1KUR’AN İŞLETMELERİ(22); 162. SEMİNER Üsküdar, İstanbul,31 Mayıs 2002 Cuma
A D İ L D Ü Z E N E G Ö R E
İNSANLIK ANAYASASI
- 7
II. İNSANLIK
A) YERYÜZÜ
Yeryüzü hizmet karşılığı olmak üzere işgalle bölüşülmüştür.
Madde 6- a) Yeryüzü insanlığındır. İnsanlık onu imar ile yükümlüdür. İmar, daha çok insanı barındıracak hâle getirmedir. Yeryüzü araştırma merkezlerinin çevrelerinde kıtalara bölünmüştür.
Denizler ile kıta merkez bölgeleri ve kıtaları birbirine bağlıyan yol şeritleri dışında kalan kıta toprakları ülkelere, bu toprakları dış saldırılara karşı savunma karşılığı olarak ülkelere temlik edilmiştir. Savunma cephe savaşları ile askerî düzen içinde gerçekleşir. Ülke toprakları ihtisas hizmetleri çevrelerinde bölgelere bölünmüştür. İhtisas hizmetleri genel hizmetlerin alt bölümleridir.
Meskun olmayan dağlar, savunmaya ayrılmış yerlerle bölge merkez illeri ve bölgeleri birbirine bağlayan yol şeritleri dışında kalan bölgelerin toprakları iç güvenlik karşılığı illere temlik edilmiştir. İç güvenlik hakemlerin kararı ile tenkile mahkum olan kimseleri başkalarına zarara vermeksizin etkisiz hâle getirmektir. İl toprakları genel hizmet bucakları çevrelerinde ilçelere ayrılmıştır. Kamu görevleri de buralarda yerine getirilir.
Orman olmayan yerler ile merkez semt ve ilçeleri birbirine bağlayan yol şeritleri dışında kalan yerler, hukuk düzeni kurma karşılığı bucaklara temlik edilmiştir. Hakemlerin kararlarına halk kendisi istekleri ile uyar. Uymazlarsa ilçelerdeki güvenlik güçlerine hakem kararı ile tenkilleri havale edilir, onlar infaz değil tenkil yaparlar. Bucak toprakları semtlere bölünmüş ve buralarda iş yerleri tesis edilmiştir. İş yerlerine halk hisse senetleriyle sahip olur. İşyerleri işletme ortaklıkları ile işletilir. İşyerlerinden yararlanma mülkiyeti hisse sahiplerinindir, işletme mülkiyeti ise ehliyetli işletmecilerindir.
İşyerleri ile semt merkezleri ve bunları birbirine bağlayan yol şeritleri dışında kalan semt toprakları birlikte yaşama imkanlarını sağlama karşılığı ocaklara temlik edilmiştir. Ortak yaşama imkanı, yol, sokak, su, pis su, elektrik, ısıtma, toplanma yerleri, dinlenme yerleri gibi ortak kullanıma açık yer ve hizmetlerdir. Ocaktaki meskenler kişilere temlik edilmiştir. Aile halkı birlikte sakin olur. Aile çocuk yetiştirme ortaklığıdır. Erkek ve kadınlar arasında işbölümü vardır. Kadınlar çocukları doğurup büyütürler, erkekler geçimlerini sağlayıp korurlar.
Herkesin kişiliği vardır ve kendi işlerini kendisi yapar. Kendisi hak ve hürriyetlerini koruyamazsa yakınları korur.
Merkez toprakları taşralılara açıktır.
Madde 6- b) Ülkelere temlik edilmeyen yeryüzünün her tarafı bütün insanlara, illere temlik edilmeyen ülke toprakları bütün vatandaşlara, bucaklara temlik edilmeyen il toprakları il halkına, ocaklara temlik edilmeyen bucak toprakları bütün bucak halkına, mesken olarak kullanılmayan bütün ocak toprakları ocak halkına açıktır. Bir yerden izin almaksızın mevzuat içinde buralara gelip gezebilirler, mesken edinip oturabilirler, kendilerine iş kurabilir ve her türlü sosyal faaliyette bulunabilirler. Başka ülke, il, bucak veya mesken içine girebilmek için siyasi haklara sahip ora sakinlerinden erkek veya kadının izni yeterlidir. Konuk, konuk olduğu kimsenin siyasi dayanışmasının korumasındadır ve ona karşı sorumludur. Mal, emek, sermaye ve her türlü sosyal değerlerin harekâtı tamamen serbesttir. “İnsanlık Anayasası”nca belirlenmiş vergileri alma dışında yöneticilerin bu harekâtı durdurmaya yetkileri yoktur. Hukuki korunmadan mahkeme kararı ile yoksun edilen kimselerin dışında suçlu da olsalar hareketlerine mâni olunamaz.
II. İNSANLIK (BENÎ ÂDEM, BEŞER)
A) YERYÜZÜ (ARZ)
(Arz umuru tedbir karşılığı evleviyetle nâs beyninde taksim olunmuştur.)
Madde 6- a) (Arz cem’an Âdem oğullarınındır.) (Beşer onu imar etmekle mükelleftir.) (İmar, ekser insanın orada maişetini temin edecek hâle getirmektir.)
(Arz rüseha kıyamına ümmehat olan emsarın havllerine münkasımdır.) (Bahr ve emsar ile bunların beyinlerini rabt eden sebiller ve karib cıvarları dışında kalan berrin arzı, buraları ifsaddan hıfz karşılığı kavimlere temlik edilmiştir.) (Müdafaa iki udve arasında olup harb ahkâmı ile olur.)
(Bir kavmin arzı fukaha kıyamına ümmehat olan medain havllerine münkasımdır.) (Fukaha kıyamı, ehli zikr kıyamının şûrası umurundandır.) (Gayri meskun cibal ile harbe i’dad mekânları ve râsihin kıyamına ümmehat medain beyninde sebiller ile bunların karib civarları dışında kalan medine havlleri arzı kıtaatı nâsın emanını hıfz karşılığı şa’blara temlik edilmiştir.) (Eman hükkamın kazası ile mahkum olan Allah ve resulü ile muharebe edenlerin katli salbi katıı uzveynı ve nefyi ile olur.)
(Şa’bın arzı memluk olmayan eşcarı ile emanın kıyamına ait mekanlar ve ehli zikrin kıyamına ümmehat olan beldeler ile bu beldeler beynini rabt eden sebil ve karib civarları dışında kalan belde havalisi arz, İslâm dininin ikamesi mukabili kabilelere temlik edilmiştir.) (İslâm dini fesdin refi ile ihtidaya dayalı şeriatın ahkamını hükkamla izhardır.)
(Kabilenin arazisi, müşterek meksib ile kıyamın ifa edildiği ümmehat olan karyeler ve onların beynlerini rabt eden sübül ve karib civarları dışında kalan yerler. Nasın meaişi karşılığı aşiretlere temlik edilmiştir.) (Maaş, herkesin hayatı için fakrının izalesidir.)
(Aşiretin arazisi meskenler olmak üzere mükelleflere temlik edilmiş olup içinde ehli beyt sakin olur.) (Mekasib mekanları olan hayr ise sehimler olarak nef’an temlik edilmiştir. Kıyam mülkiyeti ise ehil olanlara aittir.) (Nef’ mülkiyeti tecezzi eder, miras olarak intikal eder.) (Hatır ise tecezzi etmez ve vasiyetle intikal eder.)
(Hilafet umuru da buralarda tedbir edilir.)
(Ehli beyt tevalüd şirketidir.)(Nisa irad ve ilad ile rical def’ ve infak ile mükelleftir.) (Herkes lehine ve aleyhine sahiptir.) (Hakların edasına ehil değilse ekrabını ifa eder.) (Mükellef mes’uldur, mes’ul halifedir, halife me’curdur.)
Ümmehat bukaların arazileri cem’an havllerinde olan ehlinindir. Hurucuna ve duhuluna mâni olunamaz.
Madde 6- b) (Kavimlerin mülkü olmayan berr ve bahr bütün insanların,) (illerin mülkü olmayan kavim arazileri bütün kavmin,) (kabilelerin mülkü olmaya bütün şa’b arazileri bütün şa’bın,) (aşiretlerin mülkü olmayan kabile arazileri bütün aşiretin cem’an mülkleridir.) (Herkes onun kıtalarına ve üzerlerine münşaat binaları işgal ile intifaa ihya ile temellüke ehildir.) (İsti’zansız şeriat içinde buralarda seyr ve seyahat haklarına sahiptirler,)(mesken edinip ikamet edebilirler,) (kendilerine mezari ve mesani edinebilirler,) (biye, savamı, salavat ve mesacide duhul edebilirler.) (Başka kavm, şa’b, kabile, aşiret veya meskenlere duhul için oranın mü’min rical veya nisvandan zimnen de olsa mezun olmak gerekir.) (Misasfir, dayfı olduğu kimsenin velâyetine dâhil olmuş olur.) (Emval, enfus, arzların ve diğer umran irfanın müktesebatını haml ve nakli meşru olup men’ olunmaz.) (Nâsın icması ile sabit şeriatının koyduğu ahkâm haricinde kimseden zekât, harac ve cizye veya fey alınmaz.) (Kayyumun veya hulefanın hamlu iblaği, seyir ve seyahati nehy olunmuştur).(Hükkâmın kazasıyla nefy olunmuş kimselerin dışında olan herkes meşieti olan arza cani de olsa seyr edebilir.)
B) BÖLÜŞME
Toplulukların kurulmaları ve tasfiyeleri
Madde 7- a) Bir yöneticinin başkanlığında birleşerek en az 30 kişi ocağı, 3 000 kişi bucağı, 300 000 kişi ili, 30 000 000 kişi ülkeyi kurabilir. Kurucular bir merkez seçerler, sözleşme hazırlarlar, yöneticileri belirlerler ve halka sorulur. Ocak için semt halkına, bucak için ilçe halkına, il için bölge halkına, ülke için kıta halkına;
1- Kurulacak birliğin dışında kalırsanız, birlik içine göç eder misiniz?
(Evet) (Hayır)
2- Kurulacak birliğin içinde kalırsanız, birlik dışına göç eder misiniz?
(Evet) (Hayır)
sorulur. Alınan cevaplardan sonra kurucular tarafından sınırları belirtilir. Sınır içinde kalan halkın nüfusu birlik için gerekli nüfusun iki katından fazla olmamalıdır. Herhangi bir birliğin dağılmasına da sebep olmamalıdır. Sınırın dışında kalan ve yeni kurulacak birliğe göç ederim diyenler sınır içinde kalan halkın nüfusuna eklenir ve sınır içinde kalıp da dışarıya göç ederim diyenlerin sayısı halkın nüfusundan çıkarılır, bakiye birliğin oluşması için gerekli sayıyı bulursa birlik barışla kurulmuş olur.
Göç edenlerin taşınmazları göç ettikleri yerin yönetimleri tarafından câri değerlerle satın alınır.
Nüfusları asgari sayının altına düşen birlikler dağılmış olur. Halk komşulara katılır. Hakem kararlarına uymayan birlikler gönüllü ülkelerin orduları tarafından işgal edilir ve toprakları paylaşılır.
Toplulukta paylar pay belgeleriyle belirlenir
Madde7- b) Kişi, ortaklık, yer ve işletmelerin hesapları vardır. Kişiler veya temsilcileri başkalarına verdiklerini muhasebeye bildirirler. Verenin kendisine veya temsilcilerine, alanın kendisi veya temsilcisi tarafından belge verilir. Herkesin bir kredi limiti vardır. Limitler dahilinde olması şartıyla birinden bir şeyi almış olanlar topluluktan almış olur, veren de topluluğa vermiş olur. Böylece insanlık dayanışma içinde çalışı ve yaşar. Her türlü üretim kollektif olarak gerçekleşir. Girdiler girdi belgeleri ile belirlenir. Sözleşmelere göre genel hizmet tarafından bölüştürülür ve girdi belgeleri çıktı belgelerine dönüşür ve kişiler çıktı belge paylarını alırlar. Çıktı belgeleri o mal veya hizmet topluluğunda para gibidir. Pay belgeleri ile değerlendirilir. Arz ve talep kanunlarına göre dengede tutulur. Kartlar kişilere ait olup başkalarına devredilemezler. Birden fazla sayıda kullanabilirler. Makbuzlar kişilere ait olup başkasına devredilebilirler. Bir defa kullanılabilirler. Senetler hâmiline ait olup bir defa kullanılabilir. Paralar hâmiline ait olup birden daha fazla sayıda kullanılır. Bütün çıktı pay belgeleri ancak fizikî olarak var olanlar karşılığı çıkarılırlar. Çıktı belgeleri girdi belgeleri karşılığı çıkarılır. Belgeler taşınmazlarla güvenceye alınırlar ve dayanışma güvencesi içinde olursa toplulukları ilzam eder.
Belgeler: Buğday, toprak, demir ve altın paralarından; selem, mal, hisse ve işletme senetlerinden; kira, ücret, kâr ve hizmet makbuzlarından; kimlik. ehliyet, kredi limitleri ve istihkak kartlarından oluşur. Elektronik kartlara şarjlar da yeterlidir.
B) İNKISAM
Ümmetlerin ca’liyyeti ve tevfiyeleri
Madde 7- a) (Bir imamın siyadetinde cem olarak kalan 30 nefer aşireti, 3 000 nefer kabileyi, 300 000 nefer şa’bı, 30 000 000 nefer kavmi ca’ledebilir.) (Mele kendilerine bir umm buk’a ittihaz eder, kitabetini ketbeder,) (Şûrasını belirler ve aşiret için karye ve havalisi nâsına, kabile için belde ve havalisi nâsına, şa’b için medine ve havalisi nâsına, kavm için mısr ve havalisi nâsına;)
(1- Makarrınız ca’ledilecek ümmetin arazisi haricinde kalırsa oraya hicret eder misiniz?
(Evet) (Hayır)
(2- Mekânınız ca’ledilecek ümmetin arazisi içinde kalırsa oradan hicret eder misiniz?
(Evet) (Hayır)
sual olunur.)
(Cevapların badinde ca’ledecek olan imam ve melei tarafından ümmetin hududu tahdit edilir.) (Mahdut arazi içinde kalan nâsın adedi akal nüfusun iki dıfından ekser olmamalıdır.) (Başka bir ümmetin feşeline de sebep olmamalıdır.) (Mahdud arazi içinde kalanlara haricden ümmetin arazisine hicret ederim diyenlerin adedi ziyade edilir, dahilde olup da harice hicret ederim diyenlerin adedi tenkıs edilerek bakiye ümmet için gerekli akal adedden ekserse ümmet mahdut arazide ca’ledilmiş olur.)
(Ca’ledilmiş ümmetin arazisine hicret edenlerle, oradan hicret eden kimselerin mülkleri hakemlerin takdirleri ile sabit olan semenle şira olunur.)
(Adedleri akal adedden akal h3ale gelen ümmetler, feşletmiş olur.) (Nâs civar ümmetlere ittiba eder.) (Hükkâmın kazasına rıza göstermeyen kavimlere kendi meşietleri ile muhtazar olmuş cundler tarafından feth olunabilir, arazileri enfal ca’ledilebilir.)
Ümmetlerde nasibler nasib evrakları ile tescil edilir.
Madde 7- b) (Her nefsin, her şirketin, her ibtiğanın ve mülkün leh ve aleyhte hesabı tescil olunur.) (Her nefis kendisi veya kayyumu olduğu kimsenin, ümmetin, emvalin veya mülkün aleyhine olan hakkı bir vesikaya kitabet edip imla ettikten sonra hak lehine olan kimseye ita eder.) (O da muhasibine ita edip tescil ettirdikten sonra iadeten ahzeder.) (Herkesin bir istikraz hakkı vardır.) (Mecmuu istikraz hakkının akallinde olmak şartı ile, biri diğerinden bir şey ahzederse ümmetten ahzetmiş olur.) (Biri bir şeyi birisine ita ederse ümmete ita etmiş olur.) (Böylece nâs velâyet içinde ayş eder, hasad ve istisna maan olmuş olur.) (Şeriklerin iştirakleri vesikaları ile beyan edilir.) (Akit ve ahitlere göre muhasiplerde şeriklerin istihkakları tebeyyün eder.) (İştirak vesikaları istihkak vesikalarına tebdil olunur.) (Mektuplarda hak aleyhine olan kimse imlal eder.) (Lehde olanlar tescil olunmaz,) (hamili leh hak sahibidir.) (Emval beytlerinden mektuplarla ahzedilir.) (Malları tevsik eden mektuplar zeheb, hadid, hububat ve arzdaki payları tevsik ederse varak olmuş olur.) (Bunlar zeheb ve fıdda makamında tedavül eder. Kıymetler arz ve taleb ile takarrur eder. Sima vesikaları nefislere ait olup gayri istimal edemez.) (Mükerreren istimal olunabilir.) (Kabz vesikaları ahara devredilir.) (Onunla bir defa ahzedilir.)
(Mektuplar hâmiline ait olup onunla bir defa ahzolunur.) (Varaklar hâmiline ait olup birden daha fazla tedavül eder.) (Bütün vesikaların eşya olarak mukabilleri vardır. İddihar eden mevaddan olmayan mukabili olmayan mektup olamaz.) (Mektupla arazi ve binalarla müemmendir.) (Rehinleri mukabildir.) (Ayrıca veelyetlerce temin edilmiştir.)
(Vesikalar, hububat, arz, hadid ve zeheb deynin tevsik eden varakdan,) (müeccel ve muaccel emval ile müşterek veya gayri müşterek mülkteki nasibi tevsik eden mektubattan,) (icar, ücret, ribh ve kıyam makbuzlarından,) (kişinin kim olduğuna, ehliyetine, istikraz hakkına ve intifa hakkına delalet eden sima merkumlarından oluşur.) (Misbahı ile tatbıran tevsiki de meşrudur.)
Yazan ve Anlatan: SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yayına Hazırlık ve Yönetim: REŞAT EROL