Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 70
FATİHA SURESİ ÖZEL TEFSİRİ-İSLAM VE DEMOKRASİ
29.07.2000
1875 Okunma, 0 Yorum

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين * الرحمن الرحيم * مالك يوم الدين * اياك نعبد و اياك نستعين *

 اهدنا الصراط المستقيم * صراط الذين انعمت عليهم غير المغضوب عليهم و لا الضالين

           

KUR’AN MATEMATİĞİ

70. SEMİNER NOTLARI                                                                                                                    29 TEMMUZ 2000

İSLÂM VE DEMOKRASİ

 

 “Muhterem Mehmet Aydın ile Hayrettin Karaman’a ithaf olunur.”

 

Kur’an’ın bütününe “İslâm dini” gözüyle bakılabildiği gibi “İslâm düzeni” gözü ile de bakılabilir. “Fatiha Sûresi”ne İslâm düzeni gözü ile bakalım:

Bütün hamd ve değerler Allah’ındır demek, “O’nun halifesi Topluluğundur. Öyleyse hiçbir kişinin veya zümrenin mülkiyette ve mülkte bir ortaklığı yoktur. Her şey Allah’ındır; Topluluğundur. Yönetme ve tasarruf hakkı da Allah’ındır; Topluluğundur. Kişiler birbirleri ile muamele yaparken Allah adına halifesi olan “Topluluk adına” yaparlar ve Topluluğa borçlu ve alacaklı olurlar. Aldıkları yardımı da kişilerden değil Allah’tan yani halifesi olan Topluluktan alırlar. Herkes kendi işinde Allah’ın halifesidir. İnsanlar bu hususta eşit olup, peygamberlerin bile diğer insanların işlerine karışma yetkileri yoktur demektir.” Bu da “demokrasi”dir.

Rahmân ve Rahîmdirin mânâsı da, “Yaşatan ve Çalıştıran O’dur. Gerçek işveren Allah’tır; O’nun halifesi olan Topluluktur. Görevliler O’nun adına hareket ederler. Herkes kendi işinde görevlidir. Yönetici sınıf yoktur. Biz birisinin fabrikasında çalışırken devletin fabrikasında çalışırız. Onun sahibi devlet adına bir görevlidir.” Demek ki sosyalistlerin anladığı anlamda her değer kollektiftir. Ancak onu yönetme hakkı ve yetkisi de kapitalistlerin anladığı mânâda herkese aittir. Bu hak belli kurallarla elde edilir ve kaybedilir. “Hukuk düzeni”nde elde edilir ve kaybedilir; bürokratların takdiri ile değil. “Rahmândır, Rahîmdir” derken; bürokrasi ve bürokratik yetki yoktur demektir. İşte gerçek demokrasi budur. Yoksa Anayasada “her türlü ayrıcalık kaldırılmıştır” deyip bürokratlara imtiyazlar vermek çelişkidir.

Din gününün sahibi O’dur” demek, “Kişiler şahıslara, yöneticilere karşı değil Allah’a karşı sorumludur” demektir; “Dünyada hakemlerden oluşmuş tarafsız ve bağımsız yargıya hesap verirler” demektir. “Hukuk devleti”nin temeli budur. İşte bu düzen Allah’ın insanlara icabıdır. Yani Allah diyor ki; “Ben böyle devlet istiyorum, gelin katılın” diyor; “İsterseniz gelin” diyor; “Ben zorlamıyorum” diyor; “Ama sonra sonuçlarına katlanın” diyor. Bundan sonra da mü’minler icaplarını kabul ederek iş akitlerini her namazda yenilerler: “Evet, biz Sen’in yeryüzündeki işyerinde yalnız Sen’in işçin olacağız. Başka kimseye esir olmayacağız. Ücretimizi de yalnız Sen’den isteriz. Kimseye avucumuzu açmayacağız. Biz biliyoruz ki çalıştığımız fabrikanın gerçek patronu devlettir. Patron - işçi yoktur. İş bölümü yapmış görevliler vardır.” Görülüyor ki felsefede “sosyal devlet”, uygulamada “liberal devlet”.

Bize doğru yolu göster” demek, “İçtihadımızla hareket edeceğiz. Kimseden fetva almayacağız. Yalnız Sen’in ilhamına kulak vereceğiz.” demektir. Böylece demokrasinin temel kurumu olan “içtihat müessesesi”ni de tedvin ediyor.

İn’am ettiğin kimselerin yolu” kuralı ile de “icma” ortaya konmuştur. “Mahalli yönetim”i ortaya koymuştur. Bunları “günlük ibadetler”de Aşiret Topluluğu olarak taahhüt ederler. Bir de “Cuma Cemaatı” olarak Kabile Topluluğu içinde taahhüt ederler. Bunun dışında büyük cemaatler ancak “Hac”da bir araya gelirler. İl veya devlet başkanları sadece kendi kabile ve aşiretlerinin imamı olup diğerlerinin hâdimidirler.

İSLÂM VE DEMOKRASİ

 

MÜMİN,   KÂFİR,   MÜNAFIK

İslâmiyet’e göre insanlar üç grupta toplanırlar: Mümin, kâfir ve münafık. Mümin, gerçekleri arayan, hatalı olsa da bulduğu gerçeklere göre davranan kimsedir. Kâfir, gerçekleri bile bile kabul etmeyen ve gerçeklere göre hareket etmeyen kimsedir. Münafık ise gerçekleri kabul ettiğini ve aradığını söyleyip de gerçekleri içten kabul etmeyen ve davranmayan kimsedir.

DEMOKRASİ MÜNAFIKLARI

Demek ki İslâm’ın müminleri vardır, kâfirleri vardır, münafıkları vardır. Demokrasinin de müminleri vardır, kâfirleri vardır, münafıkları vardır. 28 Şubat süngüsü bir çok demokrasi münafığını üretmiştir. Allah’ın “dinde zorlama yoktur” hükmü, Müslüman münafıklarının çoğalmasını önlemiştir. Yine de hâlâ insanlar içinde inanmadıkları halde “Allah ve âhirete inandık” diyenler vardır. Bunlar Allah ve inanmış olanlarla aldatmaca oynuyorlar. Onlar farkında olmadan kendilerini aldatıyorlar.”

İSLÂM DEMOKRASİSİ SÂBİKÛNLARI

Görünen odur ki demokrasi ve İslâmiyet’in müminleri çok azdır. İslâm ve demokrasinin birlikte inanmışlığını ilk defa 1969 yılında N. Erbakan ile “Bağımsızlar Harekeketi”nde  Aydın’da dile getiren Süleyman Karagülle olmuştur. İlk defa bunu o zamanın gazetesi “Bugün”de yayınlayan M. Şevket Eygi olmuştur. İlk defa bunu 1976 yılında“İslâmiyet ve Günümüzün Meseleleri” adı altında kitap hâline getiren de Fehmi Koru olmuştur. İlk defa bunu “Adil Düzen” olarak parti programına koyan Necmettin Erbakan olmuştur. Müminlerin münafık ve kâfirlerden farkı şudur ki; müminler silsile-i musaddikîndir. Kâfir ve münafıklar ise silsile-i mükezzibîndir. Tarihi gelişmeyi değerlendirmeden gelecek hakkında görüşümüz olamaz.

İSLÂM DEMOKRATLARINI İTME

Bize herkes karşıdır. Bizi dinlemekten herkes korkuyor. Çünkü biz İslâmiyet’in ve demokrasinin samimi müminleriyiz. İslâm’ın müminleri demokrasinin münafıkları olmadığımız için, demokrasinin mümini İslâm’ın münafıkları olmadığımız için bizden kaçıyorlar.

İSLÂM DEMOKRASİSİ CİHADINA DÂVET    

Sizlere bu bilgileri veriyorum. İslâm’ın ve demokrasinin mümini oldukları kanaatinde olduğum iki ilim adamına da bu konuşmamı ithaf ettim. Onlara ulaştırmanızı istiyorum. Yeteri kadar şöhretleri vardır. Onları artık sadede dâvet ediyorum.

 

MANTIK USÛLÜ

Sizlerle “Mantık İlmi”ni ele aldığımızda iki varlık arasında kurulacak ilişkinin neler olabileceğini bir cetvel ile göstermiştim.

İslâm              1111   1011   1101    1001                 Demokrasi

0111   0011   0101    0001

1110   1010   1100    1000

0110   0010   0100    0000 

İslam ve Demokrasi  arasında

1111 İslâm ile demokrasi kesişir.

1011 İslâm demokrasiyi içerir.

1101 İslâm demokrasinin içindedir.

1001 İslâm ile demokrasi birbirinden ayrıdır.

1110 İslâm ve demokrasi birbirinin halefidir.

         (Biri mutlaka vardır.    İkisi de olabilir.)

0110 İslâm ile demokrasi birbirinin menfisidir.

(Biri varsa diğeri yoktur.    Biri yoksa diğeri vardır. )

0011 İslâm hep yok. Demokrasi bazan var bazan yok.

0101 İslâm bazan var bazan yok. Demokrasi yok.

0001 İslâm da demokrasi de hiç yok.

1010 İslâm var  veya yok. Demokrasi hiç yok.

0011 İslâm hiç yok. Demokrasi var veya yok.

1000 İslâm ve demokrasi hep var.

0010 İslâm hiç yok. Demokrasi hep var.

0100 İslâm hep var. Demokrasi hiç yok.

0000 İslâm ve demokrasi hem hep var, hem hiç yok. (Çelişki)

Şimdi İslâm ile demokrasi arasında yukarıda ortaya konan 16 ilişkiden hangisi vardır? İşte bunun ortaya konması gerekir ve net olarak “bu ilişki vardır” denmelidir.

 

TANIMLAR

Ancak mantık konuşma dili üzerinde kurulamaz. Önce kavramlar tanınır sonra o kavramlar arasında mantıki ilişki aranır. Klasik Yunan Mantığı dahi tasavvurat ve tasdikat diye ikiye ayrılır. Tanımlar ve önermeler demektir. İslâmiyet ve demokrasi tanımlanmadan tartışılıyor. Tüm görüşmeler halk dilindeki İslâmiyet ve demokrasi üzerinde yapılıyor. Çünkü münafıklar -yarım da olsa- tanımdan hoşlanmazlar. Tanımlasalar, koltuk altları görülüyor. Dolayısıyla Türkiye’de ne demokrasi ne de İslâm tanımlanmaz. Kavramlarla değil de kelimelerle savaşılır. Münafıklarla müminler arasındaki uzlaşma da kelimelerde sağlanır. Herkes kendine göre tanımlar, onu kabul eder. Oysa içerikte asla uyuşma yoktur. “Kulubuhum şetta” âyeti bunu ne kadar güzel anlatıyor.

 

İSLÂM DİNİ VE DÜZENİ

İslâm’ın iki yönü vardır:

)             Dini yönü, kişinin kendisini var edene teslim olması, O’na kulluk etmesi ve O’ndan iane etmesidir. İslâm’ın bu yönünü ele almak tarikatın işidir ve yalnız müminleri ilgilendirir. Bizim konumuz bu değildir.

)              İslâm’ın diğer yönü ise bütün insanların barış içinde bir arada yaşamalarını sağlamaktır. Bu yönü yalnız müminleri değil bütün insanları ilgilendirir. Zaten “İslâm” kelimesinin anlamı budur. Barışa girmedir. İman da güveni sağlamadır. Bizim konumuz budur.

 

EKSERİYET VE NİSBİ DEMOKRASİ

Demokrasinin de iki tanımı vardır:

)             Biri, bir topluluğun çoğunluk tarafından yönetilmesi Batılılara göre demokrasidir. Yani bir araya gelen kimseler görüşme yaparlar, parmak hesabı sayarlar. Hangi tarafın parmağı çok ise o toplulukta o uygulanır. 

)              Demokrasinin ikinci tanımı ise halkın kendi kendilerini yerinden yönetim ile yönetmesidir. Kararların ekseriyetle değil nisbi olarak uzlaşma ile alınmasıdır.

Bu iki tanım birbirinden tamamen ayrıdır ve zıttır: Biri totaliter merkezi sistemle yönetimi hedefler. Güce dayanır. Gücün tesbitinde kişilerin sayısını kullanır. Yani kimin güçlü olduğunu tesbit için seçim yapılır. Kapitalistlere göre güç “para”dır. Sosyalistlere göre güç “silah”tır. Batı Demokrasisi budur. Oysa Doğu Demokrasisi yani “İslâm Demokrasisi”nde halkın birleşerek kendi arzuları ile dayanışma içine girmeleri ve merkezi despotik yönetimden kendilerini korumalarıdır. Halkın barış içinde kendi istedikleri gibi yaşamalarıdır.

İSLÂM VE DEMOKRASİ İLİŞKİSİ

Şimdi bu iki tanım ile İslâm ve demokrasi arasındaki ilişkileri çok açık ve net olarak ortaya koyabiliriz. İslâm dininde insanın kendi istediği gibi değil Allah’ın istediği gibi yaşaması gerekir. “Ben istediğim gibi yaşarım” dese elbette kâfir olur. İslâm dininde böyle bir demokrasi yoktur.

Sonuç: İslâm dini ile demokrasi birbirinden tamamen ayrıdır.

İslâm düzeninde ise insanlar kendi istekleri ile iman edecek, küfredecek veya münafıklık yapacaktır. Bir kişinin diğer bir kişiyi zorlamaya yetkisi yoktur. Kişiler işledikleri günahların ve sevapların hesabını diğer kişilere değil, doğrudan doğruya Allah’a vereceklerdir. Kendi aralarındaki ilişki barış içinde “hukuk düzeni” içinde sağlanacaktır. Savaş, hukuk düzenini kabul edenlerle etmeyenler arasında olacaktır. Müminlerle kâfirler arasında olmayacaktır. Sonuç: İşte bu anlamda İslâm ile demokrasi karşılaştırılırsa İslâm düzeni demokratik düzene eşit olur.

İslâm dini                   /  (ayrı: 0111)  Demokrasi

İslâm düzeni              /  (ayrı: 0111)  Ekseriyet Demokrasisi

İslâm düzeni              = (eşit: 1001)   Nisbi Demokrasi

 

İSLÂM’IN DAYANAKLARI

Demokrasiyi batıdaki meşhur iki tanımı ile ortaya koyduk. Elbette biri çıkar başka şekliyle tanımlayabilir. Biz de o zaman İslâmiyet’in o demokrasi hakkındaki görüşünü söyleyebiliriz. Başka biri de çıkar İslâmiyet’i başka türlü tanımlayabilir. Ondan delil isteriz. Dört delilin bir arada olmasını isteriz. Bu konu amel konusu olmaktan çok itikat konusudur. Burada zanni deliller geçersizdir. Kati deliller aranmalıdır.

Kitapta açıkça hükümler bulunmalıdır.

Peygamber kendi düzenini onun üzerine kurmuş olmalıdır.

Bu hususta sahabelerin icmaı olmalıdır.

Müsbet ilmin ışığı altında hikmetleri izah edilebilmelidir.

Ondan delil isteriz. Dört delilin bir arada olmasını isteriz.                     

Füruda kıyas, usulda (itikatta) hikmet dördüncü delil olur.

 

İSLÂMİYET’TE EKSERİYET DEMOKRASİSİ YOKTUR.

“Arkadaşı ile konuşurken, “ben senden mal ve kişilik bakımından daha güçlüyüm” diyerek ona hükmetmek istemişti. Oysa velâyet Allah’ındır.” (18/34)

“Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyarsan seni Allah yolundan (topluluğun çıkarlarından) saptırırlar. Onlar zanlara uyarlar. Onlar içlerinde düşündüklerinden farklısını oylarlar.” (6/116)

“Bilin ki geçici dünya hayatı oyundur, eğlencedir, zinettir, aranızda öğünme aracıdır, mal ve evlâtlarda çokluk yarışıdır. Dünya hayatı yanıltıcıdır.” (7/20)

“Çokluk yarışı mezarları boylayıncaya kadar sizi oyalıyor.” (102/1)

Bunun dışında ataların gittiği yolu izlemenin son derece sakıncalı olduğu da Kur’an’da ısrarla belirtilir. Ekseriyet kararı ile hareket etmek geçmişlerin izinden gitmeyi zorunlu kılar.

 

İSLÂMİYET’TE NİSBİ DEMOKRASİ VARDIR.

“Allah’ın indinde tek düzen barış düzenidir.”

“Dinde zorlama yoktur.”

“Herkes kendi şâkilesine göre amel eder.”

“Herkes kendine nefsine rehindir.”

“Kişinin kazandığı lehine, kazandırıldığı aleyhinedir.”

“Bütün hamd Allah’ındır.”

“Yalnız Sana ibadet eder yalnız Senden yardım isteriz.”

NİSBÎ DEMOKRASİNİN DÖRT TEMEL MEKANİZMASI

O kuralı hayata geçiren müesseseler getirmek gerekir. İslâmiyet nisbi demokrasinin dört temel mekanizmasını getirmiştir. Bunlar icma ile sabittir.

İçtihat: Herkes kendi yaşayışı ile ilgili kuralı kendisi koyacaktır. Ama kendi koyduğu kurala uyacaktır. Böylece başkaları onun nasıl davranacağını bilecek ve onunla ona göre ilişki kuracaklardır. Herkes kendi hayatının kurallarını kendisi koyamaz. Onun için toplu kurallar (mezhepler) oluşmuştur. Kişi bunlardan istediğini seçerek de hayatının kurallarını benimsemiş olur. İçtihadı veya mezhebi değiştirmek her zaman serbesttir.

İcma: Kişiler kendi aralarında istedikleri sözleşmeleri yapabilirler. Bunda tamamen serbesttirler. Ama sözleşmelere uymak zorundadırlar. Böylece rıza ile oluşmuş sözleşmelerle topluluklar oluşur. Bu topluluklar içtihat kuralına uygun olarak birleşerek büyürler. Aşiret, Kabile, Şa’b ve Kavm kendi icmaları ile Ocak, Bucak, İl ve Devletleri oluşturur. En büyük yönetim birimi “kabile”dir, yani “bucak”tır. İl ve Devlet merkez bucaklarla yönetilir. Merkez bucaklar taşranın temsilcilerinden oluşur. Aldıkları kararlar sadece kendi bucaklarını bağlar. Taşra bucaklarına hükmetmez, hizmet ederler. Kişiler her zaman ocaklarını ve bucaklarını değiştirme yetkisine sahiptirler. Böylece kişinin seçimi yönetimi değiştirme şeklinde değil, yerini ve mezhebini yeniden kurma veya değiştirme şeklindedir. Merkez bucakta alınan kararlar taşra bucaklarında geçersizdir. Bütün ülkede uygulanan tek kanun sistemi yoktur. Özel hukuk mezheplere göre, kamu hukuku da bucaklara göre düzenlenmiştir. Kişi hangi bucakta ise o bucağın kamu hukukuna tâbidir. Beğenmiyorsa yerini değiştirir.

İmamet: Aşiret, birbirini bilen kimselerdir. Kabile de birbirini tanıyan kimselerdir. Bunlar başkanlarını sıralama usûlü ile seçerler. Bu ocakta veya bu bucakta kalacak kimseler artık bu başkanların buyruklarına uyarlar. Başkan haksız karar vermişse hakemlere gidip mağduriyetlerini giderebilirler. Başkanı dinlemek istemeyen o topluluğu terk eder. Zarara uğramışsa hakemlere gidip tazmin ettirir. Başkan istişare ederek kararlar alır ve bu kararlar yürürlüğe girer. Kişiler hakemlere giderek kararları iptal ettirebilirler.

Hakemlik: Kişiler arasında veya kişi ile kamu yetkilileri arasında çıkacak her türlü ihtilaflar tarafsız ve bağımsız yargı tarafından hükme bağlanır. Tarafsızlığın sağlanması için iki hakemin taraflarca seçilmiş olması, baş hakemin de iki hakem tarafından seçilmiş olması gerekir. Bunlar idam dahil her türlü karar alma yetkisine sahiptirler. Bağımsız olma ise kararların kesin olması ile sağlanır. Kararlar kesindir. İnfaz edilir. Hakem kararları ile gadre uğrayan olursa hakemlere karşı dava açar. Mağduriyeti hakemlerin dayanışma ortaklığı giderir. Verilen karar kısas dışında durdurulamaz.

              

İSLÂMİYET’İN UYGULANMASINDA BAZI EKSİKLİKLER OLMUŞTUR

İçtihat müessesesi 400 yıl fiilen yürürlükte kalmış, sonra hükümdarlar keyfi yönetimi sürdürmek için “içtihadın kapısını kapattık!” demişlerdir. Bu tasarruf İslâmiyet’e her yönüyle aykırıdır. Buna inanan müşriktir. Çünkü hükümdarı Allah’tan üstün tanımıştır. Cezası ebedidir.

Mahalli icma Maliki Mezhebinde olduğu halde, Emevi ve Abbasiler tarafından merkezi yönetim tesis edilince şa’b, kabile ve aşiret icmaları yürürlüğe sokulamamıştır.

Sadece Cuma imamları kendi kabilelerinin geçici (zilyetlik) hakemleri ve müşavirleri olduğu halde Merkezi Yönetim ile Başkanlık Sistemi despotik krallık sistemine dönüşmüştür. Oysa Kur’an melikliği kaldırmış, yerine resullüğü koymuştur. Hz. Muhammed Allah’ın resulü idi. Başkanlar ise topluluğun resulüdürler. Dikkat edilsin “resulüdürler”, vekili değildirler. Şuraların aldığı kararları halka tebliğ ederler. Kendileri karar alamazlar. Mütegallibenin merkezi yönetimi hakemlik sistemi yerine hakimlik sistemini tedvin etmişlerdir. Bu hatayı Hazreti Ömer yapmıştır. Oysa Hz. Peygamber savaş suçlularını bile tarafların seçtiği hakem kararıyla cezalandırmıştı. Hakem karar kürsüsüne çıkınca tekrar tekrar taraflara kendisini hakem yapıp yapmadıklarını sormuştu. Hz. Peygamber verdiği karara harfiyyen uymuştur.

İslâmiyet’in anlaşılmasını önleyerek kendi bâtıl sömürü düzenlerini sürdürmek isteyenler İslâm’ın resmi temsilcilerini ortaya çıkarıyor, bunlardan da kendi istedikleri gibi konuşanları konuşturuyorlar. Oysa İslâm’ın resmi temsilcisi yoktur. Olsa, İslâm düzeni teokrasi olurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı ancak Milli Savunma bakanlığı gibi dini cemaatlerinin resmi kayıtlarını tutan ve ikmalini yapan bir kurum olabilir. Bunun için “din başkanlığı” değil de “din işleri başkanlığı”dır. Münafık müslümanlar ile münafık demokratlar anlaşıp “din işleri başkanlığı”nı “din başkanlığı”na dönüştürerek takdim ediyorlar. Zararları ne İslam’a ne de demokrasiye olur. Kendilerine olur.

Her tarikatın başkanı vardır. Onları cemaatler kendileri kendi usulleri ile seçerler.

 

F İ Z İ K

 

MEKAN:

ao*xo+a1*x1+a2*x2+a3*x3+a4*x4+a5*x5=0

Bu bir beş boyutlu uzayı tarif eder. ‘a’ları ve ‘x’leri biz seçer, toplar ve çarparsak, eğer sıfıra eşit oluyorsa bu değerleri taşıyan nokta bu uzay içindedir. Kendi içlerinde kapalıdır. Dışarıdakiler onu göremez ve ondan etkilenemezler. İçinde yaşadığımız kâinat böyle bir uzaydır. Kur’an’daki adı da “arş”tır. Tarafları her hangi bir sayı ile çarpar veya bölersek sıfır değişmeyeceği için denklem de bozulmaz. Bu sebeple sayıların kendilerinden çok oranları önemlidir.

 

ZAMAN:

A5*x5 de sabit yaparsak  beş boyutlu uzayda dört boyutlu uzayı elde etmiş oluruz.

Şimdi dört boyutlu uzayımızın her hangi yerinde olalım. a4*x4 sabit demektir. O zaman gördüğümüz üç boyutlu uzay içinde oluruz. Şimdi ‘x4’ü değiştirelim. Yeni üç boyutlu uzaylara gideceğiz. Bunu öyle yapalım ki; X4 sürekli olarak büyüsün. Atlama olmasın. Geri dönüş de olmasın. İşte o zaman X4=t zaman boyutu olur. Üç boyut içinde yaşayanlar cisimlerin hareket ettiklerini sanırlar. Oysa hareket eden cisimler değil bizzat yaşayan insanlardır. Bu arada birileri X5 üzerinde de oynarsa o da iradeli hareket olur. Yani zaman farklı dört boyut üzerinde kayarak yaşanan zaman boyutunu oluşturur.

 

MADDE:

Mekanı biz ‘000’lardan oluşmuş kabul ederek geometri ve mekaniği oluşturduk. Oysa hareketi görebilmemiz için farklı mekan parçaları olmalıdır. Onun için uzayın her noktasına 0 veya 1 koyuyoruz. O zaman maddi parçacıklar oluşur. Ne var ki bunlar dört boyutlu uzayda çubuklar şeklindedir. Üç boyutlu uzayda noktalar hâlinde görülür. Boş olan noktaların sayısı kâinat büyüdüğü için artmaktadır. Oysa 1 değer taşıyan noktaların sayısı artmamaktadır. Buna “maddenin sakımı kanunu” diyoruz.  dM/dt=0 dir.

 

HIZ:

Hız büyüyen üç boyutlu kâinatta dik istikametteki nokta çubuklarının eğimi ile ölçülmektedir. Bunun için de aşağıdaki kanunlar vardır. Bir nokta çubuğunun eğimi 45 dereceden fazla olamaz. Her nokta çubuğunun kendisine dik dalga hacimleri vardır. v<c  Bu da üç boyutlu uzaylılara dalga hızı olarak görülür. U*V=C*C Dalga hızı ile hareket hızı çarpımı ışık hızının karesine eşittir.

Hızlanan bir cismin içindekiler daha kısa zaman yaşarlar. Td= Th/(1-v*v/c*v)

Hızlanan cisim daha kısa görünür. Ld=Lh* (1-v*v/c*c)

 

HAREKET MİKTARI

Cisimlerin hızlar toplamı sabittir. Birbirine aktarırlar. Ama parçacıklar gibi artmaz, eksilmez.

P= { m*v   dP/dt=0 dir.

ENERJİ:

Bir çarpışmada hareketin belirli hâle gelmesi için hareket miktarlarının toplamı yeterli değildir. Hızlarının kare toplamı da eşit olmalıdır. Basitlik kuralı gereği böyledir.   En= ½ (M*V*V)

Buradaki ½    P*dv nin entegralinden gelmektedir.

KUVVET:                  Enerjinin bir hat boyunca değişmesidir.

F= dEn/dx 

En= kuvvet*Yol

İVME:                        Hızın değişmesidir. Kuvvete eşittir.

dEn /dt=dEn/dx*dx/dt= m*v*dv/dt

F=m*dv/dt

Merkezkaç Enerjisi: V bir daire üzerinde hareket eden cismin enerjisi

En =1/2  m w*w*r*r  (w dairesel hızdır)

Merkezkaç Kuvvet:  Fd= m* w*w*r dir.

Çekim Enerjisi:         Uzaklıkla ters orantılıdır. (basitlik ilkesi)

En= k*m/r

Fc= -k*m/(r*r)

Sonsuzdaki bir parçacığın r mesafesine gelinceye kadar yaptığı iş şeklinde yorumlanabilir.

dEn= -k*m/(r*r) *dr 

Alan Enerjisi: En= k*m/r

Birim sahaya düşen enerji kürede

e= 4*3.1416/3 r^3=ee/r^4= ee* f*f

Demek ki birim sahaya yayılan enerji bir katsayı ile gerilmenin karesine eşittir. Bunu da;

Cisimlerin uzama ve kısalmadaki gerilmelerde,

Gaz balonlarında,

Elektriki alanda,

Mağnetik alanda.

Bir balon içinde eşit olarak dağılmıştır. Dış alanda dağılma. Kuvveti küre yüzeyine dağılmış olarak farz edersek, Kuvvet akışı uzaklıkla azalacaktır. Tüm uzayı entegre ettiğimiz zaman yine 1/r bulunur. Elektrik ve madde moleküllerinin tüm uzaya yaydıkları bir kuvvet akışı olarak tasavvur edebiliriz.

 

KAİNATIN YARADILIŞI:

İki çeşit parçacık olmalıdır. İki çeşit de kuvvet olmalıdır. İşte kainat dört çeşit parçacığın karışımı olarak nokta halinde idi.  +m,-m, +q, -q    m’leri aynı işaretlileri çekiyor, ayrı işaretlileri itiyordu. ‘q’leri aynı işaretlileri itiyor, ayrı işaretlileri çekiyordu. İtilene çekilen eşit olduğu için denge vardır. Bundan 10 000 000 yıl önce birileri bir kıvılcım çaktı ‘-m’ler merkezde kaldı, hayır bâtın âleme sürüldü. ‘+’ler ise merkezden uzaklaşmağa başladı ve hâlâ devam ediyor. ‘-m’ler ise bâtın âlemde uzaklaşıyor. Demek ki melek ve ruhlar âleminin bâtın âlemde ve negatif parçacıklardan oluşmuştur.

 

 

HAFTALIK OLAYLAR

 

 

BANDIRMA HATTI

Geçen pazar günü kaza geçiren Ahşap Ev ustası arkadaşımız İsa Gök’ü Çatalca’da ziyarete gitmiştim. Pazar akşamı Bandırma yolu ile İzmir’e döndüm. Dört milyon TL daha pahalı gittim. Oysa maliyet % 25 daha aşağıdır. Bandırma’ya saat 12’de indik. Sipsivri ortada kaldık! Araç yok! Saatlerce bekledik. Ayakta zar zor yer bulup gidebildik. Oysa ben çıkar çıkmaz İzmir’e giden araba vardır diye düşünmüştüm.

Adil Düzen olsa Ne Yapar?

İzmir’e bilet on milyondur. Bu yol % 25 daha ucuzdur. O halde 2.5 milyona satılmalıdır. Zaten üçte biri boştu. O zaman dolacak yine aynı para gelecektir. Çıkar çıkmaz geminin bir servisi olmalıdır. Parasız Bursa - Balıkesir asfaltına indirmelidir. Böylece Bandırma Hattı dolu dolu çalışır. Bandırma anayol kavşağında dinleme tesisleri kurulmalıdır. Otobüsler hem dinlenirler hem de yolcu alırlar. Bandırma anayol kavşağı İmara açılmalı, Bandırma’nın bir sanayi merkezi olması sağlanmalıdır. Bunu;

İstanbul Belediyesi yapabilir.

Bandırma Belediyesi yapabilir.

Ulaştırma Bakanlığı yapabilir.

Devlet planlamasında beş yıllık planlar içinde yer alabilir.

Ancak bunları bugünkü kamu yapmıyor, yapamıyor. Halk “kooperatifler” şeklinde teşkilatlanıp onlar yapmalıdır. Biz halkımıza Kooperatifçiliği öğretmek üzere faaliyetteyiz.

 

 

312 inci MADDE

Sayın N. Erbakan’ın mahkumiyeti ile 312 inci madde yine gündemde. Oysa sorun 312 inci maddede değil ki. Kanunları hakimlerin keyfi olarak yorumlamaları ve bunu durduracak bir müessesenin olmamasıdır. 312 kalkar, 322 gelir. Madde mi biter, yoksa yorum mu biter?

Bunun için Adil Düzen şu çözümü getirmiştir:

Yargı tarafların seçtiği hakemlerden oluşmalı. Tarafsız ve bağımsız olmalıdır. Yargı yine yargı yoluyla denetlenmelidir. Kasten çarpık karar veren hakemler veya soruşturmacılar zararları tazmin etmelidirler. Zararları dayanışma ortaklıkları karşılamalıdır. Soruşturma serbest soruşturma kurullarınca yapılmalı, hakemlerin red ve kabul yetkileri olmalıdır. Hakimler merkezden atanabilir. Ancak bunlar sadece davaları yürütür ve tescil ederler. Ne soruşturma yapar ne de karar verirler, şimdilik hakem kararlarını bozma yetkileri tanınabilir.

 

 

REKTÖRLERİN ATANMASI

Devlet Başkanı yetkisi olmadığı halde YÖK Başkanı’nın Listesini iade etti. YÖK Başkanı her üniversitenin listesini ayırdı ve yine aynı listeyi gönderdi. Devlet Başkanı sadece Dokuz Eylül Üniversitesi üzerinde değişiklik yaptı. Dış güçlerin Türkiye temsilcileri Devlet Başkanını deniyorlar. Rektörleri seçerken kendi istediği kimseleri atama zekasını gösterecek mi, yoksa anlamayacak ve kendisi devlet başkanlığı yapmaya kalkışacak mı? Şimdi Devlet Başkanı ya saldırılara hedef yapılacak veya istediklerini söylemeden yapan bir başkan mı olacak?

Demirel ve Özal kıvrak zekaları ile her iki tarafı idare ettiler. 

Adil Düzene göre Devlet Başkanı Ne Yapmalıdır?

)             Devlet Başkanı her hafta siyasi parti başkanları ile görüşmeli ve onların görüşleri istikametinde kararlar almalıdır.

)              Devlet Başkanı bunun dışında haftada bir gün Başbakan, bir gün de Genel Kurmay Başkanı ile görüşmeli, Genel Kurmay’ın tavsiyelerine hassas olmalıdır. Çünkü halihazırda Türkiye’de en iyi çalışan ordudur ve en sadık kuruluş da ordudur.

)             Devlet Başkanı baskı yoluyla oluşan bu hükümet yerine meclisin kendi iradesiyle oluşturduğu bir hükümet kurdurmalı ve işlerine karışmamalıdır.

)        Nihayet itibarını kaybetmiş olan Meclisin itibarını orduyu da arkasına alarak yüceltmelidir. Bugün iktidar dağılmıştır. Oysa iktidar tecezzi etmez.

 

EKONOMİDE ZELZELE

Köyde bir aile düşünün. Arazileri vardır. Her yıl eker, biçer ve yaşarlar. Komşulardan biri komşuyu yemeye karar vermiş, ona tavsiyelerde bulunmuş: Sen çalışıyorsun, çok yoruluyorsun. Oysa sen çalışma, o zaman az yersin, sana yeter! Bak elindeki tohumluk buğdayı da tarlaya atıyorsun. Çürüyor, ekme. Ben sana borç veririm, geçinirsin!

Bu tavsiyeye uyan aptal komşudan daha aptal bugünkü Türkiye’dir!

Enflasyonu düşüreceğiz diye tüm işleri durdurduk. “İMF borç verecek de geçineceğiz!” diyoruz. İşsiz kalan insan bize yüktür. Çünkü nasıl olsa geçinecektir. Ekilmeyen tarla zarardır. Çünkü o vakit geri gelmez.

Bu hükümet ne yapıyor? Devleti intihara götürüyor.

Hepsi susmuş, bitkisel hayata girmişler, bilinçlerini kaybetmişler.

Adil Düzenin Görüşü Nedir?:

)           Ülke İstiklâl Savaşı’nda olduğu gibi kendi derdine düşmüşlerin yönetimindedir. Gaflet, dalâlat, hatta hıyanet içindedir. Milleti yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır.

)            Halk teşebbüsleri devreye girecek ve işsizliği ortadan kaldıracak, tüm tabii imkanları harekete geçirecek.

)            Makro ekonomideki çöküntüyü mikro ekonomi giderecek şekilde halkın planlama yapması gerekir.

)      Elbette halkın bu hareketini durdurmak isteyen şer güçler olacaktır. İşte milletin azmi ve kararı onlara karşı gereklidir.

)        Halkın azmini gören ordu da dağıtılmış olsa bile milletle bütünleşecek ve ekonomi sağlığa kavuşacaktır.

)         Sonra sıra inkılâplara gelecek ve Adil Düzen Anayasası oluşturulacaktır.

Bunun dışında bir kurtuluş görmüyoruz.

Otuz yıl önce parti kurduk. Şimdi onlar da milletin sırtında yük. “Kapanmayalım!” diye köy gelini gibi sus-pus oturmaktadırlar. Madem ki görev göremiyorsun, hiç olmazsa çekil!..

Demek ki siyasetin yapabileceği bu kadar!

Batum’dan bir akıldane Trabzon Valisine mektup yazmış:

“Valiyi vâlâ /

Rütbesi bâlâ /

Memleket elden gitti /

Uykuda mısın hâlâ?!”

 

Yazan ve Anlatan: SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yayına Hazırlayan: REŞAT NURİ EROL

 






Tüm Seminerler
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1130
En'âm Suresi Tefsiri 77-79. Ayetler
21.08.2021 3516 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1129
En'âm Suresi Tefsiri 74-76. Ayetler
14.08.2021 2703 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1128
En'âm Suresi Tefsiri 72-73. Ayetler
7.08.2021 2669 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1127
En'âm Suresi Tefsiri 71. Ayet
31.07.2021 2188 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1126
En'âm Suresi Tefsiri 66-70. Ayetler
24.07.2021 2566 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1125
En'âm Suresi Tefsiri 61-65. Ayetler
17.07.2021 2588 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1124
En'âm Suresi Tefsiri 52-55. Ayetler
10.07.2021 2330 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1123
En'âm Suresi Tefsiri 45-51. Ayetler
3.07.2021 2217 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1122
En'âm Suresi Tefsiri 40-44. Ayetler
26.06.2021 2221 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1121
En'âm Suresi Tefsiri 35-39. Ayetler
19.06.2021 2635 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1120
En'âm Suresi Tefsiri 31-34. Ayetler
12.06.2021 2523 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1119
En'âm Suresi Tefsiri 26-30. Ayetler
5.06.2021 2027 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1118
En'âm Suresi Tefsiri 20-25. Ayetler
29.05.2021 2385 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1117
En'âm Suresi Tefsiri 13-19. Ayetler
22.05.2021 2332 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1116
En'âm Suresi Tefsiri 7-12. Ayetler
15.05.2021 2474 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1115
En'âm Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
8.05.2021 2492 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1114
Kasas Suresi Tefsiri 86-88. Ayetler
1.05.2021 2300 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1113
Kasas Suresi Tefsiri 83-85. Ayetler
24.04.2021 2476 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1112
Kasas Suresi Tefsiri 79-82. Ayetler
17.04.2021 2433 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1111
Kasas Suresi Tefsiri 76-78. Ayetler
10.04.2021 2652 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1110
Kasas Suresi Tefsiri 72-75. Ayetler
3.04.2021 2484 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1109
Kasas Suresi Tefsiri 68-71. Ayetler
27.03.2021 3092 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1108
Kasas Suresi Tefsiri 61-67. Ayetler
20.03.2021 2715 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1107
Kasas Suresi Tefsiri 57-60. Ayetler
13.03.2021 3039 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1106
Kasas Suresi Tefsiri 52-56. Ayetler
6.03.2021 2704 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1105
Kasas Suresi Tefsiri 47-51. Ayetler
27.02.2021 2782 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1104
Kasas Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
20.02.2021 2987 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1103
Kasas Suresi Tefsiri 38-42. Ayetler
13.02.2021 3193 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1102
Kasas Suresi Tefsiri 33-37. Ayetler
6.02.2021 3067 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1101
Kasas Suresi Tefsiri 29-32. Ayetler
30.01.2021 3483 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1100
Kasas Suresi Tefsiri 26-28. Ayetler
23.01.2021 5547 Okunma
4 Yorum 28.02.2021 11:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1099
Kasas Suresi Tefsiri 21-25. Ayetler
16.01.2021 3593 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1098
Kasas Suresi Tefsiri 16-20. Ayetler
9.01.2021 3115 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1097
Kasas Suresi Tefsiri 12-15. Ayetler
2.01.2021 3911 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1096
Kasas Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
26.12.2020 3766 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1095
Kasas Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
19.12.2020 3487 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1094
Neml Suresi Tefsiri 89-93. Ayetler
12.12.2020 3920 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1093
Neml Suresi Tefsiri 83-88. Ayetler
5.12.2020 3876 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1092
Neml Suresi Tefsiri 76-82. Ayetler
28.11.2020 4164 Okunma
1 Yorum 29.11.2020 17:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1091
Neml Suresi Tefsiri 67-75. Ayetler
21.11.2020 4698 Okunma
1 Yorum 26.11.2020 17:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1090
Neml Suresi Tefsiri 63-66. Ayetler
14.11.2020 3053 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1089
Neml Suresi Tefsiri 59-62. Ayetler
7.11.2020 3159 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1088
Neml Suresi Tefsiri 54-58. Ayetler
31.10.2020 4022 Okunma
1 Yorum 03.11.2020 17:20
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1087
Neml Suresi Tefsiri 45-53. Ayetler
24.10.2020 3905 Okunma
1 Yorum 24.10.2020 22:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1086
Neml Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
17.10.2020 2897 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1085
Neml Suresi Tefsiri 36-40. Ayetler
10.10.2020 2993 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1084
Neml Suresi Tefsiri 27-35. Ayetler
3.10.2020 4005 Okunma
2 Yorum 11.10.2020 20:33
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1083
Neml Suresi Tefsiri 20-26. Ayetler
26.09.2020 7800 Okunma
5 Yorum 03.10.2020 19:37
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1082
Neml Suresi Tefsiri 15-19. Ayetler
19.09.2020 5672 Okunma
3 Yorum 03.10.2020 18:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1081
Neml Suresi Tefsiri 12-14. Ayetler
12.09.2020 4232 Okunma
2 Yorum 13.09.2020 15:00
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1080
Neml Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
5.09.2020 3621 Okunma
2 Yorum 06.09.2020 15:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1079
Neml Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
29.08.2020 3766 Okunma
2 Yorum 30.08.2020 20:43
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1078
Şuara Suresi Tefsiri 224-227. Ayetler
22.08.2020 4798 Okunma
3 Yorum 23.08.2020 21:17
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1077
Şuara Suresi Tefsiri 213-223. Ayetler
15.08.2020 4514 Okunma
4 Yorum 16.08.2020 18:26
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1076
Şuara Suresi Tefsiri 203-212. Ayetler
8.08.2020 4792 Okunma
6 Yorum 09.08.2020 19:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1075
Şuara Suresi Tefsiri 192-202. Ayetler
1.08.2020 4717 Okunma
5 Yorum 06.08.2020 19:32
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1074
Şuara Suresi Tefsiri 176-191. Ayetler
25.07.2020 4868 Okunma
3 Yorum 26.07.2020 16:16
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1073
Şuara Suresi Tefsiri 160-175. Ayetler
18.07.2020 4607 Okunma
3 Yorum 20.07.2020 11:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1072
Şuara Suresi Tefsiri 141-159. Ayetler
11.07.2020 3440 Okunma
2 Yorum 12.07.2020 15:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1071
Şuara Suresi Tefsiri 123-140. Ayetler
4.07.2020 4520 Okunma
3 Yorum 11.07.2020 03:35
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1070
Şuara Suresi Tefsiri 105-122. Ayetler
27.06.2020 3666 Okunma
2 Yorum 28.06.2020 18:12
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1069
Şuara Suresi Tefsiri 92-104. Ayetler
20.06.2020 5225 Okunma
4 Yorum 21.06.2020 19:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1068
Şuara Suresi Tefsiri 83-91. Ayetler
13.06.2020 3892 Okunma
1 Yorum 14.06.2020 16:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1067
Şuara Suresi Tefsiri 69-82. Ayetler
6.06.2020 5215 Okunma
3 Yorum 08.06.2020 14:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1066
Şuara Suresi Tefsiri 53-68. Ayetler
30.05.2020 5078 Okunma
3 Yorum 31.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1065
Şuara Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
23.05.2020 4988 Okunma
3 Yorum 29.05.2020 18:08
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1064
Şuara Suresi Tefsiri 34-44. Ayetler
16.05.2020 3585 Okunma
1 Yorum 17.05.2020 15:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1063
Şuara Suresi Tefsiri 23-33. Ayetler
9.05.2020 3517 Okunma
1 Yorum 10.05.2020 08:19
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1062
Şuara Suresi Tefsiri 10-22. Ayetler
2.05.2020 3729 Okunma
2 Yorum 13.05.2020 21:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1061
Şuara Suresi Tefsiri 1-9. Ayetler
25.04.2020 5221 Okunma
2 Yorum 14.05.2020 18:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1060
Furkan Suresi Tefsiri 73-77. Ayetler
18.04.2020 4251 Okunma
2 Yorum 15.05.2020 16:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1059
Furkan Suresi Tefsiri 68-72. Ayetler
11.04.2020 5488 Okunma
3 Yorum 16.05.2020 16:02
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1058
Furkan Suresi Tefsiri 60-67. Ayetler
4.04.2020 4134 Okunma
2 Yorum 18.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1057
Furkan Suresi Tefsiri 53-59. Ayetler
28.03.2020 5322 Okunma
5 Yorum 19.05.2020 16:27
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1056
Furkan Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
21.03.2020 4562 Okunma
2 Yorum 20.05.2020 16:21
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1055
Furkan Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
14.03.2020 4466 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 16:36
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1054
Furkan Suresi Tefsiri 35-40. Ayetler
7.03.2020 4625 Okunma
2 Yorum 22.05.2020 16:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1053
Furkan Suresi Tefsiri 30-34. Ayetler
29.02.2020 4816 Okunma
2 Yorum 23.05.2020 15:57
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1052
Furkan Suresi Tefsiri 21-29. Ayetler
22.02.2020 5377 Okunma
3 Yorum 24.05.2020 16:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1051
Furkan Suresi Tefsiri 17-20. Ayetler
15.02.2020 4164 Okunma
2 Yorum 30.05.2020 17:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1050
Furkan Suresi Tefsiri 10-16. Ayetler
8.02.2020 5315 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 11:38
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1049
Furkan Suresi Tefsiri 4-9. Ayetler
1.02.2020 4579 Okunma
1 Yorum 03.02.2020 07:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1048
Furkan Suresi Tefsiri 1-3. Ayetler
25.01.2020 3887 Okunma
1 Yorum 26.01.2020 06:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1047
Nur Suresi Tefsiri 62-64. Ayetler
18.01.2020 4438 Okunma
1 Yorum 25.01.2020 07:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1046
Nur Suresi Tefsiri 61. Ayet
11.01.2020 4635 Okunma
1 Yorum 13.01.2020 08:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1045
Nur Suresi Tefsiri 58-60. Ayetler
4.01.2020 4161 Okunma
1 Yorum 05.01.2020 08:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1044
Nur Suresi Tefsiri 53-57. Ayetler
28.12.2019 4141 Okunma
1 Yorum 30.12.2019 08:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1043
Nur Suresi Tefsiri 47-52. Ayetler
21.12.2019 4121 Okunma
1 Yorum 22.12.2019 23:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1042
Nur Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
14.12.2019 4585 Okunma
1 Yorum 17.12.2019 07:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1041
Nur Suresi Tefsiri 39-42. Ayetler
7.12.2019 5699 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 00:42
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1040
Nur Suresi Tefsiri 35-38. Ayetler
30.11.2019 9914 Okunma
2 Yorum 03.12.2019 13:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1039
Nur Suresi Tefsiri 32-34. Ayetler
23.11.2019 4696 Okunma
1 Yorum 24.11.2019 08:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1038
Nur Suresi Tefsiri 30-31. Ayetler
16.11.2019 3741 Okunma
1 Yorum 19.11.2019 12:31
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1037
Nur Suresi Tefsiri 27-29. Ayetler
9.11.2019 3894 Okunma
1 Yorum 10.11.2019 05:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1036
Nur Suresi Tefsiri 23-26. Ayetler
2.11.2019 3386 Okunma
1 Yorum 03.11.2019 07:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1035
Nur Suresi Tefsiri 19-22. Ayetler
26.10.2019 3417 Okunma
1 Yorum 28.10.2019 13:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1034
Nur Suresi Tefsiri 12-18. Ayetler
19.10.2019 3773 Okunma
1 Yorum 20.10.2019 10:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1033
Nur Suresi Tefsiri 6-11. Ayetler
12.10.2019 5744 Okunma
2 Yorum 16.10.2019 14:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1032
Nur Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
5.10.2019 4308 Okunma
1 Yorum 06.10.2019 23:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1031
Müminun Suresi Tefsiri 111-118. Ayetler
28.09.2019 3474 Okunma
1 Yorum 30.09.2019 10:50


© 2025 - Akevler