Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015
25830 Okunma, 13 Yorum

İçki Haram mı?

Kuran’da içkinin haram olduğu direkt olarak yazmamaktadır. Fakat hangi Müslüman’a sorsanız “içki haramdır” der. Diğer dindar olmayan Müslümanlara sorsanız onlar ise adam gibi içmenin bir zararı olmadığını, kendini kaybetmeden içmenin kötü olmadığını, sosyal içici olduklarını, ortama uyum sağlamak için arada sırada içtiklerini ve bunun bir mahsuru olmadığını söyleyeceklerdir.

Peki, aslında Kuran’a göre gerçek durum nedir?

Bunu daha iyi anlayabilmek için bazı terimlerin içerdiği anlamı bilmek gerekir. Mesela içki kelimesi neyi ifade etmektedir. İçki yeteri kadar içildiğinde sarhoşluk veren içecek demektir. Az miktarda içildiğinde hemen sarhoş edebilen içkilere sert içki denir. Fakat çok miktarda içildiğinde de sarhoşluk yapan içeceklere de içki denmektedir. İçki demek içinde alkol bulunan içecek demek değildir. Çünkü bazı içecekler içinde alkol bulunmasına rağmen litrelerce içseniz bile sarhoş edemez. Çünkü içerdiği alkol yüzdesi o kadar düşüktür ki kanınızda birikemeden karaciğer tarafından parçalanmaktadır. Mesela yoğurt, ayran, boza ve sirke gibi fermente içeceklerde de alkol vardır. Asla sarhoş edecek kadar yoğurt, ayran, boza ve sirke içemezsiniz.

İçki kelimesi Kuran’da “khamr” olarak geçmektedir. Kelime kökünün anlamı, örterek fermente etmekten gelir (anaerobik fermantasyon). Bizdeki hamur kelimesinin de köküdür. Ama Kuran’da “sarhoş edebilen fermente içecekler” olarak bahsedilmiştir. Yine Kuran’da sarhoş etmeyen içeceklerin adı “şarab”tır. Oysa Bizim toplumumuzda “şarap” , Kuran’da “khamr” olarak geçen kelimeyi ifade etmektedir.

Diğer kelimemiz ise “haram” kelimesidir. Haram kelimesi genellikle “yasak” olarak çevrilir. Oysa haram kelimesinin gerçek anlamı “kısıtlamak, belli şartlara göre, belli kişilere göre kısıtlamak veya yasaklamak demektir. Yani belirli durumlara yada kişilere konulan yasaktır. Bunun en güzel örneği Mescidi Haram denen bölgedir. Bu bölge Müşriklere yasaktır. Ayrıca bu bölgede kavga etmek, nezaketsiz olmak, savaşmak yasaklanmıştır. Fakat bütün normal ve terbiyeli olmak kaydıyla diğer insanlara serbest, helal bir yerdir. Başka bir örnek ise domuz eti haramdır. Normal şartlarda yenemez fakat zaruret halinde ise aşırıya kaçmamak kaydı ile yemek helal yani serbest hale gelmektedir.

Kuran’da geçen diğer bir kelime ise “nehy” kelimesidir. Nehy kelimesi ise mutlak yasağı ifade etmektedir. Bu durumda, haram da olduğu gibi, şartlara bağlılık söz konusu değildir. Yani mecbur kalındığında uygulanabilecek olanı ifade etmemektedir. Mutlak bir yasağı ifade etmektedir.

Bu bilgilerden sonra içki ile ilgili ayetleri yeniden düşünelim.

Bakara 219:

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ (219)

Sana içki ve kumarı sorarlar, de ki: «İkisinde hem büyük günah ve hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları faydasından daha büyüktür». Ne sarf edeceklerini sana sorarlar, de ki: «Artanı». Böylece Allah, dünya ve ahret hususunda düşünesiniz diye size ayetleri açıklar [219].

 

Maide 90:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (90)

Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi kargaşa sebebidirler, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz [90].

 

Maide 91:

إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ (91)

Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı hatırlamaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlara tamamen son verenler oldunuz mu?[91].

Görüldüğü gibi bu ayette içki ve kumar için, haram değil, nehiy kelimesi kullanılmıştır. Böylece kendini Müslüman olarak kabul eden bir kişi için, içki ve kumar hiçbir durumda izinli değildir.

İçki ile ilgili olduğu düşünülen diğer bir ayet ise

Nisa 43:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ وَأَنْتُمْ سُكَارَى حَتَّى تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ وَلَا جُنُبًا إِلَّا عَابِرِي سَبِيلٍ حَتَّى تَغْتَسِلُوا وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَائِطِ أَوْ لَامَسْتُمُ النِّسَاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَاءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَفُوًّا غَفُورًا (43)

Ey İnananlar! Sarhoşken, ne dediğinizi bilene kadar, cünübken, yolcu olan müstesna gusledene kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz yahut biriniz ayak yolundan gelmişseniz veya kadınlara yaklaşmışsanız ve bu durumlarda su bulamamışsanız tertemiz bir toprağa teyemmüm edin, yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allah affeder ve bağışlar [43].

Bu ayette geçen sükar, sarhoşlar demektir. Bu sarhoşluk içkiye bağlı olabileceği gibi, ilaca, uyuşturucuya veya hastalığa da bağlı olabilir. Ya da tarikatçıların yaptığı ayinlerdeki cezbe hali de olabilir. Aslında herhangi bir sebeple sarhoş olmak İslam dinince kabul edilebilen bir durum değildir. İslam dini insanın daima şuurlu durumda olmasını emreden bir dindir. Bu nedenle ayin yaparak kendinden geçmek şeytani bir ameldir. İçki ve kumar gibi nehy edilmiş bir davranıştır.

Doğrusunu Allah bilir.

 



 


YorumcuYorum
Hüseyin Kayahan
26.05.2015
11:26

Hüseyin Kayahan
26.05.2015
12:23

Emir”/buyruk/yaptırım ve “nehiy”/yasak ile “helal” ve “haram” arasındaki farkları açıklayan makalemi okumamışsınız…

 

“Emir”/yaptırım ve “nehiy”/yasaklar, toplumsal kuralları belirler ve bunlarla ilgili olarak topluluk bireylere müeyyide uygular. Yani bir emri yapmayan veya bir yasağı çiğneyen mutlaka bir karşılık öder. İslam toplumu olsun veya olmasın her topluluk bunu yasa/icma ile belirler ve herkese ilan eder.

 

“Helal”/serbest veya “haram”/kısıtlı (Türkçe karşılık bulmakta zorlandım…) olanlar ise, kişisel kuralları/davranışları belirler. Bu konularda toplumsal müeyyide/karşılık yoktur. Dini/ahlaki kuruluşlar bunlarla ilgili kendi mensuplarına uyarı, telkin, tavsiyelerde bulunurlar, nasihat ederler. Kişiyi kendisi ve topluluk için yararlı işler yapan bireyler haline getirmeğe çalışırlar. Bunun için kişiye özel (nafile olarak) namaz kılma, oruç tutma, tesbîhât yapma, hiçbir karşılık beklemeksizin başka insanlara, hayvanlara, bitkilere yardım etme, bir müddet zevklerden vazgeçme, diyet/perhiz yapma vb. gibi eylemler tavsiye ederler. Kişinin nefsini terbiye etmesine yardımcı olurlar. Burada kişi, kuruluşunu/(eski dilde tarikatını/yolunu) kendisi seçer ve yine kendi rızası ile tavsiye edilenleri uygular. Gaye, kişiyi müttaki/korunan ve müslih/uygun yapmaktır.

 

Bir şeyin (1. dereceden) “nehiy”/mutlak yasak olması için; onun “yasak kipi” ile gelmesi gerekir; (1. dereceden) mutlak “emir”/yaptırım olması için de “emir kipi” gelmesi gerekir.

 

Verdiğiniz ayetlerde sadece sonuncu ayette (Nisa/43) “nehiy”/yasak kipi vardır. Oradaki yasak da, içki içmek değil; “seker”/sarhoş halde iken, ne dediğini bilene kadar, “salata”/toplantıya yaklaşmamadır (qurb). İslam toplulukları; bu bir nehy kipi olduğu için; bununla ilgili bucaklar seviyesinde bir ceza müeyyidesi düşünürler ve o bucakta sarhoş halde iken; işe, çarşıya, pazara, derneğe, okula, camiye gelenlere, araç kullanarak sokağa çıkanlara, vs. ceza uygularlar. Batı toplumlarında bu ceza sadece sarhoş şoförlere uygulanmaktadır.

 

Diğer ayetler ise “haber”/bilgi cümleleridir. Bunlarla ilgili olarak emir ve nehiy değil; helal ve haram hükümleri çıkarılabilir. Helal ve haramlar kişinin kendisine ait emir ve yasaklarıdır. Karşılığını öte yaşamda alacaktır. Bu konularda kendi dini ahlaki kuruluşu onu eğitmeye çalışır. Kişi bunlara uyarsa hem bu yaşamda, hem de öte yaşamda sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürer.

 

Yorumu çok aşacağı için, burada irdelemediğim bir durum daha vardır: Nehyedilenler/yasaklananlar; “Nas”/insanlar değil, “Müslimler”/korunulanlar değil, “Mü’minler”güvenliği sağlayanlar değil, “Ellezine amenu olanlar”/yönetenlerdir. Bunların “salata”/toplantıya gelirken şarhoş olmamaları istenmektedir. Demek ki; bunlardan bile şarhoş olanlar olabilmektedir…?

 

Saygılarımla.

H.Kayahan

Mete Firidin
26.05.2015
14:15

bir fikirdir. yanlış olsada.


Ahmet Yücel
27.11.2016
08:52

İçki aşama aşama olarak, indirilen ayetlerle içki içen Müslümanların içkiden soğutulması sağlanmıştır. Daha sonra inen ayetle kesin olarak yasaklanmıştır. Ayetin ayetle neshedilmesi de hadisin hadisle neshedilmesi de haktır.

"İçki, kumar, fal okları şeytanın pisliklerindendir......" Ayeti ile içki de kesin olarak yasaklanmıştır. Peygamber efendimiz: "Çoğu sarhoşluk veren her şeyin, azı da çoğu da haramdır." buyurmuşlar. Evinde içki/şarab bulunan ashab şarabları sokaklara dökmüşlerdir. "Habibim size ne emrettiyse yapınız, neyi yasakladıysa ondan uzak durunuz.", "Habibim kendi hevasından konuşmaz." Mealindeki ayetler ve Peygamber efendimizin şarap konusundaki emirlerini ashap dikkate almıştır. Bu konuda ve her konuda gerek peygamber efendimiz gerekse sahabe dönemindeki uygulamalar, bizim için kesin delildir.

Ahmet Yücel
27.11.2016
09:27

Kuran'daki emir ve yasaklar konusunda Peygamber efendimizin sünnetleri, hadisleri de göz önünde bulunmalıdır. Peygamber efendimiz ashabın anlamadığı, kendine sorulan sorularda açıklamalar yaptığı gibi yaşantısı ile örnek olmuştur. Allah Kuran'da Habibinin örnek alınmasını, emirlerinin tutulmasını. ayetlerinde emretmiştir.

Bugün Peygamber öldü, sünnet bitti, diyebilen Müslümanlar da var. Dinimizin direği namazın nasıl kılınacağı, hangi saatlerde, kaç rekat olacağını bilemezdik, Peygamber efendimiz olmasaydı.

Kuran, sünnet, icma, kıyas. İslamın kaynağıdır.

Peygamber efendimiz ashabını görevli olarak bir yerlere gönderirken: Orada nasıl hüküm vereceksin?

Kuran'a bakarak ya Rasulallah.

Kuran'da bulamazsan?

Sizin sünnetinize ve söylediklerinize bakarak.

Sünnetimde ve sözlerimde de bulamazsan?

Ya Resulallah, o zaman kendi içtihadımla hareket ederim. Şeklinde cevap verdiklerinde Peygamber efendimiz Allah'a şükretmişlerdir.

Burada Peygamber efendimiz ilmiyle amil alimler için içtihat kapısını açık bırakmışlardır. Bilmediğimiz bir konu olduğunda, kendi reyimizle amel etmek yerine alimlerin içtihadına uymak daha doğrudur.

Acizane düşüncemi paylaşayım istedim. Allah, ilmiyle alim olan alimlerimizden razı olsun.

Ahmet Yücel
27.11.2016
20:21

Ey iman edenler, içki, kumar, putlar, fal okları şeytanın necis işleridir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık hepiniz vazgeçin! [Maide 90,91]

Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:
İçkinin haram olduğuna dair kesin hüküm indi. [Müslim]

Çoğu sarhoş eden içkinin, azını da içmek haramdır. [Nesai]

İçkide ilaç özelliği yoktur. Hastalık yapar. [Müslim]

İçki, bütün kötülüklerin başıdır. [Taberani]

İçki kötülük doğurur. [Beyheki, Ruzeyn]

İçki her kötülüğün anahtarıdır. [İbni Mace]

Allah’a ve ahirete inanan içki içmesin, içki içilen sofraya da oturmasın! [Taberani]

İçkiden sakının! Ağaç dal budak saldığı gibi, içki de, kötülük saçar. [İbni Mace]

İçki, günahların en büyüğüdür, her kötülüğün ve her günahın anasıdır. [Taberani]

İçki içenin haya perdesi yırtılır, şeytan ona yoldaş olur, her kötülüğe sevk eder ve her iyilikten alıkoyar. [Taberani]

Ahmet Yücel
27.11.2016
20:31

Ey iman edenler, içki, kumar, putlar, fal okları şeytanın necis işleridir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık hepiniz vazgeçin! [Maide 90,91]

Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:
İçkinin haram olduğuna dair kesin hüküm indi. [Müslim]

Çoğu sarhoş eden içkinin, azını da içmek haramdır. [Nesai]

İçkide ilaç özelliği yoktur. Hastalık yapar. [Müslim]

İçki, bütün kötülüklerin başıdır. [Taberani]

İçki kötülük doğurur. [Beyheki, Ruzeyn]

İçki her kötülüğün anahtarıdır. [İbni Mace]

Allah’a ve ahirete inanan içki içmesin, içki içilen sofraya da oturmasın! [Taberani]

İçkiden sakının! Ağaç dal budak saldığı gibi, içki de, kötülük saçar. [İbni Mace]

İçki, günahların en büyüğüdür, her kötülüğün ve her günahın anasıdır. [Taberani]

İçki içenin haya perdesi yırtılır, şeytan ona yoldaş olur, her kötülüğe sevk eder ve her iyilikten alıkoyar. [Taberani]


Hz. Ömer (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Lakabı Hımâr olan bir adam vardı. Bu zat zaman zaman Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı güldürürdü. Hz. Peygamber bu adamı, içki sebebiyle dövdürmüştü. Bir gün yine içki suçuyla getirildi. Resûlullah emretti, celde uygulandı. Cemaatten birisi: "Allah'ım şu adama lânet et! Kaç sefer içki sebebiyle getirildi, bir türlü ıslah olmuyor)" diye beddua etti. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): 
" Ona lânet etmeyin. Allah'a yeminle söylüyorum, bu adam hakkında bildiğim bir şey varsa o da Allah ve Resûlü'nü (samimiyetle) sevmiş olmasıdır" buyurdu."
Buhârî, Hudud 5.
Ebû Dâvud'da, Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh)'den kaydedilen bir rivâyette: "Böyle söylemeyin, fakat şöyle deyin: "Ey Allah’ım, ona rahmet et, onun taksiratını affet!" buyurmuştur.

müslim
10.01.2020
12:31
üstad,selamlar.hamr haramdır,bu kuranda net şekilde yazar.Verdiğiniz ayetlerde hamr ı kaçınılması gereken şeytan işi pislik ismun kebirun olarak anar, araf 33 te ism ler haram olarak anılır ki bakın ism ler,hamr ise büyük isim olarak anılır . ism hem günah hemde günaha yaklaştıran şeylerdir,hamr da bu zaviyedendir hatta en büyüklerinden.
Mete Firidin
10.01.2020
20:45
Muslim kardeşim! Hamr haram değildir. Hamr içinde yoğurt, boza, sirke ... de vardır. Fermente yiyecekleri ifade eder. El hamr ise sarhoşluk yapan fermente içecekleri ifade eder. O da haram değildir. Haram kısıtlanmış demektir. Zor durumda ise yenebilenler için  kullanılır. Yani istisnası vardır haramın. Oysa elhamr için istisna yoktur ve nehydir yani kati yasak anlamındadır. Bu nedenle içkinin hiç bir mazereti olamaz.
müslim
12.01.2020
14:12
burada kast edilen hamr yoğurtta ki elmada ki hamrlık değil zaten,bildiğimiz sarhoş edivci,aklı örten babında ki hamr. Yoksa kimse çıkıp elmada alkol var elma haramdır demiyor ama bunlarda ki alkolu baz alarak genel olarak hamrı yani sarhoşluk vericileri haramlık dışına alıyorlar bahsi geçen ayette haram denmiyor diye.Kısacası kuran dilinin kurallarını bilmeyenleri yanlış yönlendiriyorlar bu haramlık mevzu üzerinden,
Mete Firidin
12.01.2020
15:23
Kuran 'da geçen nehy ve haram kelimleri arasındaki fark nedir? Haram yasak ise Mescidi Haramda insanların ne işi vardır?
müslim
12.01.2020
17:23
haram en basit tabiriyle sınır,mescidi haram sınırlı mescid.Yeryüzünde sınırları Allah tarafından belirlenip işaretlenmiş Allaha secede edilen tek yer .Mescidi haram yasaklı mescid değil,sınırları belirli mescid.evet orada yasaklar var elbet ama bu yasaklardan dolayı değil adının mescidi haram olması,net değişmez ve değiştirilemez sınırlarından dolayı.meşairl haram,işaretlenmiş sınırlar. Bu işaretler kuranda belirtiliyor zaten arafat,müzdelife v.s. diğer haram konulu ayetlerdede anlamı yine sınır,Allahın belirlediği sınırlar,aşılmaması gereken. araf 33 te Allah bütün ismleri haram kıldığını söyler,hamrı ise büyük ism olarak anlatır zaten. Bu durumda ne kadar ism varsa haramdır,aşılmaması gereken sınırlardır 
müslim
12.01.2020
17:25
haram en basit tabiriyle sınır,mescidi haram sınırlı mescid.Yeryüzünde sınırları Allah tarafından belirlenip işaretlenmiş Allaha secede edilen tek yer .Mescidi haram yasaklı mescid değil,sınırları belirli mescid.evet orada yasaklar var elbet ama bu yasaklardan dolayı değil adının mescidi haram olması,net değişmez ve değiştirilemez sınırlarından dolayı.meşairl haram,işaretlenmiş sınırlar. Bu işaretler kuranda belirtiliyor zaten arafat,müzdelife v.s. diğer haram konulu ayetlerdede anlamı yine sınır,Allahın belirlediği sınırlar,aşılmaması gereken. araf 33 te Allah bütün ismleri haram kıldığını söyler,hamrı ise büyük ism olarak anlatır zaten. Bu durumda ne kadar ism varsa haramdır,aşılmaması gereken sınırlardır .Kuranı bağlam ve bağlantılarıyla okuyacaksak hamırla ilgili ayetleride öyle okumak zorundayız,hamr yani uyuşturucu,sarhoş edici maddeler ismunkebirun olarak adlandırılıyor ve tüm ismler haramdır deniliyorsa bu durumda haramdır.




Çok Yorumlanan Makaleler
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 64120 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 23372 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 28718 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 24821 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 30540 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 35600 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 31911 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30891 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 29722 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 38817 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 12600 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 21052 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 14485 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 21228 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 13116 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33940 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9990 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Hamr ve Humr
12.04.2012 13966 Okunma
14 Yorum 02.05.2012 15:51
Mete Firidin
Rahmet ve Şeriat
19.03.2012 8922 Okunma
14 Yorum 27.03.2012 21:05
Mete Firidin
Müslüman
19.12.2013 10960 Okunma
13 Yorum 21.12.2013 10:35
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 14145 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Bilqıst
23.04.2014 12411 Okunma
13 Yorum 26.04.2014 14:44
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 12207 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25830 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Zülkarneyn'in Doğu Seferi
3.06.2012 15260 Okunma
12 Yorum 19.06.2012 10:13
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16579 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 120284 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Karadelik ve Cehim
14.05.2012 9092 Okunma
11 Yorum 15.05.2012 09:07
Mete Firidin
Meteorit (Asteroid) Yağmuru
25.08.2013 12999 Okunma
11 Yorum 27.08.2013 15:07
Mete Firidin
Ayn Ra Ya Kökü Yoksunluk
9.03.2014 8981 Okunma
11 Yorum 13.03.2014 20:08
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8649 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 9060 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18624 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11643 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 19241 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 109847 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Fecr ve İmsak
18.07.2013 19474 Okunma
10 Yorum 20.07.2013 22:19
Mete Firidin
Arş
3.03.2013 8138 Okunma
10 Yorum 09.03.2013 18:42
Mete Firidin
% 100 Cotton
28.09.2012 6524 Okunma
10 Yorum 02.10.2012 11:59
Mete Firidin
Şecer
23.01.2014 9862 Okunma
10 Yorum 25.01.2014 09:30
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 67715 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 21987 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 18548 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 29241 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 55375 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 11023 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 72116 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6775 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5625 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 8073 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Midian Medyen Medine
3.05.2015 10316 Okunma
8 Yorum 02.02.2019 10:15
Mete Firidin
Ümmi Peygamber
4.06.2014 8059 Okunma
8 Yorum 12.06.2014 12:02
Mete Firidin
Harut ve Marut
6.02.2012 13293 Okunma
8 Yorum 08.02.2012 19:35
Mete Firidin
Kuran’da Yağış Kelimeleri
29.11.2013 11669 Okunma
8 Yorum 01.12.2013 18:50
Mete Firidin
Allah’ın İki Eli
5.12.2013 14384 Okunma
8 Yorum 12.12.2013 07:13
Mete Firidin
Ruh ve Ruhun Üflenmesi
11.04.2013 19881 Okunma
8 Yorum 14.04.2013 13:43
Mete Firidin
Necm ve İdbar
3.10.2013 14374 Okunma
8 Yorum 09.10.2013 16:19
Mete Firidin
Sarsar, Salsal
27.08.2013 8775 Okunma
7 Yorum 12.10.2013 17:06
Mete Firidin
Ashabı Kehf
3.02.2014 8171 Okunma
7 Yorum 12.10.2021 20:56
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 90661 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 15603 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı
26.06.2014 7897 Okunma
7 Yorum 17.04.2020 20:41
Mete Firidin
İblis Yees Gına
29.08.2014 7979 Okunma
7 Yorum 10.09.2014 19:06
Mete Firidin
Mars Hayali
7.01.2017 9452 Okunma
7 Yorum 12.10.2018 00:32
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 16211 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 831 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 12781 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4940 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7664 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7763 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
Haqaben Ehqaben
16.04.2015 8771 Okunma
6 Yorum 18.04.2015 10:06
Mete Firidin
Kutsal Yaşam Ağacı
21.12.2011 15160 Okunma
6 Yorum 25.12.2011 16:12
Mete Firidin
GPS ve Enam 97
9.05.2012 6575 Okunma
6 Yorum 23.06.2012 15:46
Mete Firidin
Meleklerin Hızı
20.11.2013 13547 Okunma
6 Yorum 24.11.2013 19:02
Mete Firidin
Cimaletun sufrun
3.02.2013 6291 Okunma
6 Yorum 06.02.2013 20:29
Mete Firidin
Şehri Ramazan
18.08.2012 5969 Okunma
5 Yorum 19.08.2012 08:58
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 16683 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
Şeytani Felsefe
5.05.2013 7367 Okunma
5 Yorum 14.06.2013 07:53
Mete Firidin
El Musawwir
8.12.2013 3961 Okunma
5 Yorum 15.12.2013 20:00
Mete Firidin
Sihir Öğreten İki Melek?
15.12.2013 9083 Okunma
5 Yorum 17.12.2013 07:54
Mete Firidin
Tevbe Suresi 30. Ayet
1.06.2014 9528 Okunma
5 Yorum 04.06.2014 16:12
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7490 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5759 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 5380 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 1208 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 7102 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
Azap
10.07.2016 9425 Okunma
4 Yorum 11.07.2016 18:20
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7983 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
Bakara Suresi Meali
28.08.2015 8673 Okunma
4 Yorum 16.01.2019 16:36
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14663 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Sünnetler ve Ayetlerin Tam Anlaşılması
1.05.2014 6941 Okunma
4 Yorum 09.05.2014 15:47
Mete Firidin
Havariler Ve Huriler
29.10.2014 7329 Okunma
4 Yorum 29.10.2014 19:00
Mete Firidin
Yırtıcı ve Hastalıklı Hayvanların Haramlığı
3.03.2015 8596 Okunma
4 Yorum 14.04.2015 18:05
Mete Firidin
Cidiha ?
10.01.2014 5434 Okunma
4 Yorum 14.08.2021 16:33
Mete Firidin
Harun’un Kız Kardeşi Miryem
1.09.2013 12884 Okunma
4 Yorum 11.09.2013 07:57
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 113834 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Ğasaq
18.10.2013 5872 Okunma
4 Yorum 19.10.2013 06:52
Mete Firidin
Şecer ve Güç
28.01.2014 3726 Okunma
4 Yorum 04.02.2014 23:04
Mete Firidin
El Hadid ve Besmele
13.01.2013 12966 Okunma
4 Yorum 17.01.2013 08:36
Mete Firidin
Kitap ve CERN
1.01.2012 5431 Okunma
4 Yorum 19.02.2012 08:44


© 2025 - Akevler