‘İSTANBUL BİN DİL ÜNİVERSİTESİ’
Kooperatifimiz İran ve Türkiye’ye bir öneri yapmaktadır.
Bu öneriyi benimseyen her vatandaşla anlaşma yapabilirim.
Onlar sonra yetkililere gitsinler, onlara kabul ettirsinler, ben de Akevler Kooperatifleri yöneticilerine kabul ettireyim.
Türkiye Devleti’nin temsilcisi ile Akevler Kooperatifi’nin temsilcileri anlaşarak aşağıdaki akdi yapmışlardır.
Sonra yetkililerine götürecekler, onlar kabul ederlerse yürürlüğe girecektir.
Benzer anlaşma İranlı birisi ile yapılacaktır.
*
Madde-1) İstanbul’da bir “Bin Dil Üniversitesi” kurulacaktır. Dünyada daha çok konuşulan bin dil tespit edilecektir. Her dil için on dairelik kat seçilecektir. O dilde çalışmak isteyen öğretmen ve öğrenciler ortak olarak alınacak, onlara on dairelik bir kat tahsis edilecektir.
Madde-2) Bunlara ayrıca aynı apartmanın bodrum katlarında 500 metrekarelik bir satış yeri tahsis edilecektir. Türkiye’den aldıkları malları kendi ülkelerine gönderecekler, kendi ülkelerinden aldıkları malları Türkiye’ye getireceklerdir. Halk mallarını satacak ve dışarıdan gelen malları alacaktır.
Madde-3) Bu apartmanlarda oturanlar günün yarısını aşağıdaki satış mağazalarında, diğer yarısını yukarıda ilmi çalışmalara harcayacaklardır. Çalışarak okuyacaklar ve öğretmenlik yapacaklardır. Beş yıllık program on yılda bitirilecektir. Bunlar İstanbul’daki üniversitelerden istediklerinde -kazandıkları takdirde- ayrıca okuyabileceklerdir. Tatil gün ve saatlerinde işyerinde bulunacaklardır.
Madde-4) On sene içinde üniversiteyi mastır dâhil bitireceklerdir. Aileleri o zamana kadar biriktirdikleri ile gerekli makinalarını da istedikleri ülkeden alarak ülkelerine gidecekler ve orada işyeri kuracaklardır; Türkiye’deki mallarımızı orada satacaklar, oradaki malları da buraya göndereceklerdir.
Madde-5) Bu “Bin Dil Üniversitesi” için her apartmana 10 dönüm yer lazımdır. Bir apartmanda on kat vardır, bin dil için yüz kat gereklidir. Demek ki sadece bu iş için bin dönümlük yere ihtiyaç vardır. Dört bin dönüm ayrıldığında ayrıca galliyeler (gelirlikler) de oluşturulmuş olacaktır.
Madde-6) İstanbul’da tahsis edilen bu arazi karşılığı devlet kurulacak üniversiteye ortak olarak katılacaktır. İran devleti ile anlaşma sağlanarak buradaki binalar için gerekli malzemeleri koyması sağlanacaktır. Böylece o da beşte bir oranında ortak olacaktır. Altyapıyı getiren kamu kuruluşlarının da payı beşte bir olacaktır. Akevler Kooperatifi beşte bir karşılığında işçiliği yapacak ve bu oranda sahip olacaktır. Beşte bir ise ‘genel hizmet’ verenlere ait olacaktır.
*
Böylece “Bin Dil Üniversitesi” bir kooperatif ortaklığı olarak kurulacak ve çalışacaktır.
Burada elde edilen araştırma sonuçları tüm dünyanın kullanımına sunulacaktır.
Bu üniversitede sadece iki ders okutulacaktır; biri Matematik, diğeri Kur’an ArapçaSI’dır. Diğer ilimleri ise öğrenci ve öğretenler kendi aralarında anlaşarak okuyacak, mevcut devlet üniversitelerinden diploma alacaklardır.
*
Burada kısaca önerimin yani projemin iskeletini ortaya koymuş oluyorum.
İlgilenenler bu yazının yorumuna girerler ve benimle irtibat kurabilirler.
Ben bu teklifi herkese yapıyorum. Kimilerinin Türkiye’de faaliyet göstermesi mümkün değildir ama dünyanın birçok yerinde bin dil üniversitesini kurma imkânı vardır. Bilgi bakımından sizi de desteklemeye hazırız. Hatta çökmekte olan Sermaye, şayet çöküşten kurtulmak istiyorsa, o da bunu yapmalıdır. Bazı şartlarla onları da desteklemeye hazırız.