Akevler’i bir kişi kurmamıştır. Birçok insan Akevler kuruluşunda görev almış, böylece bir kooperatif olarak kurulmuştur. Akevler III. Binyıl, II. Kur’an Uygarlığı’nın başladığı bir kuruluş olmuştur. Bundan sonra gelecek binyılın başlangıcı olmaya devam edecektir.
Kur’an’dan sonra bir peygamber gelmeyecektir. Onun yerine âlimler peygamberlik görevini yükleneceklerdir. Bu sebepledir ki kimse Akevler’i, Millî Görüş’ü, Risale-i Nur ekolünü ben kurdum diyemez. Hepsi takdir-i ilâhinin tezahüründen başkası değildir.
Allah hepimize bu kuruluşlarda bir görev vermiş, onları yapmışızdır. Eksik bıraktıklarımız vardır. Allah eksikliklerimizi başkalarına tamamlatmıştır.
Akevler ekolünün temeli aşağıdaki dört esastır.
Allah bin senede bir yeni uygarlık kurar. Bunun için her bin yılın başlarında “Azim Sahibi” (ulu’l-azm) Peygamber gönderir, ona Kitap indirir ve bu suretle Yeni Uygarlık kurulurdu. Son Nebi Hazreti Muhammed Kur’an’ı getirmiştir. Kur’an’da içtihat ve icma müesseseleri tedvin edilmiştir. Artık yeni kitap gelmeyecek, yeni kitap inmeyecektir.
Yeni İslâm düzeninin gelmesi için Pakistan’da Muhammed İkbal ve Mevdudi, Mısır’da Seyyid Kutup ve İhvan-ı Müslimin, Türkiye’de Bediüzzaman ve Risale-i Nur şakirtleri bu görevi yüklenmişler, olması gerekenleri ortaya koymuşlardır. Ne var ki bunlar fiilen bir çalışmayı sunamamışlardır. Bunlar ya bundan bin sene evvelki fıkhı ezbere aktarmışlar, ya da Avrupalılardan aldıklarını kadim İslâm şeriatına monte etmeye çalışmışlardır. Bu sebeple de başarılı olamamışlar, hep zulme uğramışlardır.
İzmir’de Kurulan Akevler ise yepyeni bir usul ortaya koymuştur.
1) Biz Kur’an’ı kaynaklarından öğrenmeli, bu sebeple klasik İslâmi ilimleri tahsil etmeliyiz.
2) Biz bugünkü dünyayı öğrenmeli, sorunlarını bilmeli, insanlığın ulaştığı seviyeyi anlamalı ve tanımalıyız.
3) Bu bilgilere dayanarak kendimiz içtihat yapmalıyız. Bin sen evvelki fıkıh bizim sorunlarımızı çözmez. Batılıların kuvvet düzeninde yaptıkları çözümler de bizim çözümler olamaz. Bilgileri onardan alacağız ama çözümleri biz üreteceğiz.
4) Biz bunları sadece teorik çalışmalarla değil, bir kooperatif kurup orada uygulama yaparak III. Binyıl Uygarlığı’nı ortaya koymalıyız.
Buna kim karar verdi?
Buna kimse karar vermedi.
Allah emretti. Biz de yaptık.
Herkes kendisine düşen görevi yerine getirdi. Görevi yapmayanların yerine Allah başkalarını görevlendirdi, onlar görevlerini yerin getirdi.
Bana neler emredildi ve ben neler yaptım?
1) Babam bir İslâm âlimi idi, ondan Arapçayı ve İslâm ilimlerini öğrenmem emredildi; ben de öğrendim.
2) Mühendislik okuluna gittim, orada bana Arapça öğrenme ve Batı’yı kavrama emredildi; onu da yaptım.
3) 1960’larda bana İzmir’e gitmem ve oradaki çalışmalara katılmam emredildi; emri yerine getirdim.
4) 1967’de Akevler’in kurulması emredildi; emri yerine getirdim, kurulmaya katıldım.
5) Risale-i Nurların desteklenmesi emredildi; onu da yaptım.
6) Millî Görüş’ün kurulmasında Erbakan’la bir olmam emredildi; onu da yaptım.
7) Sonra Kırgızistan’a gitmem emredildi; oraya gittim, Akayev ile çalıştık.
8) İstanbul’a dönmem ve İstanbul’da yeniden “Adil Düzen”in plan ve projelerini yapmamız emredildi; şimdi de onu yapıyorum.
“Emredildi… Emredildi…” diyorsun.
Melek mi geldi de sana vahyetti?
Hayır. Ben içtihat yaptım. Benim görevim bu olmalıdır dedim. Bunların bir kısmında imkân bulamadım vazgeçtim. Mesela, Adil Düzen Partisi’ni kurmak istedim, Allah izin vermedi, vazgeçtim. Ama bir “Ahşap Evler Projesi”ni geliştirdim, Allah imkânlar verdi, devam ediyorum...
Demek ki neymiş, Allah nasıl emredermiş?
Önce Kur’an okurken birden Kur’an’daki emirlerden şunu yapmam gerekir dersiniz. Sonra onu yapmaya kalkışırsınız. Eğer içtihadınız hatalı değilse, gerçekten o emri almışsanız demektir, Allah imkânları da hazırlar ve o işi yaparsınız.
Allah’a hamd ederim ki bu şekilde birçok emirler aldım ve bunları başardım.
Şimdi herkes Akevler’deki katkılarda bunları düşünmeli, Allah’ın nerelerde kendisini vazifeli kıldığını tesbit etmeli ve o istikamette çalışmaya devam etmelidir.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92