Mete Firidin
Hanif Kelimesi
3.12.2024
622 Okunma, 0 Yorum

 

Hanif Kelimesi

 

Hanif kelimesinin kökü HNF (حنف) dir. Bu kelime kökünden olan kelimeler   Kuran’da on iki kez geçmektedir. Bunlar iki kez geçen, çoğul olan hünafa ve on kez geçen, tekil hanif kelimeleridir.

HNF kökünün lügatlerdeki anlamı ise: حَنَفَ, aor. ـِ {يَحْنِفُ}, (Ḳ,) inf. n. حَنْفٌ, (TḲ,) He, or it, inclined, or declined. (Ḳ, TA.) You say, حَنَفَ إِلَيْهِ (TA) andتحنّف↓ اليه (Ḳ) He inclined to it. (Ḳ, TA.) And حَنَفَ عَنْهُ andتحنّف↓ عنه He declined from it. (TA.)

Root: حنف - Entry: 1.Dissociation: B

حَنِفَ, aor. ـَ {يَحْنَفُ}, (Mṣb, Ḳ,) inf. n. حَنَفٌ; (Mṣb;) and حَنُفَ, aor. ـُ {يَحْنُفُ}; (Ḳ;) He had that kind of distortion which is termed حَنَفٌ as explained below. (Mṣb, Ḳ.)

حنّفهُ(Ḳ,) or حنّف رِجْلَهُ(Ṣ,) inf. n. تَحْنِيفٌ(Ḳ,) He rendered him, (Ḳ,) or his leg, or foot, (Ṣ,) أَحْنَف(Ṣ, Ḳ.).

حَنَفٌ, originally, A natural wryness: and particularly an inversion of the foot, so that the upper side becomes the lower: so says IDrd; (Mgh;) or a crookedness in the leg, or foot; (Ṣ, O, Ḳ;) i. e., (Ṣ, O, but in the Ḳ “or”) a turning of one of the great toes towards the other: (Ṣ, O, Ḳ:) or [a distortion that causes] one's walking on the outer part of the foot, on the side in which is the little toe: (Ḳ: [and so accord. to an explanation of أَحْنَفُ↓ by IAạr cited in the Ṣ:]) or an inclining [app. inwards] in the fore part of the foot. (Lth, Ḳ.)
 

Yani eğilmek, meyletmek, düşmek, azalma veya çarpıtma, bükülme ve hattaa bükülmüş ayak anlamlarındadır. İkincil anlamı ise dinsiz veya dinden çıkan ve pagan anlamındadır.

 

Oysa Kuran’da aynı anlamda olan ve iki kez kullanılan bir kelime daha vardır. Bu diğer kök (جنف)  Kuran’da cenef ve mütecanif olarak bulunur. Kök anlamı ise: جَنَفٌ (T, Ṣ, Mgh, Mṣb, Ḳ, &c.) and جُنُوفٌ, (Ḳ,) the former being inf. n. of جَنِفَ and the latter of جَنَفَ, (TA,) The act of inclining, or declining (T, Ṣ, Mgh, Ḳ, TA) in speech and in all affairs: (TA:) and declining, or deviating, from the right course; acting wrongfully, unjustly, injuriously, or tyrannically; (T, Mṣb,* Ḳ, TA;) like حَيْفٌ, which some erroneously assert to be the act of a judge only. (T, TA.) You say, جَنِفَ, (T, Ṣ, Mgh, Mṣb,) aor. ـَ {يَجْنَفُ}, inf. n. جَنَفٌ; (Ṣ, Mṣb;) [and app. جَنَفَ, aor. ـِ {يَجْنِفُ}, inf. n. جُنُوفٌ;] andاجنف↓; (T, Mṣb, TA;) He inclined or declined [in speech and in any affair]: (T, Ṣ, TA:) and he declined, or deviated, from the right course; acted wrongfully, unjustly, injuriously, or tyrannically; (T, Mgh, Mṣb, TA;) عَلَيْهِ against him. (Mgh.) Hence, in the Ḳur [ii. 178]فَمَنْ خَافَ مِنْ مُوصٍ جَنَفًا (Ṣ, TA,) i. e. [And he who feareth, (or, as is said in the Ḳ in art. خوفknoweth,from, or on the part of, the testator,] an inclining [to a wrong course], or a declining [from the right course]: (TA:) or a manifest inclining or declining. (Er-Rághib, TA.) You say, جَنِفَ فِى وَصِيَّتِهِ, aor. ـَ {يَجْنَفُ}[He inclined,, &c., in his testament;] and soاجنف↓. (Ḳ.) Andاجنف↓ signifies He deviated from that which was right. (Ḳ.) Andاجنف↓ فِى حُكْمِهِ [He declined from the right course, or acted wrongfully or unjustly, in his judgment]. (TA.) Orاجنف↓ relates peculiarly to the case of a testament: and جَنِفَ signifies absolutely He declined, or deviated, from that which was right. (Ḳ.) And you say, جَنِفَ عَنْ طَرِيقِهِ, aor. ـَ {يَجْنَفُ}; and جَنَفَ, aor. ـِ {يَجْنِفُ}, inf. n. جَنَفٌ, (Ḳ, TA,) which is of the former verb, (TA,) and جُنُوفٌ, (Ḳ, TA,) which is of the latter verb; He turned away from his course, or way; deviated therefrom. (TA.)

Root: جنف - Entry: 1.―Signification: A2

Or [app. a mistake for “and”] جَنَفٌ signifies Depression (دُخُولٌ and اِنْهِضَامٌin one of the two sides of the breast, or chest, (الزَّوْرِ,) with evenness of the other side: (Ḳ:) the verb is جَنِفَ: and the part. n. is جَنِفٌ↓ andأَجْنَفُ↓, fem. [of the latter] جَنْفَآءُ. (TA.)

 

Kısacası yukarıdaki HNF kökü ve CNF kökü etimolojik olarak aynı anlamda görünmektedir! Bu normal bir durum değildir. İkisi arasında anlam farkı olmalıdır. CNF kökü olumsuz anlamda kullanılırken HNF kökü olumlu anlamdadır. Bu durumda HNF kökünün anlamı gerçekte ne olabilir?

 

Yaptığım araştırmada şu bilgilere ulaştım: https://biblehub.com/strongs/hebrew/5130.htm internet sitesinde Muharref Tevrat’taki nuph, Sallamak, ileri geri hareket etmek, serpmek, savurmak ve elemek anlamındadır.

 

 5130. hayır 

Strong'un Sözlüğü

nuph: Sallamak, ileri geri hareket etmek, serpmek, savurmak

Orijinal Kelime: נוּף
Kelime Türü: Fiil
Çeviri: nuph
Telaffuz: noof
Fonetik Yazım: (noof)
Tanım: Sallamak, ileri geri hareket etmek, serpmek, savurmak
Anlamı: titremek

Kelime Kökeni: İlkel bir kök

Karşılık Gelen Yunanca / İbranice Maddeler: İbranice "nuph" için doğrudan bir Yunanca karşılığı bulunmamakla birlikte, Tanrı'ya armağanlar sunma ve sunma kavramı, "sunu" veya "kurban" anlamına gelen προσφορά (prosphora, G4376) gibi Yunanca terimlerde görülebilir.

Kullanım: İbranice "nuph" fiili öncelikle sallamak veya bir şeyi ileri geri hareket ettirmek anlamına gelir. Genellikle ritüelistik veya törensel eylemler bağlamında, özellikle de adanma ve kutsamanın sembolik bir hareketi olarak Rab'bin önünde adakların sallanmasında kullanılır. Bu eylem, bir şeyi Tanrı'ya sunmayı ve O'nun egemenliğini ve tedarikini kabul etmeyi ifade eder.

Kültürel ve Tarihsel Arka Plan: Antik İsrail ibadetinde, adak sallama eylemi önemli bir ritüeldi. Musa Yasası'nda kurulan kurban sisteminin bir parçasıydı, burada sallama adak gibi belirli adakların Rab'bin huzuruna sunulduğu bir yerdi. Bu eylem yalnızca fiziksel bir hareket değildi, aynı zamanda derin bir manevi önem taşıyordu, sunan kişinin bağlılığını ve adakların Tanrı'ya kutsanmasını sembolize ediyordu. Sallama hareketi ayrıca adakların ilahi huzura sunulmasının bir yolu olarak görülüyordu, Tanrı'nın nihai sağlayıcı ve sürdürücü rolünü kabul ediyordu.

NAS Kapsamlı Uyum

Kelime Kökeni
a prim. kök
Tanım
ileri geri hareket etmek, sallamak, serpmek
NASB Çevirisi
kaldırdı (1), teklif etti (1), sundu (5), sundu (6), ileri geri... sallamak (1), sallıyor (1), etrafa saçmak (1), serpiştirdi (1), dalgalandırdı (13), salladı (1), sallıyor (1), kullanmak (3), kullandı (1), kullanıyor (1), kullanıyor (1).

Kahverengi-Sürücü-Briggs

I. [ נוּף ] fiil ileri geri hareket etmek, sallamak, serpiştirmek (Geç İbranice Hiph`il, Pilpal sallamak, üflemek, yelpaze , karşılaştırın נָפָה elemek , נָפָה isim elemek (İncil İbranicesi olarak); ᵑ7 Aph`el İncil İbranicesi olarak; Süryanice   bükmek, sallamak, sallamak ; Di karşılaştırın Etiyopya quadril.   damıtmak, çiy gibi düşürmek ;   elemek ); —

Qal Perfect 1tekil ׳ נַ֫פְתִּי מִשְׁכָּבִי מֹר וגו Atasözleri 7:17 Yatağıma mür vb. serptim.

Po`lel Imperfect 3erkeksi tekil ׳ יְנֹפֵף יָדוֺ הַר וגו Isaiah 10:32 elini dağa doğru sallıyor (suçlayıcı olarak הַר karşılaştırın Ges § 118f . Da Synt. § 69, R 2 ).

Hiph'il Perfect 3eril tekil הֵנִיף Yeşu 8:31 +, 2 eril tekil הֵנַ֫פְתָּ Çıkış 20:25 (Ges § 72k ), וְהֵנַפְתָּ֫ Çıkış 29:24 3t.; 1 tekil הֲנִיפֹ֫תִי Eyüp 31:21 ; Kusurlu וַיָּ֫נֶף Levililer 8:27 ; Sayılar 8:21 , son ek וַיְנִיפֵ֫הוּ Levililer 8:29 ; 2eril tekil תָּנִיף Tesniye 23:26 2t., vb.; Emir kipi eril çoğul הָנִ֫יפוּ İşaya 13:2 ; Mastar yapısı הָנִיף İşaya 10:15 2t.; לַהֲנָפָה İşaya 30:28 (Ges § 72z Ba NB 90 , ayrıca bkz. הֲנָחָה ), vb.; Katılımcı מֵנִיף İşaya 19:16 ; Zekeriya 2:13 , vb.; - sallanmak, kullanmak, dalgalanmak: -

1 aleti kullanarak , malzemeyi kullanarak ileri geri hareket ettirin: כִּי חֵרְבְּךָ הֵנַפְתָּ עָלֶיהָ Çıkış 20:25 (E), yani taşın üzerinde, yani Tesniye 27:5 ; Yeşu 8:31 (D) ve Tesniye 23:26 komşunun dikili ekinlerininorak kullanmayacaksın ; mutlak מְנִיפוֺ Yeşaya 10:15 onu (yani testereyi) kullanan kişiye karşı ve כְּהָנִיף שֵׁבֶט וְאֶתמְֿרִימוֺ Yeşaya 10:15 (okuyun) אֶתֿ ) bir çubuğun onu kaldıran kişiyi kullanması gibi .2.Elinizi sallayın veya sallayın ;

a. el sallamak אֶלהַֿמָּקוֺם 2. Krallar 5:11 , şifa töreninde (yani muhtemelen kutsal alana doğru Kmp Kau ; > cüzzamın görüldüğü yere doğru , çoğu kişi gibi).

b. עַלֿ ile, sallamak veya savurmak , İşaya 11:15 ; İşaya 19:16 ; Zekeriya 2:13 (tümü ׳ י ) Eyüp 31:21 [alaycı bir şekilde Vaiz 12:18 ( עַל olmadan ) ile karşılaştırın].

c. el sallamak , bir işaret olarak, İşaya 13:2 .

3 bir elekte ileri geri sallanmak ,İşaya 30:28 (mecazi, uluslarla ilgili).

4 P (H)'de sıklıkla kullanılan teknik terim, rahibin başlangıçta bağış payını kaldırıp salladığı , yani onu sunağa doğru götürüp geri getirdiği, bunun Tanrı'ya sunulmasının ve rahibe geri dönmesinin bir işareti olduğu ayin için kullanılır: H'de, ׳ וְהֵנִיף אֶתהָֿעֹמֶר לִפְנֵי י Levililer 23:11 a Levililer 23:11 bile karşılaştırın ; Levililer 23:12 , ayrıca Levililer 23:20 (metin için bkz. Di Dr-Wh Hpt ); P'de, וְהֵנַפְתָּ֫ אֹתוֺ ׳ תְּנוּפָה לִפְנֵי י Çıkış 29:26 , yani Levililer 7:30 ; Levililer 8:29 ; Levililer 10:15 (nesne çıkarılmıştır) Sayılar 6:20 ; bu nedenle Levililer de kâhinlerin hizmetine ayrılmıştır Sayılar 8:11 (Di üstü çizili bkz.), Sayılar 8:13 ; Sayılar 8:21 , Sayılar 8:14 ile karşılaştırın ( ׳ לִפְנֵי י atlanmıştır); fakat aynı phr, yağlı bütün kuzudan, Levililer 14:12 ,24 ve yakılmış sunulardan tamamen Çıkış 29:24 ( Çıkış 29:25 ile karşılaştırın ), Levililer 8:27 ( Levililer 8:28 ile karşılaştırın ) veya kısmen Sayılar 5:25 ( ׳ הֵנִיף) הַמִּנְחָה לִפְנֵי י ), - bunlarda orijinal anlam kaybolmuş görünüyor; yani, çadır için yapılan bağışları açıkça teklif edin : ׳ הֵנִיף תְּנוּפַת זָהָב לְי Çıkış 35:22 . —aşağıdaki תְּנוּפָה'yi karşılaştırın

5 Dışarıya akıtın (si vera lectio) גֶּשֶׁם נְדָבוֺת תָּנִיף Mezmur 68:10 Dışarıya bol yağmur yağdırdın [Ecclus 43:17c ile karşılaştırın], fakat fiil tam anlamıyla uygun değil; Lag Gr תַּטִּיף'yi önerir , ancak bu da şüphelidir.

Hoph`al Mükemmel 3eril tekil הוּנַף , dalgalı , Çıkış 29:27 (P), Hiph'il 4'ün pasifi.

Strong'un Kapsamlı Uyumu

Kaldırmak, hareket ettirmek, teklif etmek, parfüm sürmek, göndermek, sallamak, elemek, vurmak,

İlkel bir kök; titreşmek (yani yukarı aşağı titreşmek veya ileri geri sallanmak); çok çeşitli uygulamalarda kullanılır (serpme, çağırma, ovalama, falakaya yatma, kesme, sallama, vb. dahil) - kaldırmak, hareket ettirmek, sunmak, koku vermek, göndermek, sallamak, elemek, vurmak, sallamak.

Biçimler ve Transliterasyonlar

הֲנִֽיפְכֶ֖ם הֲנִיפ֣וֹתִי הֵנִ֛יף הֵנִ֥יף הֵנִ֧יף הֵנַ֥פְתָָּ הָנִ֣יפוּ הוּנַ֖ף הונף הניף הניפו הניפותי הניפכם הנפת וְהֵנִ֣יף וְהֵנִ֤יף וְהֵנִ֥יף וְהֵנִ֧יף וְהֵנִ֨יף וְהֵנִיף֩ וְהֵנַפְתָּ֥ וַיְנִיפֵ֥הוּ וַיָּ֧נֶף וַיָּ֨נֶף והניף והנפת iyi ki varsın יְנִיפֶ֖נּוּ יְנֹפֵ֤ף יניפנו ינפף כְּהָנִ֥יף כהניף לְהָנִ֥יף לַהֲנָפָ֥ה להניף להנפה מְנִיפ֔וֹ מֵנִ֤יף מֵנִ֥יף מניף מניפו נַ֥פְתִּי נפתי תָּנִ֣יף תָנִ֔יף תָנִ֥יף תניף hă·nî·p̄ə·ḵem hă·nî·p̄ō·w·ṯî hā·nî·p̄ū hanifChem haniFoti haNifu hănîp̄əḵem hănîp̄ōwṯî hānîp̄ū hê·nap̄·tā hê·nîp̄ heNafta hênap̄tā heNif hênîp̄ hū·nap̄ huNaf hūnap̄ kə·hā·nîp̄ kehaNif kəhānîp̄ la·hă·nā·p̄āh lahanaFah lahănāp̄āh lə·hā·nîp̄ lehaNif ləhānîp̄ mə·nî·p̄ōw mê·nîp̄ meNif meniFo mênîp̄ mənîp̄ōw Nafti nap̄·tî nap̄tî tā·nîp̄ ṯā·nîp̄ taNif tānîp̄ ṯānîp̄ vaiYanef vayniFehu vehenafTa veheNif way·nî·p̄ê·hū way·yā·nep̄ waynîp̄êhū wayyānep̄ wə·hê·nap̄·tā wə·hê·nîp̄ wəhênap̄tā wəhênîp̄ yə·nî·p̄en·nū yə·nō·p̄êp̄ yeni Fennu yənîp̄ennū yenoFef yənōp̄êp̄

Bağlantılar

Satır Arası Yunanca • Satır Arası İbranice • Strong'un Sayıları • İngiliz'in Yunanca Uyumu • İngiliz'in İbranice Uyumu • Paralel Metinler

İngilizlerin Uyumu

Çıkış 20:25
HEB: 
כִּ֧י חַרְבְּךָ֛ הֵנַ֥פְתָּ עָלֶ֖יהָ וַתְּחַֽלְלֶֽהָ׃
NAS:
 kesme taşlardan yapılmıştır,aletinizi kullanırsanız
KJV:
 kesme taştan yapılır:aletinizi kaldırırsanız
INT:
 aletinizi kullandığınızda saygısızlık olur

Çıkış 29:24
HEB: 
כַּפֵּ֣י בָנָ֑יו וְהֵנַפְתָּ֥ אֹתָ֛ם תְּנוּפָ֖ה
NAS:
 oğullarındanonları dalga gibi sallayacak
KJV'yi
 sunanoğullarından;onları bir sallamalık sunu için sallayacak
INT:
 oğullarının elleriönünde bir dalga sallayacak

Mısır'dan Çıkış 29:26
HEB: 
אֲשֶׁ֣ר לְאַהֲרֹ֔ן וְהֵנַפְתָּ֥ אֹת֛וֹ תְּנוּפָ֖ה
NAS:
 koordinasyonu sağlaonu şöyle salla : bir sallama sunu
KJV:
 kutsamaonu bir sallama sunu için sallayın
INT:
 Harun'unki ve önce bir dalga

Çıkış 29:27
HEB: 
הַתְּרוּמָ֔ה אֲשֶׁ֥ר הוּנַ֖ף וַאֲשֶׁ֣ר הוּרָ֑ם NAS
:
 dalgalanan ve KJV
sallanan ve yukarı kaldırılankaldırma sunusu
, INT: 
dalgalanan ve sunulankaldırma sunusunun

Çıkış 35:22
HEB: 
אִ֕ישׁ אֲשֶׁ֥ר הֵנִ֛יף תְּנוּפַ֥ת זָהָ֖ב
NAS:
 altın sunusu sunan adam
KJV: ve 
sunan herkesbir sunu sundu
INT:
 erkekleraltın teklifinikim sundu

Levililer 7:30
İBR: 
אֵ֣ת הֶחָזֶ֗ה לְהָנִ֥יף אֹת֛וֹ תְּנוּפָ֖ה
NAS:
 göğüsünsallamalık bir sunu olarak sunulması için
KJV:
 göğüsünsallamalık bir sunu olarak sallanması için
INT:
 göğüsün sallamalıkbir sunu olarak sunulması için

Levililer 8:27
HEB: 
כַּפֵּ֣י בָנָ֑יו וַיָּ֧נֶף אֹתָ֛ם תְּנוּפָ֖ה
NAS:
 oğullarından ve onları sallama sunusu olarak
KJV'ye sundu:
 eller ve onlara sallamalık bir teklif için el salladı
INT:
 oğullarının elleri ve önünde bir el sallama

Levililer 8:29
HEB: 
אֶת־ הֶ֣חָזֶ֔ה וַיְנִיפֵ֥הוּ תְנוּפָ֖ה לִפְנֵ֣י
NAS:
 döş ve onu sallamalık sunu olarak
sundu KJV:
 göğsü ve sallamalık sunu için
salladı INT:
 Musa göğsü ve önünde sallama

Levililer 9:21
HEB: 
שׁ֣וֹק הַיָּמִ֔ין הֵנִ֧יף אַהֲרֹ֛ן תְּנוּפָ֖ה
NAS:
 Harun , KJV'ye sallamalık sunu olaraksunuldu : Harun , INT: uyluk ve sağda sunulan Aaron Adalgası

Levililer 10:15
HEB: 
הַחֲלָבִים֙ יָבִ֔יאוּ לְהָנִ֥יף תְּנוּפָ֖ה לִפְנֵ֣י
NAS:
 kısımlarından yağ,sallamalık sunu olarak sunmak
KJV:
 yağın,sallamalık sunu olarak sallamak INT
:
 porsiyonlardanönce sallayarak sunmak

Levililer 14:12
HEB: 
לֹ֣ג הַשָּׁ֑מֶן וְהֵנִ֥יף אֹתָ֛ם תְּנוּפָ֖ה
NAS:
 yağdan KJV: yağdansallamalık sunu olarak sun ve onları[for] bir dalga teklifi INT: petrolün günlüğü ve önceki bir dalga

Levililer 14:24
HEB: 
לֹ֣ג הַשָּׁ֑מֶן וְהֵנִ֨יף אֹתָ֧ם הַכֹּהֵ֛ן
NAS:
 ve kâhin onları KJV sallamalık sunu olarak sunacak ; ve kâhinonları sallayacak bir sallamalık sunu [için] INT: ve bir log yağ sunacak ve rahip bir dalga

Levililer 23:11
HEB: 
וְהֵנִ֧יף אֶת־ הָעֹ֛מֶר NAS: Demetini KJV'den önce sallayacak : Ve demetini INT'den önce sallayacak : Demetten önce sallayacak

Levililer 23:11
HEB: 
מִֽמָּחֳרַת֙ הַשַּׁבָּ֔ת יְנִיפֶ֖נּוּ הַכֹּהֵֽן׃
NAS:
 Şabat günü kâhin sallayacak BT.
KJV:
 rahip onu sallayacak .
INT:
 Şabat'ın rahibi sallayacağı gün

Levililer 23:12
İB: 
וַעֲשִׂיתֶ֕ם בְּי֥וֹם הֲנִֽיפְכֶ֖ם אֶת־ הָעֹ֑מֶר NAS
: Şimdi, 
salladığın gündemet,
KJV:
 demetini salladığın gün
INT:
 demetini salladığın gün sunacak

Levililer 23:20
İBR: 
וְהֵנִ֣יף הַכֹּהֵ֣ן ׀ אֹתָ֡ם NAS: Rahiponları ekmekle sallayacak KJV: Rahiponları ekmekle sallayacak INT: Rahip onları ekmekle sallayacak

Sayılar 5:25
HEB: 
מִנְחַ֣ת הַקְּנָאֹ֑ת וְהֵנִ֤יף אֶת־ הַמִּנְחָה֙
NAS:
 elinitahıl sunusunu sallayacak
:
 elinisunu sallayacak
INT:
 kıskançlık sunusunuönce sallayacak

Sayılar 6:20
İBR: 
וְהֵנִיף֩ אוֹתָ֨ם הַכֹּהֵ֥ן ׀ NAS: Sonra kâhinonları bir sallama sunusu olarak sallayacak KJV: Ve kâhinonları bir sallama sunusu olarak sallayacak INT: kâhin bir sallama sunusu olarak sallayacak

Sayılar 8:11
HEB: 
וְהֵנִיף֩ אַהֲרֹ֨ן אֶת־ NAS: HarunLevilileri sunacak KJV: Ve HarunLevilileri sunacak INT: Levililer Harun'u sunacak

Sayılar 8:13
İB: 
וְלִפְנֵ֣י בָנָ֑יו וְהֵנַפְתָּ֥ אֹתָ֛ם תְּנוּפָ֖ה
NAS:
 oğullarıonları birer lider olarak sunacak . sallama sunu
KJV:
 oğullarına ve onlara bir sunu
sunun INT:
 ve oğullarının önündeRAB'be bir el sallama

Sayılar 8:15
İB: 
וְטִֽהַרְתָּ֣ אֹתָ֔ם וְהֵנַפְתָּ֥ אֹתָ֖ם תְּנוּפָֽה׃
NAS:
 Ama sen arındıracaksınonları sallamalık sunu olarak sunun ;
KJV:
 ve onları temizleyeceksin ve onlara bir sunu sunacaksın.
INT:
 toplantı temizleyecek ve bir dalga

Sayılar 8:21
HEB: 
וַֽיְכַבְּסוּ֙ בִּגְדֵיהֶ֔ם וַיָּ֨נֶף אַהֲרֹ֥ן אֹתָ֛ם
NAS:
 ve Harunonları bir sallamalık sunu olarak sundu
KJV:
 ve Aarononları bir sunu olarak sundu
INT:
 ve onların kıyafetlerini yıkadı , sunuldu ve Aaron A el salladı

Tesniye 23:25
İBR: 
וְחֶרְמֵשׁ֙ לֹ֣א תָנִ֔יף עַ֖ל קָמַ֥ת
NAS:
 elinle,orak kullanmayacaksın
KJV:
 elinle;orak oynatmayacaksın
INT:
 Orak kullanmayacak ve tahıl

Tesniye 27:5
HEB: 
אֲבָנִ֔ים לֹא־ תָנִ֥יף עֲלֵיהֶ֖ם בַּרְזֶֽל׃
NAS:
 taşlardan;demir kullanmayacaksın
KJV:
 taşlardan:[herhangi bir] demiri kaldırmayacaksın
INT:
 taşlardanve demirden kullanmayacaksın

Yeşu 8:31
İbranice: 
אֲשֶׁ֛ר לֹֽא־ הֵנִ֥יף עֲלֵיהֶ֖ן בַּרְזֶ֑ל
NAS:
 hiçdemirden bir KJV kullanmamıştı : kimsenin üzerinden kaldıramadığı taşlardemir: INT: kimsenin kullanmadığı ve bir demir

37 Oluşum

Strong's İbranice 5130
37 Oluşum


hă·nî·p̄ə·ḵem — 1 Occ.

hă·nî·p̄ō·w·ṯî — 1 Occ.

hā·nî·p̄ū — 1 Occ.

hê·nap̄·tā — 1 Occ.

hê·nîp̄ — 3 Occ.

hū·nap̄ — 1 Occ.

kə·hā·nîp̄ — 1 Occ.

la·hă·nā·p̄āh — 1 Occ.

lə·hā·nîp̄ — 2 Occ.

mê·nîp̄ — 2 Occ.

mə·nî·p̄ōw — 1 Occ.

nap̄·tî — 1 Occ.

ṯā·nîp̄ — 3 Occ.

way·yā·nep̄ — 2 Occ.

way·nî·p̄ê·hū — 1 Occ.

wə·hê·nap̄·tā — 4 Occ.

wə·hê·nîp̄ — 9 Occ.

yə·nî·p̄en·nū — 1 Occ.

yə·nō·p̄êp̄ — 1 Occ.

 

Yukarıda Tevrat yazılımlarında hünaf veya hanif kelimeleri de mevcuttur. Fakat bu kelimelerin başında bulunan H harfi İbranicede bulunan belirleme harfi de olabilir. Bu H harfi Arapçadaki EL takısına veya İngilizcedeki THE takısına benzemektedir. Fakat bu H harfi kelime kökünden de kaynaklanabilir. Bir kişinin bu durumu ayırabilmesi için bunu önceden biliyor olması gerekir. Tevrat’ın derlenmesi yaygın olarak Pers döneminin (MÖ 539-333, muhtemelen 450-350) bir ürünü olarak görülür. Bu nedenlerle Tevrat’ta bulunan kelimelerde hata olma ihtimali çok yüksektir

 

Akadcada ise şu bilgilere ulaştım:

[Country → Agriculture]

G. to sieve, sift

Cf. nappītu

Comparison with other Semitic languages :

  • Hebrew : nippēh  נִפֵּה "to sieve"

la [HANG] wr. la2; la; lal2 "to supervise, check; to weigh, weigh (out), pay; to hang, balance, suspend, be suspended; to show, display; to bind; binding, (yoke-)team; to press, throttle; to winnow (grain); to carry" Akk. alāluhanāquhiāţukamûkasû; şimittukullumušaqālušuqaluluzarû

weigh

la [HANG] wr. la2; la; lal2 "to supervise, check; to weigh, weigh (out), pay; to hang, balance, suspend, be suspended; to show, display; to bind; binding, (yoke-)team; to press, throttle; to winnow (grain); to carry" Akk. alālu; hanāqu; hiāţu; kamû; kasû; şimittu; kullumu; šaqālu; šuqalulu; zarû

 

 

Meşhur semitik etimolog Wolf Leslau’nun Comparative Dictionary of Ge’ez ( Harrassowitz Verlag . Wiesbaden, 2006) kitabının 237. Sayfasında şu bilgiler mevcuttur.

            

 

Hanfata ve hanfasa kelimeleri bizim “harman savurma” dediğimiz işlemin adıdır. Yani buğday gibi tahılların tanesini samanından, çerinden-çöpünden ayırma için yapılan işlemdir. Bu durumda hanif kelimesi de çerinden-çöpünden ayrılmış, saf, sade, rafine, bidatsız anlamlarına gelmektedir. Ağıda savrulan samanın oluşturmuş olduğu bükülmüş ayak-bacak gibi göründüğüne dikkat ediniz.

Şimdi diyebilirsiniz ki Mekke ve Medineliler bu kelimeyi neden bilememektedir? Sanırım bu durum bu kelimenin tarım toplumlarınca kullanılan bir kelime olmasındadır. Oysa Mekkeliler ve Medineliler hurma hariç tarım toplumları değillerdir. Tahılın harman savurmasını hiç yaşamamış olmalarındandır.

 

Hicaz bölgesi bir tahıl üretim yeri değildir. Bu nedenle o bölge insanı hanif kelimesini en kaba anlamı ile biliyor olabilir. Çünkü harman savurmak kavramındaki savurma kelimesi onların bilgilerinde sadece savurmak, savrulmak, bükülmek, kıvrılmak olarak biliniyor olabilir! Harman savurmada taneler ve saman havaya fırlatılır ve rüzgârın etkisiyle samanlar aşağı doğru bir kıvrılma ile nispeten düzgünce düşen tanelerden ayrılırlar. Rüzgârın etkisi ile bu yapılan işlem sonucunda çerinden çöpünden ayrılmış ve sadece taneleri kalmış hanif bir ürün elde edilmiş olur.

 

Doğrusu Allah bilir.

 

 

 

 

 

 






Çok Yorumlanan Makaleler
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 64803 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 23748 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 29177 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 25198 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 31147 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 36062 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 32438 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 31249 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 30154 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 39967 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 13202 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 21457 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 14748 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 21738 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13470 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 34308 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 10318 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Hamr ve Humr
12.04.2012 14463 Okunma
14 Yorum 02.05.2012 15:51
Mete Firidin
Rahmet ve Şeriat
19.03.2012 9112 Okunma
14 Yorum 27.03.2012 21:05
Mete Firidin
Müslüman
19.12.2013 11191 Okunma
13 Yorum 21.12.2013 10:35
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14488 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Bilqıst
23.04.2014 12643 Okunma
13 Yorum 26.04.2014 14:44
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 12506 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 26206 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Zülkarneyn'in Doğu Seferi
3.06.2012 15501 Okunma
12 Yorum 19.06.2012 10:13
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16878 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 122178 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Karadelik ve Cehim
14.05.2012 9299 Okunma
11 Yorum 15.05.2012 09:07
Mete Firidin
Meteorit (Asteroid) Yağmuru
25.08.2013 13209 Okunma
11 Yorum 27.08.2013 15:07
Mete Firidin
Ayn Ra Ya Kökü Yoksunluk
9.03.2014 9173 Okunma
11 Yorum 13.03.2014 20:08
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8950 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9283 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18885 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11920 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 19779 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 113829 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Fecr ve İmsak
18.07.2013 20117 Okunma
10 Yorum 20.07.2013 22:19
Mete Firidin
Arş
3.03.2013 8400 Okunma
10 Yorum 09.03.2013 18:42
Mete Firidin
% 100 Cotton
28.09.2012 6725 Okunma
10 Yorum 02.10.2012 11:59
Mete Firidin
Şecer
23.01.2014 10274 Okunma
10 Yorum 25.01.2014 09:30
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 68792 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 22428 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 19051 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 29775 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 57653 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 11256 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 72611 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 7000 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5886 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8440 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Midian Medyen Medine
3.05.2015 10601 Okunma
8 Yorum 02.02.2019 10:15
Mete Firidin
Ümmi Peygamber
4.06.2014 8284 Okunma
8 Yorum 12.06.2014 12:02
Mete Firidin
Harut ve Marut
6.02.2012 13754 Okunma
8 Yorum 08.02.2012 19:35
Mete Firidin
Kuran’da Yağış Kelimeleri
29.11.2013 11865 Okunma
8 Yorum 01.12.2013 18:50
Mete Firidin
Allah’ın İki Eli
5.12.2013 14785 Okunma
8 Yorum 12.12.2013 07:13
Mete Firidin
Ruh ve Ruhun Üflenmesi
11.04.2013 20329 Okunma
8 Yorum 14.04.2013 13:43
Mete Firidin
Necm ve İdbar
3.10.2013 14609 Okunma
8 Yorum 09.10.2013 16:19
Mete Firidin
Sarsar, Salsal
27.08.2013 9106 Okunma
7 Yorum 12.10.2013 17:06
Mete Firidin
Ashabı Kehf
3.02.2014 8541 Okunma
7 Yorum 12.10.2021 20:56
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 92241 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 15960 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı
26.06.2014 8079 Okunma
7 Yorum 17.04.2020 20:41
Mete Firidin
İblis Yees Gına
29.08.2014 8190 Okunma
7 Yorum 10.09.2014 19:06
Mete Firidin
Mars Hayali
7.01.2017 9704 Okunma
7 Yorum 12.10.2018 00:32
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 16533 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 1190 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 13029 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 5209 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7979 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 8007 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
Haqaben Ehqaben
16.04.2015 8950 Okunma
6 Yorum 18.04.2015 10:06
Mete Firidin
Kutsal Yaşam Ağacı
21.12.2011 15423 Okunma
6 Yorum 25.12.2011 16:12
Mete Firidin
GPS ve Enam 97
9.05.2012 6758 Okunma
6 Yorum 23.06.2012 15:46
Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013 13918 Okunma
6 Yorum 24.11.2013 19:02
Mete Firidin
Cimaletun sufrun
3.02.2013 6497 Okunma
6 Yorum 06.02.2013 20:29
Mete Firidin
Şehri Ramazan
18.08.2012 6225 Okunma
5 Yorum 19.08.2012 08:58
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 17120 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
Şeytani Felsefe
5.05.2013 7597 Okunma
5 Yorum 14.06.2013 07:53
Mete Firidin
El Musawwir
8.12.2013 4136 Okunma
5 Yorum 15.12.2013 20:00
Mete Firidin
Sihir Öğreten İki Melek?
15.12.2013 9278 Okunma
5 Yorum 17.12.2013 07:54
Mete Firidin
Tevbe Suresi 30. Ayet
1.06.2014 9711 Okunma
5 Yorum 04.06.2014 16:12
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7704 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 6033 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5625 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1509 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 872 Okunma
4 Yorum 15.04.2025 08:45
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7349 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
Azap
10.07.2016 9681 Okunma
4 Yorum 11.07.2016 18:20
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 8242 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
Bakara Suresi Meali
28.08.2015 8881 Okunma
4 Yorum 16.01.2019 16:36
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14937 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Sünnetler ve Ayetlerin Tam Anlaşılması
1.05.2014 7122 Okunma
4 Yorum 09.05.2014 15:47
Mete Firidin
Havariler Ve Huriler
29.10.2014 7531 Okunma
4 Yorum 29.10.2014 19:00
Mete Firidin
Yırtıcı ve Hastalıklı Hayvanların Haramlığı
3.03.2015 8768 Okunma
4 Yorum 14.04.2015 18:05
Mete Firidin
Cidiha ?
10.01.2014 5682 Okunma
4 Yorum 14.08.2021 16:33
Mete Firidin
Harun’un Kız Kardeşi Miryem
1.09.2013 13211 Okunma
4 Yorum 11.09.2013 07:57
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 117513 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Ğasaq
18.10.2013 6056 Okunma
4 Yorum 19.10.2013 06:52
Mete Firidin
Şecer ve Güç
28.01.2014 3923 Okunma
4 Yorum 04.02.2014 23:04
Mete Firidin
El Hadid ve Besmele
13.01.2013 13247 Okunma
4 Yorum 17.01.2013 08:36


© 2025 - Akevler