Bugünkü eğitim Sermaye’nin ve bürokratların sömürüsüne dayanan bir eğitimdir. Herkes ya devlet görevlisi olmak ya da Sermaye’nin bir işletmesinde yer almak için okuyor. Öğrenmek için değil, diploma alıp sömürenlerin yanında yer almak için çaba gösteriyor. Sermaye ve bürokrasi de bu durumdan memnun. Diplomayı bilenlere değil de bilmeyenlere veriyor. Bilenleri devre dışı bırakıyor. Onlar söz dinlemezler diyor. Bilmeyenlere yapacağı bir işi gösterirsiniz, onu yapmaya devam ederler. İtiraz edemez, çünkü başka yerde çalışma imkânı yoktur. Bilgisi buna müsait değildir. Olsa bile, ona başka yerde çalışma imkânını Sermaye veya bürokratlar sağlamazlar.
Bu sömürü düzeni böyle devam edemez. Tarih hiçbir zaman bozuk düzenlerin sürüp gitmesine izin vermediği gibi ilahi kitaplar da hep bu durumu anlatmaktadır. O halde Sermaye’nin ve bürokratların bu sömürü düzeni sona erecektir. Kapitalizm de sosyalizm de mazide kalacaktır.
Bu nasıl olacaktır?
1- Halk Semt Kooperatifleri şeklinde organize olacak. Gençler semtlerinde hem çalışacaklar hem de okuyacaklardır. Böylece 7 yaşından sonra herkes üretime katılacak ama diğer taraftan öğrenimine devam edecektir. Buna ‘çalışarak okuma ilkesi’ diyoruz.
2- Sermaye’nin ve bürokrasinin okullarında okunacak. Özel okullar kurulmayacak. Çocuklarımız mevcut düzenin bütün bilgilerine işbölümü içinde hâkim olacaklardır. Mevcut okullarda okumaları için lojmanlı işyeri apartmanlarını merkezlerde kuracağız. Öğrencisi olan aileye lojman tahsis edeceğiz. Öğrenciler ve yanlarında bulunan büyükler orada çalışacaklar ve üniversitelere yahut liselere devam edeceklerdir. Demek ki öğrenci yurtlarında değil, öğrenci semtlerinde okuyacak ve orada çalışacaklar. Mevcut üniversitelerde okuyacaklar.
3- Bu semtlerde çalışan öğrencilere derslerdeki başarılarına göre işçilik payı verilecektir. Günde 6 saat çalışacak, 6 saat da öğrenim yapacaklardır. 3 saat yaz-kış cari okulların derslerini öğrenecek, geri kalan 3 saatini de Adil Düzen kurslarında harcayacaklar. Böylece cari okullardan diploma alanlar ayrıca ek olarak Semt Kooperatiflerinden sertifika alacaklardır. Biz buna ‘sertifikalı veya vizeli veya icazetli diploma’ diyoruz. İcazetli diplomalar aynı zamanda ‘teminatlı diploma’ olacaktır. Mesleğinde hata yapanların tazminatını kooperatiflerin dayanışma ortaklıkları tazmin edeceklerdir.
4- Adil Düzen kursları şunları öğretecektir:
a) Herkese gerekli Matematik dersi verilecektir.
b) Herkese Arapça ile birlikte kendi dili öğretilecektir. İsteyen Arapça yerine Latince dilini seçebilecektir.
c) Herkese seviyesine göre fıkıh (hukuk) öğretilecektir. Kişi görevlerini, görevlerdeki yetkilerini, yetkilerdeki sorumluklarını ve sonunda karşılığında elde edeceği hakları bilecektir.
d) Mesleki eğitim verilecek, proje okumayı ve uygulamayı bilecektir.
Kitap ehli, Kur’an ehli doğuda hukuk ilimlerini geliştirdiler. Bugün dağlar kadar kütüphaneler elimizdedir. Sömürü okulları bunları gün ışığına çıkarmaktadır. Yahudi ve Hıristiyanlar da teknolojiyi çok geliştirdiler. O birikim de insanlıkta mevcuttur.
*
Biz bu birikimlerden yararlanıp yeni uygarlığı halk olarak oluşturma durumundayız.
Bugünkü mevzuat içinde halk ekonomik bakımından ancak kooperatif şeklinde organize olabilmektedir.
Merkezi kooperatifler yerine Halk Kooperatifleri kurulmalıdır.
Yüz ailemin oluşturduğu ‘Semt Kooperatifi’ budur.
Akevler’de bu hususta yarım asırdır çalışma yapılmaktadır.
Necmettin Erbakan tarafından bu çalışma ‘Adil Düzen’ olarak dünyaya tanıtıldı.
Sermaye Adil Düzen’i gömmek için Ak Parti ve Gülen cemaatini ortaya çıkardı, Akevler’den bahsetmeyi de yasakladı; bu şekilde yeneceğini sanıyor.
Oysa Akevler’deki çalışma dünyayı değiştirdi.
Sonunda Kur’an düzeni galip gelecektir.
Ak Parti ile Gülen cemaatini Akevler’e dönmeleri için çağrı yapıyorum. Onlar Allah’ı unuttular, Allah da onları unuttu gurubundan olmamalarını tavsiye ederim.