Süleyman Karagülle
KARAR ŞEKİLLERİ
25.03.2012
7192 Okunma, 0 Yorum

 

Canlılar, çalışıp yaşarlar. Kimi ağaçlar gibi ayrı ayrı üretip ayrı yaşar. Kimi arılarda olduğu gibi ayrı ayrı üretip birlikte yaşar, kimi insan hücreleri gibi birlikte üretip birlikte tüketirler. Sadece insan birlikte üretip ayrı yaşar. Üretirken kişi topluluğun ferdidir, topluluğun kurallarına uyar, tüketirken ise bölüşüp ayrı ayrı tüketir. Özgürdür. Yani insan hem topluluğun üyesidir, hem de özgürdür.

 

Canlılar birlikte yaşarken kurallara uyarlar. Bu kurallar başkaları tarafından konmuştur. O kuralları değiştirme yetenekleri yoktur. İnsanlar ise kendi koydukları kurallara göre yaşarlar. Kural koyarken özgürdürler. Kurallarını değiştirme özgürlüğüne sahiptirler.

Canlılarda türden türe evrim vardır. Başkaları evrimleşirler. Oysa insan kendi kendisini evrimleştirir. Kişi özgürlüğü ile yeni düzen getirerek topluluğu evrimleştirir. Sonra da kendi koyduğu kurallara uyarak topluluğun ferdi olur.

 

Topluluk içinde kural koyma sistemi karar alma şekilleri oluşturur.  Kişiler topluluğu oluştururken kuralları nasıl koyacaklardır. Bunun için kabul edeceğimiz ilkeler vardır. Peygamberler tarafından geliştirilen bu ilkelere bugün bütün insanlık uymaktadır.

 

1- İnsanlar eşit kişiliğe sahiptir. Yaşı, sağlığı, soyu, mali durumu ne olursa olsun eşit kişiliğe sahiptirler. Topluluk içinde onların hakları korunur.

 

2-Herkes özgürdür. Kendi alanında istediğini yapar. Başkalarının onun alanına karışma yetkisi yoktur. Tamamen özgürdür.

 

3- İnsanlar topluluk içinde kendi koydukları kurallar içinde özgürdürler. Kurallara uymakla yükümlüdürler. Topluluk daraldıkça kural koyma özgürlüğü artar. Daha az kimse ile anlaşarak kural koyarsınız. Ama daha çok kural koyma zorunluluğu vardır. Oysa topluluk büyüdükçe kural koyma özgürlüğünüz azalır. Ama kurallar da azalır. Bu sebeple kurallar kademe kademedir. Ocakta, bucakta, ilde, ülkede ve insanlıkta konan kurallar vardır. İnsan bu kurallara uyarak yaşar.

 

4- Kurallar konurken dört var sayıma göre kurallar oluşur.

       a) Herkes başkaları tarafından doğrulup büyütülür.  Bu sebeple yakınlık hukuku vardır. Kişi bunu değiştiremez. İnsanın kardeşi ile hukuku vardır. Kimse kardeşini değiştiremez.  Yakınlık derecesine göre bu hukuk doğar. İnsanlar, derece derece birbirinin akrabasıdır. Hepsi âdemin çocuklarıdır.

     b) İnsanlar başka insanlar arasında yaşar. Tek başına yaşayamaz. Böylece komşuluk hakları doğar. Komşuluk hukukunda insanın özgürlüğü var, komşusunu her zaman değiştirebilir.  Yeni komşularıyla yeni hukuk doğar. İnsanlara derce derece yakın veya uzak komşulardır. Yeryüzü sınırlıdır ve tüm insanlar komşudur.

  c)  İnsanlar emeklerini kullanarak üretim yaparlar. Herkesin ürettiği kendisine aittir. Yani emekle elde edilen doğal olarak elde edenin hakkıdır.  İnsan emeğini serbest anlaşmalarla değiştirir. Ürünü de serbest anlaşmalarla değiştirebilir. Kimse zorla çalıştırılamaz, kimsenin çalışıp elde ettiği ürünü elinden alamaz.

  d) Dördüncü esas kısas kuralıdır. Herkes başkasına yaptığının kendisine yapılmasını baştan kabul etmiş demektir.  Bu eşitlik ilkesinden gelmektedir. Tüm sözleşmeler ve hükümler buna dayanmaktadır.

  Kurallar dil ile ifade edilir ve sözleşmeler şeklini alır. İnsan hayatı aşamalardan oluşmaktadır.

 

1- Karar alma. Bu sadece insana ait bir özelliktir. Karar alır, ondan sonra hareket eder. Topluluk içinde karar alma demek sözleşme yapma demektir. Sözleşmelerle birlikte ne yapacağınıza karar veririz. Hepimiz o karara ayrı ayrı uyarız. Buna yasama denmektedir.

2- Alınan kararları karar alanlar ayrı ayrı uygularlar. Sözleşmeyi kendileri yorumlar ve ona göre uygularlar.  Uygulamada sözleşme yapılamaz. Sözleşme önce yapılır. Uygulama sonra kişiler tarafından kendi içtihatları ilke yaparlar. Buna yürütme denmektedir.

3- Uygulamada içtihat farklılıklarından veya bilerek ayrılıklar ortaya çıkar. Bu ayrılıkları çözmek için hakemlerden oluşan yargı vardır. Hakemlerden birini bir taraf diğerini diğer taraf seçer, başhakemi hakemler seçer. Herkesin özgürlük sınırını onlar belirleyip haksızlıklarını giderir. Buna yargı denmektedir.

4- Yargı kararlarına uymayanları yargı karalarına uydurmak, yani haklıyı kuvvetli kılmak için dayanışma ortaklıkları oluşturulur. Böylece güç oluşur. Haksızı etkisiz hale getirilir. Buna da yönetme denmektedir.

 

Şimdi sözleşmelerden oluşacak kuralları kim koysun. İşte tarih bunun üzerine oturmuştur.

a) Sözleşme din adamları tarafından konmakta idi. Sezileri ile önlerinin gören insanların çevresinde insanlar toplanmakta ve sevgiye dayanan birlik oluşmaktadır. İşte böylece bir din adamının çevresinde toplananlar, o din adamının koyduğu kurallara uyarak yaşarlar. Buna teokrasi denir.

b) Sözleşmeyi siyasiler koyar. Güçlü olan önce birini korkutur. Yanına alır. Bunlar iki kişi olduğu için güçlü olurlar. Sonra birlikte olup başkalarını korkutur, sonunda bir topluluk oluşur. Korkuya dayanan bu topluluğun kuralları herkesi korkutmuş olur. Sonra onların yerine çocukları geçer ve korkutmaya devam ederler. Bunlar kural koyarlar. Buna sosyalizm denir.

c) Sözleşmeyi zenginler koyar. Servet edinmiş olanlar, halka çıkar temin ederler. Çıkarları sebebiyle servet sahiplerini dinlerler. Bunların koyduğu kurallar o topluluğu oluşturur. Buna kapitalizm denir.

d) Topluluğu kandırarak veya korkutarak veya çıkar sağlayarak kural oluşturma çoğu zaman kolay olmaktadır. Çünkü insanlar topluluğa katılmak zorundadırlar. Ne var ki konan kurallar, topluluğu istediği biçimde yaşatamamaktadır. Sorunlar çıkmaktadır. İnsanları saadete götürecek kuralları ancak ilim koyabilir.  İşte Kuran’dan önceki dinlerin yasaları din, kuvvet veya çıkar koyduğu halde Kuran içtihat ve icmalarla kural koyma işini ilme vermiştir. Bununla beraber ilim sadece şekilleri üretir, örnekler verir. Zorlama yapmaz. İsteyenler kabul eder.

 

Topluluklar sevgiye, korkuya veya çıkara dayanacaktır. Ne var ki bunlar eğer bu topluluğu ilmin verilerine dayandırırlarsa o zaman güçlü olurlar. Ve komşularını geçerler. İlerleme saptanır. İşte hicret demokrasisi budur. Ocaklar ve bucaklar kurulacak.  Bucak ister inanca, ister korkuyla, ister çıkara dayansın eğer ilmin verilerine göre iyi bir düzen içinde oluşmuşsa bu sefer inanç, kuvvet ve çıkar birbirine uyumlu hale gelir refah ve saadeti sağlayan bir topluluk olur. Komşulardan oraya göç başlar. Bucak büyüyünce bölünür. İki bucak olur, dört bucak olur ve o sistem hakim olur. Eğer ilmin verilerine uymamışlarsa orada darlık olur, zorluk olur, baskı olur halk oradan göç eder ve o bucak ortadan kalkar. Böylece sağlıklı topluluklar gelişir, sağlıksız topluluklar elenir.

Kuran’ın getirdiği ve ilmin önerdiği karar şekilleri nelerdir. Ona göz atalım.

 

                                                              Karar Şekilleri

Kişi Kararları

Veli Kararı

Temsilci Kararı

Hakemin Kararı

Vekil Kararı

Sayısal Kârlar

Orta Değer

Sıralama

Ölçme

Hesaplama

Sözleşme

İcab(teklif)

Katılma(sözleşme)

Girme (yere)

Kabul

 Ortak kararlar

İcma

İttifak

İttiba

İçtihat

Uzlaşma Kararları

Dil

Sanat

Teknik

Hukuk

 

Kuvvetliyi savaş belirler.  Savaşı da ya iman gücü kazanır, ya da para gücü kazanır.  Tarihte böyle savaşmalarla uygarlılar gelmiş ve geçmiştir. Yunanistan’da Solon yeni bir çözüm yolu bulunmuştur. Ekseriyet sistemi. Aristokratlar aralarındaki rekabetten dolayı güçlerini kaybedince Solon’a başvurmuşlar o da aralarında ekseriyet sistemi ile karar almalarını önermiştir. Sonra bari bu aristokratların ekseriyetlerine halkın yenilikçilerinin ekseriyetini kabul etmiştir.  Savaşacağımızı halkı kişinin daha çok korkutursa o iktidar olsun. Bu görüş sosyalistlerin görüşüdür. Halk kim çok çıkar sağlarsa o iktidar olsun demişler. Seçim yapmışlardır. Seçim kimin güçlü olduğunu belirleme mekanizmasıdır.

Adil Düzen’de ekseriyetin yerini alan karar şeklini açılayarak yazıma son vereceğim.

Bir konuda başka karar şekilleri ile karar alınamıyorsa, önce karar alınması hususunda ittifak edilir. Yani mesela herkes sağdan veya soldan gidilmesi gerektiğinde ittifak etmiştir. Sağdan veya soldan gidilmesi hususunda anlaşamamışlarsa, ortak hakem seçerler, o istişare eder ve kararı o verir. Vekilin kararı, aslının kararı gibi olduğu için ittifakla karar alınmış olur. Buna istişari karar denir.

 

İstişari kararların bazı şartları vardır.

1) istişare kararı ilgilenenlerin katılması ile alınır. Karara ilgisi olmayanlar bu karara katılamazlar.

2İstişari karar ilgili herkese açık olmalıdır. Görüşlerini ortaya koyabilmelidir.  Katılmayanlar, katılmış sayılırlar.

3- Herkesi dinledikten sonra içinde oluşan kanaati orada beyan etmelidir. Başka kimselerle görüşmemelidir.

4- İstişari kararı yanlış buyan ilgililer hakemlere giderek kararı iptal ettirebilirler.  

İstişari kararlar yine istişari kararlarla değişebilir. Ekseriyet kararı yoktur. Yerinde hakemler denetiminde ortak hakem kararı vardır.

 

 

 






Çok Yorumlanan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 42317 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 10054 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
Kesin Sonuç
7.06.2018 6392 Okunma
12 Yorum 12.06.2018 03:32
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 28026 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 13480 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Ne değil, Nasıl
26.05.2018 5014 Okunma
10 Yorum 28.05.2018 13:30
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10917 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19870 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 10176 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Önemli değil
11.05.2019 5951 Okunma
9 Yorum 13.05.2019 08:00
Süleyman Karagülle
Merkezi Yönetim
28.03.2019 4488 Okunma
8 Yorum 29.03.2019 15:10
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9998 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 29573 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10639 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
Milli Güvenlik Kurulu
5.06.2018 4388 Okunma
8 Yorum 05.06.2018 19:35
Süleyman Karagülle
İlkeler
12.03.2018 5572 Okunma
8 Yorum 18.03.2018 14:30
Süleyman Karagülle
Hatalarımız
10.03.2018 4875 Okunma
7 Yorum 11.03.2018 21:45
Süleyman Karagülle
Denge
23.04.2018 5046 Okunma
7 Yorum 25.04.2018 13:00
Süleyman Karagülle
Dolar ve Faiz Oyunu
3.06.2018 4749 Okunma
7 Yorum 04.06.2018 03:17
Süleyman Karagülle
Sermaye’nin sözcüsü
8.03.2019 5526 Okunma
7 Yorum 09.03.2019 00:46
Süleyman Karagülle
Başarının sırrı
16.05.2019 5549 Okunma
7 Yorum 17.05.2019 22:22
Süleyman Karagülle
İleriyi Görmek
4.04.2019 4901 Okunma
6 Yorum 05.04.2019 21:43
Süleyman Karagülle
Çin Virüsü Dünyayı Kurtarabilir!
17.02.2020 5647 Okunma
6 Yorum 23.03.2020 09:49
Süleyman Karagülle
Seçim sonuçları
3.06.2018 4587 Okunma
6 Yorum 04.06.2018 12:33
Süleyman Karagülle
Huy
6.05.2018 5321 Okunma
6 Yorum 07.05.2018 15:06
Süleyman Karagülle
Hesaplar yanlış
3.04.2018 5284 Okunma
6 Yorum 03.04.2018 22:20
Süleyman Karagülle
Yapacaklarımız
10.03.2018 4642 Okunma
6 Yorum 12.03.2018 16:33
Süleyman Karagülle
Oyuna Oyun
31.07.2018 5135 Okunma
6 Yorum 01.08.2018 23:59
Süleyman Karagülle
Kaşıkçı hikayesi
1.11.2018 4700 Okunma
6 Yorum 01.11.2018 21:26
Süleyman Karagülle
Ekrem Şama’ya; Seninki Hiç Olmaz!
3.06.2017 6354 Okunma
6 Yorum 30.07.2017 00:29
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11762 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Vergisiz Ekonomi
27.05.2017 6493 Okunma
6 Yorum 31.05.2017 01:20
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 11514 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 12137 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 18880 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 14300 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 14015 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9451 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Niçin?
4.07.2018 5837 Okunma
5 Yorum 04.07.2018 22:58
Süleyman Karagülle
Kim yönetiyor?
30.06.2018 5144 Okunma
5 Yorum 01.07.2018 21:57
Süleyman Karagülle
Siyaset ve kurallar
5.04.2018 5547 Okunma
5 Yorum 06.04.2018 08:13
Süleyman Karagülle
Gül Adil Düzen’e sahip çıkmalı
6.04.2018 5166 Okunma
5 Yorum 06.04.2018 23:39
Süleyman Karagülle
İstishab gerek
20.04.2018 4934 Okunma
5 Yorum 21.04.2018 11:30
Süleyman Karagülle
Kimse Anlamak mı İstemiyor, ya da Biz mi Anlatamıyoruz!
31.05.2020 4726 Okunma
5 Yorum 01.06.2020 12:20
Süleyman Karagülle
Avrupa Birliği
14.03.2019 5576 Okunma
5 Yorum 16.03.2019 22:33
Süleyman Karagülle
Ekseriyetin marifeti
7.05.2019 5871 Okunma
5 Yorum 08.05.2019 22:07
Süleyman Karagülle
Allah’tan başka melce yoktur
24.04.2019 6003 Okunma
4 Yorum 25.04.2019 19:00
Süleyman Karagülle
Anormal Türkiye
7.02.2019 5103 Okunma
4 Yorum 10.02.2019 10:37
Süleyman Karagülle
Sermaye’nin oyunu
7.11.2018 5754 Okunma
4 Yorum 08.11.2018 00:13
Süleyman Karagülle
Ne yapmamız gerekiyor?
6.08.2020 4315 Okunma
4 Yorum 08.08.2020 20:00
Süleyman Karagülle
Koronavirüs bahanesiyle intihara gidiliyor!
13.04.2020 4544 Okunma
4 Yorum 29.04.2020 02:01
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve SON DURUM… (16)
18.04.2021 3633 Okunma
4 Yorum 26.05.2021 00:43
Süleyman Karagülle
Hesap Sorma
5.03.2018 4500 Okunma
4 Yorum 07.03.2018 11:58
Süleyman Karagülle
Yenilik
6.03.2018 4117 Okunma
4 Yorum 07.03.2018 23:36
Süleyman Karagülle
VARSAYIM-2
2.05.2018 4573 Okunma
4 Yorum 02.05.2018 23:12
Süleyman Karagülle
Anketler
16.05.2018 3863 Okunma
4 Yorum 16.05.2018 23:37
Süleyman Karagülle
KİM KAZANACAK?
8.06.2018 4015 Okunma
4 Yorum 11.06.2018 00:24
Süleyman Karagülle
Seçim sonrası
21.06.2018 3906 Okunma
4 Yorum 21.06.2018 14:09
Süleyman Karagülle
Mümin Olmak; Mümin Kimdir?
3.06.2017 5593 Okunma
4 Yorum 05.06.2017 10:41
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10632 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
AK Parti'nin Medine Dönemi!
13.09.2014 7839 Okunma
4 Yorum 16.09.2014 08:43
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 12092 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11774 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 12346 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 10057 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10653 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
Aşiret / Ocak
14.04.2012 7931 Okunma
4 Yorum 20.04.2012 17:06
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10850 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
Bundan sonra ne yapmalıyız?
17.03.2012 5997 Okunma
4 Yorum 19.03.2012 21:18
Süleyman Karagülle
REJİMLER
21.03.2012 3578 Okunma
4 Yorum 22.03.2012 20:21
Süleyman Karagülle
SÜRME YETKİSİ
1.04.2012 7731 Okunma
4 Yorum 05.04.2012 21:36
Süleyman Karagülle
AKİD VE AHD
2.04.2012 7849 Okunma
4 Yorum 06.04.2012 18:38
Süleyman Karagülle
100 Daire-2
7.04.2012 5993 Okunma
3 Yorum 08.04.2012 16:45
Süleyman Karagülle
DAYANIŞMA ORTAKLIĞI
11.03.2012 6209 Okunma
3 Yorum 11.03.2012 17:31
Süleyman Karagülle
AB Krizi
19.11.2011 5752 Okunma
3 Yorum 04.12.2011 22:57
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9609 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
KÜRT SORUNUNU KİMLER ÇÖZER?
28.03.2012 6965 Okunma
3 Yorum 30.03.2012 13:30
Süleyman Karagülle
TARTIŞMA
25.04.2012 5438 Okunma
3 Yorum 02.05.2012 18:22
Süleyman Karagülle
İşsizlik sorunu
1.09.2012 4945 Okunma
3 Yorum 03.09.2012 13:18
Süleyman Karagülle
Suriye Sorunu ve Başkanlık
12.12.2015 6995 Okunma
3 Yorum 20.12.2015 07:10
Süleyman Karagülle
Devlet Başkanı ve Yönetimde Uyum
28.11.2015 7721 Okunma
3 Yorum 01.12.2015 08:36
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 11261 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9849 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
TAVSİYE: Allah’ın Emrine Uyuyoruz
12.09.2015 7311 Okunma
3 Yorum 22.09.2015 23:48
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 11255 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10889 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 12330 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13715 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13586 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13833 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 11162 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Cumhuriyet’in DNA’ları
14.03.2015 7217 Okunma
3 Yorum 18.03.2015 10:45
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 13591 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10663 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10419 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11473 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 10099 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Kürtler
10.06.2017 4281 Okunma
3 Yorum 11.06.2017 21:26
Süleyman Karagülle
Savaşa Doğru
25.03.2017 5312 Okunma
3 Yorum 25.03.2017 17:59
Süleyman Karagülle
Vikipedi Sorunu: Önce Yapmak… Sonra…
22.07.2017 5241 Okunma
3 Yorum 28.07.2017 11:03


© 2025 - Akevler