Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024
75 Okunma, 0 Yorum

LOKMAN SÛRESİ - 19. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

نُمَتِّعُهُمْ قَلِيلًا ثُمَّ نَضْطَرُّهُمْ إِلَى عَذَابٍ غَلِيظٍ (24)

Onları az metalandırırız sonra onları zorlayıcı bir azaba mecbur tutarız. (24)

 

نُمَتِّعُهُمْ قَلِيلًا

Onları az metalandırırız.

 

Fiil cümlesi

Mefûlun mutlak

Fâil

Mefûlun
bih

Fiil

Sıfat
Naib-i mef'ûlü mutlak

Mevsûf

قَلِيلًا

تَمْتِيعًا

نَحْنُ

هُمْ

نُمَتِّعُ

 

نُمَتِّعُ: “Metalandırırız” demektir. متع kökünden tef’îl bâbından birinci şahıs çoğul merfu muzari malum fiildir. Üçüncü bâbdan مُتُوع mastarı bir şeyden sevinç, hoşnutluk ve lezzet için faydalanmak manasındadır. Bu manadan gelerek مَتَاع faydalanılan manasından “meta” anlamında câmid isimdir. Çoğulu أَمْتِعَة dır. Tef’îl bâbında (مَتَّعَ - يُمَتِّعُ) “metalandırmak” anlamındadır.

هُمْ: “Onlar” demektir. Mensub muttasıl zamirdir. 21. ayette (وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِعُ مَا وَجَدْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا) onlara “Allah’ın indirdiğine kendiliğinizden uyun” denilip de “atalarımızı üzerinde bulduğumuza kendiliğimizden uyarız” diyen ve 23. ayette (وَمَنْ كَفَرَ فَلَا يَحْزُنْكَ كُفْرُهُ إِلَيْنَا مَرْجِعُهُمْ فَنُنَبِّئُهُمْ بِمَا عَمِلُوا) onlar için “Kim küfrederse küfretsin, onun küfrü seni hüzünlendirmesin. Bize doğrudur dönüşleri/döndürülüşleri. Amel ettiklerini onlara haber vereceğiz.” denilerek Allah’ın indirdiğini görmezden gelip hala atalarını üzerinde bulduklarımıza uyarız diyenlerdir.

قَلِيلًا: “Az” demektir. كَثِيرًا (çok) in zıttıdır. قلل kökünden ikinci bâbdan sıfat-ı müşebbehedir. Burada nâib-i mef’ûlü mutlaktır. Hazfedilmiş تَمْتِيعًا in (نُمَتِّعُ nun mastarı) sıfatıdır.

نُمَتِّعُهُمْ قَلِيلًا: “Onları az metalandırırız” demektir.

 

ثُمَّ نَضْطَرُّهُمْ إِلَى عَذَابٍ غَلِيظٍ

Sonra onları zorlayıcı bir azaba mecbur tutarız.

 

Fiil cümlesi

Atıf
harfi

Mefûlün bih GS

Fâil

Mefûlun
bih

Fiil

Mecrur

Cârr

Sıfat

Mevsûf

غَلِيظٍ

عَذَابٍ

إِلَى

نَحْنُ

هُمْ

نَضْطَرُّ

ثُمَّ

 

ثُمَّ: “Sonra” demektir. Atıf harfidir. Cümleleri birbirine atfeder. Ma’tûfun aleyhle ma’tûf arasında oluşun sırasını gösterir, buna “tertip” denir. Önce ma’tufun aleyh, sonra ma’tûf gelir. Bu nedenle sümme ile yapılan atıfta ma’tûf ile ma’tûfun aleyh yer değiştiremez. Zamansal olarak peşi sıra oluşu göstermez, arada belirli bir zaman geçmiştir. Bu nedenle “takip etkisi yoktur”. Bu arada boşluk olmasına “terahi” (تَرَاخِي) denir. İş yapmada ma’tûfun aleyh ile ma’tûf arasındaki boşluğun belirli bir süresi yoktur, duruma göre bu süre değişir. Kısa bir süre olabileceği gibi uzun bir süre de olabilir.

Atıf fâsı (فَ) da zamansal ilişki için gelir. Atıf fâsına tertip ve takip fâsı da denir. ثُمَّ gibi ma’tûfun aleyhle ma’tûf arasında oluşun sırasını gösterir (tertip) ve ma’tûf ile ma’tûfun aleyh yer değiştiremez. ثُمَّ den farklı olarak zamansal olarak peşi sıra oluşu gösterir. Buna “takip” denir. İş yapmada ma’tûfun aleyh ile ma’tûf arasında bir boşluk yoktur, ma’tûf ma’tûfun aleyhten hemen sonra aynı işi yapmıştır.

نَضْطَرُّ: “Zorunda bırakırız, zorda bırakırız, mecbur tutarız” demektir. ضرر kökünden ifti’âl bâbından birinci çoğul şahıs merfu muzari malum fiildir. Burada bir değişim olmuştur. İfti’âl bâbında kökün ilk harfi ص, ض, ط, ظ harflerinden birisi ise İfti’âl babındaki ت harfi ط’ ya dönüşür.

Mazi

ضرراضْتَـرَرَاضْطَـرَّ

Muzari

ضرريَضْتَـرِرُيَضْطَـرُّ

Kökün ilk harfi ض olduğundan ifti’âl bâbının ت harfi ط harfine dönüşmüştür. Sondaki iki ر harfi de idgam olmuştur.

Bu kök Türkçede yaygın olarak kullandığımız zarar kelimesinin köküdür. ضرر kökü نفع kökünün zıttıdır. Birinci bâbdan ضَرّ mastarı belirli birisine/birilerine maddi ya da manevi yapısını değiştirerek fonksiyonlarını bozarak şiddetli şekilde etki etmek manasındadır. Bu mastar manasından yapıda meydana getirilen kötü yönlü değişim manasında ضُرّ “zurr” anlamında câmid isimdir. ضَرَر “zarar” ise bedende meydana gelen kötü yönlü değişimdir. Körlük, topallık, sağırlık gibi durumlar zarardır. Zurr daha geniş bir kavramdır. Zarar, zurr’un alt kümesidir. Zarar yalnızca bedensel kötü yönlü değişiklikler iken zurr hem bedensel hem maddi hem manevi kötü yönlü değişikliklerdir.

Bu kök ifti’âl bâbına geçince çok ilginç bir mana kazanır. Birisini kendi iradesiyle ضَرَّ - يَضُرُّ  fiilini yapmaya zorlamak anlamına gelir. Birisini beklenen daha büyük bir zarardan kaçınmak veya korkutmak suretiyle istemediği ve sevmediği bir şeyi yapmak zorunda bırakmak, mecbur tutmak, büyük bir zarar korkusuyla veya tehdit, baskı ve zorlama altında birisini bir şeyi yapmak zorunda bırakmak anlamına gelir. إِلَى harf-i cerinden sonra gelen ise zorunda bırakılan, mecbur tutulan şeydir.

هُمْ: “Onlar” demektir. Mensub muttasıl zamirdir. نَضْطَرُّ fiilinin mef’ûlüdür. إِلَى harf-i cerinden sonra gelene zorunda bırakılanlardır.

إِلَى: “-e, -a” demektir. Harf-i cerdir.

عَذَابٍ: “Azap” demektir. Bu kök iki ayrı bâbdan gelmektedir. Beşinci bâbdan geldiğinde عَذْب tatlı demektir. Sıfat-ı müşebbehedir. Su için kullanılır. Suyun tadının hoş olması manasından gelmiştir. İkinci bâbdan geldiğinde عَذَاب bir fiili yapmasını önlemek, o fiilden caydırmak, uzak tutmak, fiili işlemesini sonlandırmak için darbetmek, engellemek, kahretmek anlamlarındadır.

Azap birisinin temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamasını engelleyen her türlü fiildir. Yemesini veya içmesini veya barınmasını engellemek demek ona azab etmek demektir.

Azap belirli bir fiil değildir. Azap her tür fiille gerçekleşebilir. Hatta bir fiil olmadan bir durum da azap olur. Temel ihtiyaçlara engel olan her fiil, her durum, her olay azaptır. Ekonomik kriz bir azaptır. İnsanların temel ihtiyaçlarına karşı engel oluşturur. Kıtlık bir azaptır. Sel bir azaptır, yangın bir azaptır. Cehennem bir azaptır. Hastalık bir azaptır.

غَلِيظٍ: “Kalın, kaba, zorlayıcı” demektir. Bitki, insan, fiiller için kullanılır. Sıfat-ı müşebbehedir. Kökü غلظ dir. Beşinci bâbdan gelmektedir. Lazım fiildir. Bitkiler için kullanıldığında kalınlaşmak, insan için kullanıldığında kaba olmak, sert davranışlı olmak, fiil için kullanıldığında fiilin zorlayıcı olması manasındadır. Burada azabın sıfatıdır. Zorlayıcı anlamındadır.

عَذَابٍ غَلِيظٍ: “Zorlayıcı bir azap” demektir.

إِلَى عَذَابٍ غَلِيظٍ:” Zorlayıcı bir azaba” demektir.

نَضْطَرُّهُمْ إِلَى عَذَابٍ غَلِيظٍ: “Onları zorlayıcı bir azaba mecbur tutarız” demektir. Kuran’da ifti’âl bâbından ضرر kökü 8 kere geçmektedir.

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Size yalnızca ölüyü ve kanı ve domuz etini ve Allah’ın gayrısı için kesileni haram etti. Kim haddi aşan ve arzulayan olmadan zorunda bırakılırsa ona hiçbir kötülük yoktur. Kesinlikle Allah bağışlayıcı ve rahmet edicidir. (Bakara 173)

وَمَا لَكُمْ أَلَّا تَأْكُلُوا مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَقَدْ فَصَّلَ لَكُمْ مَا حَرَّمَ عَلَيْكُمْ إِلَّا مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَيْهِ

Size ne oluyor da size ona zorunda bırakıldığınız dışında haram edilenler tafsil edilmişken üzerine Allah’ın ismi zikredilenden yemiyorsunuz. (Enam 119)

Bu ayetlerde haram edilenleri yemek zorunda bırakılandan bahsetmektedir. Yemek zorunda kalan değil, yemek zorunda bırakılan denmektedir. Onları yemeye başkaları mecbur tutmaktadır.

وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا بَلَدًا آمِنًا وَارْزُقْ أَهْلَهُ مِنَ الثَّمَرَاتِ مَنْ آمَنَ مِنْهُمْ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ قَالَ وَمَنْ كَفَرَ فَأُمَتِّعُهُ قَلِيلًا ثُمَّ أَضْطَرُّهُ إِلَى عَذَابِ النَّارِ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ

İbrahim “Rabbim, bu beldeyi emin kıl ve onun ehlini semerelerden, onlardan Allah’a ve ahir yevme iman edeni rızıklandır” demişti. (Allah) “ve kim küfrederse onu az olarak metalandırırım sonra onu ateşin azabına mecbur tutarım ve ne kötü bir dönüşümdür” dedi. (Bakara 126)

Burada ateşin azabına mecbur tutulmaktadırlar. Lokman suresinin bu ayetindeki gibi bir durum vardır. Az bir metalandırma ve sonrasında bir azaba mecbur tutulma vardır. Buradaki azap marifedir. Kıyamet yevminden sonra olan ateşin azabıdır.

أَمَّنْ يُجِيبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَيَكْشِفُ السُّوءَ وَيَجْعَلُكُمْ خُلَفَاءَ الْأَرْضِ

O’na dua ettiğinde zorda bırakılana icabet eden ve kötülüğü kaldıran ve sizi yerin halifeleri kılan mı? (Neml 62)

Zorda bırakılanın duasına Allah’ın icabet edeceği bu ayette ifade edilmektedir.

Lokman suresinin bu ayetinde عَذَابٍ غَلِيظٍ nekre gelmektedir. Bu da her dönemde başka bir zorlayıcı azap olacağını göstermektedir.

عَذَابٍ غَلِيظٍ Kuran’da dört kere geçmektedir ve hepsinde nekredir.

مِنْ وَرَائِهِ جَهَنَّمُ وَيُسْقَى مِنْ مَاءٍ صَدِيدٍ (16) يَتَجَرَّعُهُ وَلَا يَكَادُ يُسِيغُهُ وَيَأْتِيهِ الْمَوْتُ مِنْ كُلِّ مَكَانٍ وَمَا هُوَ بِمَيِّتٍ وَمِنْ وَرَائِهِ عَذَابٌ غَلِيظٌ (17)

Onun arkasından Cehennem vardır ve sadîd bir sudan içirilir. Onu yudumlar ve neredeyse onu içemez ve ölüm her yerden ona gelir ve o ölü değildir ve onun arkasından zorlayıcı bir azap vardır. (İbrahim 16-17)

Bu ayetlerdeki zorlayıcı azap Cehhennemdeki bir azaptır.

وَلَمَّا جَاءَ أَمْرُنَا نَجَّيْنَا هُودًا وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ بِرَحْمَةٍ مِنَّا وَنَجَّيْنَاهُمْ مِنْ عَذَابٍ غَلِيظٍ

Emrimiz gelince Hud’u ve onunla beraber iman edenleri bizden olan bir rahmetle kurtardık ve onları zorlayıcı bir azaptan kurtardık. (Hud 58)

Âd kavmi zorlayıcı bir azaba uğramıştır. Hûd ve onunla beraber iman edenler bu azaptan kurtulmuşlardır. Bu zorlayıcı azap dünyadaki azaptır.

فَإِنْ أَعْرَضُوا فَقُلْ أَنْذَرْتُكُمْ صَاعِقَةً مِثْلَ صَاعِقَةِ عَادٍ وَثَمُودَ

Eğer ilgilenmezlerse “sizi Âd ve Semud’un yıldırımının misli bir yıldırımla uyarıyorum” de. (Fussilet 13)

Âd kavmine gelen bu zorlayıcı azap yıldırım azabıdır. Akad imparatorluğunun her metrekaresine aynı anda yıldırım düşmüştür ve onları oradan çıkmaya zorlamıştır. 200 yıl Mezopotamya’da kimse yaşayamamıştır.

Lokman suresinin bu ayetinde zorlayıcı azaba mecbur bırakılanlar 21. ayette (وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِعُ مَا وَجَدْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا) onlara “Allah’ın indirdiğine kendiliğinizden uyun” denilip de “atalarımızı üzerinde bulduğumuza kendiliğimizden uyarız” diyen ve 23. ayette (وَمَنْ كَفَرَ فَلَا يَحْزُنْكَ كُفْرُهُ إِلَيْنَا مَرْجِعُهُمْ فَنُنَبِّئُهُمْ بِمَا عَمِلُوا) onlar için “Kim küfrederse küfretsin, onun küfrü seni hüzünlendirmesin. Bize doğrudur dönüşleri/döndürülüşleri. Amel ettiklerini onlara haber vereceğiz.” denilerek Allah’ın indirdiğini görmezden gelip hala atalarını üzerinde bulduklarımıza uyarız diyenlerdir. Çoğunluk demokrasisi ile kendilerine çoban arayıp güdülmek isteyenler ve koyun arayarak gütmek isteyenlerdir. Allah’ın indirdiğinde çoğunluk yoktur. İnsanlar atalarını üzerinde buldukları çoğunluk demokrasisinde ısrar etmektedirler. Kimse uzak durmamaktadır. Önce metalanacaklardır ki metalanmaktadırlar. Bu sistem içinde az bir dönem metalanma vardır. Bu onları aldatmaktadır. Doğru sistemin bu olduğunu, bu sistemle işlerin yürüyeceğini düşünmektedirler. O dönem bitmiştir. Tüm dünyada çoğunluk sistemi sorunları çözememektedir. Hala çözümler onda aranmaktadır. Metalanma bitmiştir, bitmek üzeredir. Sonra galiz bir azaba mecbur bırakılacaklardır. O azap kötüler içinde en iyisi olarak mecburen isteyecekleri bir azap olacaktır. Tıpkı domuz etini yemeye mecbur bırakılan gibi o azaba mecbur bırakılacaklardır. Çoğunlukla sürekli iktidarlar el değiştirecek, her gelen çoğunluğu korumak için uygulamalar yapacak, çoğunluğa uyarak Allah’ın yolundan sapacak ve sonunda öyle bir durum ortaya çıkacak ki ne yapalım o durumdan başka çare yok diyeceklerdir. Faizsiz sistem getireceğiz diyerek bozuk sistem olan karşılıksız para sistemi içinde faizleri düşürmeye çalışmanın sonucunda başka çare yok diyerek faizli sistemin en kötüsüne mecbur bırakılmışlardır. Dışarıdan sahte para olan dolar bulmanın peşinde koşacaklardır. Büyük Sermayenin araçlarını ölçü alacaklar ve onların karşılıksız paraya dayalı, sömürücü sistemine mecbur kalacaklardır. Allah’ın indirdiği sistemle ilgilenmeyip oy peşinde koşmanın sonucu olan budur. Kim oy peşinde koşarsa olacak olan budur. Zorlayıcı bir azaba itilmekten başka çaresi yoktur. Kendilerinden öncekiler bunu yaptı diye çoğunluk demokrasisi doğru olmaz. Onlar yaptığı için bu doğrudur demek onları ilah edinmekten başka bir şey değildir. Birisi bir şeyi yaptığı için delilsiz bir şekilde onu doğru kabul etmek o kimseyi ilah edinmektir. Çoğunluk demokrasisi ile Adil Düzenin geleceğini iddia etmek batılla hakkı getireceğini iddia etmekten başka bir şey değildir. Batılla hak gelmez. Batılla iktidara gelip de hak olan Adil Düzeni ve Adil Düzencileri unutanları gördü bu ülke.

وَلَا تَلْبِسُوا الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُوا الْحَقَّ وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ

Hakkı batıla karıştırmayın ve bile bile hakkı gizlemeyin. (Bakara 42)

Buradaki karıştırma normal bir karıştırma değildir. لبس kökü giyme köküdür. Dördüncü bâbdan gelince giymeyi ifade eder. Buradaki gibi ikinci bâbdan gelince batılın üstüne hakkı giydirerek birbirine karıştırmak demektir. Çoğunluk demokrasisi batıldır. Kimse buna hak diyemez. Batıl çoğunluk demokrasisiyle hak olan Adil Düzeni getireceğini iddia etmek işte bu ayetin muhatabı olmaktır. Bunu kim yaparsa yapsın bu ayeti görmezden gelmiş demektir. Çoğunluk demokrasisi içinde oy peşinde koşmaya cihad demek hakkı batıla karıştırmaktır.

وَقُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا

“Hak geldi ve batıl sindi. Kesinlikle batıl sinicidir” de. (İsra 81)

بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ

Aksine hakkı batılın üzerine bırakırız da ona çarparak iz bırakır (damgalar) o zaman o hemen sinen olur. (Enbiya 18)

Hak geldiğinde batıl siner. Sinme mekanizması bu ayette anlatılmaktadır. Hak batılla karıştırılmaz, hak batılın üzerine çarptırılır ve batıl damgalanır. Artık onun batıl olduğu herkes tarafından anlaşılır.

Vesen hak değildir. Batıldır. Hangi vesen olursa olsun onunla hak gelmez. Batıl olan ekseriyet demokrasisi ve bunun içindeki istisnasız tüm vesenlerdir. Hangi vesene hizmet ediyorsanız edin batıla hizmet ediyorsunuz demektir.

Allah’ın indirdiğine kendiliklerinden uymayıp da atalarını üzerinde buldukları çoğunluk demokrasisine uyanlar zorlayıcı azaba mecbur bırakılacaklardır. Bu azaptan başka çareleri kalmayacaktır. Ne yapalım, başka çare yok diyeceklerdir. Oysa Allah’ın indirdiğine uymak çözümdür. Öncelikle onlardan uzak durulmalıdır.

Rahmetli Süleyman Karagülle ile uzun yıllar boyunca çok çalıştık. Siyasi partilere çok fazla tebliğde bulundu. Aslında onun siyasi partilerden umudu yoktu ama tebliğ için gidiyordu. Siyasi partilerin derdi oydur. Başka bir amaçları yoktur. Her şeyi oya devşirmek isterler. Varlık sebepleri budur. Çoğunluğu ele geçirmektir. Karagülle seçime katılmayacak bir parti kurmak istiyordu. Tebliğ partisi olacaktı. Seçimlere katılmayacak, mevcut yöneticilere tebliğde bulunacaktı. Bu partinin desteği ile kooperatifte uygulamalar yapılacaktı. Bu uygulamalar mevcut yöneticilere tebliğ için örnek olacaktı. Adil Düzenin böyle geleceğini düşünüyordu. Oysa siyasi parti kurduğunuz anda mevcut sistemin içindesiniz demektir. Teşkilatlanmanız gerekir. Hiçbir geliri olmayan bu partiye gelir kaynağı gereklidir. Bunun için aidatlar ve dış yardımlar almalısınız. Bu yardımları yapanların gelecekte olabilecek iktidar için beklentileri vardır. O beklentileri karşılamak için oy toplamalısınız. Sonunda o sistemin içine girersiniz ve siz de çoğunluk demokrasisi içinde oy peşinde koşan biri haline gelirsiniz. Bize siyasi partiler, dernekler, çeşitli topluluklar adına gelenler olmaktaydı. Karagülle bunu asla istemiyordu. Topluca gelenler topluca giderler diyordu. Siyasi parti adına bize gelenler sadece kendi partileri için slogan aramaktadırlar. Bizden elde ettikleri ile nasıl oy toplayacaklarını düşünmektedirler. Dernekler, siyasi partiler veya herhangi bir topluluk bize geldiğinde bizi kendilerine dahil etmeyi istemektedirler, bizi kendilerine uydurmak istemektedirler. Kendilerinin güçlü olduğunu, bizim de ilmimiz olduğunu, ikisinin birleşmesi gerektiğini söylemekte ama ilme tabi olmayı istemeyip ilmin onlara tabi olmasını istemektedirler. Çok sayıda olmayı, çok parası olmayı üstünlük olarak görmekte, ilmin değerini önemsemekle birlikte ilmi sadece kendi kutsal amaçları için bir araç olarak kullanmayı görev saymaktadırlar. Zamanında da Adil Düzen başlangıçta bir sistem vadederken sonrasında sistem bir tarafa atılarak etkili bir slogan olarak oy toplama aracına dönüşmüştü. Bundan sonra bize katılmak isteyenlere, Adil Düzen uygulamaları yapmak için çalışmak isteyenlere kapımız sonuna kadar açıktır. Ancak bunu siyasi parti adına veya bir dernek veya bir cemaat veya herhangi bir topluluk adına yapmak isteyenlerle ilgilenmeyeceğimizi duyuruyoruz. Bizden daha iyi biliyorlarsa biz onlara katılalım ama biz bu bilgi ve tecrübeye sahipken bize katılmalarını bekliyoruz. Bize şartlar ileri sürecekler yanımıza gelmesinler. Bizi kullanarak oy devşirmek isteyenler de yanımıza gelmesinler. Başkalarından izin almadan bizimle çalışamayacak olanlar da gelmesinler. Kendi şahısları adına Allah’ın yolunda çalışmak isteyenler buyursunlar gelsinler, bizi vesenlerine alet etmek isteyenler bizden uzak olsunlar, vaktimizi çalmasınlar.

 

 

Yenibosna, İstanbul

17 Ağustos 2024

M. Lütfi Hocaoğlu

 






Son Eklenen Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 36 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 56 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 55 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 75 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 95 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 113 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 95 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 123 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 119 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 139 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 175 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 189 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 179 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 263 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 321 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 245 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 283 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 244 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 221 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 261 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 205 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 312 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 286 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 271 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 302 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 311 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 381 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 376 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 405 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 342 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 413 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 366 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 368 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 394 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 466 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 341 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 362 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 365 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 414 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 357 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 349 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 338 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 334 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 378 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 374 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 393 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 392 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 492 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 382 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 423 Okunma


© 2024 - Akevler