Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024
93 Okunma, 0 Yorum

LOKMAN SÛRESİ - 5. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

خَلَقَ السَّمَوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا وَأَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ وَبَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ وَأَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ (10)

Gökleri gördüğünüz direklerin gayrısıyla yarattı ve sizi sallaması sebebiyle yerin içine sıradağları koydu ve onun içine her dabbeden yaydı ve gökten bir su indirdik de onun içinde her kerîm eşten bitirdik. (10)

 

خَلَقَ السَّمَوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا

Gökleri gördüğünüz direklerin gayrısıyla yarattı.

 

Fiil cümlesi

Mefûlun bih

Fâil

Fiil

Hâl

Sahibul hâl

Mecrur

Cârr

Muzâfun ileyh

Muzâf

Sıfat
Fiil cümlesi

Mevsûf

Mefûlun bih

Fâil

Fiil

هَا

و

تَرَوْنَ

عَمَدٍ

غَيْرِ

بِ

السَّمَوَاتِ

هُوَ

خَلَقَ

 

خَلَقَ: “Yarattı” demektir. خلق kökünden üçüncü şahıs eril tekil mazi malum fiildir. Fâili müstetir هُوَ dir. 9. ayetteki Allah’a racidir. Var olan başka bir şeyden yeni bir şey üretmek manasındadır.

السَّمَوَاتِ: “Gökler” demektir. سمو kökünden gelmiştir. Birinci bâbdan سُمُوٌّ mastarı bütün seviyelerin üstüne çıkmak, en üst seviyeye yükselmek manasındadır. Bu mastar manasından bütün seviyelerin üstüne çıkan manasında سَمَاءٌ her şeyin en üstü olarak “gök” anlamında camid isimdir. İsm-i cem-i cinstir. Yani hem cinsi ifade eder hem de topluluğu ifade eder. Yani gök cinsi veya gök topluluğu demektir. Cins ifade ettiği zaman eril, cem ifade ettiği zaman dişildir. İsm-i cemi cinsler sonuna ة alarak müfredleşirler. Yani tekili سَمَاوَةٌ veya سَمَاءَةٌ dür. İsm-i cemi cins bu şekilde ة alarak müfredleştikten sonra çoğulu سَمَوَاتٌ dür. Ancak Kuran’da سَمَاوَةٌ veya سَمَاءَةٌ şeklinde kullanımı yoktur. Kuran tekil olarak da yine سَمَاء yı kullanmaktadır.

بِ: “İle” demektir. Harf-i cerdir.

غَيْرِ: “Dışında” demektir. Matematikteki “değil” anlamına gelmektedir.

عَمَدٍ: “Direkler, kolonlar, sütunlar” demektir. Çoğul isimdir. Tekili عَمُود dur. İkinci bâbdan عَمْدٌ mastarı birisine, bir şeye doğruca, dümdüz olacak şekilde en kısa yoldan yönelmek ya da bir şeyi doğrultmak, dikleştirmek manasındadır. Bu mastar manasından doğrultulan, dikleştirilen ve onunla başka şeylerin dikleştirildiği anlamında عَمُود ıstılahi olarak “direk, kolon, sütun” anlamında isimdir. عِمَاد ise yüksek, dik yapı demektir. عِمَاد ıstılahi olarak doğrultulan, dik olarak inşa edilen yapı olarak “yüksek, dik yapı” anlamında ism-i cem-i cinstir. Fertleştirilmiş hali عِمَادَة dir.

تَرَوْنَ: “Görürsünüz” demektir. Suretin şekil, renk ve hareketini gözle veya beyinle idrak etmek ve bilmek demektir (يدرك ويعلم شكل ولون وحركة الصورة بعينه التي في رأسه أو بعين قلبه وفؤاده التي في نفسه). رءي kökünden üçüncü bâbdan ikinci çoğul şahıs merfu muzari malum fiildir. Reyde gözle görmek şart değildir. Bu nedenle görüş anlamına da gelmektedir. Bunun göstergesi olarak göz kapalıyken uykuda görülen رُؤْيَا (rüya) kelimesi de bu kökten gelmiştir. Görme duyusunu ifade eden kelime ise بَصَر dır. Bir varlığın kendisini değil o varlığın şeklini kâğıda çizsen, özelliklerini orada ifade etsen o varlığı rey etmiş olursun. Bizzat o varlığı görmen gerekmez. Biz bugün dinozorları basar etmiyoruz ama dinozorları rey ediyoruz.

هَا: “O, onlar” demektir. Mensub muttasıl zamirdir. Dişil tekil zamirdir ve gramatik olarak gayr-i akil cemlerden السَّمَوَاتِ ye veya عَمَدٍ e racidir.

تَرَوْنَهَا: “Onları görürsünüz” demektir. “Direkleri görürsünüz” demektir.

عَمَدٍ تَرَوْنَهَا: “Gördüğünüz direkler” demektir.

غَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا: “Gördüğünüz direklerin dışında” demektir.

خَلَقَ السَّمَوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا: “Gökleri gördüğünüz direklerin gayrısıyla yarattı” demektir.

Burada bazı sorular sorulabilir. تَرَوْنَهَا daki هَا zamiri عَمَدٍ e (direklere) mi yoksa السَّمَوَاتِ ye (göklere) mi racidir. Eğer göklere raci olursa i’râb şu şekilde olur:

Fiil cümlesi

Mefûlun bih

Fâil

Fiil

Hâl
Fiil cümlesi

Hâl

Sahibul hâl

Mefûlun bih

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

Muzâfun ileyh

Muzâf

هَا

و

تَرَوْنَ

عَمَدٍ

غَيْرِ

بِ

السَّمَوَاتِ

هُوَ

خَلَقَ

Göklere raci olunca تَرَوْنَهَا cümle olduğu için gökler de marife olduğu için hâl olur. Direklere raci olursa تَرَوْنَهَا cümle olduğu için direkler de nekre olduğu için sıfat olur. Göklere raci olduğu zaman anlam “gördüğünüz gökleri direklersiz yarattı” şeklinde olur ki bu durumda görmediğimiz göklerin varlığını düşünmemiz gerekir. Diğer taraftan hâl olduğu için yarattığı sırada bizim görmemiz gerekir ki bu da olmayacağından göklere raci olması durumu yoktur. Eğer gördüğünüz gökler anlamı verilmek istenseydi cümle خَلَقَ السَّمَوَاتِ تَرَوْنَهَا بِغَيْرِ عَمَدٍ şeklinde gelirdi. Bu durumda direklerin sıfatı olma ihtimali yok edilmiş olurdu. Bu nedenle direklerin sıfatı olmaya uygundur.

Gördüğümüz direklerin gayrısıyla yaratmak ne demektir? Görmediğimiz direklerle mi yaratmış yoksa direkler olmadan mı yaratmış?

Eğer direkler olmadan yarattı denseydi cümle خَلَقَ السَّمَوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ şeklinde olurdu. تَرَوْنَهَا ya gerek kalmazdı.

Eğer görmediğiniz direklerle yarattı deseydi cümle خَلَقَ السَّمَوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ لَمْ تَرَوْهَا şeklinde olurdu.

Oysa cümle gördüğünüz direklerin gayrısıyla yarattı şeklinde gelmiştir. Bu durumda ikisi de geçerlidir. Hem direkler olmadan hem de görmediğiniz direklerle yarattı denmiştir. Bunu matematiksel olarak gösterebiliriz:

Niçin iki durum da geçerlidir? Çünkü gökler çoğuldur. Göklerin bir kısmı direksiz, bir kısmı görmediğimiz direklerle yaratılmıştır.

Peki bu görmediğimiz direkler nedir? Bu astronominin konusudur. Üzerinde derinlemesine çalışılmalıdır.

 

وَأَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ

Ve sizi sallaması sebebiyle yerin içine sıradağları koydu.

 

Fiil cümlesi

Atıf
harfi

Mefûlun lieclih

Mefûlun bih

Mefûlun fih

Fâil

Fiil

Sıla cümlesi
Fiil cümlesi

Harf-i
mevsûl

Mecrur

Cârr

Mefûlün bih GS

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

كُمْ

بِ

هِيَ

تَمِيدَ

أَنْ

رَوَاسِيَ

الْأَرْضِ

فِي

هُوَ

أَلْقَى

وَ

 

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. خَلَقَ السَّمَوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا cümlesine أَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ cümlesini atfetmektedir.

أَلْقَى: “Koydu, bıraktı” demektir. لقي kökünden if’âl bâbından üçüncü şahıs eril tekil mazi malum fiildir. Fâili müstetir هُوَ dir. 9. ayetteki Allah’a racidir. Dördüncü bâbdan لَقِيَ - يَلْقَى - لِقَاء şeklinde birisiyle, bir kimseyle, bir şeyle karşılaşmak, buluşmak manasındadır. Dördüncü bâb if’âl bâbına (أَلْقَى - يُلْقِي - إِلْقَاء) ziyadetü-t tadiye etkisi ile gelir. Birisini birisiyle, bir kimseyle, bir şeyle karşılaştırmak, buluşturmak anlamına gelir. Eğer karşılaştırılan, buluşturulan cümlede geçmezse bu “yer” anlamında olarak koymak, bırakmak anlamına gelir. Buluşan, karşılaşan, buluşturulan, karşılaştırılan haline gelir. Fâil mef’ûlün bih haline gelir. Cümleye yeni fâil eklenmiş olur.

فِي: “İçinde” demektir. Harf-i cerdir.

الْأَرْضِ: “Yer” demektir. ءرض kökünden gelmiştir. Dördüncü bâbdan أَرَضٌ mastarı bir mekânın bereketli, verimli olması, hayrının çok olması ve yerleşme ve ikamet için uygun olması manasındadır. Bu mastar manasından yerleşme için uygun olan manasında أَرْضٌ “yer” anlamındadır. “Yeryüzü” manasına da gelir. Yerleşme için uygun olan her yer arzdır. Ay’a yerleşirseniz, orası arz olur. Mars’a yerleşirseniz, orası arz olur. Uzay istasyonuna yerleşirseniz, orası arz olur. Arzı yerküre olarak sınırlandırmak yanlıştır. Yerküre içindeki herhangi bir alan da arzdır. Türkçeye geçen arsa ve arazi kelimeleri, İngilizcedeki earth kelimesi buradan gelmektedir.

فِي الْأَرْضِ: “Yerin içi” demektir.

رَوَاسِيَ: “Sıradağlar” demektir. Çoğuldur. Tekili رَاسِيَة dir. رسو kökünden birinci bâbdan رُسُوّ mastarı hareketini sonlandırarak bir yerde sabit bir şekilde durmak manasındadır. Bu mastar manasından hareketsiz olarak bir yerde duran anlamında رَاسِيَة ıstılahi olarak hareketsiz duran “sıradağ” anlamında isimdir.

أَنْ: “-mek, -mak” demektir. Harf-i mevsuldür. Mastar harfidir. Sonrasında gelen sıla cümlesi ile beraber mastar olur.

تَمِيدَ: “Sallanır” demektir. ميد kökünden ikinci bâbdan üçüncü şahıs dişil tekil mensub muzari malum fiildir. Öncesindeki أَنْ ile mensub olmuştur (تَمِيدَ). Fâili müstetir هِيَ dir. Gramatik olarak الْأَرْضِ veya رَوَاسِيَ ye racidir. İkinci bâbdan مَيْد mastarı bir mekânda sabit duramamak, hareket halinde olmak manasındadır. Bu kökten gelen مَائِدَة de üzerinde yemeklerin hareket ettiği mekân olarak ıstılahi olarak “sofra” anlamında isimdir. Üzerinde insanların sürekli hareket halinde olmasından dolayı meydan kelimesi de buradan gelir.

بِ: “-ı, -i” demektir. Harf-i cerdir. تَمِيدَ ile müteallaktır. Anlamını “sallar” şekline dönüştürür.

كُمْ: “Siz” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir.

تَمِيدَ بِكُمْ: “Sizi sallar” demektir.

أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ: “Sizi sallaması” demektir. Cümlenin mef’ûlün lieclihidir. Sıradağların yere konulmasının sebebidir.

أَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ: “Sizi sallaması sebebiyle yerin içine sıradağları koydu” demektir.

Burada çok tartışılan bir durum vardır. Sıradağların depremleri engellediğini iddia ederek ayetin mealinin de “sizi sallaması” değil de “sizi sallamaması” şeklinde yapılması nedeniyle Kuran’ın yanlış bilgi verdiğini, ilahi bir söz olamayacağını söylemektedirler. Kuran’ı yorumlamak için gramer bilmek gerekir. Kuran’ın müteşabihat kısmını yorumlamak için hem grameri iyi bilmek hem de o konuda derin bilgi sahibi olmak şarttır.

أَنْ harf-i mevsulü mastar harfidir ve arkasından gelen muzari fiili mensub hale getirir. Kural olarak içinde bulunduğu fiil cümlesinin fiilinin zamanına göre gelecekte gerçekleşecektir. Yani sallama olayı yerin içine sıradağlar konulmasından sonra gerçekleşecektir. Aynı zamanda أَنْ harf-i mevsulünün iki manayı birden barındırma özelliği vardır. Türkçede de aslında buna benzer bir kullanım vardır. “Düşmen sebebiyle camın önünden çekil” dediğinizde düşecek olma riskinden dolayı demek “düşmemen için” anlamındadır. Bu ayette de sallamasından dolayı demek sallamaması için anlamına da gelir. Burada dikkat edilmesi gereken تَمِيدَ nin fâilinin yer veya sıradağlar olmasına göre iki ayrı anlamın da geçerli olacağıdır.

تَمِيدَ nin fâili sıradağlar (رَوَاسِيَ) olunca anlam “sıradağların sizi sallaması için yere sıradağları koydu” şeklinde olur ki bu durumda sıradağlar bizi sallasın diye yere konulmuştur. تَمِيدَ nin fâili yer (الْأَرْضِ) olunca anlam “yerin sizi sallayacak olması sebebiyle yere sıradağları koydu” şeklinde olur ki bu durumda yer bizi sallayacaktır, sıradağlar ise buna karşı bizi koruyacaktır. İki durum da geçerlidir. Yeryüzünde öyle yerler vardır ki sıradağlar sallanmaya sebep olur, öyle yerler de vardır ki sallanmaya karşı korur. İşte Kuran’ın bu şekilde müthiş bir grameri vardır. Gramatik analiz yapmadan Kuran’daki müteşabihat yorumlanamaz.

 

وَبَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ

Ve onun içine her dabbeden yaydı.

 

Fiil cümlesi

Atıf
harfi

Mefûlün bih GS

Mefûlun fih

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

Mecrur

Cârr

Muzâfun ileyh

Muzâf

دَابَّةٍ

كُلِّ

مِنْ

هَا

فِي

هُوَ

بَثَّ

وَ

 

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. أَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ cümlesine بَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ cümlesini atfetmektedir.

بَثَّ: “Yaydı, dağıttı” demektir. بثث kökünden birinci bâbdan üçüncü şahıs eril tekil mazi malum fiildir. Fâili müstetir هُوَ dir. 9. ayetteki Allah’a racidir. Birinci bâbdan بَثّ mastarı “bir şeyi, şeyleri, birisini, birilerini dağıtıp yaymak” manasındadır.

فِي: “İçinde” demektir. Harf-i cerdir.

هَا: “O” demektir. Dişil tekil mecrur muttasıl zamirdir. الْأَرْضِ ye racidir.

فِيهَا: “Onun içinde” demektir. “Yerin içinde” demektir.

مِنْ: “-den” demektir. Harf-i cerdir.

كُلِّ: “Her” demektir. Mutlaka izafetle gelir ve her zaman muzaf olur. Muzafun ileyhi nekre gelirse muzafun ileyhinden olan her şeyi kapsar, marife gelirse muzafun ileyhinin tamamı anlamına gelir. كُلُّ كِتَابٍ derseniz “her kitap” anlamına gelir. كُلُّ الْكِتَابِ derseniz “kitabın tamamı” anlamına gelir. كُلُّ nün muzafun ileyhi hazf edilirse yani cümlede söylenmezse كُلٌّ, كُلًّا, كُلٍّ şeklinde tenvinle gelir. Böyle tenvinlere ivaz tenvini denir. Bu tenvinin yerine hazf edilen kelimenin takdir edilmesi gerekir.

دَابَّةٍ: “Dabbe” demektir. دبب kökünden gelmiştir. İkinci bâbdan دَبّ mastarı yer üzerinde kolaylıkla yürümek, ilerlemek manasındadır. Bu mastar manasından yer üzerinde ilerleyen anlamında دَابَّة ıstılahi olarak yer üzerinde hareket eden hayvan olarak “dabbe” anlamında isimdir. Sonundaki ة harfi nedeniyle lafzen dişildir. Çoğulu دَوَابَّ dir.

كُلِّ دَابَّةٍ: “Her dabbe” demektir.

مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ: “Her dabbeden” demektir.

بَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ: “Onun içine her dabbeden yaydı” demektir. Dabbeler için yaratıldı denmeyip yaydı denmiştir. İnsanlar için de Nisa suresi ilk ayetinde bu şekilde bir ifade kullanılmıştır.

يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً

Ey insanlar sizi bir nefisten ve ondan zevcini yaratan ve ikisinden çok sayıda erkek ve kadın yayan rabbinize ittika edin. (Nisa 1)

İnsanlar Afrika’da bir noktada yaratılan bir erkek ve bir kadından yayılmışlardır. Buna göre dabbeler de tek bir noktada yaratılan dabbeden yayılmışlardır. Dabbelerin türleri ilk türden Allah’ın planladığı evrim içinde geliştirilmiştir. Eğer bu şekilde olmasaydı cümle خَلَقَ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ (Onun içine her dabbeden yarattı) şeklinde gelirdi. Evrime körleme karşı çıkanlarla tesadüfi olarak, bir yaratıcı olmadan evrimi savunanlar iki uç noktada hata içindedirler.

 

وَأَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً

Ve gökten bir su indirdik.

 

Fiil cümlesi

Atıf
harfi

Mefûlun bih

Mefûlün bih GS

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

مَاءً

السَّمَاءِ

مِنْ

نَا

أَنْزَلْنَا

وَ

 

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. بَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ cümlesine أَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً cümlesini atfetmektedir.

أَنْزَلْنَا: “İndirdik” demektir. Birinci şahıs çoğul mazi malum fiildir. Bir şeye etki edip onu hareketli kılıp yönlendirmek sonra birisi veya bir yerle birleştirmek manasındadır. Yüksek bir yerden daha alçak bir yere inme şeklinde fiziksel bir iniş olabileceği gibi soyut olarak yüksek bir kimseden daha düşük seviyedeki bir kimseye iniş de olabilir.

مِنَ: “-den” demektir. Harf-i cerdir.

السَّمَاءِ: “Gök” demektir.

مِنَ السَّمَاءِ: “Gökten” demektir.

مَاءً: “Su” demektir. موه kökünden isimdir.

أَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً: “Gökten bir su indirdik” demektir.

Kuran’da suyu indirme ifadesi bazı yerlerde burada geçtiği gibi if’âl bâbıyla, bazı yerlerde tef’îl bâbıyla gelir. İf’âl bâbıyla gelince su bir kerede imiştir, tef’îl bâbıyla geldiğinde çok kerede inmiştir. Tef’îl bâbıyla gelen ayetlerde suyun yağmur gibi tekrarlayan şekillerde indirilmesi anlaşılabilir. İf’âl bâbında ise bir kere iniş anlatılmaktadır. Bu ayette de bu durum anlatılmaktadır. Bu da suyun ilk inişidir.

Burada su (مَاءً) nekre gelmiştir. Oysa su cins isimdir ve harf-i tarifle marife gelerek cins bildirmesi beklenir. Eğer cins anlatılıyorsa مَاءً kelimesine terminolojik anlam veremiz gerekir. Eğer cins anlatılmıyorsa bu kelime “bir su”, “herhangi bir su” veya “bir tür su” anlamına gelmektedir.

Su 4.5 milyar yıl önce dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde dünyaya uzaydan gelmiştir. Bu nedenle su (مَاءً) nekredir. Akışkan olmayan sudur. Buz veya başka bir formdaki sudur. أَنْزَلَ ile ifade edilen bir kerelik iniş bu iniştir. 500 Milyon yıl önce atmosfer dengelenmiş ve su artık buharlaşıp uzaya kaçmamaya başlamış ve binlerce yıl yağmur olarak yağmıştır. Kuran’da نَزَّلَ ile ifade edilen çok sayıda inişler de bu iniştir.

 

فَأَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ

Onun içinde her kerîm eşten bitirdik.

 

Fiil cümlesi

Fâ-u
isti’nâfiye

Mefûlün bih GS

Mefûlun fih

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

Mecrur

Cârr

Muzâfun ileyh

Muzâf

Sıfat

Mevsûf

كَرِيمٍ

زَوْجٍ

كُلِّ

مِنْ

هَا

فِي

نَا

أَنْبَتْنَا

فَ

 

فَ: Fâ-u isti’nâfiyyedir. Ta’lil fâsıdır. أَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً in sonucu olarak أَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ gerçekleşmiştir.

أَنْبَتْنَا: “(Bitkiyi) bitirdik” demektir. نبت kökünden if’âl bâbından birinci çoğul şahıs mazi malum fiildir. Birinci bâbdan نَبَتَ - يَنْبُتُ şeklinde bir kimse veya bir şeyin doğması veya ekilmesi sonrasında büyümesi, gelişmesi, boyunun ve cüssesini artması, yetişmesi manasındadır. Lazım fiildir. Birinci bâb if’âl bâbına (أَنْبَتَيُنْبِتُ) tadiye etkisi ile gelir. Bitki için bitkiyi bitirdi, insan için insanı büyütüp yetiştirdi anlamına gelir. Büyüyüp yetişen, büyütülüp yetiştirilen haline gelir.

فِي: “İçinde” demektir. Harf-i cerdir.

هَا: “O” demektir. Dişil tekil mecrur muttasıl zamirdir. الْأَرْضِ ye racidir.

فِيهَا: “Onun içinde” demektir. “Yerin içinde” anlamındadır.

مِنْ: “-den” demektir. Harf-i cerdir.

كُلِّ: “Her” demektir.

زَوْجٍ: “Eş” demektir. زوج kökünden gelmiştir. Birisine benzeyen ve onu tamamlayarak ona yakın olan manasında زَوْج “eş” anlamında isimdir. Hem eril hem de dişildir. Eril varlık için eşi dişil, dişil varlık için eşi eril olur. Çoğulu أَزْوَاج dır.

كَرِيمٍ: “Kerîm” demektir. Sıfat-ı müşebbehedir. Kökü كرم dir. Beşinci bâbdan gelmektedir. Lazım fiildir. Sübut ve devam özelliği olan bir sıfattır. Dişili كَرِيمَة dir. Eril çoğulu كِرَام dır. Dişil çoğulu كَرَائِم dir. كَرِيمٍ ifadesi, diğerlerine göre yüksek bir konuma, güce ve yeteneğe sahip olmayı ifade eder, bu nedenle kerîm olan maddi veya manevi yardıma ihtiyaç duymaz ve isteklerine karşı başkalarının kontrolü ve otoritesi altında olmaz. Kerîm olan yüksek statüye, güce, yeteneğe ve bağımsızlığa sahip olandır.

زَوْجٍ كَرِيمٍ: “Kerîm eş” demektir.

كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ: “Her kerîm eş” demektir.

مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ: “Her kerîm eşten” demektir.

أَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ: “Onun içinde her kerîm eşten bitirdik” demektir. Burada yerde bitkilerin bitirilmesi anlatılmaktadır. Bitkiler için nebat yerine kerim zevc ifadesi kullanılmıştır. Çünkü bitkilerde de dişillik ve erillik vardır. Kerîm ifadesinin bitkiler için kullanılması çok önemlidir. Bitkiler hareket etmezler ama başka canlılara ihtiyaçları yoktur. Güneş ışığı, su ve toprak onlar için yeterlidir. Hayvanlar ise bitkileri veya başka hayvanları yiyerek yaşarlar. Bu nedenle hayvanlar kerîm olmazlar. Bitkiler hayvanlardan bu bakımdan çok üstündür. Beton zeminden bile fışkırarak bitki çıkabilir. Bir şehri insanlar terk etsin, aradan yıllar geçince tüm binaların bitkilerle kaplandığını görürsünüz. Bir araba park ettiği yerden uzun süre hareket etmesin, birkaç ay içinde altından otların çıktığını görürsünüz. Oysa hayvanlar besinsiz kaldıklarında kısa bir süre içinde ölmeye mahkumdurlar.

Kuran’da kerîm sıfatı rızık (رِزْقٌ كَرِيمٌ), melek (مَلَكٌ كَرِيمٌ), kitap (كِتَابٌ كَرِيمٌ), Kuran (قُرْآنٌ كَرِيمٌ), resul (رَسُولٌ كَرِيمٌ), ecir (أَجْرٌ كَرِيمٌ), zevc (زَوْجٍ كَرِيمٍ), makam (مَقَامٍ كَرِيمٍ), girdiriliş yeri (مُدْخَلًا كَرِيمًا), söz (قَوْلًا كَرِيمًا), arş (الْعَرْشِ الْكَرِيمِ), rab (رَبِّكَ الْكَرِيمِ) için kullanılmaktadır.

Bitkilerin bitmesi suyun indirilmesi sebebiyle olmuştur. Zaten yerde toprak vardır, Güneş de ışığını vermektedir. Geriye bir tek su kalmıştır ve su da gökten indirilmiş ve eksik tamamlanarak bitkiler çiftler halinde bitmişlerdir.

 

 

Teşvikiye, Yalova

16 Mart 2024

M. Lütfi Hocaoğlu

 






Son Eklenen Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 67 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 128 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 61 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 86 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 93 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 76 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 105 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 69 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 116 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 134 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 134 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 170 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 183 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 236 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 215 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 244 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 200 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 283 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 231 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 235 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 259 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 308 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 209 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 219 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 221 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 263 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 223 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 218 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 213 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 201 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 250 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 236 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 272 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 247 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 329 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 252 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 286 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023 291 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023 267 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1209
Rum Suresi Tefsiri 25. Ayet
25.03.2023 286 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1208
Rum Suresi Tefsiri 24. Ayet
18.03.2023 399 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1207
Rum Suresi Tefsiri 23. Ayet
11.03.2023 287 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1206
Rum Suresi Tefsiri 22. Ayet
4.03.2023 405 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1205
Rum Suresi Tefsiri 21. Ayet
25.02.2023 412 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1204
Rum Suresi Tefsiri 20. Ayet
18.02.2023 471 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1203
Rum Suresi Tefsiri 19. Ayet
11.02.2023 298 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1202
Rum Suresi Tefsiri 17-18. Ayetler
4.02.2023 450 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1201
Rum Suresi Tefsiri 14-16. Ayetler
28.01.2023 325 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1200
Rum Suresi Tefsiri 12-13. Ayetler
21.01.2023 308 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1199
Rum Suresi Tefsiri 11. Ayet
14.01.2023 320 Okunma


© 2024 - Akevler