Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024
267 Okunma, 0 Yorum

LOKMAN SÛRESİ - 14. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

وَاقْصِدْ فِي مَشْيِكَ وَاغْضُضْ مِنْ صَوْتِكَ إِنَّ أَنْكَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِيرِ (19)

Ve yürümende orta yollu ol ve sesinden kıs. Kesinlikle seslerin en yadırgananı eşeklerin sesidir. (19)

 

وَاقْصِدْ فِي مَشْيِكَ

Ve yürümende orta yollu ol.

 

Emir fiil cümlesi

Atıf
harfi

Mefûlun fih

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

Fâil
Muzâfun ileyh

Şibh-i fiil
Muzâf

كَ

مَشْيِ

فِي

أَنْتَ

اقْصِدْ

وَ

 

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. Önceki ayetteki لَا تَمْشِ فِي الْأَرْضِ مَرَحًا cümlesine اقْصِدْ فِي مَشْيِكَ cümlesini atfetmektedir.

اقْصِدْ: “Orta yollu, ılımlı ol” demektir. قصد kökünden ikinci bâbdan ikinci şahıs eril tekil emir malum fiildir. Bir işte dengeli ve orta yollu olmak manasındadır. Yolda ilerlerken yolun ortasından kenarlara sapmadan ilerlemektir. Bir işin beklenmedik sorunlar ortaya çıkmadan planlandığı gibi ilerlemesi demektir. جور kökünün zıttıdır. جَوْر mastarı kastedilen bir yönde ilerlerken yana kayarak yolundan sapmak, yolun yanında olmak manasındadır. Bu mastar manasından kayılan yanda olan manasında جَار ıstılahi olarak yanında olan olarak “komşu” anlamındadır.

وَعَلَى اللَّهِ قَصْدُ السَّبِيلِ وَمِنْهَا جَائِرٌ

Allah’ın üzerinedir yolun orta yollusu ve ondan yanda olan vardır. (Nahl 9)

Bu ayette السَّبِيلِ istiğrak içindir. Tüm yollar demektir. السَّبِيلِ sadece üzerinde gidilen fiziksel yol demek değildir. Bir hedefe ulaşmak için uygulanan yollar, yöntemler, yol haritasını ifade eder. Cair olan ise bu yolun ortasından ilerlemeyendir. Günümüz ekonomik sistemlerinin yolları cairdir. Kenarlarda ilerler. Bir türlü ortadan ilerleyemez. İnsanlar ne yapacaklarını şaşırırlar. Bir grup sermaye sahibi sistemi cair yollarda ilerletirken yolun sağ kenarından mı sol kenarından mı gidileceğini belirlerler ve hep onlar kazanır. Diğer insanlar da Bitcoin’e mi, dolara mı euroya mı borsaya mı paramı yatırayım diye kafa yorar dururlar. Hep kazanan Sömürücü Sermaye olur. Bu yolun cair olanıdır. Yolun kasd olanı Allah’ın yoludur. Herkes elindeki ile yarın ne alacağını bilir. Elindeki parayla 1 sene sonra bile ne alacağı bellidir. Vergi yani zekât denge halindedir. Hiçbir şekilde kenarlara kaymaz, cair olmaz. Bunun için günümüzde tanımlanmış tek sistem yolların kasd olanlarından olan Adil Düzendir.

فِي: “İçinde” demektir. Harf-i cerdir.

مَشْيِ: “Yürümek” demektir. مشي kökünden ikinci bâbdan mastardır.

كَ: “Sen” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. Lokman’ın öğüt verdiği oğludur.

مَشْيِكَ: “Senin yürümen” demektir. Lafzi izafettir. Fiil fâile izafe edilmiştir.

فِي مَشْيِكَ: “Yürümende” demektir.

اقْصِدْ فِي مَشْيِكَ: “Yürümende orta yollu ol” demektir. Önceki ayette Lokman oğluna yerde coşkulu, havalı yürüme dedikten sonra olması gereken yürüme şeklini de bu ayette söylemektedir. Ne havalı havalı yürü ne de süklüm püklüm ezik bir şekilde yürü demektedir.

Burada ayet اقْصِدْ فِي مَمْشِيكَ şeklinde mimli mastarla gelmemiştir. Mimli mastarlar tekil, ikil ve çoğul olabilir. Mimsiz mastarlar ise sayı bildirmezler. Eğer mimli mastarla gelseydi kastedilen Lokman’ın oğlunun sadece bir yürümesi olacaktı. Mimsiz mastarla gelerek ne zaman yürürse yürüsün her yürümesinde orta yollu olmasını emretmektedir.

 

وَاغْضُضْ مِنْ صَوْتِكَ

Ve sesinden kıs.

 

Emir fiil cümlesi

Atıf
harfi

Mefûlün bih GS

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

Muzâfun
ileyh

Muzâf

كَ

صَوْتِ

مِنْ

أَنْتَ

اغْضُضْ

وَ

 

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. اقْصِدْ فِي مَشْيِكَ cümlesine اغْضُضْ مِنْ صَوْتِكَ cümlesini atfetmektedir.

اغْضُضْ: “Kıs, kısıtla” demektir. غضض kökünden birinci bâbdan ikinci şahıs eril tekir emir malum fiildir. Kuran’da ses ve görme için kullanılır. Sesin şiddetini ve sertliğinin azaltarak yumuşak ve düşük hale getirmek, görüşte ise görme dikkatini azaltmak anlamındadır.

مِنْ: “-den” demektir.

صَوْتِ: “Ses” demektir. صوت kökünden çıkarılan ses manasında isimdir. Çoğulu أَصْوَات dır.

كَ: “Sen” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. Lokman’ın oğludur.

صَوْتِكَ: “Sesin” demektir.

مِنْ صَوْتِكَ: “Sesinden” demektir.

اغْضُضْ مِنْ صَوْتِكَ: “Sesinden kıs” demektir.

Kuran’da غضض kökünden fiil dört yerde geçmektedir.

قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ

Mümin erkeklere söyle, görmelerinden kısıtlasınlar. (Nur 30)

وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ

Mümin kadınlara söyle, görmelerinden kısıtlasınlar. (Nur 31)

Bu iki ayette de مِنْ harf-i ceri kullanılmıştır. Tüm görmelerini kısıtlamıyorlar, bazı görmeleri kısıtlıyorlar. Eğer مِنْ harf-i ceri kullanılmasaydı her zaman görmelerini kısıtlamaları gerekliydi. Erkek ve kadınlar için ardı ardına iki ayette bu ifade geldiği için kısıtlamalar karşı cinsi görmeyle ilgilidir. مِنْ harf-i ceri gelmeseydi karşı cinse bakışların tamamı kısıtlanacaktı. Bu tamamen bakmamak anlamında değildir. Kendi eşleri dışındakilere cinsel amaçlı bakmamalarıdır.

إِنَّ الَّذِينَ يَغُضُّونَ أَصْوَاتَهُمْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ أُولَئِكَ الَّذِينَ امْتَحَنَ اللَّهُ قُلُوبَهُمْ لِلتَّقْوَى لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ عَظِيمٌ

Kesinlikle Allah’ın resulünün indinde seslerini kısanlar, onlar Allah’ın takva için kalplerini imtihan ettikleridir. Onlar için bağışlanma ve azim ecir vardır. (Hucurat 3)

Bu ayette مِنْ harf-i ceri gelmemiştir. Resulün indinde seslerini her durumda kısmaları gereklidir. Resulün sesinin üstünde yükseklikte konuşmamaları, resule bağırmamaları gereklidir. مِنْ harf-i ceri gelmediği için bunun istisnaları yoktur. Her durumda resulle yüksek sesle konuşulmamalıdır. Buna kıyas günümüzde başkanlardır. Başkanın indinde demek onun etki alanında demektir. لَدَى رَسُولِ اللَّهِ (Allah’ın resulünün yanında) gelseydi fiziksel olarak yanında olma kastedilirdi. İndinde denerek yanında veya online görüşmede veya telefonda görüşmede başkanın sesini baskılayacak şekilde konuşulmayacak denilmiş olmaktadır.

Lokman suresinin bu ayetinde de Lokman oğluna اغْضُضْ مِنْ صَوْتِكَ (sesinden kıs) demiştir. Her zaman sesini yükseltme dememiştir. Yükseltmesi gereken durumlar vardır. Yardım isterken, birini tehlikeli bir durumdan kurtarmak için ikaz ederken bağırmak gerekebilir. Başka bir sebeple de bağırmak gerekebilir. Bu nedenle مِنْ harf-i ceri kullanılarak belli durumlar istisna edilmiş olmaktadır.

İşte Kuran Arapçası böyledir. Bir harf-i cer inanılmaz mana değişiklikleri meydana getirir. Kuran bu nedenle derinlemesine incelenmesi gereken bir kitaptır.

وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

Kuran kıraat edildiğinde ona kulak verin ve odaklanın. Umulur ki rahmet olunursunuz. (Araf 204)

Bu ayet mana kazasına uğrayan ayetlerden biridir. Buradaki أَنْصِتُوا ya “susun” anlamı vermektedirler. Kuran kıraat edildiğinde insanlar sussun anlamı verilmektedir. Oysa Kuran kıraati tilavetinden farklıdır. Tilavet aktarma iken kıraat incelemedir. Kuran incelendiğinde odaklanın denmektedir. Aksi halde ya اسْكُتُوا (susun) veya Lokman’ın bu ayetindeki gibi اغْضُضُوا (kısın) şeklinde emir fiil kullanılırdı.

 

إِنَّ أَنْكَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِيرِ

Kesinlikle seslerin en yadırgananı eşeklerin sesidir.

 

Mensuh isim cümlesi

Haberi

İbtida
edatı

İsmi

İnne

Muzâfun ileyh

Muzâf

Muzâfun ileyh

Muzâf

الْحَمِيرِ

صَوْتُ

لَ

الْأَصْوَاتِ

أَنْكَرَ

إِنَّ

 

إِنَّ: “Kesinlikle” demektir.

أَنْكَرَ: “En yadırganan” demektir. نكر kökünden eril tekil ism-i tafdildir. Dördüncü bâbdan نَكَر mastarı birisini veya bir şeyi kabul etmemek, reddetmek, tahammül edememek, hoşlanmamak, tanımamak, geçerli görmemek, yadırgamak manalarındadır.

الْأَصْوَاتِ: “Sesler” demektir.

أَنْكَرَ الْأَصْوَاتِ: “Seslerin en yadırgananı” demektir.

لَ: İbtida edatıdır. Te’kîd için gelir.

صَوْتُ: “Ses” demektir.

الْحَمِيرِ: “Eşekler” demektir. حمر kökünden isimdir. Tekili حِمَار dır. حِمَار hem evcil hem de yaban eşeği için ortaktır. Evcil olduğu zaman çoğulu حَمِيرِ iken yabani olduğu zaman çoğulu حُمُر dur.

صَوْتُ الْحَمِيرِ: “Eşeklerin sesi” demektir.

إِنَّ أَنْكَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِيرِ: “Kesinlikle seslerin en yadırgananı eşeklerin sesidir” demektir.

Bu cümlenin yorumlanması da ciddi bir gramer bilgisi gerektirmektedir. Bu ayeti eleştirenler şunu demektedirler: motor sesi veya başka mekanik sesler eşeğin sesinden çok daha fazla rahatsız edicidirler. Doğrudur, eşeğin sesi motor sesine göre çok çok iyidir. Oysa ayette tüm seslerin en yadırgananı dememektedir. Eğer öyle olsaydı أَنْكَرَ الصَّوْتِ (sesin en yadırgananı) şeklinde gelirdi. الصَّوْتِ (ses) tekil ve harf-i tarifle geldiği için istiğrak bildirir ve tüm sesleri kapsardı. أَنْكَرَ كُلِّ صَوْتٍ (her sesin en yadırgananı) şeklinde de gelerek tüm sesler ifade edilebilirdi. Oysa الْأَصْوَاتِ (sesler) şeklinde gelmiştir. Çoğuldur ve başında harf-i tarif vardır. Bir ses grubu ifade edilmektedir. Tüm sesler ifade edilmemektedir.

يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ

Söze kulak verirler, hemen en iyisine uyarlar. (Zümer 18)

Bu ayette الْقَوْلَ (söz) şeklinde tekil ve harf-i tarifle gelmiştir. Bütün sözler anlamındadır. Eğer tek söz olsaydı zaten en iyisi olmazdı. Eğer bir söz grubuna kulak verilmesi ifade edilseydi يَسْتَمِعُونَ الْأَقْوَالَ (sözlere kulak verirler) şeklinde gelirdi.

وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا

Adem’e isimleri, hepsini öğretti. (Bakara 31)

Burada da Adem’e Allah her ismi değil, bir isim grubunu öğretmiştir. Eğer tüm isimleri öğretmiş olsaydı وَعَلَّمَ آدَمَ الْإسْمَ (Adem’e ismi öğretti) şeklinde veya وَعَلَّمَ آدَمَ كُلَّ إِسْمٍ (Adem’e her ismi öğretti) şeklinde gelecekti.

Bu ayette de الْأَصْوَاتِ (sesler) şeklinde gelerek tüm sesler değil hayvan sesleri ifade edilmiştir. Tüm sesler değil hayvan seslerinin en yadırgananı ifade edilmiştir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta صَوْتُ الْحَمِيرِ (eşeklerin sesi) gelmesidir. صَوْتُ الْحِمَارِ (eşeğin sesi) şeklinde gelmesi beklenirdi. صَوْتُ الْحَمِيرِ  ehli eşeklerin sesini ifade etmektedir. صَوْتُ الْحُمُرِ  yaban eşeklerinin sesidir. صَوْتُ الْحِمَارِ (eşeğin sesi) şeklinde gelseydi hem evcil hem de yaban eşeklerinin sesi anlatılmış olurdu. Yaban eşekleri insanlardan uzakta oldukları için insanların sesini kolay kolay duymadıkları hayvanlardır. Evcil eşekler ise insanlarla aynı yerde olduklarından insanlar için en yadırganan ses onlarındır. Bu nedenle صَوْتُ الْحِمَارِ (eşeğin sesi) veya صَوْتُ الْحُمُرِ (yaban eşeklerinin sesi) şeklinde gelmemiştir.

İnsan kulağı, yaklaşık olarak 20 Hz ile 20.000 Hz (20 kHz) arasındaki frekanslardaki sesleri duyabilir. İnsan kulağı için en rahatsız edici frekans aralığı genellikle 2.000 Hz ile 5.000 Hz arasındadır. Genellikle motor sesleri bu frekans aralığını kapsar. Eşeğin sesi olan anırma ise geniş bir frekans aralığına sahiptir. Anırma sırasında sesin frekansı yaklaşık olarak 100 Hz ile 2.000 Hz arasında değişir. Hayvan sesleri içinde insan kulağını en fazla rahatsız eden bu geniş frekans aralığı ve yüksek ses düzeyidir.

Lokman oğluna sesinden kıs dedikten sonra eşeklerin sesi örneğini vermiştir. Bu da sesten kısmanın kriterini belirlemektedir. İnsanları rahatsız etmeyecek frekansta konuş demektedir.

Yürüyüş insanların en önemli beden dilidir. Konuşma da zaten kendi dilidir. İkisi ile bir insan değerlendirilebilir. Allah insanlardan ortalama insan olmalarını istemektedir. Kendini diğer insanlardan ayrı görüp, üstün görüp bunu da yürüyüşü ve konuşması ile belli edenleri sevmemektedir.

 

Teşvikiye, Yalova

29 Haziran 2024

M. Lütfi Hocaoğlu

 






Son Eklenen Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1271
Secde Suresi Tefsiri 5. Ayet
18.01.2025 35 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1270
Secde Suresi Tefsiri 4. Ayet
28.12.2024 89 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1269
Secde Suresi Tefsiri 3. Ayet
14.12.2024 95 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1268
Secde Suresi Tefsiri 1-2. Ayetler
7.12.2024 118 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1267
Lokman Suresi Tefsiri 34. Ayet
30.11.2024 120 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 161 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 155 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 181 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 208 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 254 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 251 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 238 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 266 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 234 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 264 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 257 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 258 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 281 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 267 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 276 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 335 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 342 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 324 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 435 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 464 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 399 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 451 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 396 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 381 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 350 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 530 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 435 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 411 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 453 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 450 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 527 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 524 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 544 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 467 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 541 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 512 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 510 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 527 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 648 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 488 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 516 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 543 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 578 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 497 Okunma


© 2025 - Akevler