Mete Firidin
Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı
26.06.2014
7629 Okunma, 7 Yorum

Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı

 

Hud suresi 42. Ayeti okurken bir şey fark ettim ve bunu araştırdım. Karşıma ilginç bir durum ortaya çıktı. Bu araştırma sonucunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hud suresi 42. Ayet:

وَهِيَ تَجْرِي بِهِمْ فِي مَوْجٍ كَالْجِبَالِ وَنَادَى نُوحٌ ابْنَهُ وَكَانَ فِي مَعْزِلٍ يَابُنَيَّ ارْكَبْ مَعَنَا وَلَا تَكُنْ مَعَ الْكَافِرِينَ .(42)

Ve hiye tecrî bihim fî mevcin kel cibâli ve nâdâ nûhunibnehu ve kâne fî ma'zilin yâ buneyyerkeb meanâ ve lâ tekun meal kâfirîn(kâfirîne).

Gemi içindekilerle birlikte, dağlar gibi dalgalar arasında akıp gidiyordu. Nuh ayrı bir yere çekilmiş olan oğluna bağırdı: «Yavrucuğum, gel, bizimle beraber bin! Kâfirlerle beraber olma!»[42].

 

Ayette geçen “dağlar gibi dalgalar arasında akıp gidiyordu” ifadesine dikkat etmek gerekir. Gemi “dağlar gibi dalgalar arasında akıp giderken” kıyıda olan biri ile nasıl konuşabilirsiniz? Ya da suyun kaplamadığı bir kıyı kalmış mıdır? Su baskını olurken Kâfirler öylesine kala kalmışlar mıdır? Yoksa onlarda bulabildikleri deniz araçlarına mı binmişlerdir?

Ayette geçen azil kelimesi Arapça fiil olarak kaldırmak, ayırmak, tecrit etmek, izole etmek, yalıtmak anlamındadır. AZL kökü Kuran’da 10 kez geçmektedir. Bunların 8 tanesi fiildir. Şuara 212 de isimleşmiş sıfat olarak geçerken, burada yani Hud 42. Ayette ismi mekan olarak geçmektedir. Ayette Fi me’zilin denmektedir. Fi harfi ceri “içinde” anlamındadır. Yani Nuh’un oğlu kâfirler ile birlikte me’zil içinde bulunmaktadır. Nedir bu me’zil?

 

Bu günkü Semitik dillerde mazlal: fıçı, kutu, sepet, tahtırevan anlamlarındadır.

 

 

Akkadça’da azaillu çuval demektir. Magulu ise büyük sal demektir. Akkadça ve Sümerce tufan mitolojilerinde genellikle magulu kullanılır. Gılgamış’ın tufan efsanesinde bindiği deniz aracının adı magulu dur. Sümerce Madala, Akkadça tilla kamış yığını ve sal demektir. Ma Sümerce deniz demektir.

 

 

 

 

Aşağıdaki bir haberde Sümer tabletinde yazan bir bilgiye göre Nuh’un gemisinin bir “coracle” olabileceği yazmaktadır. Coracle bez ile kaplanmış bir sepetin bir sandal gibi kullanılmasıdır. Yani bir çeşit sal dır.

 

 

Aşağıda ise iki adet sal, “coracle” fotoğrafı verilmiştir.

 

Hud 42. Ayette geçen me’zil kelimesinin sal anlamında olduğunu düşünüyorum.

Kuran’da Nuh’un gemisi için kullanılan kelimeler sefine ve fulk dur. Sefine kapalı kamaralı deniz araçları için kullanılan bir kelimedir. Fukl ise iğ şeklinde olan deniz araçları için kullanılır. Fakat bu ayette oğlunun içinde olduğu şey için me’zil yani sal denmektedir. Yani ayetin meali aşağıdaki gibi olmalıdır.

 

Gemi içindekilerle birlikte, dağlar gibi dalgalar arasında akıp gidiyordu. Nuh sal (magal-mazal) içinde olan oğluna bağırdı: «Yavrucuğum, gel, bizimle beraber bin! Kâfirlerle beraber olma!»[42]”.

 

Tufanın başladığı ve Nuh’un gemisinin harekete geçtiği bir zaman anlatıldığından kâfirlerin de selden korunabilecekleri bir yer yoktur. Bu nedenle kâfirler de bulabildikleri araçların üzerine çıkmış olmalıdırlar. Bu dönemde bulabilecekleri tek su aracı ise ilkel şekilde yapılmış sallardır. Nuh oğluna kendi gemisine binmesini teklif etmiştir. Bir sonraki ayette oğlu bir dağa sığına bileceğini iddia etmiştir. Yani bir salın üzerinde yüksek bir yere kadar ulaşıp tufandan kurtulabileceğini düşünmüştür. Fakat bir dalganın salı veya salları alabora etmesi sonucu akıntıda boğulmuşlardır.

Kuran’dan anlıyoruz ki Nuh’un gemisi gerçek anlamda yapılan ilk gemidir. Sal (magulu) şeklinde olan araçlar ise Nuh’un gemi inşasını insanlığa öğretmeden önce kullanılan deniz araçlarıdır. Çünkü gemi yapım tekniği Mezopotamya’da başlamıştır. Avrupalılar Amerika ve Avustralya kıtalarına bu teknolojiyi götürene kadar bu kıtalarda gemi yapımı mevcut değildir. Ancak sal ve kano yapımı mevcuttur.

 

 

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 


YorumcuYorum
Hüseyin Kayahan
27.06.2014
09:53

İzmir-Akevlerin 20.YY çevirisi aşağıdaki gibidir.

42- O onları cibal gibi mevcin içinde cereyan ettiriyordu. Ve Nuh ma’zilde bulunan ibnine ya büneyyem bizimle beraber rüküb et. Kafirlerle beraber olma diye nida etti. O onları dağ gibi dalga içinde götürüyordu. Ve Nuh uzakta bulunan oğluna ey oğulcuğum bizimle beraber bin. Kapatanlarla beraber olma diye bağırdı. 43- “Bir cebele îvâ edeceğim mâdan beni i’smet eder” kavl etti. “Rahmet ettiği kimsenin dışında el-yevm Allah’ın emrinden â’sim yoktur” kavletti ve beynlerini mevc havl etti de muğreklerden oldu. “Bir dağa konaklayacağım, beni sudan korur” söyledi. “Esenlik verdiği kimse dışında bugün Allah’ın buyruğundan kurtulan yoktur” söyledi ve aralarını dalga çevirdi de boğulanlardan.

Aynı kelimenin türevi olan "uzlet" Türkçede kullandığımız bir terimdir.Keza "azletmek" iş hayatında, yönetim/bürokrasi gibi yerlerde "uzaklaştırma" anlamında kullanılmaktadır. Türkçe ve Arapça kelimenin ilk bölümünde ses uyumu da görünmektedir.

Metenin yorumunda haklı taraflar vardır: Dalgalar arasında cereyan eden bir gemiye nasıl binilecektir. Gemi halat almamış olsa neyse... Suyun ortasında ve dalgalı bir ortamda geminin kıyıya yanaşıp yolcu alması çok zor olduğu için kişinin bir şekilde gemiye doğru (yüzerek, salla, kayıkla, vs. ile) gitmesi gerekir.

Aşağı Mezopotamya'da dağ ve tepe yoktur. Yukarıda ise vardır. Oğul, "cebel"den bahsettiğine göre TUFAN yukarılarda olmuştur.

Gramerciler, "mevc" müfrettir/tekildir, "bir dalga" manasındadır. Benzetilen ise "cibal"dir, yani dağlardır, çoğuldur. Tekil çoğula benzetilir mi?

Sonra neden "ala/üzerinde" değil de, "fi/içinde" şeklindedir. ""Dalgalar arasında" normal de, bir dalganın içinde nasıl olur? Mevc/Dalga, dalganın tepe değil de, çukur kısmını mı ifade etmektedir?

Saygılarımla.

H.Kayahan

Mete Firidin
27.06.2014
10:27

"dağlar gibi dalga içinde akıyordu". gemi her defasında bir dalganın içine girmektedir. Fakat dalgalar ardarda gelmektedir. herdefasinda bir dalganın içinde olmak üzere , başka dalgalarında içinde bulunmakta olduğu anlaşılmakta.

Yani dağlar gibi dalgalrın olduğu bir ortamda herdefasında bir dalganın içine akmaktadır. Dalgalar geminin üstünden geçmektedir.

Sizin "kapatanlar" yani çiftçi anlamı verdiğiniz kelime "elkafirüne" kelimesidir. Oysa kuranda örtmek anlamında olan kelime "ğafur" kelimesidir. Kafir kelimei ise "inkar eden" anlamındadır.

Nuhun oğlu "bir cibale sığınırım" demiyor. bir "cebel seviyelenirim" diyor. Cibal dağ demektir. cebel nedir?

Ayetten Nuhun oğlunun , kafirlerle beraber bindiği bir şey anlatılıyor. Çünkü gel "bizimle bin, kafirlerle olma" deniyor. Demekki Nuhun oğlu ve kafirler bir "magul, mezil" içinde bulunmaktalar.

Mete Firidin
27.06.2014
10:50

"DAĞLAR GİBİ DALGA İÇİNDE AKIYORDU" cümlesinden, dalgaların gemiyi içerecek kadar geniş ve büyük olduğu anlaşılıyor. Eğer "DAĞLAR GİBİ DALGALAR İÇİNDE AKIYORDU" denseydi gemi aynı anda en az üç dalganın da içinde akıyor olacaktı. Bu da dalgaların gemiden en az 1/3 oranında küçük boyutta olduğunun göstergesi olacaktı.

Hüseyin Kayahan
27.06.2014
17:17

Kefere'ye kapatma; gafare'ye de örtme karşılığını kullanıyoruz, biz. Malum, Türkçe diye bir hassasiyetimiz var...

Cebel, cibalin tekilidir.

"Bir cebele iva (yuva kelimesi) ederim, (o) beni madan (sudan) ismet (kurtarır) eder, diye söyledi". Kısaca ve yaklaşık gramatik çevirisi budur. Her kelimeyi daha özel anlama getirebilirsiniz. Devamında Â'sım kelimesini, kurtarıcı/koruyucu karşılığı kullanmaktadır.

Dalgaların güverteden aştığı bir ortamda o gemiye binmek neredeyse imkansızdır. Dışarıda duramazsınız, kapakları açamazsınız, sular içeri dolar ve en önemlisi, o ortamda dengenizi sağlayamazsınız, vs.

Binilebilecek kadar bir sakinlik vardır ki, Nuh oğluna seslenmektedir. Hatta öyle bir ortamda ses duyurmak bile meseledir. Bu mevci bir daha düşünmek gerek...!

Saygılarımla.

H.Kayahan

Mete Firidin
27.06.2014
18:18

Biliyorum Mezopotamya deltasında dağ yoktur. Ziggurat, (Akatça ziqqurrat, zaqā "yükselmiş yere kurmak") eski Mezopotamya vadisinde ve İran'da terası bulunan piramitlere benzeyen tapınak kulesidir. Ama proto tip

zigguratlar gibi insan yapımı yüksek yerler vardır. Cebel kelimesi yüksek yer demektir. Buradaki "cebel" dağ anlamında değildir. İnsan yapısı bir yüksek yer de, ziggurat gibi olabilir.

Nuhun gemisi bir "sefine fulk" tur . yani iği şeklinde üstü kapalı kamaralı bir gemidir. Dalgalı denizlerde bu gemilerden kurtarma yapılabilir. Kurtarma gemileri bu çeşit kapalı gemilerdir. sefine kelimesinin kök anlamı "kaplanmış, kapatılmış " demektir.

Fırtına dalgaları uzaktan geliyorsa ve fırtına çok güçlüyse dalganın boyu değil genişliği yani kalınlığı fazla olur. Bu durumda dalga sizi sadece dağ gibi havaya kaldırır. Bir dağın tepesinde ,bir çukurda kalırsınız, gürültü de olmaz. ne zaman dalga yüksekliği artar ve kırılma başlar ozaman gürültü ve tehlike başlar. Dalga Nuhun gemisinin üzerinden gecer ve gider. Arada bir rahatlama olur. Ama dalga kırılmaya başladığında sepet gibi bir mezil içindeyseniz, alabora olup batarsınız.

5246kadir
17.04.2020
20:32
Selamun aleyküm Mete bey bu konu 2 hafta önce kafama takıldı açıkçası sizin makalenizi okuyuncaya kadar da yeterli hiç bir cevap bulamadım. Ancak sizin makaleyi okumadan önce kendim çözmeye gayret ettim. İlahiyat fakültesini bitirene kadar bu ayeti çok kere okudum ama hiç bu derece aklıma takılmamıştı. Daha sonra konu hakkında tefsir kaynaklarına baktım ve sadece bu ayetlerde kullanılan vav harflerinin sıra bildirmeyeceği yönünde bence yetersiz olan bir açıklamaya rastladım. Daha sonra ma’zal kelimesine neden ayrı bir yer anlamı verilmiş anlamakta zorlanıyorum. Modern Arapça sözlüklerinde kelime genellikle uzlet yeri, “kabin” Hatta oy kullanma kabini  gibi anlamlara gelmekte olduğunu gördüm. Ve tam o sıra sizin makalede bu kelimenin Akkadça ve Sümerce köklerinde sal olabileceği ihitmalini düşünmeniz bu ma’zal kelimesinin yanlış anlamlandırıldığı fikrini kuvvetlendirdi bende. Zira ayette ma’zal yerine yer anlamında menzil veyahut mevkif kelimeleri de kullanılabilirdi. Bu kelimenin hususi bir manasının olduğu belli. 
5246kadir
17.04.2020
20:41
Selamun aleyküm Mete bey bu konu 2 hafta önce kafama takıldı açıkçası sizin makalenizi okuyuncaya kadar da yeterli hiç bir cevap bulamadım. Ancak sizin makaleyi okumadan önce kendim çözmeye gayret ettim. İlahiyat fakültesini bitirene kadar bu ayeti çok kere okudum ama hiç bu derece aklıma takılmamıştı. Daha sonra konu hakkında tefsir kaynaklarına baktım ve sadece bu ayetlerde kullanılan vav harflerinin sıra bildirmeyeceği yönünde bence yetersiz olan bir açıklamaya rastladım. Daha sonra ma’zal kelimesine neden ayrı bir yer anlamı verilmiş anlamakta zorlanıyorum. Modern Arapça sözlüklerinde kelime genellikle uzlet yeri, “kabin” Hatta oy kullanma kabini  gibi anlamlara gelmekte olduğunu gördüm. Ve tam o sıra sizin makalede bu kelimenin Akkadça ve Sümerce köklerinde sal olabileceği ihitmalini düşünmeniz bu ma’zal kelimesinin yanlış anlamlandırıldığı fikrini kuvvetlendirdi bende. Zira ayette ma’zal yerine yer anlamında menzil veyahut mevkif kelimeleri de kullanılabilirdi. Bu kelimenin hususi bir manasının olduğu belli. 




Çok Yorumlanan Makaleler
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 63146 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 22543 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 27639 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 23844 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 29400 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 34685 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 31012 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30116 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 28857 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 37215 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11332 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 20509 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 13949 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 20515 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12310 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33277 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9458 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Hamr ve Humr
12.04.2012 13274 Okunma
14 Yorum 02.05.2012 15:51
Mete Firidin
Rahmet ve Şeriat
19.03.2012 8708 Okunma
14 Yorum 27.03.2012 21:05
Mete Firidin
Müslüman
19.12.2013 10709 Okunma
13 Yorum 21.12.2013 10:35
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13375 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Bilqıst
23.04.2014 12148 Okunma
13 Yorum 26.04.2014 14:44
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 11774 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25220 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Zülkarneyn'in Doğu Seferi
3.06.2012 14874 Okunma
12 Yorum 19.06.2012 10:13
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16174 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 113287 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Karadelik ve Cehim
14.05.2012 8833 Okunma
11 Yorum 15.05.2012 09:07
Mete Firidin
Meteorit (Asteroid) Yağmuru
25.08.2013 12695 Okunma
11 Yorum 27.08.2013 15:07
Mete Firidin
Ayn Ra Ya Kökü Yoksunluk
9.03.2014 8768 Okunma
11 Yorum 13.03.2014 20:08
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8202 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 8649 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18190 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11113 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 18007 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 104213 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Fecr ve İmsak
18.07.2013 18684 Okunma
10 Yorum 20.07.2013 22:19
Mete Firidin
Arş
3.03.2013 7855 Okunma
10 Yorum 09.03.2013 18:42
Mete Firidin
% 100 Cotton
28.09.2012 6379 Okunma
10 Yorum 02.10.2012 11:59
Mete Firidin
Şecer
23.01.2014 9297 Okunma
10 Yorum 25.01.2014 09:30
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 65670 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 21191 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 17794 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 28206 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 52192 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 10667 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 70830 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6448 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5178 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 7409 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Midian Medyen Medine
3.05.2015 9934 Okunma
8 Yorum 02.02.2019 10:15
Mete Firidin
Ümmi Peygamber
4.06.2014 7844 Okunma
8 Yorum 12.06.2014 12:02
Mete Firidin
Harut ve Marut
6.02.2012 12667 Okunma
8 Yorum 08.02.2012 19:35
Mete Firidin
Kuran’da Yağış Kelimeleri
29.11.2013 11353 Okunma
8 Yorum 01.12.2013 18:50
Mete Firidin
Allah’ın İki Eli
5.12.2013 13510 Okunma
8 Yorum 12.12.2013 07:13
Mete Firidin
Ruh ve Ruhun Üflenmesi
11.04.2013 19200 Okunma
8 Yorum 14.04.2013 13:43
Mete Firidin
Necm ve İdbar
3.10.2013 14024 Okunma
8 Yorum 09.10.2013 16:19
Mete Firidin
Sarsar, Salsal
27.08.2013 8274 Okunma
7 Yorum 12.10.2013 17:06
Mete Firidin
Ashabı Kehf
3.02.2014 7691 Okunma
7 Yorum 12.10.2021 20:56
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 87718 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 15017 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı
26.06.2014 7629 Okunma
7 Yorum 17.04.2020 20:41
Mete Firidin
İblis Yees Gına
29.08.2014 7756 Okunma
7 Yorum 10.09.2014 19:06
Mete Firidin
Mars Hayali
7.01.2017 9203 Okunma
7 Yorum 12.10.2018 00:32
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 15661 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 96 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 12398 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4576 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7264 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7325 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
Haqaben Ehqaben
16.04.2015 8585 Okunma
6 Yorum 18.04.2015 10:06
Mete Firidin
Kutsal Yaşam Ağacı
21.12.2011 14808 Okunma
6 Yorum 25.12.2011 16:12
Mete Firidin
GPS ve Enam 97
9.05.2012 6412 Okunma
6 Yorum 23.06.2012 15:46
Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013 13047 Okunma
6 Yorum 24.11.2013 19:02
Mete Firidin
Cimaletun sufrun
3.02.2013 6090 Okunma
6 Yorum 06.02.2013 20:29
Mete Firidin
Şehri Ramazan
18.08.2012 5745 Okunma
5 Yorum 19.08.2012 08:58
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 15955 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
Şeytani Felsefe
5.05.2013 7107 Okunma
5 Yorum 14.06.2013 07:53
Mete Firidin
El Musawwir
8.12.2013 3814 Okunma
5 Yorum 15.12.2013 20:00
Mete Firidin
Sihir Öğreten İki Melek?
15.12.2013 8866 Okunma
5 Yorum 17.12.2013 07:54
Mete Firidin
Tevbe Suresi 30. Ayet
1.06.2014 9328 Okunma
5 Yorum 04.06.2014 16:12
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7137 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5333 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 4971 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 722 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 6711 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
Azap
10.07.2016 9046 Okunma
4 Yorum 11.07.2016 18:20
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7610 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
Bakara Suresi Meali
28.08.2015 8380 Okunma
4 Yorum 16.01.2019 16:36
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14211 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Sünnetler ve Ayetlerin Tam Anlaşılması
1.05.2014 6741 Okunma
4 Yorum 09.05.2014 15:47
Mete Firidin
Havariler Ve Huriler
29.10.2014 7087 Okunma
4 Yorum 29.10.2014 19:00
Mete Firidin
Yırtıcı ve Hastalıklı Hayvanların Haramlığı
3.03.2015 8354 Okunma
4 Yorum 14.04.2015 18:05
Mete Firidin
Cidiha ?
10.01.2014 5144 Okunma
4 Yorum 14.08.2021 16:33
Mete Firidin
Harun’un Kız Kardeşi Miryem
1.09.2013 12404 Okunma
4 Yorum 11.09.2013 07:57
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 104758 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Ğasaq
18.10.2013 5738 Okunma
4 Yorum 19.10.2013 06:52
Mete Firidin
Şecer ve Güç
28.01.2014 3527 Okunma
4 Yorum 04.02.2014 23:04
Mete Firidin
El Hadid ve Besmele
13.01.2013 12577 Okunma
4 Yorum 17.01.2013 08:36
Mete Firidin
Kitap ve CERN
1.01.2012 5260 Okunma
4 Yorum 19.02.2012 08:44


© 2024 - Akevler