlâtça daha çoktular. (35:44 / 50:36 / 9:69 / 30:9)

Ortak Özellikler

  1. Aynı kanunlara tabidirler. (35:43)
  2. ALLAH yaratmıştır. (2:21)
  3. Bir gün halefler ve selefler bir araya geleceklerdir. (77:38)
Not: Ayetlerin numaralandırılması klasik sisteme göre verilmiştir.
Serpil Yücel
26.03.2019
13:24

Halef’in özellikleri

  1. Överek tesbih eder, kutsayarak yüceltir. (2:30)
  2. Hak ve adalet ile hükmeder. (38:26)
  3. Nimetlerle sınanır, dereceler kazanır, ceza ve affın muhatabıdır. (6:165)
  4. Nasıl davranacağı sınanır. (10:14)
  5. İbret alır. (10:92)
  6. Helak edilirler, helaktan kurtarılırlar, kurtarılanlar yeniden halife olur. (10:73 / 7:69 / 7:74)
  7. Yalvararak yardım ister. (27:62)
  8. Yeryüzünde, yeryüzünün halifesidir (Halaife-l’arz  / fi'l-arzı halifeten) (2:30 / 6:165 / 21:62)

Selef’in özellikleri

  1. Yeryüzünde bunlara ait eserler, belirtiler vardır. (29:20 / 30: 42 / 51:37)
  2. Helak edilmişlerdir ve yurtlarında başkaları gezmektedir. (32:26)
  3. Haleflerinden kuvvetçe daha üstün, mal ve evlâtça daha çoktular. (35:44 / 50:36 / 9:69 / 30:9)

Ortak Özellikler

  1. Aynı kanunlara tabidirler. (35:43)
  2. ALLAH yaratmıştır. (2:21)
  3. Bir gün halefler ve selefler bir araya geleceklerdir. (77:38)
Not: Ayetlerin numaralandırılması klasik sisteme göre verilmiştir.
Mete Firidin
26.03.2019
13:43
Halef olanlar bir süre sonra selef olmuşlardır. Ad, Semud vs. toplumları!
Reşat Nuri Erol
27.03.2019
17:22


1008'inci hafta KUR'AN SEMİNERLERİ NOTLARINDAN...

...

Burada Dr. Mete beyin şiddetle saldırdığı bir konuyu açıklamak isterim. Önce “Halef” kelimesi vardır. “Selef” kelimesinin karşılığıdır. Ebubekir Muhammed’in, Ömer Ebubekir’in. halefidir. Erdoğan Mesut Yılmaz’ın halefidir. “Halife” ise yetkili görevlidir. Görevlendirenin görevi devam ettiği halde onun görevini yerel olarak yüklenen kimsedir. Baişr balı işlde Halwefde görevdevri vardır. Halifede ise görevli vardır.

İnsan Allah’ın halefi değil halifesidir. Gözler Allah’ı idrak edemediği için yani insan doğrudan Allah’la konuşamadığı için Allah onunlar elçiler aracılığı ile konuşur, içtihat ve icmalarla ona görev verir. Yeryüzünün yönetimini onun vasıtası ile yapar. Nasıl beynimizdeki düşüncelerimizi çenemizle ifade edersek, Allah da yeryüzündeki iradesinin bir kısmını insanla ifade der. Çene beynin halifesidir, halefi değildir.

Biz bunları açıklamadan kelimeyi kullandım. Halef ile halife kelimesini karıştıran Dr. Mete iddiasında haklı idi. İnsan Allah’ın halifesi değildir Meleklrin Halefi didi. Şeytanı da onlarla beraber olduğu için insan meleklere ve şeytana halef olarak yaratılmıştı. Ama şeytanın halifesi olarak değil Allah’ın halifesi olarak yaratıldı.

Şeytanın da görevi vardır. Müminlere muhalefet edecektir. Uygarlıkların muhalifi olacaktır. İnsan ve cinden olan şeytan varlığını sürdürecektir.

...

(Bu kısım Mete’nin yazısına YORUM olarak konmalı… RNE            / Mete Firidin Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir 22.3.2019 271 Okunma 13 Yorum 26.03.2019 13:43)






Çok Okunan Makaleler
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 122560 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 118138 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 115057 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 92715 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Hz. İbrahim Ne Zaman Yaşadı?
28.02.2011 85433 Okunma
4 Yorum 25.03.2020 18:59
Mete Firidin
Estetik Ameliyat ve Nisa Suresi 119. Ayet
3.10.2014 79230 Okunma
1 Yorum 03.10.2014 20:39
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 72781 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 69109 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 65004 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 58284 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 40299 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Hz. Lut’un Kızları
7.06.2011 40280 Okunma
4 Yorum 01.02.2020 21:22
Mete Firidin
Lâ mevcûde illâ Hû???
18.12.2010 36557 Okunma
1 Yorum 25.12.2010 15:11
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 36257 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 34433 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
Kabe Kavseyni Ev Edna
15.06.2012 33339 Okunma
1 Yorum 22.05.2018 01:32
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 32642 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 31391 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 31330 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 30325 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 30038 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Mete Firidin
Hz. İbrahim’in Atası ve Nemrut
19.04.2015 29522 Okunma
1 Yorum 20.04.2015 20:48
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 29315 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Allah Celle Celalühü Ne Demektir?
30.11.2014 29142 Okunma
1 Yorum 01.12.2014 08:16
Mete Firidin
Kevkeb
10.08.2011 28054 Okunma
1 Yorum 28.08.2012 12:03
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 27927 Okunma
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 26388 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Kuran’da Namaz Vakitleri
28.12.2014 26148 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yunus ve Ambergris
12.12.2012 25620 Okunma
2 Yorum 13.12.2012 13:23
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 25329 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Kuran'da Tecavüzün Cezası
18.02.2015 24839 Okunma
2 Yorum 21.02.2015 17:19
Mete Firidin
Hz. İsa’nın Doğum Günü
2.01.2015 24236 Okunma
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 23871 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
İmhotep Hz.Yusuf mu?
27.10.2011 23114 Okunma
3 Yorum 05.11.2019 07:59
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 22549 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Mete Firidin
Yecüc ve Mecüc
27.02.2010 22021 Okunma
2 Yorum 10.06.2010 15:12
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 21961 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Hz. İbrahim ve Lisan
23.04.2015 21648 Okunma
1 Yorum 24.04.2015 09:49
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 21620 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Ruh ve Ruhun Üflenmesi
11.04.2013 20500 Okunma
8 Yorum 14.04.2013 13:43
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 20411 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Fecr ve İmsak
18.07.2013 20279 Okunma
10 Yorum 20.07.2013 22:19
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 19999 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 19439 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 19237 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
Bakara 58. Ayet Ve Hititler
17.01.2011 18997 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18987 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
Hacc Suresi 15. Ayet Ve Deist
23.10.2014 18290 Okunma
Mete Firidin
Hz. Meryem Hermafrodit mi?
12.11.2014 18282 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:06
Mete Firidin
Hz.İsa’nın Büyüdüğü Yer
8.07.2014 17411 Okunma
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 17287 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 17006 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 16664 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 16085 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Ayete Göre Kutuplarda Namaz
25.01.2015 15733 Okunma
3 Yorum 16.01.2019 16:40
Mete Firidin
Zülkarneyn'in Doğu Seferi
3.06.2012 15578 Okunma
12 Yorum 19.06.2012 10:13
Mete Firidin
Kutsal Yaşam Ağacı
21.12.2011 15518 Okunma
6 Yorum 25.12.2011 16:12
Mete Firidin
İnşallah ne demek?
6.06.2015 15332 Okunma
1 Yorum 14.07.2019 09:13
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 15073 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Siyon Mekke mi?
4.03.2011 15016 Okunma
Mete Firidin
Hz. Musa’nın Kanatları
28.01.2012 14970 Okunma
2 Yorum 19.02.2012 08:24
Mete Firidin
Allah’ın İki Eli
5.12.2013 14964 Okunma
8 Yorum 12.12.2013 07:13
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 14833 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Mete Firidin
Necm ve İdbar
3.10.2013 14703 Okunma
8 Yorum 09.10.2013 16:19
Mete Firidin
Musa Peygamberi Evlat Edinen Firavun
13.04.2015 14671 Okunma
Mete Firidin
Hamr ve Humr
12.04.2012 14634 Okunma
14 Yorum 02.05.2012 15:51
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14602 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
İki Doğu Ve İki Batı
19.03.2015 14151 Okunma
3 Yorum 22.03.2015 22:01
Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013 14052 Okunma
6 Yorum 24.11.2013 19:02
Mete Firidin
Kuran'dan Hz. İsa ve Meryem Hakkında
29.05.2017 14006 Okunma
Mete Firidin
Harut ve Marut
6.02.2012 13953 Okunma
8 Yorum 08.02.2012 19:35
Mete Firidin
Kıyamet Suresi 16. Ayet ve Hadisler
22.03.2015 13894 Okunma
1 Yorum 22.03.2015 21:54
Mete Firidin
Şeytan
3.07.2016 13751 Okunma
2 Yorum 04.07.2016 20:17
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13589 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13442 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
El Hadid ve Besmele
13.01.2013 13341 Okunma
4 Yorum 17.01.2013 08:36
Mete Firidin
Harun’un Kız Kardeşi Miryem
1.09.2013 13321 Okunma
4 Yorum 11.09.2013 07:57
Mete Firidin
Meteorit (Asteroid) Yağmuru
25.08.2013 13267 Okunma
11 Yorum 27.08.2013 15:07
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Fuhuş
21.07.2015 13260 Okunma
3 Yorum 15.12.2018 16:41
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 13109 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Kur'an İncil ve Tevratı Onaylar mı?
11.07.2011 13073 Okunma
1 Yorum 23.07.2011 17:45
Mete Firidin
Neden Buzağıya Taptılar ?
16.03.2011 13009 Okunma
1 Yorum 18.03.2011 09:21
Mete Firidin
Ad Kavmi Atlantis Ay
7.03.2011 12783 Okunma
Mete Firidin
Bilqıst
23.04.2014 12736 Okunma
13 Yorum 26.04.2014 14:44
Mete Firidin
Kuran’da Kalp
29.05.2010 12685 Okunma
1 Yorum 19.02.2012 11:49
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 12644 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
Hz. İsa'nın Doğduğu Mevsim
31.12.2014 12534 Okunma
1 Yorum 01.01.2015 11:03
Mete Firidin
Cinler ve Kızılötesi Işınlar
7.05.2011 12245 Okunma
Mete Firidin
Musa Ve Firavun Zamanı
31.03.2015 12126 Okunma
Mete Firidin
İrimu (İrem Şehri)
21.10.2012 12040 Okunma
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 12023 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Subhân'Allah
23.11.2014 11967 Okunma
2 Yorum 29.11.2014 17:01
Mete Firidin
Fecrin Beyaz ve Karanlık İpliği
29.06.2015 11932 Okunma
2 Yorum 02.07.2015 10:06
Mete Firidin
Kuran’da Yağış Kelimeleri
29.11.2013 11925 Okunma
8 Yorum 01.12.2013 18:50
Mete Firidin
Nur Suresi 35. Ayet Yenilenmiş Makale
14.07.2012 11532 Okunma
2 Yorum 03.08.2012 18:57
Mete Firidin
Meryem Suresi 26. Ayet
23.02.2011 11477 Okunma
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 11387 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Felek, Hunnes, Kunnes
6.03.2012 11310 Okunma
Mete Firidin
Ebabil ve UFO
25.06.2013 11288 Okunma
Mete Firidin
Müslüman
19.12.2013 11280 Okunma
13 Yorum 21.12.2013 10:35


© 2025 - Akevler