Süleyman Karagülle
NAMAZ
12.02.2012
5073 Okunma, 0 Yorum

 

İnsan, kişiliğini koruyarak topluluğun üyesi olur.  Topluluğa karşı sorumludur. Toplulukların kuralları vardır. Bu kuralları kendileri koyarlar. Zamanla değiştirirler ama kural, kural kaldıkça uyarlar. Kural olmazsa topluluk olmaz. Kurallar değişmezse farklı topluluklar oluşmaz, uygarlaşma olmaz. Kişinin topluluğuna uyabilmesi için, eğitilmesi gerekir. Bu beşikten başlar. Dili beşikte öğrenmeye başlar. Topluluk devamlı değiştiği için de mezara kadar eğitim devam eder.

 

İnsanın kişi varlığı vardır, Mal varlığı vardır. Kişi varlığı ruh ve bedenden oluşur. Mal varlığı üretim ve bölüşmeden oluşur. Bu varlıkların merkezleri ayrı ayrıdır. Hepsi iç içedir. Birbirlerine dayanarak varlıklarını sürdürürler. Eğitim de dört tanedir. Kişilik oruçla oluşturulur. Beden namazla eğitilir. Üretim zekatla öğretilir. Bölüşme hacla öğretilir.

 

Eğitim, topluluğun fertlere öğretmesi, göstermesi ile olur.  Kişi eğitimde elde ettiklerini sonra topluluğun ferdi olarak hayatta uygular. Uygulama ayrı ayrı olabilir. Ama eğitim ayrı ayrı olmaz. İslamiyet’te öğretmen yoktur. İlk yaşlarda herkes öğrencidir. Orta yaşlarda herkes kedi içtihatları ile buluşları ile uygulayıcıdır. Yaşlılıkta da herkes öğretmendir.

 

Namaz, insanın vakitlerini düzenleyen bir müessesedir. Kişi ne zaman yatacak, ne zaman kalkacak, ne zaman diğer kimselerle buluşacak, ne zaman çalışacak, ne zaman dinlenecek. Bunun düzenleyicisidir.  Namaz yaşam saatlerimizi düzenler. Bunu toplantılarla yapar. Namaz toplantılardan ibarettir. Toplantı saatlerini kişilerin yaşayış saatlerine göre düzenler.

 

Kalkma zamanı ezan okunur, herkes uyanır. Sabah temizliğini yapar, vitrini kılar. Kahvaltısını yapar mescide gelir. İkinci ezan okunur.  Sabah toplantısı yapılır. Birlikte sabah namazı kılarlar ve aralarına binip işyerlerine giderler. Öğleye kadar sabah mesaisini yaparlar. Zevalden sonra ezan okunur. İşi paydos ederler ve birlikte namaz kılarak dağılırlar. Evlerine giden halk öğle yemeğini yer, öğle uykusunu yapar. İkindi olunca yine ezan okunur, herkes namaza gelir. İkindi namazını kılarlar ve akşam mesaisine başlarlar. Akşam olunca ezan okunur. Namaz kılınır, eve gidilir.  Yemek yendikten sonra insanlar gece sohbetlerine katılırlar. Yatmadan önce yatsı ezanı okunur. Yatsı namazına katılırlar. Kılar ve dağılırlar.

 

Namaza yalnız çalışma hayatını düzenlemez, yaşama hayatını da düzenler. Çalışanlar işe gittikleri zaman çalışamayan çocuklar, yaşlılar, sakatlar, hastalar bir arada olurlar ve sağlam olanlar diğerlerine bakarlar, onları eğitirler onlara hizmet ederler. Çalışanlar işe giderler, onlar da birlikte gezmeye veya kapalı yerlere giderler.

 

Mevsimler gereği veya coğrafi bölgeler gereği her zaman bu mesai saatleri uygulanamaz. Bu takdirde kendileri mesai saatlerini yapar ona uyarlar. Örnek olarak öğle ve ikindiyi ve akşamla yatsıyı birleştirebilirler. Yağmurlu karlı havalarda o günkü toplantılara bugün elektronik iletişimle katılabilirler.

 

Toplantının yapılabilmesi için toplantı zamanının belli olması gibi toplantı yerinin de belli olması gerekir. Her ocağın bir mescidi vardır. Herkes kendi ocağında toplantı yapar.  Eğer dışarıda işte iseler toplantı yerini kendileri seçerler.  İlk ezan okuyanın bulunduğu yer toplantı yeri olur. Bir ocakta iki mescit olmadığı gibi biri ezan okursa diğeri artık orada ezan okuyamaz. Ayrıca cuma için cuma mescitleri vardır. Orada toplantı yapılır. Hacda yıllık kongre yapılır.

 

Kuran, namazın vakti ve yerini tayin ettikten sonra toplantıya katılmak için gerekli giyinme şartını getirmiştir. Bunun dışında temizliği de emretmiştir. Yani insan vaktini nasıl kullanacağını öğretmektedir. Yerleri nasıl kullanacağını öğretmektedir. Nasıl giyileceğini öğretmektedir. Bunun yanında temizliği de öğretmektedir. Elbise temizliğini ve beden temizliğini. Yıkanmak için haftada bir olarak teşri etmiştir. Açık olan uzuvlar her namazdan evvel yıkanacaktır. Pislikten mümkün olduğun kadar uzak durulacaktır. Pis olan yiyecekler yenmeyecektir. Namazın bu dört şartı insanın tüm hayatını düzenlemektedir. Namazda yapılanlar normal zamanların işidir. Diğerleri arızidir.

 

Toplantı zamanı ve yeri böylece düzenlendikten sonra toplantıya çağrı vardır. Davetiye vardır. Bu da ezanla yapılmaktadır. Ezan sesinin gittiği yere kadar insanlar oraya geleceklerdir. Bunun için şöyle içtihat yapabiliriz. Sabah vakti iki saat civarındadır. 120 dakika eder. Bunun onda biri 12 dakika eder. Demek ki 6 dakikaya kadar varacaksanız namaza gidersiniz. Yoksa kendiniz ezan okur, gelenlerle kılarsınız.

 

Ezanla toplantı yapılır. Oturumun açılması için kamet getirilir. Oturum Allahu ekber diyerek açılır. Oturum selam verilerek kapatılır. Ezan, kamet, tekbir ve selam bize toplantının nasıl yapılacağını öğretmektedir. Namazın içindeki hareketler de biz birlikte iş yapılırken nasıl yapılacağını öğretmektedir. Savaşı orda öğreniyoruz.  

 

Toplantının sağlıklı yapılması için de bazı şartlar vardır. Kıble divanın bulunduğu tarafı gösterir. Herkes geldiği zaman ne tarafa dönüp oturacağını öğrenir. Saf yapılır. Böylece düzene girerler. İmam gelir öne geçer ve o hareketleri yapar ve cemaatte uyar. Cemaat dönmez. Kendisi yapar cemaat ona uyar. Dördüncü şart ta toplantıya yalnız namaz kılanlar katılır. Bu da niyet şartı ile belirtilir.

 

Görüşmeler namaz öncesi ve sonrası yapılır. Namaz öncesi görüşmeler hutbe görüşmeleri benzerdir.  Zikir adı altında yapılmaktadır. Namazdan sonra da yargılama yapılmaktadır. Yani bütün kamu görevleri ve genel hizmetler hep namazlar içinde yapılmaktadır. Namazın içinde de eğitim vardır.

 

1- Okuma eğitimi

2- Dinleme eğitimi

3- Anlama eğitimi

4- Konuşma eğitimi

 

Bunun dışında

1- Tesbih etmek, Allah’ın verdiği görevleri yerine getirmek

2- Hamd etmek, Allah’ın verdiği imkanları kullanmak

3- İstğfar etmek, yapılamayan görevleri bildirmek

4- Topluluğa her işi topluluk adına yapma eğitimi verilmektedir.

 

Burada şunu da belirtmemiz gerekir ki Allah bizi yaratmış bize görevler vermiştir. Bunların hiçbirisi abes değildir. Kendi haklarını topluluğa vermiştir. Bazı hususlarda ihtiyacımızı topluluk gidermektedir. Biz namazı kılarken bizi var edenin karşısına çıkarız ama görevlerimiz topluluğa aittir.

 

Namazda bir de hareket vardır. Ayakta eşit olma ilkesidir. Hepimiz beraberiz. Rüku, yetkililerin emirlerine tabi olma, secde topluluğun kararlarına, kanunlara uyma, tahiyyat, topluluğun içinde kendi varlığımızı korumadır.

 

Bu hareketlerin sağlıkla ilgisi vardır. Yıkanma kirlerden uzaklaştırdığı gibi soğuk veya sıcak su bedenimizdeki kan hareketlerini hızlandırır. Okuma ve tesbih vücudumuzda titreşimler yaparak kılcal damarlardan kanın geçişine yardım eder, sinir sisteminde iletişimi kolaylaştırır.

Ayaktayken kalp beyinden aşağıdır. Beyne az kan gider. Rükuda aynı hizadadır. Secde de daha aşağıdır. Tahiyyatlarda bacaklardaki kan beyne basılır. Ayakta iken imama bakarız. Gözlerimiz uzağı görür. Secdeye bakar normal görürüz. Rükuda daha yakınlaşırız. Secde de çok yakın oluruz.

Bu namazın zahiri anlamıdır. Namazın ruhi yararları da vardır.

 

Duyduğunuz ezan Allah’ın sesidir. Ferahlarsınız. Okuduğunuz Kuran Allah'ın sesidir. İliklerinize işler. Manaları size huzur kaynağı olur, ümit kaynağı olur. Dualarınızla artık güven içinde yaşarsınız. Topluluk size huzur verir, ümit verir, güven verir.

 

İslamiyet bir yama değildir. Eksik bir tarafı yoktur. Namaz cemaatle kılınmayacaksa, kişi Kuranı nereden öğrenecektir. Rükû, namazın içinde değilse bize emredilen rükuyu ne zaman yapacağız. Ne zaman secde edeceğiz.  Kuran’da bir emir varsa ve o emir vakitlendirilmişse, o ibadetler içinde yapılır.

Kuran’ı Peygamber bize getirdi. Onun neleri bize emrettiğini paygamber yaparak gösterdi. Sahabeler bize eksiksiz ulaştırdılar. Peygamberin uygulamalarını hesaba katmadan Kuranı yorumlamak, Kuranı kendi heva heveslerine alet etme demektir.

 

Sam bey gibiler istediklerini yapabilirler. Kuranı inkar etmek de serbesttir. Kuran’ı istediğin gibi yorumlamak da serbesttir. Samimi iseniz ne kadar yanlış yaparsanız yine cennette olursunuz.  Ancak samimi olmak gerekir.  Hatalar nasıl yapılmaktadır.

 

1- Babalardan ne duymuşsak ona uymak.

2- Günün modasını doğru kabul etmek

3- Kendi hayatımızı meşrulaştırmak.

4- Bilgisizlikten hataya düşmek.

 

Diğer üç durumun ilacı tövbedir, imandır. Dördüncünün ilacı ise “Her söze kulak verip en iyisine kendi içtihadımızla uymak”. Bu sebepledir ki hakaret olmamak şartı ile fikirler ne kadar yanlış olursa olsun biz dinleriz. Dinlememiz ve söyletmemiz bize farzdır. Bu tartışmalar katılanlardan Allah razı olmaktadır. Hatalarınızı affedecektir.

 

 






Son Eklenen Makaleler
Süleyman Karagülle
SEÇKİN SAYILAR VE 19 MUCİZESİ 05.01.2001
12.02.2025 476 Okunma
Süleyman Karagülle
BORÇLARIN TASFİYESİ KANUNU 22.12.2000
12.02.2025 268 Okunma
Süleyman Karagülle
BORÇLAR 22.12.2000
12.02.2025 224 Okunma
Süleyman Karagülle
DIŞ BORÇ(BAKARA278-279) 22.12.2000
12.02.2025 290 Okunma
Süleyman Karagülle
AHŞAP ARALIK ÇALIŞMALARI 15.12.2000
12.02.2025 346 Okunma
Süleyman Karagülle
GENEL ÇALIŞMA KURALLARI: 15.12.2000
12.02.2025 248 Okunma
Süleyman Karagülle
MUKASSİMÂT(zariyat4.ayet) 15.12.2000
12.02.2025 283 Okunma
Süleyman Karagülle
GENEL DURUM VE ÇÖZÜM 08.12.2000
12.02.2025 348 Okunma
Süleyman Karagülle
AKEVLER DENGE KULÜBÜ SÖZLEŞMESİ 08.12.2000
12.02.2025 229 Okunma
Süleyman Karagülle
C Â R İ Y Â T (ZARİYAT3.AYET) 08.12.2000
12.02.2025 255 Okunma
Süleyman Karagülle
K Ü R T Ç E 01.12.2000
12.02.2025 252 Okunma
Süleyman Karagülle
ORUÇ BABA 01.12.2000
12.02.2025 277 Okunma
Süleyman Karagülle
M E S İ H 01.12.2000
12.02.2025 341 Okunma
Süleyman Karagülle
HÂMİLÂT (YÜKLER) 01.12.2000
12.02.2025 276 Okunma
Süleyman Karagülle
“ZÂRİYÂT-1- ÂYETİ”Nİ AÇIKLAYALIM: 24.11.2000
12.02.2025 273 Okunma
Süleyman Karagülle
TESİR ÇİFTİ 24.11.2000
12.02.2025 294 Okunma
Süleyman Karagülle
AHŞAP EVE GETİRİLEN YENİLİKLER 18.11.2000
12.02.2025 367 Okunma
Süleyman Karagülle
DEVLETİN AF YETKİSİ VAR MIDIR? 18.11.2000
12.02.2025 370 Okunma
Süleyman Karagülle
İFRAT VE TEFRİT(KEHF28) 18.11.2000
12.02.2025 327 Okunma
Süleyman Karagülle
MATEMATİK İLE İfrat ve tefrit nedir? 11.11.2000
12.02.2025 325 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’AN MATEMATİĞİ TARİKATI 11.112000
12.02.2025 245 Okunma
Süleyman Karagülle
NEFİSTE SABIR(kehf28) 11.11.2000
12.02.2025 280 Okunma
Süleyman Karagülle
OKUMA/ TİLÂVET EMRİ 04.11.2000
12.02.2025 293 Okunma
Süleyman Karagülle
SÖMÜRÜ VE ÇARE 04.11.2000
12.02.2025 225 Okunma
Süleyman Karagülle
AKEVLERDEN HABERLER 28.10.2000
12.02.2025 261 Okunma
Süleyman Karagülle
MESKENLER VE İŞYERLERİ AYETİ 28.10.2000
12.02.2025 378 Okunma
Süleyman Karagülle
BOZULMA (ENTROPİ) 28.10.2000
12.02.2025 369 Okunma
Süleyman Karagülle
ERMENİ KATLİAMI 14.10.2000
12.02.2025 202 Okunma
Süleyman Karagülle
MARKETTE SELEM UYGULAMASI 14.10.2000
12.02.2025 269 Okunma
Süleyman Karagülle
FAİZSİZ İŞLETME 14.10.2000
12.02.2025 294 Okunma
Süleyman Karagülle
BELGRAD OLAYI 07.10.2000
12.02.2025 279 Okunma
Süleyman Karagülle
MÜTEŞÂBİH ÂYETLER 07.10.2000
12.02.2025 495 Okunma
Süleyman Karagülle
MEDENİYETLERİN ÖMRÜ 30.09.200
12.02.2025 432 Okunma
Süleyman Karagülle
AHMET BÜLBÜL’ÜN ÖLÜMÜ VESİLESİYLE; 30.09.2000
12.02.2025 280 Okunma
Süleyman Karagülle
Rektör Ethem Ruhi Fığlalıya cevap 23.09.2000
12.02.2025 273 Okunma
Süleyman Karagülle
KURANDA MUCİZE-1 23.09.2000
12.02.2025 259 Okunma
Süleyman Karagülle
BİR YETKİLİ YÜKSEK HAKİM DEDİ Kİ: 09.09.2000
23.03.2024 636 Okunma
Süleyman Karagülle
AHŞAP EV ÇALIŞMALARI 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 572 Okunma
Süleyman Karagülle
Sana ruhtan soruyorlar 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 632 Okunma
Süleyman Karagülle
SİSTEMATİK HATA 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 514 Okunma
Süleyman Karagülle
ŞERİAT VE MEMUR KARARNAMESİ 02.09.2000
23.03.2024 495 Okunma
Süleyman Karagülle
Heisenberg’in meşhur “kuvantum teorisi” 02.09.2000
23.03.2024 749 Okunma
Süleyman Karagülle
DEPREMİN FIKHI 26 AĞUSTOS 2000
23.03.2024 545 Okunma
Süleyman Karagülle
Z E L Z E L E 26 ağustos 2000
23.03.2024 461 Okunma
Süleyman Karagülle
(AHŞAP)İŞLETME HAKKINDA BİLGİ-19.08.2000
14.03.2024 501 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir ülke hırsıza hapis cezasını vermektedir-12082000
14.03.2024 545 Okunma
Süleyman Karagülle
MEMUR KARARNAMESİ 12.08.2000
14.03.2024 474 Okunma
Süleyman Karagülle
HÜKÜMET,REKTÖR ATAMALARI..05.08.2000
14.03.2024 513 Okunma
Süleyman Karagülle
İNSANIN GÖREVİ 05.08.2000
14.03.2024 461 Okunma
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE ZELZELE 22.07.2000
14.03.2024 499 Okunma
Süleyman Karagülle
REKTÖRLERİN ATANMASI 22.07.2000
14.03.2024 513 Okunma
Süleyman Karagülle
312 inci MADDE 22.07.2000
14.03.2024 417 Okunma
Süleyman Karagülle
BANDIRMA HATTI 22.07.2000
14.03.2024 491 Okunma
Süleyman Karagülle
F İ Z İ K 29.07.2000
14.03.2024 552 Okunma
Süleyman Karagülle
İSLÂM VE DEMOKRASİ 29.07.2000
14.03.2024 535 Okunma
Süleyman Karagülle
REKTÖRLERİN SEÇİMİ 22.07.2000
14.03.2024 445 Okunma
Süleyman Karagülle
ABANT TOPLANTISI 22.07.2000
14.03.2024 532 Okunma
Süleyman Karagülle
HAK VE KUVVET MEDENİYETLERİ 22.07.2000
14.03.2024 492 Okunma
Süleyman Karagülle
DAYANIŞMA SİSTEMİ 01.07.2000
14.03.2024 441 Okunma
Süleyman Karagülle
“HERKESE İŞ - HERKESE AŞ” 24.06.2000
14.03.2024 533 Okunma
Süleyman Karagülle
KİTLERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ 17.06.2000
14.03.2024 519 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’ÂN VE MANTIK İLE MATEMATİK 17.04.1999
14.03.2024 528 Okunma
Süleyman Karagülle
“ADİL DÜZEN” DERGİ PLANI (2)17.04.1999
14.03.2024 530 Okunma
Süleyman Karagülle
“ADİL DÜZEN” DERGİ PLANI 17.04.1999
14.03.2024 575 Okunma
Süleyman Karagülle
Süleyman Karagüllenin girilmeyen MAKALELERİ-17.04.1999
14.03.2024 509 Okunma
Süleyman Karagülle
MUSA’YA VERİLEN DOKUZ MUCİZENİN GÜNÜMÜZDEKİ MANASI
19.05.2022 3168 Okunma
1 Yorum 20.05.2022 06:41
Süleyman Karagülle
Elveda
21.08.2021 3189 Okunma
2 Yorum 24.08.2021 15:36
Süleyman Karagülle
İÇKİ YASAĞI
3.05.2021 2443 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Dünya
30.04.2021 2295 Okunma
Süleyman Karagülle
DIŞ POLİTİKA
29.04.2021 2157 Okunma
Süleyman Karagülle
HEDEF
29.04.2021 2176 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve SON DURUM… (16)
18.04.2021 3385 Okunma
4 Yorum 26.05.2021 00:43
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve son uyarılarım… (15)
11.04.2021 2312 Okunma
Süleyman Karagülle
SOYLU'NUN BEYANI
7.04.2021 2850 Okunma
Süleyman Karagülle
BUNDAN BÖYLE
6.04.2021 2097 Okunma
Süleyman Karagülle
UYARI
6.04.2021 2087 Okunma
Süleyman Karagülle
MÜDAHALE
4.04.2021 2112 Okunma
Süleyman Karagülle
Seminerler; kendinize görev vereceksiniz (14)
4.04.2021 2103 Okunma
Süleyman Karagülle
TEK ÇIKAR YOL
3.04.2021 2322 Okunma
Süleyman Karagülle
PARTİ KAPATMAK
3.04.2021 2339 Okunma
Süleyman Karagülle
ANAYASA MAHKEMESİ
1.04.2021 2299 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve İ Ç T İ H A D (13)
31.03.2021 3182 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:37
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve Akevler Usulü (12)
31.03.2021 3003 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:27
Süleyman Karagülle
Muhterem Abdurrahman Dilipak’a Açık Mektup
31.03.2021 2512 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve DAVET… (11)
31.03.2021 2857 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:13
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerlerinin başlangıcı ve (10)
31.03.2021 2116 Okunma
Süleyman Karagülle
EMİN SARAÇ HOCA HAKKINDA
31.03.2021 2670 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve Kur’an Düzeni
31.03.2021 2882 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:01
Süleyman Karagülle
Akevler Kur’an Seminerleri ve GÖREV
31.03.2021 2899 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 21:52
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE TARİH
31.03.2021 2893 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 21:47
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ-5
31.03.2021 2891 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 21:37
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ-3
31.03.2021 1922 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ-2
31.03.2021 1876 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ
31.03.2021 2088 Okunma
Süleyman Karagülle
TEK PROBLEM VE ÇÖZÜM
31.03.2021 2087 Okunma
Süleyman Karagülle
RAKAMLAR
31.03.2021 2086 Okunma
Süleyman Karagülle
YASTIK ALTI
30.03.2021 2201 Okunma
Süleyman Karagülle
TEMİZLİK
29.03.2021 2523 Okunma
Süleyman Karagülle
MEŞGALE
28.03.2021 2321 Okunma
Süleyman Karagülle
BAKAN OLMAK
27.03.2021 2348 Okunma


© 2025 - Akevler