Süleyman Karagülle
İşsizlik sorunu
1.09.2012
4667 Okunma, 3 Yorum

 

Bu sayfalarda işsizlikle ilgili pek çok makale yazdık...

Yazmasına yazdık ama kimse okumadı, ilgilenmedi, tartışmadı ve işsizlik sorunu çözüme kavuşturulmadı, maalesef büyüyerek var olmaya devam ediyor...

Bizim de bıkıp bu sorunu kenara atmamız gerekir ama biz bunları yani bu çözümleri yazarken sizin için yazmıyoruz, Allah emrettiği için yazıyoruz...

Siz birkaç okuyucu vardır, ona da hamd ediyoruz...

*

Sizden istediğimiz, burada okuduklarınızı anlatmanız ve onlardan görüşlerini istemeniz ve o görüşleri bize iletmenizdir...

Sermaye istemedikçe kimse söylenenlere kulak vermiyor...

Siz bir veya birkaç elin parmak sayısı kadar okuyucular; siz sömürücü sermayenin startını beklemeden harekete geçin, okuyun, tartışın, anlayın, anlatın, sonra onlarla tartışın ki bu konuların ele alınması sosyal konu hâline gelsin...

*

Biz bugün de işsizlik sorunu hakkında soru-cevaplı bir yazı yazmak istiyoruz.

1- İşsizlik sorunu nedir?

- İnsanlar birlikte çalışıp ürettiklerini bölüşerek ayrı ayrı tüketecek şekilde yaratılmıştır. Yine insanlar tüm yeryüzünün bir tek topluluğu hâlindedir. İnsanlar bu duruma ve bu seviyeye yirminci yüzyılda gelebildiler.

2- 10 milyar insan birlikte nasıl üretecektir? Sonra bu kadar büyük seviyedeki ürünü aralarında nasıl bölüşeceklerdir?

- İşte bu sorun işsizlik sorununu doğurmaktadır. Bu sorun yirminci asırda had safhaya ulaşmıştır. 1929’da başlayan “büyük kriz” hâlâ çözülememiştir. Gelip gitmektedir. Kapitalizm ve sosyalizm bu sorunun çözümü üzerinde kurulmuş, bu kadar çözebilmişlerdir.

3- Siz çözdünüz mü?

- İnsanlıkta uygarlaşma vardır. Önce sorunlar ortaya çıkar, sonra insanlık onları çözer. O sorunlar çözüldükten sonra başka sorunlar ortaya çıkar, insanlık yine çözer, böylece ilerleme ve uygarlaşma devam eder. Önce kapitalistler, sonra sosyalistler kısmen sorunları çözdüler ki bugün yaşıyoruz. Ama yeni sorunlar çıktı. Biz de bunları çözeceğiz. Böylece uygarlaşma devam edecektir.

4- Sizden sonra da sorunlar olacak mıdır?

- Evet, kıyamete kadar sorunlar olacak, çözümler üretilecek, ilerleme gerçekleşecek ve uygarlaşma devam edecektir. Her yeni uygarlık yeni sorunlar üretecek ve insanlık bunları çöze çöze ilerleyecektir. Nitekim insanlığın geçmişinde yani tarihte hep böyle oldu.

5- Bugün sorun nedir?  

- Bugün insanların sorunu vardır. İnsanlar karınlarını doyurmak için başkalarının işçisi veya kölesi olmak durumundadır. Karınlarını doyurmak da başkalarının arzularına göre yapılmaktadır. İşçi iş yerine gittiği zaman kendi istediği işi değil, patronun istediği işi yapmaktadır. Bakkala mal satın almaya gittiği zaman da istediği malı değil, bakkalın bulundurduğu malı almak zorunda kalmaktadır. Sorun bugünkü insanın esir olmasıdır. Emek sahipleri son derece düşük verimle çalışmaktadırlar. Istıraplı hayatın ötesinde adeta cehennem gibi bir hayat yaşanmaktadır. İnsanlar her an isiz kalacağım, aç kalacağım korkusu içindedirler.

6- Sorunun kaynağı nedir?

- Sorunun kaynağı tekeldir. Devlet (sosyalizm) veya sektör (kapitalizm) tekeli oluşmuş, halkına işini dayatmakta, sadece kendi istediği malları üretmeye ve tüketmeye zorlamaktadır. Halk iş yerlerine gider ve sadece tekelin istediği malları üretir! Halk bakkala gider ve sadece tekelin istediği malı satın alır!

7- Çözüm nedir?

- Halk kendi istediği malı üretecek, sonra da kendi istediği malı tüketecektir. Halkın ne ürettiğine ve ne tükettiğine tekeller veya aracılar karışmayacaktır.

8- Sorunun sebebi nedir?  

- Kapitalistlerde aracı vardır. Bu aracı sermayedir. Kapitalistlerde halkın ne üreteceğine ve ne tüketeceğine “sermaye” karar verir. Sosyalistlerde halkın ne üreteceğine ve ne tüketeceğine “devlet” karar verir. Oysa “Adil (Ekonomik) Düzen”de aracı halkın ne üreteceğine ve ne tüketeceğine karışmaz.

9- Aracı yok mudur?

- Aracı vardır ve bu aracı tüccardır. Ne var ki tüccar kendisi ne üretileceğine karar vermez. Üretilmiş malları tüketiciler kendileri karar verip ürettirmektedir. Tüccar sipariş edilen malları üreticiye ulaştırmaktadır. Halk ne istiyorsa onu sipariş vermekte, yine işçi ne istiyorsa onu üretmektedir. Tüccar sadece elçi durumundadır.

10 - Bugün de tüccar vardır ama bu sorunları çözememektedir. Bunun sebebi nedir?

- Bugün de aracı vardır ama bu aracı tekeldir. Aralarında rekabet yoktur. Tekeller ne istiyorlarsa, çıkarlarına ne uygunsa onu ürettirmektedirler. Taşeron firmalara istediğini ürettirmektedir. Temsilci satıcılar aracılığı ile de üretilen malları satmaktadır. Serbest rekabet olmadığı için sorunlar çözülememektedir.

11- Siz tekeli nasıl önleyeceksiniz?

a) Tekeli faiz oluşturmaktadır.

Faizi kaldıracağız.

b) Tekeli paradan alınan aracı kârı oluşturmaktadır. Sermaye vergisi faizi oluşturmaktadır.

Biz maldan aracı kârını alacağız, bu da tekeli önleyecektir.

c) Depolama ve taşıma külfeti tekeli oluşturmaktadır.

Biz bunları vakıf kuruluşlara yaptıracak, tüccarlığı kolaylaştıracak ve serbest rekabeti koruyacağız.

d) Nakitle yapılan mübadele tekelin ana kaynağıdır. Karşılıksız parayı ele geçirenler tekellerini de kurmuş oluyorlar.

Biz mala-mal yani takas sistemini getireceğiz.

12- Bunu yapmaya gücünüz yetecek mi?

Bütün dünyada bir anda yetmez ama kentlerde ve köylerde kuracağımız yüz hanelik semt işletmelerinde “para” yerin “senet” kullanacağız ve semtlerimizi var olan bu kapitalist veya sosyalist tekellerden kurtarmış olacağız.  

*

Söylediklerimiz üzerinde biraz düşünün...

Tartışın bizimle...

 

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 


YorumcuYorum
Sam Adian
01.09.2012
22:10

Üstat

Genel olarak sermaye karşısında zayıf kalındığı ve bunun iiçin de herhangi bir çözüm üretilemediği, insanların bir araya gelemedikleri bir vakıadır ki siz de bunu sürekli olarak ifade ediyorsunuz.

Ancak acaba farklı bir yöntem olamaz mı? Kapitalistler kendi egemenliklerini, tüketicinin "beğenme" algılarını yönetmek süretiyle sürdürmektedirler. Zaten böyle kurdular. Yaptıkları şey, ürettikleri ürünleri süsleyerek tüketicinin beğenmesini sağladılar, reklamlar yaptılar, insanların algılarını yönettiler.

Soru şu: Niçin biz de aynı şeyi yapmıyoruz?

Bu bizim de kapitalist olacağımız anlamına gelmez veya kapitalist olmamızı da gerektirmez. Onların yöntemlerini kendi çıkarlarımız için kullanabiliriz. Bu çok mümkün. Böylece hiç kimse farketmeden onların pazarlarına da hakim olma şansı ortaya çıkar.

Mesela, Türkiyee'de yaygın bir inşaat sektörü vardır. Birileri inşaatları yapar ve satarlar, muhtemelen çok da pahalıdır. Herkes alamaz. Dünyanın her yerinde böyledir. Ama inşaat yapabilmek için de sermayeye ihtiyaç vardır, yeterli sermaye yoksa, hareket etmek de mümkün olmaz. Ancak başka bir yol da olabilir.

Türkiye'nin 2009 istatistiklerine göre yaklaşık 18 milyon konut stoğu vardır, bu konut stoğunun en az % 5'i her yıl yenilenmek zorundadır. Bir dairenin ortalama 7 adet kapısı vardır. Bu da yılda yaklaşık olarak, 6,300,000 adet kapı eder.

Öte yandan, yine sadece Türkiye'nin yıllık konut üretimi 2010 verilerine göre yılda yaklaşık 600 bin konuttur. Bu da ortalama olarak 4.200.000 kapı eder. Yani Türkiye'nin yılda 11-12 milyon adet kapıya ihtiyacı vardır. Ancak Türkiye'deki üretim bunun için yeterli değildir. Yaklaşık olarak yıllık 3,5-4 milyon adet üretim yapabilmektedir. Üretilen kapılar da son derece kalitesiz olmaktadır. Çünkü maliyetler satışı zorlamaktadır.

Ancak pazar bununlaa sınırlı değildir, Irak, Libya, Iran ve yakın gelecekte de Suriye Türkiyenin bağlı pazarını oluşturmaktadır. Halihazırda Iran ve Irak bütün ihtiyaçlarını Türkiye karşılamaktadır.

Kapı üretmek için büyük tesisler kurmak gerekir, şimdilik bu da sermaye gerektirir ki bu ikinci aşama bir proje olabilir, şu aşamada buna gerek yoktur. Alternatif şudur: Çinde üretmek ve Türkiye pazarına vermektir.

Mesela başlangıç olarak Türkiye genelinde bir satış organizasyonu kurulabilir, buna kim gönüllü olur veya kim yapabilir bilemem, ancak bu mümkündür. Satış organizasyonu ile elde edilecek olan satışlar beraberinde başka bir organizasyonu daha getirir, satılan kapıların montajının yapılması gerekir, bu da yine Türkiye genelinde büyük bir organizasyon anlamına gelir.

Türkiye'nin ortalama konut büyüklüklerine baktığımız zaman, bir projenin en az 600 civarında kapıya ihtiyacı vardır, iki kişi, günde ortalama 10 adet kapı montajı yapabilir, bu da her bir projenin 60 günlük iş potansiyeli anlamına gelir, veya kalabalık ekiple bu süre daha da aza çekilebilir.

Birkç ciddi projeden sonra, inşaat yapabilir konuma da gelinebilir. Veya bazı projelerde daire karşılığı montaj ve ürün talepleri de olabilir, bunlar nakde çevrilerek sermaye olarak kullanılabilir ve ilerleyen aşamada da konut üretimine başlanabilir, böylelikle büyük kitleler için iş sağlanmış olur.

Yine böyle bir faaliyetin ilerleyen aşamasında üretiminin de yapılması halinde ilave istihdam ortaya çıkar. Elbette bütün bunlara bağlı olarak yaratılacak olan iş olanakları da ayrıca hesaplanabilir ve değerlendirilebilir.

Başka ne yapılabilir, tek merkezden idare edilebilecek farklı iş kollarında organizasyonlar kurularak yaygınlaştırılabilir, bu iş kollarında çalışanlar yine belli kurallara göre çalışabilirler. Bunlar belirlenir ve uygulanabilir. Böylece hic az olmayan büyük bir kitle bir araya getirilmiş ve büyük bir potansiyel üretilmiş olur. Kaldı ki yapılması gereken sadece mevcut potansiyelin kullanılmasıdır.

Böyle bir organizasyon temelde sermaye gerektirmez, çünkü anlaşması yapılan proje zaten ürün bedelinin belli bir kısmını önceden ödemek zorundadır ki muhtemelen bu da ürün maliyetinin en az yarısı demektir. Kalan kısmı için de periyodiik ödemeler ve teslimatların periyodik olarak düzenlenmesi ile, herhangi bir sermaye ihtiyacı olmadan geniş kitlelere ulaştırılabilecek bir iş potansiyeli oluşturmak mümkündür.

Bu ve benzeri konular üzerinde düşünülebilir.

Saygılar

Süleyman Karagülle
02.09.2012
16:41

Ben bir öneri getiriyorum. Sizin benim önerimin üzerinde cümle cümle durmanız, yanlış bulduğunuz cümle varsa ben buna katılmıyorum demeniz gerekir. Sonunda katılmadığınız cümlelerden dolayı sistemin çalışmayacağını ortaya koymanız gerekir. Tartışma böyle her cümle üzerinde ayrı ayrı olmak üzere devam edebilir. Siz mevcut düzende çözümler arıyorsunuz. Bunu yorumda değil de ayrı makalede ortaya koymalısınız. Bu sefer biz cümle cümle önerinizi okur, katılmadığımız kısımları belirtiriz. Sonra analaşmadığımız kısmılar üzerinde tartışmayı sürdürürüz. Biz mevcut düzende sorunları çözmekle vakit kaybetmek istemiyoruz bunlar üzerinde bizden çok daha güçlü ve akıllı kimseler çalışmaktadır. Biz Kur'an'ın nasıl sorunları çözdüğü üzeride duruyoruz. Ekonomi merkezden yönetilmeyecek, halk kendi işini kedisi düzleyecek ve dev sermayeyi tekel olmaktan çıkaracaktır. Varlığını serbest rekabet içinde sürdürecektir. Öyle işler vardır ki ancak büyük sermaye yapabilir. Öyle işler vardır ki ancak büyük sermaye ucuza mal edebilir.

Sam Adian
03.09.2012
13:18

Muhterem Üstat, Haklısınız, makaleler eleştirilmelidir. Böylece tartışma gelişir. Bugün biliyoruz ki, dünya üzerinde ileri düzey uygulamalara kapı aralayacak fikirler üretilmedikçe var olmak da kolay değildir. Veya bu varlık başkalarının ortaya koyduğu yöntemler veya çözümler ile mümkün olabilmektedir. Temel sorun, “islami görüş” adı altında ortaya konulan fikirlerin veya önerilen çözümlerin, modern dünyanın algılarına uygun düşmemesidir. Üretimin problem olmaktan çıktığı, istendiği zaman istendiği kadar üretim yapılabildiği ve tüketimin körüklendiği bir dünyada, insan hayatı da bireyselleşmiştir. Bunun sorumlusu kim olursa olsun hakikat budur. Biz burada tartışırken bile, bu teknolojileri kullanarak tartışıyoruz. Hayatı kolaylaştıran veya daha Doğru bir ifade ile “hızlandıran” imkanları kullanarak varlığımızı gösteriyoruz. İlk problem, düşman olarak gördüğümüz, capitalist, socialist veya daha genel bir ifadeyle emperyalist egemenliğe karşı doğrudan bir taraf olmak suretiyle bir cephe oluşturmakla ilgilidir. Bir uygulamaya veya yerleşik nizama karşı olanlar varsa, savunma mekanizması devreye girer. Tıpkı müesses fıkhın artık çözüm üretemediğini söylerken bile, bunu bir savunma dürtüsüyle ortaya koymak gibi. Yeni ve farklı fikirlere kapılar hemen kapanabiliyor. Bunun örneklerini bu sitede görüyoruz. Akevler ne kadar kendisini "yenilikçi" tanımlıyor olsa bile, farklı bir fikir karşısında hemen kabuğuna çekilmekte ve "defansif" davranarak, yerleşik nizamı savunmaya geçmektedir. Problemleri ortaya koyarken, çözümsüzlüğün kaynağını da tesbit etmek gerekir. Sizin çözümlerinizin çözümsüz veya uygulanamaz oluşunun sebepleri vardır. Mesela bunlardan bazıları:

1. Sadaka ve Zekat yanlış tanımlandı. Uygulamalar ve bunların ürettiği sonuçlar da yanlış oldu ve topluluklar sermayesiz kaldı. Bir insan herhangi bir sebeple vergi ödüyor ise, “Sadaka” veriyor demektir. Peki ya “Zekat”? Siz soruyordunuz “Allah’a güzel bir borç veren yok mu” diye. Kur’an da soruyor. Ve ekliyor “ihtiyacın fazlası” diyor. Niçin? İşte bunun için, toplumsal sermayenin oluşturulabilmesi ve itiraz ettiğiniz tekelci sermayenin kırılabilmesi için. Zekatı bir vergi olarak algıladığınız zaman, zekat veren elindeki malı vermiş olur ve bir daha geri dönüşü yoktur. Oysa Kur'an ın tanımladığı zekat, topluluğa verilen bir borçtur. Yani paranın sahibi parasından vazgeçmiyor. Ondan faydalanmaya devam ediyor ama bu arada topluluğun da hizmetinee sunmuş oluyor demektir. Akveler kaç kişiden oluşur bilmiyorum, ancak etrafınızdaki insanlar gerçekten “Zekat” I anlamış olsaydı ve gerçekten zekatlarını veriyor olsalardı, bugün sermaye problemini çözmüş olurdunuz. Ama siz, zekatı “kırkta bir” gibi bir sınırlama ile “kerih” bir hale getirdiniz veya bu hale getirenlere destek verdiniz. 2. Bir uygulamanın “islam dışı” olduğuna nasıl karar verebiliriz? Kur’an zenginliği reddetmiyor, buna kıyasen tekel sermayesi de var demektir. Çünkü zengin olmak demek, sermaye sahibi olmak demektir. Bunu reddettiğiniz zaman, içgüdüsel olarak insanlar standartlarından vazgeçmek istemeyeceklerdir. Bunun doğal sonucu olarak, zekatını verdiğine inanan sermaye sahibi, elindeki sermaye ile dilediği gibi hareket etmeye devam edecektir. Öyle de olmaktadır. 3. Mücadele tarzını belirlerken, söylemlerin anlaşılabilirliği ve uygulamada pratik sonuçlar doğurabilecek veya doğrudan “fayda” üretebilecek düzeyde olmalıdır. Para denilen şey, yani değişim aracı yani mülkiyet sağlayan şey, siyasal söylemlerden ürker. Ne "milli görüş" ne de "adil düzen" söylemleri bunu engellemeye yetmez. Para control edilebilir bir şey değildir. Kimin ne kadar sahip olabileceğini belirlemek de mümkün değildir. İdeolojik yaklaşımlar, global ekonominin artık dışındadır. Dünyadaki uygulamalar farklı bir düzleme kaymıştır, geçmişte ideolojilere gore para kullanılırken, bugün paranın seyrine gore ideoloji vardır. Gerçekçi olmak gerek, paranın olduğu yerde ideoloji yoktur. Modern toplumun ihtiyaçlarını ve alışkanlıklarını da iyi değerlendirmek ve çözüm üretirken buna gore hareket etmek gerekir. Bugün belli bir standarda ulaşmış birine “üretimi bölüşmek”ten sözettiğiniz zaman, kimseyi inandıramazsınız. Hemen bir soru soracaktır: “ben çalışıp üretiyorsam, niçin daha az çalışan veya hiç çalışmayanlarla bölüşeyim?” Sermaye yoksa, çalışma da yoktur. Herkesin iş seçme hakkı vardır ancak bir işi Kabul ettiği zaman o işin gereklerini de yerine getirme yükümlülüğü vardır. Bir işyerinde çalışıp “ben bu işi yapmıyorum” diyemez. Ne kadar geniş imkanlar sağlarsanız sağlayın tüketim kadar üretim yapabilirsiniz. Böyle olunca her isteyen istediği işte çalışma lüksüne sahip olamaz. Çünkü sınırlı bir alan vardır. Buna karşılık hiç kimse olmayan bir malı da satın alamaz. Tanımlamalarınız müesses geleneklere gore yapıldığı zaman, verimliliği artırabilmenizin de imkanı ortadan kalkar. Herkes daha iyi bir işte çalışmak ister ama sokakların da temizlenmesi gerekir. Üretim tanımlamanız da bu açıdan anlaşılır ve Kabul edilebilir değildir. Sürecin doğal seyri içerisinde, üretilen bir mal, insanların ihtiyaçlarına cevap veremiyor veya insanların tercihi ettiği bir şey değil ise, o mal bir daha üretilmez. Çünkü satılamaz. Satılamayan bir malı kimse üretmez. Bir malın satılabilirliğini belirleyen tüketicinin kendisidir. Yani halktır. Üretici değil. Buna karşılık “halk üretecek, halk tüketecek” diyorsunuz. Eğer girişimci ve sermaye yoksa üretim nasıl gerçekleşecek? Kredi sistemini öneriyorsunuz ama kredinin batmasını gözardı ediyorsunuz. İnsanlar niçin riske girsinler. Üreticiyi dilediği şeyi üretmekte serbest bırakıyorsunuz, hiç bir pazar araştırmasına dayanmayan, tüketilebilirliği olmayan bir malı üretmek demek peşinen batmayı kabul etmek demektir.

Bütün ihtiyaçlarını mahalle bakkalından karşılayan kaç kişi vardır? Insanlar her şeyi bulabilecekleri büyük alışveriş merkezlerinde ihtiyaçlarını gidermeyi tercih ediyorlar. Bunun pek çok sebebi vardır, mahalle bakkalının pahalı olduğu için değil, ihtiyaçların kolaylıkla ve değişik alternatifleri ile birlikte karşılanabiliyor olması en büyük etkendir. Devasa alışveriş merkezlerinin doğuş sebebi de tüketicinin bu eğilimidir. Tekelci sermayenin, istediğini ürettiğini ve halkın da bunları tercih etmek zorunda kaldığını söylüyorsunuz. Bu hiç Doğru değildir. Bir malın üretilebilmesi için tüketici eğilimlerinin belirlenmesi gerekir. Yani tüketicinin neye ihtiyacı olduğu ve bunu nasıl gidermek istediğinin ölçülmesi gerekir. Üretim öncesi bunu yapmazsanız, ürettiğiniz malı da satamazsınız. Kim olursa olsun. Bundan sonra bir malın üretilmesi halinde ihtiyaçlara ne ölçüde cevap vereceği bilinmelidir. O mala ihtiyaç duyacak olan halk kitlelerinin nasıl bir reflex göstereceği ve ne kadar bir fiyatla satın alabileceği de bilinmelidir. Bundan sonra malı üretirsiniz ama bu da yetmez. Siz malı ürettiniz diye kimse o malı almaz. Ne kadar iyi olursa olsun. Ürettiğiniz malı anlatmalısınız. Sermayeyi sermaye yapan şey, veya tekelcileri büyüten şey, karşılarında bir sermaye veya gücün olmamasıdır. Kapitalizme karşı çıkıyorsunuz, sosyalizme de karşı çıkıyorsunuz. Ama bunun karşısına koyabileceğiniz argümanlarınız yok. Kapitalist dünya düzeni içerisinde ihtiyacınız olan şey yine sermayedir. Kredi sistemi, sermayenin karşısında durabilecek bir şey değildir. Kolaylıkla elimine edilebilir ve ortadan kaldırılabilir. Çünkü ortada yönetilmesi gereken bir sermaye yoktur dolayısıyla piyasa oyuncuları için bir değer ifade etmez. Problem sermayenin var oluşu değil, onun nasıl kullanıldığıdır. Ama sizin elinizde bir sermaye yok ki onu kullanıp alternative bir ekonomi geliştirebilesiniz. Oysa kur’an bunu biliyordu ve bunun için “ZEKAT” demişti. Siz kalktınız zekatı vergi saydınız ve yok ettiniz. Çalışma hakkı vardır, ancak bütün sözleşmelerde olduğu gibi, iş akdi yapıldıktan sonra çalışanın o akitle Kabul edilmiş olan şartlara uyması da zorunludur. Niçin kölelik yapsın? Herkes ürettiği fayda kadar gelir elde edemiyor olabilir. Burada bir dengesizlik olabilir. Ancak bu da yerleşik system içerisinde ortaya çıkan bir aksaklıktır. Siz kendi uygulamalarınızda bunu düzeltirsiniz ve insanlar size tercih ederler. Bunu düzeltebilmek için girişimciye ve sermaayeye ihtiyaç vardır. Sermaye ve girişimci olmadığı zaman hiç bir şeyi düzeltmek mümkün olmaz. Siz tekelciliği reddederken, onların yerine “Aracılar”I devreye alıyorsunuz. Oysa asıl tekeli oluşturanlar aracılardır. Sahip oldukları kaynaklar sebebiyle veya ellerinde bulunan malları satabilmek için piyasada haksız rekabete sebep olanlar aracılardır. Bu her zaman böyle olmuştur. Piyasayı aracıların eline bırakmak yerine niçin iyi bir Pazar araştırması ve AR-GE çalışması yapmıyorsunuz? Böylece halk ile doğrudan temas halinde olur ve onların taleplerine göre üretim yapmış olursunuz. İhtiyaçları belirler ve üretiminizi buna göre yaparsınız. Aracıya tüccar demek problem çözmeye yetmez. Bütün mesele gelip sermayeye dayanır. Insan davranışlarını gözardı ederek bir yapı kurulamaz. Özellikle stoka dayalı üretimlerde bu kaçınılmaz olur. Stokların tüketilmesi için acımasız bir rekabet oluşur ve nihayetinde rekabet ortadan kalkar. Bunu engelleyemezsiniz, zaten engellemiyorsunuz. Bunun iki sonucu vardır, birinci sonucu rekabetin ortadan kalkmasıdır, ikinci sonucu ise, sahip olunan sermayenin veya kredilerin batması anlamına gelir. Çünkü uzun vadede zarar eden bir maldan dolayı herkes zarar görür. Tekeli önlemek için “Faiz”e sarılıyorsunuz. “Kur’an faizi yasaklamıyor” diyen sizsiniz. Bize gore de böyledir. Kur’an Riba’yı yasaklar faizi değil. Faizi tercih etmemek mümkün olabilir ama, güçlü sermaye hareketleri içerisinde paranızı, yani sermayenizi koruyabilmenin başka bir yolu da yoktur. Kaldı ki, faizi reddederken, üretimden elde edilen faydanın nasıl bölüşüleceği hususuna açıklık getirmiyorsunuz. Standart uygulamalardaki faiz bu değil midir? Yani adına “faiz” denmiş olması, bunun aslında sağlanan faydadan alınan pay olduğu gerçeğini nasıl değiştirebilir? Aracı karını, veya komisyonu maldan almakla neyi değiştirebilirsiniz. Bir kere bir mal el değiştirdikçe fiyatı artar. Bunu ister mala ekleyin, ister fiyata. Mala eklediğiniz zaman malın maliyeti artar ve neticede fiyatı artırır. Üretim bedava olmayacağına gore, “kar” denilen şeyi nereye koyarsanız koyun fiyatı artıran bir unsurdur. Bu ister aracı komisyonları olsun, ister başka bir şey olsun. Zaten asıl mesele, aracılıktır. Aracılığı yönetemediğiniz zaman, ne yaparsanız yapın, sonuçlarını değiştiremezsiniz. Ya aracılığı ortadan kaldıracaksınız ki bu hemen hemen mümkün değildir, ya da onları yöneteceksiniz. Kaldı ki, kar haddi sınırlamasına karşı çıkan sizdiniz. Aracı komisyonlarını mala ilave etmekle onların kazançlarını da önceden belirlemiş olmuyor musunuz? Bu şekilde serbest piyasa koşullarını nasıl oluşturduğunuzu düşünüyorsunuz? Depolama maliyetlerini ortadan kaldırmak ve bu sebeple ortaya çıkan maliyet artışlarını elimine edebilmek için Vakıf sistemi öneriyorsunuz. Vakıflar depolama ve nakliye hizmetlerini “Bedava” mı yapacaklar? Onların maliyetleri olmayacak mı? Bu maliyeti kim karşılayacak? Vakıflara para gökten gelmeyeceğine gore, ya doğrudan halk karşılayacak veya devlet karşılayacak demektir. Her iki durumda da bir maliyet sözkonusudur ve bu maliyeti o mala yansıtmak zorundasınız. Siz A şirketinin yaptığı bir faaliyeti alıp Vakıf dediğiniz bir kuruma verdiğinizde, sizin ifadenizle tekelin yönünü değiştirmekten başka bir şey yapmış olmazsınız. Kaldı ki bunun tehlikeli sonuçları da vardır. Vakıflar profesyonel değillerdir, sermaye kaybetmek veya zarar etme korkusu yoktur. Dolayısıyla ortaya çıkması kuvvetle muhtemel zararları karşılayacak olan da halktır. Yani, halkın bir malı 10 birim fiyata doğrudan satın alması ile, 8 birim fiyata satın alıp 2-3 birimi de zararı kapatmak için veya vakıf faaliyetlerini finanse etmek için ödemesi arasında nasıl bir fark var? Vakıfların finansmanını devlet karşılıyor olsa bile neticede bu halkın cebinden çıkan paradır. Hiç bir şey bedava değil. Mevcut dünya koşullarında küçük işletmelerin yaşama şansı yoktur. Çünkü küçük işletmelerin yerini “elektronik ticaret” almaktadır. Artık herkes oturduğu yerden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Dünya genelinde küçük işletmelerden eksilen alışveriş miktarı kadar internet üzerinden yapılan satışların arttığı gözlenmiştir. Yani mahalle bakkalı kapanırken onun oluşturduğu hareket kadar miktar internet satışlarına eklenmektedir. Internet üzerinden yapılan satışların hacmi 250 milyar doları aşmıştır. Yani ne yaparsanız yapın, elinizde yönetebileceğiniz bir sermayeniz yoksa, hiç bir şeyi değiştiremezsiniz. Kooperatif mantığı ile global sermayenin karşısına çıkmanız mümkün değil. Bunu sosyalistler denedi ve başaramadı. Çin görünüşte hala bunu sürdürüyor olsa bile, pratikte tamamen capitalisttir. Küçük işletmeler halen vardır ama yakın gelecekte onlar da ortadan kalkacaktır. Bunların varlıklarını sürdürüyor olmalarının sebebi ise, o küçük işletmeleri yöneten büyük işletmelerin varlığıdır. Eğer küçük işletmeleri muhafaza etmek istiyorsanız, onları da güçlü bir sermayenin şemsiyesi altına almanız gerekir. Kaldı ki, sizin ortaya koyduğunuz projeler görünüşte farklı uygulanıyor olsa bile, mevcut ekonomik düzen içerisindeki argümanları kullanarak sonuçlar üretiyorsunuz. Bir malı ister kooperatif aracılığı ile üretin ister başka bir şekilde. Neticede o malı satabiliyor olmanız gerekir.Ürettiğiniz bir malı satabilmek için yapmanız gerekenleri yapmaz iseniz o malı satamazsınız. 100 hanelik işletmelerinizde sebze üretip tüketebilirsiniz, ama teknoloji gerektiren ürünleri üretmek ve bunları tüketime sunabilmek için geniş kitlelere hitap edebiliyor olmanız gerekir. Vesselam.





Çok Yorumlanan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 41465 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 9356 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
Kesin Sonuç
7.06.2018 6062 Okunma
12 Yorum 12.06.2018 03:32
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27326 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 12992 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Ne değil, Nasıl
26.05.2018 4639 Okunma
10 Yorum 28.05.2018 13:30
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10422 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19435 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 9686 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Önemli değil
11.05.2019 5476 Okunma
9 Yorum 13.05.2019 08:00
Süleyman Karagülle
Merkezi Yönetim
28.03.2019 4081 Okunma
8 Yorum 29.03.2019 15:10
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9448 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 28752 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10021 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
Milli Güvenlik Kurulu
5.06.2018 4040 Okunma
8 Yorum 05.06.2018 19:35
Süleyman Karagülle
İlkeler
12.03.2018 5040 Okunma
8 Yorum 18.03.2018 14:30
Süleyman Karagülle
Hatalarımız
10.03.2018 4388 Okunma
7 Yorum 11.03.2018 21:45
Süleyman Karagülle
Denge
23.04.2018 4542 Okunma
7 Yorum 25.04.2018 13:00
Süleyman Karagülle
Dolar ve Faiz Oyunu
3.06.2018 4375 Okunma
7 Yorum 04.06.2018 03:17
Süleyman Karagülle
Sermaye’nin sözcüsü
8.03.2019 5135 Okunma
7 Yorum 09.03.2019 00:46
Süleyman Karagülle
Başarının sırrı
16.05.2019 5091 Okunma
7 Yorum 17.05.2019 22:22
Süleyman Karagülle
İleriyi Görmek
4.04.2019 4555 Okunma
6 Yorum 05.04.2019 21:43
Süleyman Karagülle
Çin Virüsü Dünyayı Kurtarabilir!
17.02.2020 5259 Okunma
6 Yorum 23.03.2020 09:49
Süleyman Karagülle
Seçim sonuçları
3.06.2018 4244 Okunma
6 Yorum 04.06.2018 12:33
Süleyman Karagülle
Huy
6.05.2018 4789 Okunma
6 Yorum 07.05.2018 15:06
Süleyman Karagülle
Hesaplar yanlış
3.04.2018 4906 Okunma
6 Yorum 03.04.2018 22:20
Süleyman Karagülle
Yapacaklarımız
10.03.2018 4317 Okunma
6 Yorum 12.03.2018 16:33
Süleyman Karagülle
Oyuna Oyun
31.07.2018 4759 Okunma
6 Yorum 01.08.2018 23:59
Süleyman Karagülle
Kaşıkçı hikayesi
1.11.2018 4362 Okunma
6 Yorum 01.11.2018 21:26
Süleyman Karagülle
Ekrem Şama’ya; Seninki Hiç Olmaz!
3.06.2017 5871 Okunma
6 Yorum 30.07.2017 00:29
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11327 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Vergisiz Ekonomi
27.05.2017 6080 Okunma
6 Yorum 31.05.2017 01:20
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 10916 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 11587 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 17850 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 13851 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 13196 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9057 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Niçin?
4.07.2018 5292 Okunma
5 Yorum 04.07.2018 22:58
Süleyman Karagülle
Kim yönetiyor?
30.06.2018 4714 Okunma
5 Yorum 01.07.2018 21:57
Süleyman Karagülle
Siyaset ve kurallar
5.04.2018 5092 Okunma
5 Yorum 06.04.2018 08:13
Süleyman Karagülle
Gül Adil Düzen’e sahip çıkmalı
6.04.2018 4845 Okunma
5 Yorum 06.04.2018 23:39
Süleyman Karagülle
İstishab gerek
20.04.2018 4492 Okunma
5 Yorum 21.04.2018 11:30
Süleyman Karagülle
Kimse Anlamak mı İstemiyor, ya da Biz mi Anlatamıyoruz!
31.05.2020 4338 Okunma
5 Yorum 01.06.2020 12:20
Süleyman Karagülle
Avrupa Birliği
14.03.2019 5155 Okunma
5 Yorum 16.03.2019 22:33
Süleyman Karagülle
Ekseriyetin marifeti
7.05.2019 5486 Okunma
5 Yorum 08.05.2019 22:07
Süleyman Karagülle
Allah’tan başka melce yoktur
24.04.2019 5502 Okunma
4 Yorum 25.04.2019 19:00
Süleyman Karagülle
Anormal Türkiye
7.02.2019 4724 Okunma
4 Yorum 10.02.2019 10:37
Süleyman Karagülle
Sermaye’nin oyunu
7.11.2018 5440 Okunma
4 Yorum 08.11.2018 00:13
Süleyman Karagülle
Ne yapmamız gerekiyor?
6.08.2020 3860 Okunma
4 Yorum 08.08.2020 20:00
Süleyman Karagülle
Koronavirüs bahanesiyle intihara gidiliyor!
13.04.2020 4121 Okunma
4 Yorum 29.04.2020 02:01
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve SON DURUM… (16)
18.04.2021 3152 Okunma
4 Yorum 26.05.2021 00:43
Süleyman Karagülle
Hesap Sorma
5.03.2018 4093 Okunma
4 Yorum 07.03.2018 11:58
Süleyman Karagülle
Yenilik
6.03.2018 3765 Okunma
4 Yorum 07.03.2018 23:36
Süleyman Karagülle
VARSAYIM-2
2.05.2018 4169 Okunma
4 Yorum 02.05.2018 23:12
Süleyman Karagülle
Anketler
16.05.2018 3385 Okunma
4 Yorum 16.05.2018 23:37
Süleyman Karagülle
KİM KAZANACAK?
8.06.2018 3635 Okunma
4 Yorum 11.06.2018 00:24
Süleyman Karagülle
Seçim sonrası
21.06.2018 3487 Okunma
4 Yorum 21.06.2018 14:09
Süleyman Karagülle
Mümin Olmak; Mümin Kimdir?
3.06.2017 5274 Okunma
4 Yorum 05.06.2017 10:41
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10085 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
AK Parti'nin Medine Dönemi!
13.09.2014 7382 Okunma
4 Yorum 16.09.2014 08:43
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 11615 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11257 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 11832 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 9668 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10162 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
Aşiret / Ocak
14.04.2012 7291 Okunma
4 Yorum 20.04.2012 17:06
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10295 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
Bundan sonra ne yapmalıyız?
17.03.2012 5694 Okunma
4 Yorum 19.03.2012 21:18
Süleyman Karagülle
REJİMLER
21.03.2012 3223 Okunma
4 Yorum 22.03.2012 20:21
Süleyman Karagülle
SÜRME YETKİSİ
1.04.2012 7381 Okunma
4 Yorum 05.04.2012 21:36
Süleyman Karagülle
AKİD VE AHD
2.04.2012 7552 Okunma
4 Yorum 06.04.2012 18:38
Süleyman Karagülle
100 Daire-2
7.04.2012 5463 Okunma
3 Yorum 08.04.2012 16:45
Süleyman Karagülle
DAYANIŞMA ORTAKLIĞI
11.03.2012 5854 Okunma
3 Yorum 11.03.2012 17:31
Süleyman Karagülle
AB Krizi
19.11.2011 5113 Okunma
3 Yorum 04.12.2011 22:57
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9202 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
KÜRT SORUNUNU KİMLER ÇÖZER?
28.03.2012 6573 Okunma
3 Yorum 30.03.2012 13:30
Süleyman Karagülle
TARTIŞMA
25.04.2012 4942 Okunma
3 Yorum 02.05.2012 18:22
Süleyman Karagülle
İşsizlik sorunu
1.09.2012 4667 Okunma
3 Yorum 03.09.2012 13:18
Süleyman Karagülle
Suriye Sorunu ve Başkanlık
12.12.2015 6589 Okunma
3 Yorum 20.12.2015 07:10
Süleyman Karagülle
Devlet Başkanı ve Yönetimde Uyum
28.11.2015 7371 Okunma
3 Yorum 01.12.2015 08:36
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 10813 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9444 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
TAVSİYE: Allah’ın Emrine Uyuyoruz
12.09.2015 6939 Okunma
3 Yorum 22.09.2015 23:48
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 10653 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10399 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 11783 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13236 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13130 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13317 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 10637 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Cumhuriyet’in DNA’ları
14.03.2015 6784 Okunma
3 Yorum 18.03.2015 10:45
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 12939 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10219 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10033 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11038 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 9702 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Kürtler
10.06.2017 3874 Okunma
3 Yorum 11.06.2017 21:26
Süleyman Karagülle
Savaşa Doğru
25.03.2017 4908 Okunma
3 Yorum 25.03.2017 17:59
Süleyman Karagülle
Vikipedi Sorunu: Önce Yapmak… Sonra…
22.07.2017 4738 Okunma
3 Yorum 28.07.2017 11:03


© 2024 - Akevler