Bu yazı Fehmi Koru’nun 05.07.2018 tarihli yazısına yorum olarak kaleme alınmıştır. Yazının linki aşağıda yer almaktadır.
http://fehmikoru.com/kulliyeye-sunulan-abd-ve-fransa-baskanlik-hukumetleri-raporu-bakan-toto-oynayalim/
İnsanlar, ilk dönemlerde sezgileri ile karar verirlerdi. Akıllarına geleni yaparlardı. Uygarlaşma demek sezgilerin yerini ilmin alması demektir. Aklıma geldi kürsü kurdum, aklıma geldi hastanelerde ihtisas icat ettim. Aklıma geldi filan ilçeyi il yaptım. Aklıma geldi bakanlığı kaldırdım. Aklıma geldi bakanlar kurulu icat ettim. Bunlar ilkel yönetim şekilleridir.
İnsanda dört meleke vardır. Fikir, his, irade ve ünsiyet. Buna dayalı dört dayanışma ortaklığı (sigorta) vardır. Bilgisizlikten doğan zararları ilmi, beceriksizlikten doğan zararları mesleki, ihmalden doğan zararları ahlaki, kasten iras edilen zararları siyasi dayanışma ortaklıkları tazmin eder. İlim adamlarından oluşan meclislerde bu dört dayanışmanın sorumluları şuraları oluştururlar. Bunlar;
a) Yasalar yaparlar
b) Bütçeler hazırlarlar
c) Ehliyetleri tevcih ederler
d) Denetim yaparlar, yargıyı devreye sokarlar
Bunun dışında başkanlar vardır. Başkan tüm devletin başıdır. Şuraların başkanıdır. Meclisin başkanıdır. Bölge valileri vardır. Hükümetin de başıdır. Hükümetin işi yürütmedir. Yasalarda ve bütçede belirtilen hususları icra ederler. Bunun için bakanlar kurulu oluşur. Başbakanla birlikte 25 bakan vardır. Bunlar müspet ilmin verileri ile ortaya konmuştur. Artmaz, eksilmez. Başkan yasa yapmaz. Başkan yasaların yapılması, yasalara uyulması, yargı ile denetlenmesi ve yargı kararlarının infazını gözetler.
Başbakan yardımcısı dört bakanlık vardır. Milli Savunma, Maliye, Milli Eğitim ve Diyanet.
Ayrıca ilgili başbakan yardımcılığının koordinesinde çalışan bakanlıklar vardır. Nüfus, muhasebe, bütçe ve tapu bakanlıkları. Basın, yayın ulaştırma ve haberleşme bakanlıkları, planlama, imar, güvenlik ve sağlık bakanlıkları. Noter, kontrol, soruşturma ve yargılama bakanlıklar. Takip, araştırma, ambarlar ve bankalar bakanlıkları. Bunlar Genel Hizmetler kitabında ayrı ayrı anlatılmıştır.
Yürütmeyi tüm halk yapar, bakanlıklar bunlara yardımcı olur.
Yasama ve yürütmeden sonra yargılama kurumu vardır. Hakemlerden oluşur. Uygulamadaki aksaklıklardan doğan haksızlıkları giderir. Yürütme gelecek için kararlar alır, yargı geçmişteki olaylar için kararlar alır. Sonunda yönetme vardır bunun görevi yargı kararlarını infaz etmedir. Yerinden yönetimde içi işleri ve dış işleri bakanlığı yoktur. Bunlar doğrudan başbakana bağlı bölge valileri ve büyük elçiler tarafından bağımsız olarak bölgelerini yönetirler ve başkanı kıta merkezlerinde temsil ederler.
Aklıma geldi deyip bakanlık oluşturur veya kaldırırsanız yarın yerinize gelen de aklına ne gelirse onu yapar ve yuvarlanan taş yosun tutmaz.