Türkiye’de yasama Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılır. Hükümetler meclise kanun teklifi yapamamalıdır. Kanun teklifini Cumhurbaşkanı yapabilmelidir. Hükümetin önereceği kanunlar devlet başkanının onayından geçmelidir.
Türkiye’de yargı bağımsızdır. Yüksek hâkimleri Meclis seçmelidir. Cumhurbaşkanının veto hakkı veya görevden alma yetkisi olmalıdır.
YÖK üyelerini Meclis atamalı, başkanı Cumhurbaşkanı seçmelidir. Millî Eğitim Bakanlığı ve Devlet Planlama birleştirilmeli, YÖK’e bağlanmalıdır.
Genelkurmay Başkanlığı Başbakanlıktan ayrılmalı, Mareşal ile Mustafa Kemal statüsüne getirilmelidir. Dış işleri ile ve savaşla ilgili kararlar Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı dörtlü ittifakı ile alınmalıdır. Bunların dışındaki tüm yönetim hükümete ait olmalı, Devlet Başkanı müdahale etmemelidir.
Yeni anayasa hazırlanıncaya kadar geçici olarak uygulama böyle yapılmalıdır.
*
Yeni Anayasa yapılırken Meclis aşağıdaki sorunları da çözmelidir.
(Bu sorunların çözümü Akevler’de vardır.)
1- Türk ordusunun zedelenen itibarı iade edilmelidir.
2- PKK sorunu çözülmelidir. Bu sorun Kürt sorunu olarak kabul edilmemelidir.
3-Türk halklarının özgürce yaşama sorunları çözülmelidir. Özel olarak Kürt sorunu diye bir şey kabul edilemez. Türk halkları arasında ayrımcılık yapılamaz. Ayrılmak isteyenler ayrılabilirler, varsa toprak bile verilebilir. Ama Türkiye’de değişik halklardan oluşan tek ulus vardır.
4- İç güvenlik sorunu çözülmelidir, özgürlüklere dokunmadan çözülmelidir.
5- Yargı sorunu çözülmelidir. Yıllar süren yargıya yargı gözü ile bakılamaz.
6- Köylerin boşalması sorunu çözülmelidir.
7- İşsizlik sorunu çözülmelidir.
8- Sömürü aracı hâline gelen eğitim gerçekten millî eğitime dönüştürülmeli, ateist eğitim sistemine son verilmelidir.
9- İsrail’in hakları teslim edilmeli, sonra da fesat merkezi olmaktan çıkarılmalıdır.
10- Hakemlik sistemi ile yurtta sulh cihanda sulh ilkesi harekete geçirilmelidir. Uygarlıkta önde olmalıyız. Hiçbir devletin iç işlerine karışmamalıyız. Biz de AB talebimizden vazgeçip sömürü gruplarından uzak durmalıyız.
11- Türkiye hakemlik sistemini kabul eden devletlerle bir olmalıdır.
12- Anti demokratik olan tek diyanet, tek odalar, tek üniversite ortadan kaldırılmalı, siyasi partiler gibi bütün yarı sivil örgütler çoklu sisteme götürülmelidir. Avukat baronun uşağı olmaktan, doktor tabipler odasının esiri olmaktan kurtarılmalıdır. Hakemlerden oluşan yargı dışında başkasına hükmetme hukuk düzeninde olamaz.
13- Okullarda Arapça ve Latince’den başka zorunlu dil konamaz, diploma için bu iki lisandan başka bir lisan aranmaz.
14- Lâikliğin odak olması ile partilerin kapatılması ortadan kalkacağı gibi eşyaya ve topluluğa ceza verilemez, ne ortaklık ne dernek ne parti kapatılabilir. Kurumlara değil suç işleyen kişilere ceza verilir.
15- Karşılıksız para ortadan kalkmalı, altın ile tarif edilmiş bir paraya geçilmelidir.
16- Ormanlarımızı halka açmalıyız, tarlaları kullanma yasaklarını ortadan kaldırmalıyız. SİT alanları ancak devletin istimlâk ettiği yerlerde yapılabilir. Dağlar, ormanlar, denizler halkındır.
17- Devletin izin verme sistemi kalkmalı, onun yerine devletin sonradan denetimi getirilmeli ve yalnız yargı yoluyla müdahale yapılmalıdır.