Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024
253 Okunma, 0 Yorum

LOKMAN SÛRESİ - 22. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

مَا خَلْقُكُمْ وَلَا بَعْثُكُمْ إِلَّا كَنَفْسٍ وَاحِدَةٍ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ (28)

Yaratılmanız ve baas edilmeniz yalnızca bir nefis gibidir. Kesinlikle Allah işiticidir görücüdür. (28)

 

مَا خَلْقُكُمْ وَلَا بَعْثُكُمْ إِلَّا كَنَفْسٍ وَاحِدَةٍ

Yaratılmanız ve baas edilmeniz yalnızca bir nefis gibidir.

 

İsim cümlesi

Haber

Mübteda

Olum-suzluk
edatı

Müstesna

İstisna
edatı

Müstesna
minh

Ma'tûf

Atıf harfi

Ma'tûfun aleyh

Mecrur

Cârr

Nâib-i
fâil
Muzâfun ileyh

Şibh-i
fiil
Muzâf

Müekkid

Müekked

Nâib-i
fâil
Muzâfun ileyh

Şibh-i
fiil
Muzâf

Nâib-i fâil
Muzâfun ileyh

Şibh-i
fiil
Muzâf

Sıfat

Mevsûf

وَاحِدَةٍ

نَفْسٍ

خَلْقِ

كَ

إِلَّا

شَيْءٌ

كُمْ

بَعْثُ

لَا

وَ

كُمْ

خَلْقُ

مَا

 

مَا: “Değil” demektir. Olumsuzluk edatıdır.

خَلْقُ: “Yaratmak” demektir. خلق kökünden birinci bâbdan mastardır. Var olan başka bir şeyden yeni bir şey üretmek manasındadır. İsim tamlamasında muzaftır. Mastarlar isim tamlamasında fâiline ya da mef’ûle muzaf olurlar. Burada mef’ûle muzaftır. Mef’ûle muzaf olduğu için anlam “yaratılmak” şeklindedir.

كُمْ: “Siz” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. Mastara izafe edilmiştir.

خَلْقُكُمْ: “Sizin yaratılmanız” demektir. Lafzi izafettir. Mastar mef’ûle muzaf olmuştur. Rum 26’da خَلْقُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ (Gökler ve yerin yaratılması) şeklinde buradaki gibi mef’ûlüne muzaftır. Lokman 11’de خَلْقُ اللَّهِ (Allah’ın yaratması) şeklinde fâiline muzaftır.

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. خَلْقُكُمْ e بَعْثُكُمْ ü atfetmiştir.

لَا: Olumsuzluk edatıdır. Olumsuz bir cümlede وَ atıf harfinden sonra gelerek te’kid etkisi yapar. “Ne … ne de …” anlamını oluşturur.

بَعْثُ: “Baas” demektir. Sakin durumdaki birini bir etkinlik için, bir iş için hareketli hale geçirmek manasındadır. بعث kökünden üçüncü bâbdan mastardır.

كُمْ: “Siz” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. Mastara izafe edilmiştir.

بَعْثُكُمْ: “Sizin baas edilmeniz” demektir. Lafzi izafettir. Mastar mef’ûle muzaf olmuştur.

خَلْقُكُمْ وَلَا بَعْثُكُمْ: “Yaratılmanız ve baas edilmeniz” demektir.

إِلَّا: “Yalnızca” demektir. İstisna edatıdır. Olumsuzluk edatı ile başlayan fiilde kendisinden sonrasını olumsuzluktan istisna eder.

كَ: “Gibi” demektir. Harf-i cerdir.

نَفْسٍ: “Can, nefis” demektir. نفس kökünden gelmiştir. İkinci bâbdan mastar olarak birisinin bir başkasından ayrılarak ayrıldığı varlıktaki özellikleri ve sıfatları taşıyarak yeni bir varlık olması manasındadır. Bu mastar manasından ayrılan yeni varlık olarak “can” anlamında isimdir. Dişildir. Çoğulu أَنْفُس ve نُفُوس dur.

وَاحِدَةٍ: “Bir” demektir. Sayıdır. Dişildir. Erili sonunda ة olmadan gelen وَاحِد dir. نَفْسٍ dişil bir kelime olduğundan sayı da dişil olarak gelmiştir.

نَفْسٍ وَاحِدَةٍ: “Bir nefis” demektir. Sıfat tamlamasıdır. Bir ve iki sayıları sayılana sıfat olarak gelir. Burada da sıfat tamlamasıdır.

كَنَفْسٍ وَاحِدَةٍ: “Bir nefis gibi” demektir.

إِلَّا كَنَفْسٍ وَاحِدَةٍ: “Yalnızca bir nefis gibi” demektir.

مَا خَلْقُكُمْ وَلَا بَعْثُكُمْ إِلَّا كَنَفْسٍ وَاحِدَةٍ: “Yaratılmanız ve baas edilmeniz yalnızca bir nefis gibidir” demektir. Müstesna “bir nefis gibidir” ifadesidir. İstisna edilen ise “yaratılmanız ve baas edilmeniz” ifadesidir. Birisi mastarken diğeri değildir. Bu da bir hazf olduğunu göstermektedir. Hazf edilmemiş hali مَا خَلْقُكُمْ وَلَا بَعْثُكُمْ إلاَّ كخَلْقِ نَفْسٍ وَاحَدَةٍ وبَعْثِها (Yaratılmanız ve baas edilmeniz yalnızca bir nefsin yaratılması ve onun baas edilmesi gibidir) şeklindedir.

Bu cümleye genelde kolaylık manası verilmektedir. Yani sizin hepinizin yaratılması ve baas edilmeniz tek bir nefsinki gibi kolaydır şeklinde düşünülmektedir. Biz bu manayı veremiyoruz. Bunun sebebini açıklayalım.

Buradaki yaratılan ve baas edilen “siz” kimdir? Kuran’ı okuyan herkestir. Bugün okuyan da gelecekte okuyacak olanlar da buna dahildir. Yaşamış, yaşayan ve yaşayacak olan tüm insanlardır.

Diğer bir soru ise buradaki نَفْسٍ وَاحِدَةٍ (bir nefis)in kim olduğudur.

يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً

Ey insanlar sizi bir nefisten ve ondan zevcini yaratan ve ikisinden çok sayıda erkek ve kadın yayan rabbinize ittika edin. (Nisa 1)

خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا

Sizi bir nefisten yarattı sonra ondan zevcini kıldı. (Zümer 6)

هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِيَسْكُنَ إِلَيْهَا

O sizi bir nefisten yaratan ve ondan ona sükûn olması için eşini kılandır. (Araf 189)

وَهُوَ الَّذِي أَنْشَأَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ

O sizi bir nefisten inşa edendir. (Enam 98)

Bu ayetlerde görüldüğü gibi Kuran’da نَفْسٍ وَاحِدَةٍ (bir nefis) herhangi bir nefsi değil bizim kendisinden yaratıldığımız ilk nefsi ifade etmektedir. Bu nefis Âdem veya Havva değil midir de beş geçişinde de nekre gelmektedir? Âdem veya Havva olsaydı النَّفْسِ الْوَاحِدَةِ şeklinde marife gelmesini beklerdik. Bunun sebebi ilk nefsin bir neandertalden yaratılmış olmasıdır. Bir kadın neandertal 60.000 yıl önce Meryem’in analoğu olarak önce babasız bir çocuğa gebe kalmıştır. Bu çocuk dişi bir neandertalin ilk hücresi iken dişi bir insana dönüştürülmüştür. İşte bu ilk nefistir. Sonra bu ikiye bölünmüş ve ikinci bir dişi insan ikiz olarak meydana gelmiştir. Bunlardan bir tanesi İsa’nın analoğu olarak erkeğe dönüşmüş ve Âdem meydana gelmiştir. Dişi olan ise Havva’dır. Bu nedenle yaratıldığımız ilk nefis nekre olarak gelmektedir. Oysa Kuran’da nefis kelimesi pek çok yerde marife olarak kullanılmaktadır.

Buna göre hepimizin yaratılması ilk nefsin yaratılması gibidir. Biz de onun gibi anne karnında yaratılmış ve doğmuşuzdur. İlk nefsin mislidir denmemekte, ilk nefis gibidir denmektedir. Günümüzde tüp bebek denen yöntem vardır. Anneden yumurta, babadan sperm alınıp dışarıda döllenme yapılmakta ve rahme yerleştirilmektedir. Kuran’da iki yerde قَرَارٍ مَكِينٍ denmiştir. Rahim diye tercüme edilmektedir genelde. Oysa bu ifade hem rahmi kapsar hem de tüp bebeğin oluştuğu yeri kapsar. Kuran işte böyle çağlar üstüdür. “Mislidir” deseydi bu durum ilk insana ve diğer normal döllenmelere uymayacaktı. Bu nedenle “gibidir” denmiştir.

Diğer konu baas edilmemizin ilk nefsin baası gibi olmasıdır. Önce baas kavramına bakalım.

Baas sakin durumdaki birini bir etkinlik için, bir iş için hareketli hale geçirmektir.

كَانَ النَّاسُ أُمَّةً وَاحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِيِّينَ مُبَشِّرِينَ وَمُنْذِرِينَ

İnsanlar tek ümmetti de Allah müjdeleyen ve uyaran nebiler baas etti. (Bakara 213)

Burada görevli olmayan haldeki nebilerin görevli olarak gönderildikleri ifade edilmektedir.

فَبَعَثَ اللَّهُ غُرَابًا يَبْحَثُ فِي الْأَرْضِ لِيُرِيَهُ كَيْفَ يُوَارِي سَوْءَةَ أَخِيهِ

Allah ona kardeşinin sevetini nasıl saklayacağını göstermek için yerde eşen bir kargayı baas etti. (Maide 31)

Bu ayette karga görevli olarak gönderilmiştir.

ثُمَّ بَعَثْنَا مِنْ بَعْدِهِمْ مُوسَى بِآيَاتِنَا إِلَى فِرْعَوْنَ وَمَلَئِهِ

Sonra onlardan sonrasında Musa’yı ayetlerimizle Firavun ve ileri gelenlerine baas ettik. (Araf 103)

Bu ayette Musa görevli gönderilmiştir.

Baas kelimesinin görevli gönderme anlamı bu ayetlerde görülmektedir. Türkçede de milletvekiline eskiden mebus denmesinin sebebi budur.

Baas yevminde ise insanlar öldükleri yer ve zamandan dirilirler. Öldükleri yerde ve zamanda kalanlar oradan hareketli hale geçirilmektedirler. Hesap verecekleri yere götürülürler.

أَوْ كَالَّذِي مَرَّ عَلَى قَرْيَةٍ وَهِيَ خَاوِيَةٌ عَلَى عُرُوشِهَا قَالَ أَنَّى يُحْيِي هَذِهِ اللَّهُ بَعْدَ مَوْتِهَا فَأَمَاتَهُ اللَّهُ مِائَةَ عَامٍ ثُمَّ بَعَثَهُ قَالَ كَمْ لَبِثْتَ قَالَ لَبِثْتُ يَوْمًا أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ قَالَ بَلْ لَبِثْتَ مِائَةَ عَامٍ

Veya arşları çökmüş halde olan kasabaya uğrayan gibi. “Allah ölümünden sonra bunu (karyeyi) nasıl diriltecek” dedi. Allah onu 100 yıl öldürdü sonra onu baas etti. “Ne kadar kaldın?” dedi. “Bir gün veya bir günün bir kısmı” dedi. “Hayır, 100 yıl kaldın” dedi. (Bakara 259)

Bu ayette 100 yıl ölü kalan kimse baas edilmektedir. 100 yıl hareketsiz kalmakta ve sonra baas edilmektedir.

Bu ayette baas ölümden sonraki dirilmeyi takip eden dönemi ifade etmektedir. Aslında hareketsiz halde kalan birisinin hareketli hale getirilmesidir. Bu nedenle ölümden sonraki dirilme baastır.

Baas edilenler aynı bedenlerinde dirilirler ve aynı bedenle kaldıkları yerden devam ederler. Adeta bir gecelik bir uykudan uyanırlar. Geçen süre milyon yıl bile olsa onlara bir gece gibi gelir.

فَالْتَقَمَهُ الْحُوتُ وَهُوَ مُلِيمٌ (142) فَلَوْلَا أَنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُسَبِّحِينَ (143) لَلَبِثَ فِي بَطْنِهِ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ (144)

Kınar halde iken balık onu lokmaladı. Eğer o tesbih edenlerden olmasaydı baas edildikleri güne kadar onun karnında kalacaktı. (Saffat 142-144)

Bu ayetlerde Yunus Peygamberin balığın karnında baas gününe kadar kalması demek o zamanda ölüp baas gününde ruhunun balığın karnında olduğu o zamandaki bedenine bağlanması demektir. Balığın karnında ölseydi öldüğü zamandaki bedeni arz içinde olacaktı ve o arzdan çağrılmış olacaktı. Suyun içinde dirilecek ve baas edilecekti. Aksi halde balığın baas gününe kadar yaşaması ve Yunus Peygamberin de orada çürümeden, bozulmadan kalması gereklidir. Arz içinde öldüğümüz zamanki bedenimizin kaldığı yer ve zamana Kuran’da مَرْقَد demektedir. مَرْقَد ism-i zaman ve mekândır. رقد kökündendir. Durgunluğu, hareketsizliği ifade eder. مَرْقَد donuk kalınan yer veya zaman anlamındadır.

يَاوَيْلَنَا مَنْ بَعَثَنَا مِنْ مَرْقَدِنَا

Vay bize, kim bizi merkadımızdan baas etti. (Yasin 52)

Bu ayette ölmenin gerçekleştiği kuantum uzayı içindeki arz uzayındaki merkaddan baas edilme anlatılmaktadır. Bu nedenle bir insan ister yanarak ölsün ister cesedi yakılsın ister mezarda çürüsün ister suda sabunlaşsın isterse yer üstünde toz olsun, arz yani gerçekleşen uzay içinde ölmeden hemen önceki merkadından baas edileceği için herkes hangi yaşta öldüyse o bedenle baas edilecektir. Bedensel değişimler bundan sonra olacaktır. Mezarda yapılacağı iddia edilen sorgular, kabir azabı gibi olaylar gerçek değildir. Mezar başında Allah’ın dininde yeri olmayan ruhban sınıfının ölüyü sorguya hazırlamak için yaptıkları telkinler dayanaktan yoksundur. Mezara gömülmeyen, cesedi yanarak kül haline getirilenler öne sürüldüğü anda zaten kabir azabı da mezar içindeki münker nekir sorgusu masalı da anında çürümektedir.

Bütün insanlar ölecek ve zamansızlık içine girecekler. Zaman ilerlerken insanlar zamansızlık içinde kalacaklar. Bu dönemde hiçbir şey hissetmeyecekler, hiçbir şey duymayacaklar, hiçbir azap da çekmeyeceklerdir. Baas yevmi gelecek, öldükleri zamandaki yer olan merkadda dirilip sorgulanacakları yere götürüleceklerdir.

O zaman niçin ilk nefsin baası gibidir denmiştir de misli denmemiştir. Buna göre farklı baas edilenler mi olacaktır?

وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَكِنْ لَا تَشْعُرُونَ

Allah’ın yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Aksine dirilerdir ve ancak siz farkında değilsiniz. (Bakara 154)

وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ

Allah’ın yolunda öldürülenleri ölüler sanmayın. Aksine onlar rablerinin indinde rızıklandırılırlar. (Ali İmran 169)

Allah’ın yolunda, O’nun yöntemleri, araçları içinde çabalarken öldürülenlerin baas edilmeleri farklıdır. Onların baas edilmesi öldükleri andadır. Kıyamet yevmini beklemeden baas edilmektedirler. Bir hayatı biter bitmez ikinci hayatlarına başlamışlardır ve onlara rızıkları verilmektedir.

Bu nedenle ilk nefsin baas edilmesinin misli değildir bizim baas edilmemiz. Onun baas edilmesi gibidir. Genelimiz kıyamet yevminde, Allah yolunda öldürülenlerimiz ise kıyamet yevmini beklemeden farklı bir baas edilme ile baas edilecektir. Ölen bedenlerini görerek diri bedenleri ile baas edileceklerdir.

 

إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ

Kesinlikle Allah işiticidir görücüdür.

 

Mensuh isim cümlesi

Haberi

Haberi

İsmi

İnne

بَصِيرٌ

سَمِيعٌ

اللَّهَ

إِنَّ

 

إِنَّ: “Kesinlikle” demektir. Huruf-u müşebbehe bi-l fiildendir. Te’kîd için gelir.

اللَّهَ: “Allah” demektir. Alemlerin rabbinin özel ismidir.

سَمِيعٌ: “İşitici” demektir. سمع kökünden dördüncü bâbdan mübalağalı ism-i fâildir. İşitmenin mübalağalı olduğunu gösterir. Mübalağasız olsaydı سَامِع (işiten) şeklinde ism-i fâil olurdu.

بَصِيرٌ: “Görücü” demektir بصر kökünden beşinci bâbdan mübalağalı ism-i fâildir. Görmenin mübalağalı olduğunu gösterir. Mübalağasız olsaydı مُبْصِر (gören) şeklinde ism-i fâil olurdu.

إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ: “Kesinlikle Allah işiticidir görücüdür” demektir.

Bu cümle burada niçin gelmiştir? Yaratılma ve baas edilme ile bu cümlenin ilgisi nedir?

İnsan doğar, büyür, ölür ve baas edilir. İşte tüm bu süreçler içinde gerçekleşen her olayı Allah görmekte ve işitmektedir. Bizim gibi görmemekte, bizim gibi işitmemekte, bizim hiç bilmediğimiz bir şekilde işitmekte ve görmektedir. Ne yaparsak yapalım her yaptığımız O’nun bilgisindedir. Allah bizi yaratıp ortaya salmamıştır. Her yaptığımız görülmekte, her sözümüz işitilmektedir. Bunların kaydı tutulmakta, halk edilmemizden baas edilmemize kadar her anımız bilinmektedir. İyi kötü her amelimizin hesabını göreceğiz. Allah’ın indirdiğine uyanlarla uymayanlar görülmekte ve işitilmektedir. Allah’ın indirdiği yerine atalarını üzerinde bulduklarına uyanların bütün bahaneleri görülmekte ve işitilmektedir, kayıt altındadır.

 

 

Teşvikiye, Yalova

07 Eylül 2024

M. Lütfi Hocaoğlu

 






Son Eklenen Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1271
Secde Suresi Tefsiri 5. Ayet
18.01.2025 35 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1270
Secde Suresi Tefsiri 4. Ayet
28.12.2024 89 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1269
Secde Suresi Tefsiri 3. Ayet
14.12.2024 96 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1268
Secde Suresi Tefsiri 1-2. Ayetler
7.12.2024 119 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1267
Lokman Suresi Tefsiri 34. Ayet
30.11.2024 122 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 162 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 156 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 183 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 208 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 255 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 253 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 239 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 267 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 235 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 266 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 258 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 259 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 282 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 267 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 276 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 337 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 342 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 325 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 437 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 465 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 453 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 396 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 383 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 351 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 531 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 436 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 411 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 454 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 450 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 529 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 545 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 468 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 542 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 513 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 512 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 528 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 649 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 488 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 517 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 544 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 580 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 498 Okunma


© 2025 - Akevler